Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

PC Zvuková karta E-MU 1212M
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 22:17:06    Predmet: Odpovedať s citátom

opa
Pokud si matně vzpomínám, tak EMU karty obcházejí kmix kompletně, takže i WAVE OUT bude bitperfect, nejenom ASIO a KS.

Jenom Patchmix je "žába na prameni", takže je potřeba ho správně nastavit, což už tady bylo Xkrát psáno, se dělá funkcí "SEND"...

Hlavně nepoužívat generátor v SL, páč co z toho leze je xindl.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: So október 17, 2009 16:51:45    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
Hlasitost z Windows ani PatchMIXu se nesmí použít, je to poškození signálu.


Teoreticky máš naprostou pravdu. V praxi je ovšem díky 24 bitové hloubce vliv zanedbatelný oproti "analogovým nectnostem" celého systému, pokud se změna úrovní nepřehání.



Zanedbatelný vliv to úplně není, je to velmi dobře slyšet - neurčitost, poddekovost.


opa napísal:
Roman St napísal:
Při přehrávání je nutné použít kernel streaming, nebo ASIO a signál z PatchMIXu směrovat přímo na požadovaný výstup (DAC).

Rád bych to vyzkoušel, to se dělá jak ?

A hlavně, jak tyto kouzla kombinovat se Spectralabem, který ASIO ignoruje a komunikuje pouze s mixérem Windows ?



Stručné povídání o kernel streaming kdysi napsal Karfík: http://www.lightaudio.unas.cz/Karfik.pdf

Nejjednodušší je použít PatchMIX s příkazem SEND, který směruje tok dat přímo do DAC (výstupu). Pro jistotu všechny šavle atd. MUTE. SL posílá data do šavle WAVE.

Ve Windows "ovládání hlasitosti" rovněž všechno mute.

SL musí mít nastavenu stejnou sample rate jako PatchMIX.

SL nepodporuje ASIO, ovšem např. Foobar ano, takže pro přehrávání je to nejlepší. Foobar podporuje i kernel straming, data se pak objeví v šavli WAVE. Obojí lze do Foobaru doplnit formou pluginu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So október 17, 2009 18:25:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky! Budu dělat pokusy. Nyní se jedná konkrétně o Loopback, tedy program posílá data do D/A, z výstupu do testovaného obvodu a zpět na vstup. Takže záleží na tom, aby signál někde nepronikal mimo analogovou cestu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi november 13, 2009 00:00:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Doplním mozaiku výsledkov o moju novú prenosnú kartu
E-MU Tracker Pre

Preradil som rýchlosť na W_XP_II. Chcel by som však prostredie dovibaviť obľúbenými hračkami. Napr. SPL5 som našiel len 30 verziu bez inštrukcie na pokračovanie. Prosím poradí mi niekto čisté prostredie Wink

OPA ma upozornil na nejaký problém. Našiel som nesúlad nastavenia vzorkovacej frekvencie medzi SP a E-MU. Preto je celé spektrum tak nečisté.


Naposledy upravil jmd dňa Ne november 15, 2009 10:26:15, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi november 13, 2009 20:14:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Ajaj, tak tenhle obrázek se mi nelíbí, něco bude špatně...
Mělo by to vypadat takhle:
http://www.spectraplus.com/Downloads/EMU%20Tracker%20Pre%20test%20report.pdf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Pi november 13, 2009 21:48:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďakujem za odkaz.
Bolo to prvé meranie, nainštaloval som SP, zapojil káble In-OUT. Mám aj tušák kde bude chyba. Bolo by vhodné nastaviť typ signálu (high, line, mic, low) univerzálneho vstupu, nejako zatiaľ neviem ako. Budem musieť otvoriť manuál, keď už nič iné nepomáha;-)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne november 15, 2009 10:21:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím že teraz je to už lepšie;-)

Keď už som v tomto vlákne, použil som kombináciu výstup z E-MU 1212M (generátor) a vstup do E-MU Tracker Pre (FFT analyzátor).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 06, 2010 01:40:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Vzhledem k posledním poznatkům, totiž, že zkreslení je nezajímavý a nepodstatný parametr, přicházím patrně s křížkem po funuse. Přesto jsem jaksi ze setrvačnosti a pro vlastní potěšení sestavil takovou krabičku před zvukovou kartu. Je tam vstupní dělič pro úpravu úrovně a převodník z nesymetrického vstupu na symetrický výstup. Když se signál takhle hezky přichystá a pustí se do obou vstupů (L+R) karty EMU1212, dá se naměřit toto:

Samozřejmě nejedná se o loopback, ale zdrojem signálu je analogový generátor. Obrázek znázorňuje pouze vlastnosti vstupu - převod A/D.

EDIT: Vstupní napětí do zvukovky je 0,1V nesym. (0,2V symetrick)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Obšák
Hifista - zaslúžilec


Založený: 08 november 2007
Príspevky: 720
Bydlisko: Moravský Beroun

PríspevokZaslal: So marec 06, 2010 10:34:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobrá práce Thumbs up
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po november 01, 2010 13:44:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Spravil som zopár meraní v loop back režime s 5m symetrickým mikrofónnym káblom.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po november 01, 2010 13:50:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďalšie úrovne pod limitáciou a už aj na hranici šumového pozadia...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po november 01, 2010 13:59:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďalej THD / amplituda (relatívna hodnota bez kalibrácie) pri danej frekvencii...

Naposledy upravil jmd dňa Po november 01, 2010 14:03:32, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po november 01, 2010 14:02:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďalej CCIF IMD...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 20:31:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem narazil na další zradu. Uvažoval jsem, že výsledky by zlepšilo, kdyby se signál posílal současně do obou vstupů. Když jsem jeden ze vstupů vypojil, signál poklesl cca o 3dB. Koukal jsem na to jak trubka, mělo by to být přeci na polovic tedy 6dB.
Zkrátím to, zvukovka (patchmix) posílá kanály časově posunuté o pár vzorků, tohle časové zpoždění se projeví jako fázový posuv a pro 6kHz to vyšlo tak, že signály se sčítaly jenom "částečně". Je to vázané na vzorkovací frekvenci, pro 96 kHz vznikne na 24kHz (1/4 fs) pěkný "rejekční filtr" fázový posuv je právě 180°.

Umím si představit, že je to způsobeno komunikací s mixérem Windows a že v ASIO by to asi nedělalo. Ale to je mi k ničemu, SL s ASIO nepracuje.

Tak jenom ze zvědavosti, nevíte o nějakém prográmku, který by umožňoval nahrát pár vteřin signálu z analogového vstupu a pracoval by s ASIO ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19540

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 20:57:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Nejraději bych viděl profi DAS se vzorkováním alespoň 1MS/s při 18-20bit. Desetitisíciny THD bych klidně oželel. Všechny ty zvukovky jsou příšerné kompromisy.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 20:59:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak pardon, bude to zamotanější. Zpoždění je konstantní pro vzorkovací frekvence 48.96.192 kHz a je to 0,021msec. A jak si vzpomínám, s touto "konstatntou" jsem už kdysi "bojoval" na jakémsi notobooku se zcela obyčejnou (vestavěnou) zvukovkou.
Ta žába na prameni budou opravdu asi windows, ale jak je to možné ?
Že by to byla součást "protikopírovacích ochran" aby si nikdo nenahrál "chráněný obsah" ani analogovou cestou ?
Mimochodem, tenhle bordel může nabourat funkci programů pro měření TS parametrů a hodnot součástek (L,C), všude kde se pracuje s fázovým posuvem kanálů L/R !!!
Narazil jste na to někdo, dělá vám to karta (systém) taky, nebo jsem jen já smolař ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 21:00:37    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Nejraději bych viděl profi DAS se vzorkováním alespoň 1MS/s při 18-20bit. Desetitisíciny THD bych klidně oželel. Všechny ty zvukovky jsou příšerné kompromisy.

Samozřejmě, představ si, že by tohle udělal digitální osciloskop, časový posun kanálů. Hned by letěl do popelnice...

Ale abychom nevylévali dítě s vaničkou. Dá se to vykompenzovat a pro řadu měření to nehraje roli. A THD pod tisícinu by pro většinu měření audio mělo stačit. Třeba co jsem dnes zkoušel, THD transformátoru v závislosti na frekvenci.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 22:24:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak je to ještě horší, teď jsem nahrál kousek šumu a 6kHz regulérně přes ASIO. Je to stejné. Jakoby to takhle lezlo přímo z převodníku a žádný soft s tím nic nenadělá.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut november 30, 2010 22:46:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi to vzdám. Pustil jsem samotný Patchmix. Nic se nikam neposílá ven, žádné ASIO ani WAVE. Pouze jsem oba vstupy ovladačem PAN poslal do levého kanálu a na AUX1 připojil PeakMeter.
Do spojených vstupů karty signál z generátoru funkcí. Na obrázku je moment, kdy je výstup generátoru na 24kHz. Levý a pravý kanál se odečtou (zbytkový signál je zkreslení, gen. fcí. má THD asi 1%).
Nenapadá mě žádné nastavení, které by to mohlo ovlivnit.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4435
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St december 01, 2010 11:57:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkoušel jsi kx drivery? Dle http://www.kxproject.com/faq.php#Q15 by měly být podporované.

Ta karta je technický paskvil. Na straně PCI je audigy2, který umí jenom 16bit/44.1/48kHz, ale má spoustu kanálů (32 nebo 64?). Ty kanály má vytažené na piny a k nim je připojeno výkonné FPGA. To rozkládá vyšší fs/bitová rozlišení na více úzkých/pomalých kanálů. Proto se při změně fs mění počet dostupných kanálů a musí se překonfigurovávat patchmix.

Ten rozklad (stejně jako všechny ostatní DSP funkce karty) se řeší firmwarem, který do karty nahrává při její inicializaci ovladač. Spojování násobných kanálů 48/16 přenesených do paměti přes DMA a převod třeba na 96/24 pro vyšší softwarové vrstvy zase řeší ovladač.

Takže je docela možné, že ten firmware tvého konkrétního ovladače to rozkládá/spojuje s posunem mezi kanály - je to jen o tom, jaký DSP kód tam nahraje. Příklad v linuxovém ovladači - http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/tiwai/sound-2.6.git;a=blob;f=sound/pci/emu10k1/emufx.c;hb=HEAD#l1597

Pěknej humus.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St december 01, 2010 16:53:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Hm, moc jsi mě nepotěšil. Ale dík za zasvěcený komentář, alespoň vím, na čem jsem. Nebudu do toho hrabat, na měření vystačím s jedním kanálem.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 00:45:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Zaznamenal jsem drobný úspěch, přinutil jsem kartu, aby slušně fungovala i v režimu loopback.
Hádejte, co jsem provedl ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 01:00:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Já vím, už je pozdě. Tak já to sem plácnu, ať máte ráno nad čím přemýšlet, zatímco já budu dospávat to ponocování...
Na výstup karty jsem zařadil filtr, který nežádoucí harmonické složky prostě odřízne...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 09:02:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Jak si na to přišel? s tím filtrem?
viz:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=99593#99593
Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 10:23:18    Predmet: Odpovedať s citátom

hcrevize napísal:
Jak si na to přišel? s tím filtrem?
viz:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=99593#99593
Wink

A proč myslíš, že jsem hned věděl, cos udělal?
Tahám to v hlavě a po simulátorech už dost dlouho, jenom pořád nebyl čas to vyzkoušet. Patrně nejsme jediní dva, koho to napadlo, důležité je, že to funguje.
Ono to má další důsledky, teď by např. neměl být problém (pro kmitočty nad asi 500 Hz) použít oddělovací trafo pro přerušení zemní smyčky.
A nebo externí D/A převodník oddělený SPDIF trafem nebo dokonce optikou.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19540

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 10:29:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale no tak, snad nemá smysl se kvůli prkotinám dohadovat. Napadlo to asi leckoho, cca před 4 lety jsem zkoušel jak aktivní, tak pasivní dolní propust vkládat za analogový sinusový generátor, sice to pomůže, ale nebyl to všelék. Pasivní filtr byl málo strmý (byly to 2 RC členy za sebou, šel by samozřejmě udělat lépe), a aktivní přidal šum, což je velmi nevítané.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19540

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 10:34:51    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:


Hlavně nepoužívat generátor v SL, páč co z toho leze je xindl.


"xindl" leze ze všech karet, pokud se výstup měří širokopásmově. Analýza v audiopásmu to milosrdně ututlá. V tom je obrovský rozdíl mezi analogovým generátorem (např. výroba OPA) a výstupem JAKÉKOLIV karty. Podle mě je "xindl" i hlavním důvodem rozdílu zvuku komponentů, které jinak ve všech parametrech stonásobně převyšují jakékoliv meze slyšení. Je to zase jiný xindl, ale je u každího komponentu a propojení komponentů jiný.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 10:50:46    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Ale no tak, snad nemá smysl se kvůli prkotinám dohadovat. Napadlo to asi leckoho, cca před 4 lety jsem zkoušel jak aktivní, tak pasivní dolní propust vkládat za analogový sinusový generátor, sice to pomůže, ale nebyl to všelék. Pasivní filtr byl málo strmý (byly to 2 RC členy za sebou, šel by samozřejmě udělat lépe), a aktivní přidal šum, což je velmi nevítané.

jo jo koušel sem filtr s jedném dvojitým operákem, který nakonec zůstal v generátoru.........a ještě sem zkoušel další filtr s dvěmi dvojitými operáky a bylo to horší než s jedním dvojitým.......patrně vlastní zkreslení 4 operáku v cestě o dost zhorší výsledk na konci. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 10:57:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak tak, jedna věc je nápad, druhá jeho implementace, aby to opravdu fungovalo.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10576
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 11, 2010 11:08:31    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
... cca před 4 lety jsem zkoušel jak aktivní, tak pasivní dolní propust vkládat za analogový sinusový generátor, sice to pomůže, ale nebyl to všelék. Pasivní filtr byl málo strmý (byly to 2 RC členy za sebou, šel by samozřejmě udělat lépe), a aktivní přidal šum, což je velmi nevítané.


Pavle, zkus si na zkreslení svého generátoru promítnout ten filtr. Druhá h. mínus 20dB, třetí mínus 30 dB a dál to padá. Za vyzkoušení by to stálo...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
Strana 7 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist