Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

ASUS Xonar Essence ST (STX)
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Digitál
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 06:13:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdá sa že ano.. Aká je verzia ovládača, prípadne link pre download?
EDIT- aha, to je STX, ja bojujem s ST...Ďaľšia "perlička" je , že neviem nijako dostať signál na koaxiálny SPDIF výstup , niečo tam je, ale v malej úrovni a nemení sa to so vzorkovaním.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 12:22:54    Predmet: Odpovedať s citátom

ST a STX driver mají stejné číslo, či jsou identické nevím. Mám poslední verzi 7.12.8.1794 Jedou na win7 64bit
link zde: http://usa.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_ST/#download
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 12:36:37    Predmet: Odpovedať s citátom

SPDIF se musí zapnout v ovládacím panelu karty ne? Jestli toto nejede...není ta karta kaput?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 13:46:50    Predmet: Odpovedať s citátom

SPDIF mám samozrejme zapnuté, drivery pre STX a ST sa zrejme líšia prvým číslom, 7 vs..5. Verziu 1794 som skúšal, aj všetky iné dostupné nižšie verzie (mám Win XP a zvukovku ST), bez úspechu. Pri voľbe KS lezie z analog out celkom slušný zvuk, ale SPDIF je stále mrtve, napr. HD970 v režime koaxial In stále hlási no signal, aj keď mením fs v paneli zvukovky, na výstupe niečo je ale v malej amplitúde.
Pri voľbe ASIO driverov sa prehrávanie vo Foobare ani nespustí, napr. v ARTE hlási, že drivery nepodporujú zvolené fs (ľubovoľné..).
Možno je naozaj zvukovka (nová..) kaput, alebo je chyba medzi stoličkou a klávesnicou, čo je dosť pravdepodobné,nie som žiadny IT expert.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9448
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 14:36:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Mám návrh na "hranie sa".

Skúsil by niekto s AC milivoltmetrom a touto kartou nasledujúce merania citlivosti/šumu na reprosvorkách zosilňovača?

test OFF - úroveň šumu zosilňovača, tj. nezapojený/skratovaný vstup
test NFL - úroveň šum s pripojenou kartou prehrávajúcu ticho; a popísať prípadné rušivé zvuky z PC
test LAD - úroveň pri prehrávaní sinu na úrovniach -50/-60/-70/-80/-90 dB
test SIN - uchom blízko repro načúvať či generovaný 1kHz sinus (24bit) je v počuteľný na veľmi nízkych hlasitostiach; resp. či ten signál znie ako sínus, a či už ako nejaký trojuholník/obdlžník/šum
test WHI - uchom blizko repro načúvať či je prehrávaný biely šum (24bit) je ešte rozoznateľný v šume zosilňovača

Až to budete skúšať, tak dajte pozor na uši - radšej nepočúvať ak to začína byť nepríjemné.

Meral som si doma prevodníky/zvukové karty a vyšlo mi niečo takéto (hodnoty v dBV):
citácia:
(OFF) -92 (also end of DMM range)

Integrated sound card -- very good noise floor, no disturbing sounds
(NFL) varies from -36.6 to -44.5 (SIN) -90 dB (WHI) -96 dB (LAD) N/A

ESI Juli@ -- disturbing background noises; like fast clock ticking
(NFL) varies from -31.5 to -36 (SIN) -111 dB (WHI) -109 dB (LAD) X/-26.9/X/X/X

"Reference" DAC based on ES9018 -- totally silent, i.e. noise bellow the amplifier noise
(NFL) -60 (SIN) -116 dB present, but almost lost in the amplifier noise (WHI) -111 dB (LAD) -18.8/-28.8/-38.8/-48.6/-56.7

ODAC - USB DAC -- silent white noise on background; checked on two different computers with regular ATX power supply
(NFL) -44.2* (SIN) -109** dB, but at -99 triangle-wave like distortion (WHI) -109** dB (LAD) -18.1/-27.8/-36.3/-41.6/NA

--
Viac je v http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=164973
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 14:44:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Nedávno jsem řešil problém s mojim notebookem ASUS. Při výměně na SSD jsem všecko instaloval od začátku. Nechtěl mi jít HD audio výstup na HDMI. Za živého boha jsem to nemohl sprovoznit, až jsem nakonec celý audio chipset odinstaloval a přes device manager - Sound, video and game controllers jsem dal driver update, a hle, vše taď funguje. Kdybych nevěděl že to předtím fungovalo, tak jsem to dávno vzdal. Jednoznačně vina ASUSU.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 16:34:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak sa zdá, že som uspel.. Zvukovku som odinštaloval, vymazal zvyšné stopy po inštalácii a po reštarte počítača nová inštalácia verzie 1794 a inicializácia ASIO. Vo foobare všetko chodí(zdá sa..), aj resampling na 176400, v Arte rovnako všetky Fs, ale v ASIO control panel musí byť bit depth buď 16 alebo 32 bit, 24 bit ASIO driver odmieta (unsuported..)."Dokonca" aj na SPDIF je signál ako má byť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3094

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 16:50:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak to bol riadny "porod". BTW stalo to za to oproti Julci?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 16:58:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Mohl byste dát pro porovnání nějaké grafy z ARTY?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2012 16:59:42    Predmet: Odpovedať s citátom

2 Odar
Podľa meraní ano, aj ucho "hovorí" rovnako ,v Arte je loopback (pozadie)výrazne čistejší ako pri Juline, zrejme vplyv oddeleného napájania analógových obvodov priamo zo zdroja, nie cez zbernicu.
Ešte budem "optimalizovať" použité OZ, na I/V chcem skúsiť niečo extrémne rýchle a odolné proti vf, napr. LM6172 , alebo niečo fetové, uvidíme podľa meraní a posluchu.
2 aaa
niečo spácham, ale až zajtra
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po jún 11, 2012 10:55:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže nejaké merania z "tuningu" OZ vo výstupnej časti, ako som sľúbil. Všetko je merané v loopbacku, osadenie OZ označené v obrázku "factory" je I/V- JRC2114, výstup LM4562, na ostatných obrázkoch je to vyznačené. Karta je kalibrovaná, takže reálne úrovne zodpovedajú grafu. Výstup generátora cca 1V RMS na1kHz.
Najlepšie meraním aj na ucho(pre mňa..) sa javí osadenie všade LM4562.
Výsledky skreslení +- zopovedajú možnostiam D/A PCM1792, to čo tam lezie je zrejme z napájania D/A prevodníka a zo zemnej slučky v loopbacku. Samotný otvorený vstup je výrazne čistejší, nie sú tam násobky 50Hz a "bordel" pod-130dBV.



input.PNG
 Description:
 Filesize:  20.97 KB
 Viewed:  731 Time(s)

input.PNG



zero loop.PNG
 Description:
 Filesize:  21.22 KB
 Viewed:  649 Time(s)

zero loop.PNG



factory.PNG
 Description:
 Filesize:  25.28 KB
 Viewed:  744 Time(s)

factory.PNG




Naposledy upravil BV dňa Po jún 11, 2012 13:24:19, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po jún 11, 2012 10:58:39    Predmet: Odpovedať s citátom

pokračovanie


SET3.PNG
 Description:
 Filesize:  21.53 KB
 Viewed:  682 Time(s)

SET3.PNG



SET2.PNG
 Description:
 Filesize:  21.81 KB
 Viewed:  719 Time(s)

SET2.PNG



SET1.PNG
 Description:
 Filesize:  21.85 KB
 Viewed:  656 Time(s)

SET1.PNG


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Po jún 11, 2012 21:20:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Tady jsou moje měření. Rušení ze zdroje se taky ukáže zhruba na -120dB. Dá se toho nějak zbavit? Asi je lepší použít externí generátor je li nějaký poruce. Mám jen ale 10kHz.


loopback_no_signal.gif
 Description:
 Filesize:  14.64 KB
 Viewed:  700 Time(s)

loopback_no_signal.gif



open_input.gif
 Description:
 Filesize:  14.39 KB
 Viewed:  668 Time(s)

open_input.gif



OPA2134.gif
 Description:
 Filesize:  14.42 KB
 Viewed:  647 Time(s)

OPA2134.gif


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ut jún 12, 2012 13:19:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Dosť zaujímavý pokus je pripojiť skratovaný koniec kábla , zapojeného do linkového vstupu (na volnom konci skratovať živý a zem) na zem RCA konektoru linkového výstupu, alebo na kostru PC. Ak je ten skratovaný koniec vo vzduchu, je to čisté. Takže.... Question Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Ne jún 17, 2012 23:28:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to asi jasné. Proleze to přes chassis do zadního panelu zvukovky, který je spojený se zemí s výstupníma cinchema a v loopbacku se to natáhne do vstupu. Škoda že není výstupní zem odizolovaná stejně jak vstupy.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 09:33:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Mám objednané trafá Lundahl LL1585, tak uvidíme..
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 18:24:05    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Mám objednané trafá Lundahl LL1585, tak uvidíme..


Zajímavé je toto doporučení:
http://www.lundahl.se/pdfovrigt/feedbck.pdf

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 19:54:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte lepšie toto, www.analog.com/library/analogDialogue/archives/39-05/Web_Ch6_final_I.pdf , obr. 6-64 , zapojenie s dvomi OZ, ale upravené pre symetrický vstup. Presne tak som to už robil s trafami LL1585 pre jedno štúdio, preto som ich objednal.. Skreslenie nemerateľné (s LM4562 asi 0,00007%) pre linkové úrovne, aj pre 20Hz.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 20:12:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Děkuji. Wink
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19650

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 20:53:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Izolování plášťů konektorů pro nesym. vstupy od chassis u karet montovaných do PC je zásadní věc. I u poměrně levné karty, jako je Creative Xtreme X-fi se dají docílit v loopbacku celkem slušné výsledky, ale pláště se nikde nesmí dotknout chassis.


XFI THD_s.PNG
 Description:
 Filesize:  95.75 KB
 Viewed:  710 Time(s)

XFI THD_s.PNG



_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Po jún 18, 2012 22:28:07    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Izolování plášťů konektorů pro nesym. vstupy od chassis u karet montovaných do PC je zásadní věc. I u poměrně levné karty, jako je Creative Xtreme X-fi se dají docílit v loopbacku celkem slušné výsledky, ale pláště se nikde nesmí dotknout chassis.

Je to tak, děkuji. Budu to muset nějak separovat. Nejlepší by byl plastový zadní panel jako držák. Ony samotné vstup-y (6.3mm jack) vlastně odizolované jsou. S externím generátorem mám dobrý výsledek, ale výstupy nejsou.



OSC.gif
 Description:
 Filesize:  20.54 KB
 Viewed:  687 Time(s)

OSC.gif


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ut jún 19, 2012 06:03:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslel som, že je to jasné , presne to isté som "objavil" už tu, http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=129587#129587 , len s inou zvukovkou. Problémy sa opakujú.
Či je to spojením s kostrou PC alebo nejakou internou zemnou slučkou na zvukovke (zeme vstupného Jacku a výstupných cinchov sú na zvukovke spojené) sa uvidí po odizolovaní výstuponých cinchov od držiaka dosky, rovnako ako na Juline.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi jún 22, 2012 09:00:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže izolovanie zadného panelu pomohlo, odstup zložiek siete aj "pozadie" na vyšších kmitočtoch sa dosť zlepšilo, aj v loopbacku,

aj pre otvorený vstup.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9448
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 22, 2012 09:34:14    Predmet: Odpovedať s citátom

A má nejaký väčší prínos znižovať pozadie ak je tam stále tá druhá harmonická na -115dB?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi jún 22, 2012 09:50:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Ide hlavne o zníženie zložiek siete, od 50Hz do cca 2kHz, tie sú fixné a nie sú nijako korelované so signálom. Ide o to "ticho medzi notami"..Druhá harmonická na -115dB nie je problém. Netvrdím ale , že ten "rozdiel" je počuť. A potom, človek je aj spokojnejší Smile.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
VOX
Hifista


Založený: 15 júl 2007
Príspevky: 106
Bydlisko: Kopřivnice

PríspevokZaslal: Pi jún 22, 2012 22:10:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Pánové dovolím se jenom zeptat, jak je napájená ta zvukovka při vašich měřeních? Myslím tím jestli ji napájí klasický molex z PSU vašich PC. Pokud ano, nestálo by za vyzkoušení, jaký vliv bude mít napajení z nějakého solidního linearního zdroje? Tohle by mne hrozně zajímalo, když už teda "tuníte". Dlouho nad tím uvažuju, ale neviděl jsem to někoho realizovat a nějak podchytit případný význam tohoto řešení.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
aaa
Nádejný hifista


Založený: 02 marec 2010
Príspevky: 81

PríspevokZaslal: Pi jún 22, 2012 22:14:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Onehdá jsem uvažoval, že to zkusím napájet z baterek. Mám tu nejaké celkem OK akumulátory, tak pro srandu by to nebylo špatné vyzkoušet.
Jo mimochodem, samozřejmě to mám živené klasicky z PSU kompu. ( Corsair TX650W )
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So jún 23, 2012 06:17:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, tá zvukovka je napájaná (+-12V pre analógovú časť) samostatným káblom priamo zo zdroja (Seasonic Gold 400W), na doske je vlastná filtrácia a stabilizátory. Tie "rušenia", ktoré tam ešte sú, sú už v takých úrovniach (-125-135 dBV ), ktoré sú aj rádovo lepšie , ako napr. z CD alebo SACD prehrávačov aj v cenách násobne vyšších ako celé HTPC, stačí si prejsť napr. merania v Stereophile.
Samostaný lineárny zdroj by to (možno) zlepšil o pár dB, ale viac rušení už ide "luftom" ako cez napájanie, chytá sa z vyžarovania počítača do slučky tvorenej externým káblom out-in pri loopbacku (stačí pokus s otvoreným vstupom, a potom so signálovým káblom, zapojeným do vstupu a na druhom konci skratovaný a pripojený na zem výstupného RCA..) . Keď budem mať (za cca 2 týždne) oddeľovacie signálové trafá Lundahl v aktívnom zapojení, tak sem dám tie merania aj s nimi. Verím , že sa to ešte vyčistí práve zrušením zemnej slučky.
Veľakrát obrázky "čistých" signálov majú jednoducho rozlíšenie merania tak do -110-120dBV a všetko pod tým milosrdne zmizne. Ale to neznamená, že to tam nie je. A aký je často odstup zložiek siete a iných rušení v preampe a konci..
A nakoniec, je to pre mňa už len také cvičenie pre overenie niektorých možností zlepšenia, je to závislé aj od konkrétneho počítača.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5027
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št jún 28, 2012 16:11:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže to bolo jednoznačne zemnou slučkou. Prikladám meranie s linkovým oddeľovacím trafom Lundahl LL158 v aktívnom zapojení, "generátor" je výstup z Xonar ST v jednom PC, merané kartou Lynx L22 v druhom PC, asi 10m kábla, obidve PC zapojené do zásuviek na rozdielnych okruhoch. 50Hz a násobky sú fuč. A je to poznať aj na zvuku, keď sa to zaradí do cesty signálu.


LL loop.png
 Description:
 Filesize:  18.19 KB
 Viewed:  717 Time(s)

LL loop.png


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9448
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št jún 28, 2012 17:08:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Velmi pekne.

Bolo by i meranie loopbacku s tym trafom, aby to bolo porovnatelne s predchadzajucimi obrazkami?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Digitál Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
Strana 3 z 5

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist