Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

dolby digital v hrach z pc

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Multikanál
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
anton1223
Hifi obsluha


Založený: 10 apríl 2013
Príspevky: 6

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 14:05:51    Predmet: dolby digital v hrach z pc Odpovedať s citátom

Dobrý deň. Mam pc s graf. kartov r9 270x, zvuk. kartou onboard realtek alc 887 a receiver rx v367 yamaha. Keď si spustim hru napr. assasin creed 4, ktora podporuje dolby digital, tak mi na receiveri piše len pcm miesto Dolby. Mam to zapojene cez hdmi graf. karte, hdmi mam nastavené ako predvolené komunikačne zariadenie nakonfigurované na 5.1. 5.1 reprosustavu mam a napriklad filmy z dvd z pc mi ukazuje ako Dolby digital. Ale pri spustení hry assasin creed 4 počuť zvuk zo všetkých reprakov a funguje aj priestorový zvuk napr. pri otačaní postavi. Je to dobré nastavené alebo treba niečo nastaviť, aby sa aj zobrazovalo logo na receiveri, popr. kupiť opt. kabel a zapojiť to cez neho. Ďakujem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 14:33:14    Predmet: Odpovedať s citátom

netusim, ale skus niekde povolit "pass through"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 14:37:39    Predmet: Odpovedať s citátom

A není jedno, zda se dekódování do PCM multikanálu provádí v PC nebo v receiveru?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
anton1223
Hifi obsluha


Založený: 10 apríl 2013
Príspevky: 6

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 16:51:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak potom by to malo byť v poriadku. Ďakujem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 17:18:22    Predmet: Odpovedať s citátom

HDMI umí přenést multikanál už dekódovaný do PCM (defacto wav). SPDIF (pro který byly tyhle formáty vymyšlené) umí přenést jen stereo, proto se datově skromné DolbyDigital/DTS přenáší až do receiveru, který to teprve dekóduje do jednotlivých kanálů.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
vivi
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1054

PríspevokZaslal: Ut júl 29, 2014 23:24:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Ibaze ak dekodujes v OS (a nejdes cez WASAPI), tak vysup putuje cez mixer, ktory ti z PCM spravi VZDY to, co mas nastavene v mixeri. Cize aj z 2.0 spravi 5.1 (ostatne kanaly su ticho), taktiez sa robi up/down/sampling na zvolenu frekvenciu.

Cize bud nastavit WASAPI vystup (co v hre zrejme nepojde), alebo posielat DD ako passthru (a na AVR presne vidno, o aky zdroj ide).


Samozrejme, pre tieto ucely (hry) je to suma fuk.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
anton1223
Hifi obsluha


Založený: 10 apríl 2013
Príspevky: 6

PríspevokZaslal: St júl 30, 2014 08:14:15    Predmet: Odpovedať s citátom

A ako mam nastavit pass trought vo windows 7, nikde som to v nastaveniach nenasiel. A dakujem za odpovede.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
vivi
Hifi expert


Založený: 30 október 2006
Príspevky: 1054

PríspevokZaslal: Pi august 01, 2014 19:06:52    Predmet: Odpovedať s citátom

To musi podporovat samotna aplikacia - tam to nastavujes.
Hry nehram, tak ti neporadim, ale co sa tyka media playerov, vzdy to nastavujes v danom playeri.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
zimcol
Hifi obsluha


Založený: 28 január 2013
Príspevky: 4

PríspevokZaslal: So august 02, 2014 18:10:10    Predmet: Odpovedať s citátom

V PC hrach je to Dolby Digital vo verzii "Live". Nie je to "pevna" audio stopa ako napr. pri filmoch. Podstata Dolby Digital Live je v tom, ze zvuk sa dekoduje v realnom case podla podmienok a prostredia hry. Kazdy hrac hra rovnaky level hry inak a podla toho je ten zvuk vykreslovany - napr.ak je hrac inak otoceny, tak tomu sa prisposobuju vsetky efektove zvuky, zdroje zvuku pocut z inych repro z kazdej rozdielnej pozicie.
Obdobou Dolby Digital Live je DTS Interactive. A ver, ze tieto formaty nedokaze dekodovat ziaden AV receiver. Dekodovanie prebieha v PC, v zvukovej karte, ktora tieto formaty podporuje...Takze ani ziadnym passthrough nedosiahnes to, aby sa ti na displeji receiveru zobrazilo logo Dolby Digital. Dekodovanim v PC ide do AVR audio vo formate PCM.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So august 02, 2014 20:09:59    Predmet: Odpovedať s citátom

K čemu je dobré, že hra vícekanálové PCM vytvořené dle aktuálního průběhu hry kóduje do DD/DTS, které následně ovladač zvukovky dekóduje do multikanálu PCM?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 368

PríspevokZaslal: Ne august 03, 2014 12:14:17    Predmet: Odpovedať s citátom

sice do toho nevidím, ale tipnul bych si, že je to kvůli tomu, aby hra nemusela řešit kolikakanálový zvukový systém je instalován a variabilně vyrábět příslušný počet kanálů.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Dolejsi14
Hifi obsluha


Založený: 18 august 2014
Príspevky: 11
Bydlisko: Tábor

PríspevokZaslal: Po august 18, 2014 19:39:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Doufám, že moje pózdní odpověď pomůže alespoň někomu. V případě DVD filmů je schopen software poslat signál ven z pc do recieveru neupravený - tzv. pass through. V případě her je to jinak (alespoň jak to znám z praxe). Abyste poslali zvuk z her do recieveru po optice či koax v digitální podobně je nutné mít zvukovou kartu, která je schopná zvuk enkódovat do DTS či Dolby Digital. To umí pouze vybrané karty. V mém případě mám nastaven v systému na reproduktorech rozestavení 5.1 a v ovladačích zapnuto DTS Live. Tím se děje to, že počítač, tedy systémový mix skrze zvukovou kartu, enkóduje výstup do 5.1 v DTS. Výstup zvuku jde jak na analogové zdířky zvukové karty, tak i na optický výstup, který mám propojen s recieverem. Na mém recieveru je tedy stále napsáno DTS, protože zvuková karta enkóduje zvuk do DTS stále. Se svojí integrovanou kartou pochodíte pravděpodobně pouze u filmů, kde se dá použít passthrough. Licence pro enkódování DTS či Dolby D jsou licencované, proto jsou tyto zvukové karty drobet dražší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po august 18, 2014 20:19:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, to dává smysl, konvertovat až v případě potřeby.

Jinak řada těch karet nemá HW prostředky pro konverzi na kartě a enkódování se provádí v softwaru dodávaném spolu s ovladačem.

Pro uživatele linuxu - zde se používá plugin alsy a52 pro DD ( např. http://www.crutzi.info/xbmc-simultaneous-spdif-and-hdmi-surround-sound ) a dcaenc pro DTS ( http://aepatrakov.narod.ru/index/0-3 , https://gitorious.org/dtsenc/dtsenc/source/0e4c81040fbf0358edc5c8c346894fffdceda20c:README ). Samozřejmě neoficiálně právě z důvodu licenčních poplatků za kodér.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Dolejsi14
Hifi obsluha


Založený: 18 august 2014
Príspevky: 11
Bydlisko: Tábor

PríspevokZaslal: Po august 18, 2014 21:14:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Já jsem potřebu zvuku u her a mixování skladeb do 5+1 vyřešil koupí karty Creative X-fi Titatinum Fatal1ty professional (hrozný to název). Nicméně to má svá i úskalí. Občas pozoruji drobné zpozdění zvuku (nic hrozného), poměrně složitá licenční aktivace kodérů při instalaci do systému a v neposlední řadě samotná instalace ovladačů. Dokonce i Creative nemá dobře odladěné ovladače dlouho po vydání karty, jako i například Esi Julia.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Multikanál Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist