Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Domácí server pro AV
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi marec 20, 2009 17:26:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Ad ten SATA5 řadič s atomem - kombinace http://www.lan-shop.cz/zakladni-desky/intel/60811 a http://www.alza.cz/kouwell-571s-4-4x-d55367.htm by měla nabídnout 6 SATA portů. Obecně mám s výkonem softwarového RAID5 spíše horší zkušenosti. Nejde o CPU, ale zahlcení sběrnice. Ale pro pomalé velké objemy je to OK.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi marec 20, 2009 21:13:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, ale to čo si uviedol nevie robiť R5. Neviem čo si tým myslel, asi som to nepochopil. No

Naposledy upravil Zapa dňa Pi marec 20, 2009 21:31:46, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi marec 20, 2009 21:30:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Do tej dosky by sa dal použiť napr. tento jeden z "lacnejších": http://www.alza.sk/4-kanalovy-sata-raid-radic-pro-pci-x-adaptec-aar-2420sa-d64997.htm, majú tam aj drahšie: http://www.alza.sk/adaptec-3405-4-port-d75091.htm, ale to je potom celé iná cenová kategória a má pre R5 len štyri sloty. Na prehrávanie hudby a videa stačí aj ten na základnej doske, ktorú som použil ja. Myslím, že nejako lacnejšie to nejde. Zatiaľ mi to funguje a to je podstatné. Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 00:44:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Zapa napísal:
Dustin, ale to čo si uviedol nevie robiť R5. Neviem čo si tým myslel, asi som to nepochopil. No


Psal jsem o softwarovém raidu, poskytovaném operačním systémem. Win XP např. http://www.tomshardware.com/reviews/windowsxp-make-raid-5-happen,925.html . Linux má špičkový velice flexibilní SW raid.

Osobně bych na softwarový raid od výrobce čipu ovládaného z biosu (příklad těch ICHx) nespoléhal. Stačí závada desky a rozchození pole je otázkou sehnání podobné desky. To u desek s více než 4 SATA porty není úplně triviální.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 14:21:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, máš pravdu, ale riziko je pri všetkom. Mám z dávnej minulosti takú zvláštnu skúsenosť s SCSI radični. Kúpil som si v jednom obchode SCSI radič od už neexistujúcej f. Diamond, na neho som "zavesil" HDD seagate a spravil z neho "dva" disky. Radič skolaboval, a keďže som mal na tom disku účtovníctvo, na ktorom som potreboval robiť, tak som nečakal kým prebehne reklamácia a kúpil som radič od Adaptecu. Môj šok bol ten, že po pripojení sa disk "tváril", ako keby na ňom nič nebolo, myslel som si,že je "kaput". Dal som disk do jednej firmy na záchranu dát. Vysvetlil som čo sa mi stalo, na druhý deň mi telefonoval chlapík, že si mám doniesť iný disk, na ktorý mi nakopíruje "zachránené" data. Došiel som, vysolil som vtedy (cca. r.2001) 3600,- Sk a "frčal" domov. Disk sa stále tváril, ako pošahaný, ale som ho nepotreboval (mal som čo som potreboval na druhom disku). Dostal som v rámci reklamácie radič od Diamondu nový, strčil som ho do PC a skúsil pripojiť disk, ktorý sa tváril, že nie je vytvorená žiadna partícia a na moje prekvapenie som tam mal všetko, ako predtým a kludne sa z neho pc "nabootovalo". Chlapík sa obabral tým, že obabral mňa. Ďaľšie problémy s diskami som potom riešil v inej firme a urobil som mu takú reklamu, že z ludí, s ktorými som sa o tom bavil, ku nemu nikto nešiel, ale išiel ku mnou doporučenej "konkurencii". Z tohto pohľadu by si musel človek vždy kúpiť napr. MB, radič,...., do zálohy a držať to v skrini, keby to potreboval. To riziko je tu vždy tomu sa nedá zabrániť, a keby človek stále na to myslel, tak si to zariadenie ani nepustí. Pravé serverové dosky, radiče,..., sú dosť nad pomery bežnej domácnosti. Najvačší problém by bol asi, kam to strčiť, aby to doma nerušilo hlukom. Ten je pri týchto zariadeniach riadny.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
JuanV
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 júl 2007
Príspevky: 973
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 14:24:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Zapa napísal:
Najvačší problém by bol asi, kam to strčiť, aby to doma nerušilo hlukom. Ten je pri týchto zariadeniach riadny.

Na zachod, nad dvere Smile takhle to praktikuju ja Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 14:38:11    Predmet: Odpovedať s citátom

"Origoš" servery sú hlučné, ako splachovač, tak tam by sa to mohlo "stratiť" Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2818
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 19:20:01    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Zapa napísal:
Dustin, ale to čo si uviedol nevie robiť R5. Neviem čo si tým myslel, asi som to nepochopil. No


Psal jsem o softwarovém raidu, poskytovaném operačním systémem. Win XP např. http://www.tomshardware.com/reviews/windowsxp-make-raid-5-happen,925.html . Linux má špičkový velice flexibilní SW raid.

Osobně bych na softwarový raid od výrobce čipu ovládaného z biosu (příklad těch ICHx) nespoléhal. Stačí závada desky a rozchození pole je otázkou sehnání podobné desky. To u desek s více než 4 SATA porty není úplně triviální.


Vsetky device mapper veci su uplne naprd, z dovodu prenositelnosti, ako si napisal.
Aj v tom pripadne je jednoznacne lepsie vypnut "ICH" RAID a pouzit SW raid.
Pred par dnami sa mi pre zmenu stal problem, ze 8diskovy HW RAID zabudol cfg a boli na nom kriticke data...Nastastie sa podarilo zalozit pole nanovo a preskocit pociatocnu inicializaciu raid 5 a vsetko sa rozbehlo, ale bol to adrenalin Smile Inak to musim pracne obnovovat.
V pripade SW by sa to samozrejme nestalo.
Ak nemate nejaky extra dovod na HW riesenie (malo sata portov, moznost WB cache+ battery backup+ nutnost stransparentneho riesenia, ci o nieco vyssi vykon), SW posluzi viac nez dobre.
V pripade problem je to so SW raidom dokonca jednoduchsie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Hlava
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1123
Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-? Praha

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 19:42:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Jak to tak čtu, tak mi to stále přijde, že chcete jít kanónem na komára. Sice RAIDem trochu zvýšíte spolehlivost (a to jen trochu, protože jen ošetříte mechanickou poruchu disku), ale na druhou stranu Vám přibyde riziko poruchy RAID řadiče a následného většího průseru.
Není lepší se na RAID pro domácí AV server vykašlat a místo toho zálohovat na externí disk, ať už LAN, či třeba přenosnej USB?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
vivi
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1050

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 21:00:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlava napísal:

Není lepší se na RAID pro domácí AV server vykašlat a místo toho zálohovat na externí disk, ať už LAN, či třeba přenosnej USB?

Je Smile (samozrejme predpokladame, pouzitie v domacich podmienkach, pokial clovek nema 10TB informacii na piatich roznych diskoch).

To zalohovanie je zlozitejsi proces ako sa mnohokrat zda. Treba pocitat s logickymi chybami na HDD, ktore RAID samozrejme neriesi. Mne sa to stalo 1x, ale radsej by som prisiel o komplet disk (keby bolo na vyber).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne marec 22, 2009 23:38:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Raid samozřejmě není ani náhodou náhrada zálohování. Pokud je však potřeba souvislá větší kapacita než běžně dostupné disky, pak jej i u domácího AV serveru vidím v pohodě.

Určitě ne ale jakýkoliv proprietární raid (různé biosové hračky), a to ani hardwarový (navíc kdo by do něj pro takto výkonově nenáročné použití investoval, že). Problém je asi v tom, že nativní SW raid všudypřítomných windows je výsadou serverových verzí a v běžných spotřebitelských verzích se musí hackovat, pokud to vůbec jde. Lidé tak leckdy ani netuší, co by měli požadovat.

Protože pro AV server není windows zdaleka nutné, dovolím si uvést pár příkladů flexibility SW raidu v linuxu:

* přidání dalšího disku (tedy kapacitní/spolehlivostní rozšíření) do RAID1/5/6/10 a přebudování pole na pozadí za běžného provozu (samozřejmě je pole po tu dobu pomalejší)

* přechod stávajícího neraidového oddílu (třeba i kořenového) na zrcadlový raid bez třetího disku (na druhém disku se vyrobí raid1 pouze s jedním přítomným diskem, na ten se překopíruje neraidový disk, z degradovaného raidu se bootne, pak se do raidu vloží původní disk, který se tak stane mirrorem.

* změna velikosti raidu po postupné výměně všech disků za větší (tuto velice potřebnou funkci řada i drahých HW raidů neumí).

* Odešla deska s šesti SATA řadiči? Odešel X-portový řadič? Odešel server a potřebujete raid sestavit na svém NTB? Disky ze stávajícího pole lze připojit libovolně (přes USB (i přes hub), přes síť pomocí iSCSI z jiného PC) a výsledné pole lze stále jedním příkazem snadno sestavit a spustit. Výkon třeba nebude zázračný, ale pro nouzový přístup k datům to stačí.

Takové funkce je potřeba od svého RAIDového řešení AV serveru vyžadovat, protože jsou užitečné pro běžný růst systému, stejně jako v případě výpadku a nouzového provozu. Běžného biosového fake raidu bych se opravdu bál.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po marec 23, 2009 17:36:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Jen drobná ukázka právě probíhajícího zálohování zálohovacího serveru na offline disky (máme dvě sady po dvou discích 750GB, které točíme po týdnu):

kód:
orfeus:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid1] [raid10] [raid0]
md5 : active raid0 sde3[0] sdf3[1]
      1424129920 blocks 64k chunks
     
md4 : active raid1 md5[2] md3[0]
      1424129856 blocks [2/1] [U_]
      [==================>..]  recovery = 94.1% (1341421376/1424129856) finish=31.9min speed=43195K/sec
     
md3 : active raid10 sdc3[0] sdd3[3] sda3[2] sdb3[1]
      1424129920 blocks 64K chunks 2 near-copies [4/4] [UUUU]
     
md2 : active raid1 sdc2[0] sdd2[3] sdb2[2] sda2[1]
      9767424 blocks [4/4] [UUUU]
     
md1 : active raid1 sdf1[5] sde1[4] sdc1[0] sdd1[3] sdb1[2] sda1[1]
      10739328 blocks [6/6] [UUUUUU]
     
unused devices: <none>


Klíčový je 1,5TB raid10 (md3). Aby se mohl zálohovat, je nad ním mirror (md4), který je při běžném provozu degradovaný na jeden disk (md3). Po zasunutí dvou 750GB SATA disků do eSATA kolébek a spuštění zálohovacího skriptu se z těchto disků vyrobí stripe raid0 (md5), který se přiřadí do hlavního mirroru a začne synchronizovat. Na "screenshotu" ještě zbývá půl hodiny.

Po zesynchronizování mohou offlinové disky zůstat připojené (třeba přes víkend), všechny změny se na nich hned projevují (je to živý mirror). Až je čas (admin v práci, neběží nějaký velký zálohovací task), admin spustí ukončovací task, který pozastaví zálohovací SW (aby se zaručila aplikační konzistence dat), odpojí hlavní raid md4 (aby byl konzistentní filesystém), z něj vyjme striping na externích discích (md5), ten rozpojí na jednotlivé disky, namontuje zpět hlavní mirror a spustí zálohovací soft. Admin kolébky vypne a disky odnese mimo firmu.

Mirror md2 je swap na interních discích, mirror md1 je kořenový oddíl, kde 5. a 6. disk jsou partišny na externích diskách.

K obnovení stačí jakékoliv PC a liveCD. Kořenový oddíl s instalací/konfigurací zálohovacího SW je duplicitně na obou externích HDD, pro datový oddíl stačí velké partišny externích HDD spojit do stripingu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St apríl 01, 2009 18:06:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, ak to nie je problém nemohol by si spraviť nejaký návod, ako sa dá najlepšie na linuxe (verzia) postaviť ten "server" so soft. RAId-om? Ja som hľadal nejaké informácie na internete, "prebrúsil" som kopu stránok, ale ničoho použiteľného som sa nedozvedel. Nemám z linuxom takmer žiadne skúsenosti a začať bez nejakéj pomoci sa snáď ani nedá (mam 52 rokov tak na nejaké veľké experimenty už nie som). Z toho čo som čítal mi "vyšla" jediná vec, že spraviť soft. raid5 na linuxe nie je sranda (problém s hardwarom) a nemám poňatie na koho sa obrátiť, ak bude treba niečo "skompilovať" tak, aby to fungovalo. Možno by to zaujímalo aj iných "hifistov"-počúvačov. Z linuxu mám pocit, čo inštalácia to "originál", preto som nemal odvahu skúšať jednotlivé "distribúcie". Kúpil som si knihu s inštalačkami "mandrivy", ale tam o tom nie je v podstate nič.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St apríl 01, 2009 21:08:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Dnes jsem honil instalátor nového debianu stable a má podporu pro raid i pro LVM (http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_Volume_Manager_(Linux) ). Přijde mi, že je to asi nejjednodušší způsob, jak se s tím poprat. Je to tam trošku nelogicky, ale dá se.

Protože je ten raid softwarový, je mu celkem jedno, na jakém HW běží (samozřejmě kromě výkonu a spolehlivosti Smile ). Pro běžné věci by se určitě nic nekompilovalo, pokud člověk nechce nějaký speciální HW, jako např. DVB-S SkyStar HD2 Smile

Co všechno by takový server měl umět? Pokud by to dávalo smysl, můžeme pro to udělat nové vlákno. Ale to až později.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št apríl 02, 2009 15:36:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Možno by tu boli zaujímavé dve verzie. Jedna na ukladanie "získaných dát" a následne možnosť tieto data púšťať na počítačoch v sieti. A varianta, ktorá mňa dosť zaujala, ale nemám s tým žiadne skúsenosti, aby sa pc-tenký klient vedel po sieti nabootovať (nemal tým pádom žiadny HDD) a vedel uložené "data" zo servra prehrávať. Neviem či sa také dačo dá zrealizovať.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št apríl 02, 2009 22:18:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Ta první varianta je snadná - v podstatě jakákoliv distribuce, nainstalovat a nakonfigurovat sambu (jsou na to celé knížky i v češtině, ale stačí jakýkoliv tutoriál z webu), rozchodit raidy. Mohu k tomu něco povědět, ale nevím, zda to má vůbec smysl.

Druhá varianta - tím tenkým klientem se myslí win stroj? U linuxu to samozřejmě jde, je ale otázkou, zda by to tu někoho pálelo. Jinak rozdíl mezi první a druhou variantou je asi jen TFTP server a vhodný image kořenového filesystému tenkého klienta - jsou na to již hotové projekty, např. thinstation. Tenkým klientem jsem se zatím nikdy nezabýval, ale mělo by to jít OK.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 10:19:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Skúsim to pozrieť, ďakujem!
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 10:23:55    Predmet: Odpovedať s citátom

S tým "tenkým" klientom by sa vlastne dal spraviť "minimalistický" počítač bez HDD a CD len "základ" v pasívnom prevedení, stačil by tak aj 80W zdroj, mini bedňa a zvukovka.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Hlava
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1123
Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-? Praha

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 13:24:05    Predmet: Odpovedať s citátom

No jo, to je to, co se celou dobu snažím najít Smile
Nejmenší co jsem našel, tak je HFX micro S1, ještě menší než HFX Micro M2 (byť jen o 1,1 cm na výšku, jinak jsou shodné). V modelu S1 není ani štěrbina pro CD/DVD, bohužel tam ale není místo ani na samostatnou zvukovku, proto jsem se onehdá zajímal o to, jak je použitelný třeba SPDIF výstup ze základní desky, že by se zvuk tahal odsud. Je to příjemně malinké, 23x24x7.5cm, chlazení je komplet vyvedené přes heatpipes ven na boční hladiče = naprosto tiché bez potřeby ventilátorů. Systém by se v tom dal provozovat třeba z CF karty, opět nehlučné. Ale myslím si, že i klasický 2,5" disk by nebyl slyšet, jak jsou tiché.

Nic menšího jsem zatím neobjevil, všechny ostatní micro skříně mají problém s chlazením přes 6 cm ventilátorky = rachot. Problém je ovšem stále s tím, jak do tenkého klienta napasovat nějakou lepší zvukovku. Anebo jet z optického výstupu základní desky rovnou do externího DACu? Bude to umět třeba i HiResy?

Pak je otázka, jestli neobětovat ten 1 cm výšky a nevzít rovnou model M2, kam se dá rovnou vrazit nějaký Lynx i s grabovací mechanikou ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 20:20:22    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:

Problém je ovšem stále s tím, jak do tenkého klienta napasovat nějakou lepší zvukovku.


Do tenkého klienta nič nepasuj, už by nebol tenký. Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Hlava
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1123
Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-? Praha

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 20:22:16    Predmet: Odpovedať s citátom

A jak v takovém případě vyřešit tu zvukovku?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: So apríl 04, 2009 20:45:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Možno má každý o tenkom kliente inú predstavu, ale ja mám za to, že o processing - spracovanie dát sa stará nejaký pracant, t.j. počítač, ktorý sa stará o prehrávanie hudby, ukladanie dát, zálohovanie atď. a tenký klient používam len na prístup k nemu, čiže by to mala byť len nejaká grafická konzola pre vzdialenú obsluhu.

Nejaký čas som používal ako tenkého klienta Iphone, ktorý sa dokázal pripojiť k službe mpd, ktorá bežala na PC, niečo ako rozhranie pre ovládanie hudby. Takže iphone slúžil ako dotykové diaľkové ovládanie .

*mpd - http://mpd.wikia.com/wiki/Music_Player_Daemon_Wiki
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne apríl 05, 2009 09:43:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Pod slovem "tenký klient" si dnes každý představuje něco jiného (před érou tlustých windows to byl jasně definovaný odborný termín). Proto jsem se ptal, co by takový tenký klient měl umět.

Pokud je zde zájem, mohu zkusit popsat v samostatném vlákně linuxový server se třemi disky v RAID5 (do začátku, lze průběžně rozšiřovat přidáváním dalších disků), případně zálohování na externí disky, postavený na debianu stable, bez grafického prostředí, základní služby (samba, NFS). Ale má to smysl, jen pokud by jej někdo opravdu chtěl stavět, jinak je to škoda času a plácání si jater.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zapa
Hifista - pokročilec


Založený: 13 február 2007
Príspevky: 327
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne apríl 05, 2009 19:28:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin ja mám záujem, špekuloval som dosť dlho, ako na to. Problém je ten, že nepoznám nikoho kto by mi vedel poradiť, skúšal som aj w server 2008, ale tam som mal problém s radičom pre raid5. Tak som sa na to vykašlal a nainštaľoval som XP64 a na tom mám uložené "data", ktoré potom spúšťam v obyvačke z iného pc. Ja som mal predstavu, že budem mať "server", z ktorého budem aj bootovať to pc v obývačke.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Hlava
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1123
Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-? Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 06, 2009 12:48:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Ohledně teploty HDD a jejího negativního vlivu na životnost disků, což se (nevím jestli zrovna v tomto vlákně) mnohokrát probíralo a upozorňovalo se na to ... doporučuju velmi zajímavou přednášku o fungování Google, kde zhruba od 20té minuty jsou nějaké statistické výsledky ze zkušeností používání hardware. Překvapivě tam zazní informace o tom, že vyšší teplota nemá dle jejich zkušeností v podstatě žádný vliv na poruchovost disků. Stejně tak je poměrně překvapivá informace, že z monitorování S.M.A.R.T. údajů disků nejde předvídat blížící se poruchy disků ...
Ale doporučuju shlédnout celé, je to velmi zajímavé.

Přivedl mě k tomu článek na živě - Google odhalil tajemství svých úsporných serverů
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Hlava
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1123
Bydlisko: 1978-1996 Přerov / 1996-2002 Ostrava / 2002-2011 Brno / 2011-? Praha

PríspevokZaslal: Ut apríl 07, 2009 08:36:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak mě napadá, existují nějaké 2,5" NAS, když už máme 2,5" disky přes 500 GB?
Méně místa, méně by to žralo ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2818
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Ut apríl 07, 2009 09:41:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlava napísal:
Tak mě napadá, existují nějaké 2,5" NAS, když už máme 2,5" disky přes 500 GB?
Méně místa, méně by to žralo ...

Existuju, ale tie by si platit asi nechcel Wink
V tejto kategorii domacich ulozisk by som sa tomu cudoval, ale uplne 100% to nevylucujem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 24, 2009 23:44:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to sice trochu neaktuální off-topic, ale dobrá zpráva pro uživatele linuxových HTPC - stahování archivů z novy přes skript dle http://www.abclinuxu.cz/blog/limoto/2009/5/archiv-novy-reseni-v-pythonu-pres-rtmpdump funguje skvěle. Stažení posledního dílu ordinace pro nedočkavou manželku trvalo cca 15 minut.

VLC v ubuntu 9.04 si vzalo 30% Athlonu XP na 1.8MHz, zlomek zátěže neakcelerovaného flashového přehrávače, který si vezme 100% P4/2,4GHz. Navíc ten hloupý flash ve firefoxu vypadává z fullscreenu, když se klikne myší, takže na LCD nešlo současně pracovat, když běží pořad z archívu na TV.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4044
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:32:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Někde se tu myslím probíraly 2.5" disky do raidu - qnap na to myslí http://linuxdevices.com/news/NS3778872160.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Rob
Hifi expert


Založený: 13 december 2006
Príspevky: 1094
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Pi apríl 09, 2010 19:19:55    Predmet: Odpovedať s citátom

tip na pěknou malou krabici jen na ITX desku a jednu PCI kartu, takže ideálně na nějaké úsporné HTPC se zvukovkou:

http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrine-zdroje-chladice/17132-lianli-pc-q07-skrin-pro-htpc-v-barvach-duhy?start=2

je docela levná na to, že je celohliníková (broušený hliník s eloxem)

dobře je vyřešené i chlazení, zdroj odsává teplo z pasivu nad CPU.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Strana 11 z 11

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist