Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

BKO spínajúci relé

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So máj 14, 2011 09:24:06    Predmet: BKO spínajúci relé Odpovedať s citátom

Zdravím komunitu tohoto fóra, potrebujem poradiť v zdanlivo jednoduchej záležitosti - s bistabilným kl.obvodom.
Staviam synovi gitarový aparát so zabudovaným efektom overdrive, spínanie ktorého som chcel vyriešiť elegantne, jedným tlačidlom (nie prepínačom), pričom na spínanie signáloých ciest som chcel využiť minirelé, nie FETy. Najschodnejšie riešenie sa mi zdalo opajcnúť BKO zo sériovo vyrábaných gitarových efektov a ním spínať relé. Zistil som, že to nebude také jednoduché, ako som si predstavoval, odladiť fungujúci BKO, ktorý by v jednej vetve spínal 15-20mA si vyžiadalo veľa času. Ladil som to s LEDkou a sériovým rezistorom obmedzujúcim prúd na 15mA (reálna záťaž) a keď sa mi to konečne podarilo dostať do chodu tak, že tlačidlo spoľahlivo prepínalo stav BKO každým zatlačením, po náhrade obmedzovacieho odporu cievkou relé sa BKO v zopnutom stave (teda v stave, v ktorom zopol aktívnu vetvu - relé) rozkmital a vyrábal veľmi úzke derivované kmity. Výsledkom bolo milisekundové prerušovanie zopnutých kontaktov relé. Akékoľvek pokusy (dióda paralelne k cievke relé, integrujúci kondenzátor) o zmenu imaginárnej zložky cievky relé viedli k zmene funkcie obvodu buď na MKO, alebo nespínal vôbec. Vie niekto poradiť?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
FILIPAUDIO
Hifista - pokročilec


Založený: 10 február 2007
Príspevky: 395

PríspevokZaslal: So máj 14, 2011 09:54:19    Predmet: Odpovedať s citátom

CMOS4013 zapoj jako klopný obvod T, (dělička 2), zákmity tlačítka ošetři paralelním kondenzátorem a Schmittovým klopným obvodem CMOS4093.
Relátko musíš budit přes tranzistor.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So máj 14, 2011 10:58:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Vďaka za tip, s využitím hradiel logických obvodov na podobné účely mám celkom dobré skúsenosti, napr. pri prepínači vstupov (ako ovládací obvod relé) som využil CMOS 4068 s veľmi vtipným zapojením z AR, kde vstupy hradiel boli navzájom pospájané tak, že výstup hradla bol pripojený na jeden zo vstupov ostatných a každé hradlo na inom zo vstupov. Neistý bol iba stav po zapnutí. Z tohoto zapojenia som odvodil veľmi jednoduchý BKO s dvoma invertormi, ale nad týmto riešením som uvažoval iba alternatívne. Predpokladal som, že jednoduchšie bude využiť tranzistorový BKO a keď už som sa pustil do boja, nechcel by som to vzdať...nedalo by sa predsa len nejako ošetriť to kmitanie?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
FILIPAUDIO
Hifista - pokročilec


Založený: 10 február 2007
Príspevky: 395

PríspevokZaslal: So máj 14, 2011 11:37:22    Predmet: Odpovedať s citátom

S těmi obvody, jak jsem psal to chodí 100%, můžeš si tam dát reset po zapnutí a tím definovat stav a stojí pár kaček.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4886
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 06:04:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Pridaj za tým tranzistorovým BKO (s odporovou záťažou) jeden tranzistor ako samostatný budič toho relé.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 12:55:42    Predmet: Odpovedať s citátom

to bol môj posledný pokus pred tým, než som sa rozhodol požiadať o pomoc...jednu vetvu BKO som nechal zaťaženú LEDkou, tak ako som pôvodne odladil a druhú vetvu som chcel využiť na spínanie relé tranzistorom, ale už po pripojení tranzistora naprázdno (B spínaného tranzistora priamo na C tranzistora v BKO) sa obvod začal chovať ako MKO, ostala zopnutá vetva so spínaným tranzistorom Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4886
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 14:33:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemôžeš bázu pripojiť priamo, jedine keby bol ten pridaný budič zapojený ako emitorový sledovač. Schéma by povedala viac.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 16:14:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Aha, viem prečo...som ja trúba, Ube toho pripojeného tranzistora spoľahlivo zabráni prejsť tranzistoru BKO do vypnutého stavu, resp. tranzistoru z druhej vetvy do zopnutého...že mi to nedošlo...vďaka za upozornenie BV.
Schému by som rád nakreslil, je to jednoduché zapojenie, ale nemám čím Embarassed
Čím to kreslíte? Existuje nejaký freeware na toto?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Slimak
Hifi expert


Založený: 16 február 2007
Príspevky: 2241

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 18:07:08    Predmet: Odpovedať s citátom

...

Naposledy upravil Slimak dňa Št júl 26, 2012 21:42:40, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4886
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 18:15:20    Predmet: Odpovedať s citátom

ttp://www.spectrum-soft.com/download.shtm
http://www.linear.com/designtools/software/#LTspice
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne máj 15, 2011 20:52:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Ceruzka s papierom (následne scanner) boli doteraz mojimi jedinými zbraňami, rád sa však prispôsobím dobe Smile
Vďaka vám za podnetné tipy, zajtra doma nainštalujem, stiahol som si už teraz v práci.
Otázka na BV: LT Spice IV obsahuje aj ten schematic editor, ktorý predstavujú LT vo videu na svojej stránke?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4886
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po máj 16, 2011 06:01:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to simulátor (obidva programy) , takže editovanie schémy (aby bolo čo simulovať) tam samozrejme je.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po máj 16, 2011 12:36:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Aha, tak je to logické...
Ešte raz vďaka, idem sa na mladé kolená učiť čmárať schémy v PC Very Happy
Hneď ako ten obvod budem mať nakreslený, hodím to sem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Po máj 16, 2011 15:21:40    Predmet: Odpovedať s citátom

BHM napísal:
Ešte raz vďaka, idem sa na mladé kolená učiť čmárať schémy v PC Very Happy

Tak to by chcelo trošku upresniť...ten PC bude na mladých kolenách? Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po máj 16, 2011 19:29:51    Predmet: Odpovedať s citátom

JC napísal:
...ten PC bude na mladých kolenách? Laughing


Very Happy ani mi nenapadlo, že by to bolo možné chápať aj takto...mám zmysel pre štvorzmysly, ale to už je o niečom inom Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St máj 18, 2011 12:17:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak sa mi podarilo nakresliť schému vo verzii s odporom v sérii s LED a úspešne ju vyexportovať. Predkladám na posúdenie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4947
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: St máj 18, 2011 13:09:15    Predmet: Odpovedať s citátom

http://members.chello.cz/danhard/tlacitko.gif
R2 můžeš vynechat

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4886
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: St máj 18, 2011 15:48:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak to musí byť s tranzistormi, tak to relé sa dá pripojiť napr. takto
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BHM
Hifi obsluha


Založený: 15 október 2007
Príspevky: 40
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St máj 18, 2011 20:47:57    Predmet: Odpovedať s citátom

danhard:
Tiež som si myslel, že R2 môžem vypustiť, ale bez neho BKO nepreklápal...uvažoval som prečo...veď LED v priepustnom smere by mala budiť Q2. Fakt ale je, že po vypustení R2 sa Q2 na záporný impulz z tlačidla neuzavrie (po zapnutí je Q2 zopnutý, Q1 vypnutý).
K tomu zapojeniu s dvoma invertormi - niečo podobné som spomínal vyššie, len s dvoma tlačidlami (vyp/zap). Obe sú zapojené priamo na výstupy invertorov a spínajú k zemi. Vnucujú tak log.0 na výstup jedného a zároveň na vstup druhého invertora.
BV:
Vďaka za tip, vyskúšam.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist