Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

PC misto NAS
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
suK
Hifista - pokročilec


Založený: 16 október 2006
Príspevky: 259
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 14:24:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Offtopic...

Připomnělo mi to vtip...

citácia:
It only takes three commands to install Gentoo.

kód:
cfdisk /dev/hda && mkfs.xfs /dev/hda1 && mount /dev/hda1 /mnt/gentoo/ && chroot /mnt/gentoo/ && env-update && . /etc/profile && emerge sync && cd /usr/portage && scripts/bootsrap.sh && emerge system && emerge vim && vi /etc/fstab && emerge gentoo-dev-sources && cd /usr/src/linux && make menuconfig && make install modules_install && emerge gnome mozilla-firefox openoffice && emerge grub && cp /boot/grub/grub.conf.sample /boot/grub/grub.conf && vi /boot/grub/grub.conf && grub && init 6


That's the first one


Před dustinem smekám a až sám rozmyslím, jak sítě doma upletu, rád jej poprosím o konzultaci.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2819
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 15:05:11    Predmet: Odpovedať s citátom

rsync pri file based zalohe je nevyhnutnost.
Mozno by sa tam este dalo rozumne spomenut LVM, pripadne softraid.
A samozrejme, treba mat oddeleny OS a udaje, kazde vyzaduje inak zoptimalizovany postup zalohovanie. V pripade tohoto HTPC je to vsak splnene.
Pre ucely zalohovanie foto+hudba je rsync + nejaka nadstavba plne postacujuci a idealny nastroj.
A na prenos OS by som pouzil idealnejsie dump/restore, len o uz clovek musi vediet, co robi Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 16:28:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Troton napísal:
rsync pri file based zalohe je nevyhnutnost.
Mozno by sa tam este dalo rozumne spomenut LVM, pripadne softraid.


Určitě jo.

Nevím, ale LVM nějak nemusím. Zatím jsem jej nikdy nepotřeboval, vždycky jsem si vystačil s resizováním partišen na větších diskách a schopností linuxového sw raidu na větších partišnách růst. Stejně jsem vždycky vyměňoval staré pomalé ojeté disky za nové s moderními parametry, takže jsem nějak neměl potřebu spojovat partišny a dělit je na vyšší úrovni. Pravda dopředu jsem s růstem počítal, takže datovou partišnu na konec, aby se na větším disku mohla nahradit za větší. Ani snapshot mě nějak nezaujal, vše se pak hrozně zpomalilo - zápis na originální systém i čtení snapshotu pro zálohování. Pravda provozoval jsem LVM snapshot na SW raid5 bez zarovnaných stripů LVM a raidu, což je ta nejhorší možná kombinace (zápis na raid5 při aktivním snapshotu pak obnáší několika(hodně)násobně víc seeků a rychlost zápisu klesla na jednotky MB/s). Tehdy jsem ani nevěděl, že je to zarovnání potřeba řešit, a i dnes bych se s ním nechtěl patlat.

citácia:

A samozrejme, treba mat oddeleny OS a udaje, kazde vyzaduje inak zoptimalizovany postup zalohovanie. V pripade tohoto HTPC je to vsak splnene.


Souhlasím, to by bylo dobrý. Datovou partišnu samostatnou. Ale nebál byl se i na zálohování systému (kromě /boot, tam bych radši nehýbal s fyzickým umístěním souborů grubu vůči odkazům z MBR) použít rsync, a to i na běžícím systému.

citácia:
A na prenos OS by som pouzil idealnejsie dump/restore, len o uz clovek musi vediet, co robi Smile


Svého času jsem docela bojoval s xfs_freeze, navíc mi přišlo, že ty utilitky na úrovni filesystému sežerou strašně paměti, než něco provedou na druhé straně. Ale pravda jen pro kořenovou partišnu by to bylo užitečné, i když myslím, že pokud člověk zrovna nepouští upgrade systému, tak ten rsync stačí i na systém.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 16:32:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Omlouvám se za zaprasení vlákna rozsáhlými offtopiky. Jen jsem chtěl ukázat, že NAS v linuxu s offline zálohou, schopnou přímého nabootování na víceméně libovolném železe, není žádná velká věda.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: So september 11, 2010 20:42:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Pocitac postaven. 1T disk, 1G Ram, deska pasivni s VIA C7 1G procesorem.
Instaluju Linux, je to prvni zkusenost, zapasim se sitovym pripojenim do rooteru (ping je OK, ale az na NET se nedostanu, zatim jsem ve stavu cteni vsech diskusi na tema Ubuntu a pripojeni na net Smile )
Az se dostanu dal, tak sdelim dojmy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So september 11, 2010 21:18:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Hmm, pokud na tom routeru běží dhcp server, většinou není potřeba nic nastavovat, network manager si síťové rozhraní sám nakonfiguruje.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Ut september 14, 2010 15:10:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem s Linuxem nepochodil (to je jina liga), tak jsem nakonec u XP. Pocitac bezi, zatim ale porad hlasi je 0,5G pameti misto instalovanych 1x1G! Zvlastni ukaz. Na fakture, na pameti samotne je 1G a pocitac jak pri najezdu biosu, tak v systemu ma jen pulku Smile
Squeezebox server bezi slusne. Dostatecny stroj. Za cas bude umisten v komore.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
WaVe_99
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 december 2006
Príspevky: 668

PríspevokZaslal: Ut september 14, 2010 15:33:14    Predmet: Odpovedať s citátom

richard_majer - zkontroluj si, zda si tech 512 MB nealokuje integrovana graficka karta(v BIOSU) - podle me to bude tim. Velikost pameti prirazene graficke karte pujde urcite snizit - pro tve ucely bude urcite postacovat 128MB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2819
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Ut september 14, 2010 15:57:48    Predmet: Odpovedať s citátom

WaVe_99 napísal:
richard_majer - zkontroluj si, zda si tech 512 MB nealokuje integrovana graficka karta(v BIOSU) - podle me to bude tim. Velikost pameti prirazene graficke karte pujde urcite snizit - pro tve ucely bude urcite postacovat 128MB.

Aj tych 128 je vela, dal by som max 64MB a ak nebudu problemy (a da sa to nastavit) aj 32MB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Ut september 14, 2010 21:06:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Pameti to neni, grafika alokuje 64MB, ktere jsou "videt". zkusil jsem jinou a ta je OK. Uz jsem kontaktoval prodejce. pro jistotu zitra zkusim jeste v jinem PC.

Dalsi poznatek, s jinou 1G pameti je vse v pohode. Zkusim tu mou jeste v jinem PC.

A dodam, ze na Atom +1G a squeezeboxu jsem neprehral HiRes, ted je prehraju, jupi!!! Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Ut september 21, 2010 11:32:05    Predmet: Odpovedať s citátom

ani novy bios nepomohl vyresit velikost pameti.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2819
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Ut september 21, 2010 12:07:34    Predmet: Odpovedať s citátom

richard_majer napísal:
ani novy bios nepomohl vyresit velikost pameti.

Pozri do manualu k doske, ci je taky typ pamati podporovany (1/2 stranna PCB, pocet chipov na nej atd...).
Alebo sem napis presny typ pamati a dosky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Slimak
Hifi expert


Založený: 16 február 2007
Príspevky: 2241

PríspevokZaslal: Po september 19, 2011 10:03:21    Predmet: Odpovedať s citátom

...

Naposledy upravil Slimak dňa Št júl 26, 2012 21:23:02, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
NIRVANAHIFI
Nádejný hifista


Založený: 30 august 2009
Príspevky: 61
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po september 19, 2011 20:46:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Na jakou vzdálenost je možné bezpečně, bez ztráty ( bez datových chyb), tahat domácí síť po metalických kabelech.
A za druhé, jak dlouhý by mohl být USB kabel při spojení počítače a DACu s USB vstupem.

_________________
Otázkou není, jestli to je technicky možné, ale v jaké kvalitě a za kolik.
Stereo sestava je zvukově tak kvalitní, jak zvukově kvalitní je její nejslabší komponent.
Nejdříve si stereo komponenty poslechni a teprve potom kupuj.
www.nirvanahifi.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Hippo007
Nádejný hifista


Založený: 17 november 2009
Príspevky: 89
Bydlisko: Šumpersko

PríspevokZaslal: Po september 19, 2011 21:41:38    Predmet: Odpovedať s citátom

ad 1) Norma povoluje 100m kabelu mezi 2 síťovými kartami. Je-li vzdálenost větší, musí se vložit switch.
ad 2) Max. délka USB kabelu jak pro verzi 1.0 tak i pro 2.0 je 5 metrů. V cestě může být až 5 napájených hubů, takže celková délka může být až 30 metrů,
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist