Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Extrémní kamna (ExtremA) - verze PMA vs. originál
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 37, 38, 39  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: St december 17, 2014 14:19:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Jistě, ale mně potom vycházejí horší výsledky co se týče potlačení síťových složek. Samozřejmě jsem to zkoušel (je to jednodušší), ale skončil jsem u toho, co je v příloze. Zřejmě dost záleží na konkrétní kartě a jejím CMR.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: St december 17, 2014 14:51:43    Predmet: Odpovedať s citátom

ještě by to chtělo rozkreslit síťové části tj. napájení jednotlivých přístrojů včetně PE.
_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: St december 17, 2014 14:58:52    Predmet: Odpovedať s citátom

To dělat nebudu. Pravidlo číslo jedna je, že pro účely měření nesmí existovat žádná smyčka, to už jsem zmiňoval a poznamenal i ve výkresu. Pokud je PC/karta spojené svou signálovou zemí s PE, v žádném jiném přístroji takové spojení už být nesmí (pro účely měření). Nebo může, ale výsledek se zhorší. Takže si to chce přebrat, jak se s tím poprat jako konstruktér pro zapojení v běžném provozu.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: St december 17, 2014 15:09:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně.
Problém je když měříš hotové přístroje bez možnosti zásahu do přístrojů...

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: St december 17, 2014 15:12:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Dám sem zapojení co mám odzkoušené já.
Vše je pro měření nesymetricky, jednou pro měření v loopbacku PC, podruhé z vnějšího zdroje (generátor. CD, atd....)

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4936
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 11:27:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Zem deliča na výstupe musí byť na zem výstupu. Inak sa nemeria čo je na výstupe, ale čo je medzi zemou vstupu a živým výstupu, čo nemusí byť (ani nebude) to isté, pretože o zem vstupu je obvykle opretá referencia NFB deliča, ale medzi zemou vstupu a výstupnou zemou kľudne môže byť rozdiel (rušenia z napájania a pod..) . A počúvame to, čo je na záťaži.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 12:32:32    Predmet: Odpovedať s citátom

hcrevize napísal:
Jasně.
Problém je když měříš hotové přístroje bez možnosti zásahu do přístrojů...


Ani ne, dá se použít síťové oddělovací trafo nebo 2-žilová síťová šňůra (jen pro měření). Eventuálně linkové trafo/trafa, jejich zkreslení na a nad 1kHz je zanedbatelné.

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 18:34:40    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Tu je schéma pro měření symetricky, s přerušením PE zemní smyčky i signálové zemní smyčky. V podstatě optimální konfigurace. Pokud to má smysl, tak můžu udělat výkresy pro další 2 konfigurace, ale pokud by to mělo zapadnout nebo vzbudit nejapnou diskusi, tak dál kreslit nebudu, zabírá to dost času.


Pokud jsem si všiml na fotkách, tak na měření používáš notebook. Je pravda, že i napájecí adaptéry notebooků mívají průchozí PE, ale proč by to chvilku během kritického měření nemohlo běžet na akumulátor ?
Když budou ostatní věci ve třídě II nebo přes oddělovací trafo, tak celá sestava může být mimo PE, nebo tu zem půjde připojit v jediném (vhodně zvoleném ) bodě.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Maros
Hifista


Založený: 04 január 2013
Príspevky: 162
Bydlisko: Ilava

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 18:49:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja to mam takto. Je to nesymetricke. Symetricky by to bolo urcite o nieco lepsie, ale toto staci podla mna. V podstate sa jedna stale o podobny princip, ale ja vsetky zeme radsej vediem separatne a zemnim zvlast.

Ak ma zariadenie PE, tak ho zapojim do zasuvky urcenej pre meranie, kde PE nejde na siet ale do meracieho pripravku..

_________________
www.popularaudio.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 20:00:50    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:


Pokud jsem si všiml na fotkách, tak na měření používáš notebook. Je pravda, že i napájecí adaptéry notebooků mívají průchozí PE, ale proč by to chvilku během kritického měření nemohlo běžet na akumulátor ?


Používám jak notebook, tak stolní PC. Můj notebook má sig. zem spojenou s PE (i v případě USB karty). Akumulátor je už asi 3 roky vybitý. Notebook je historický, ale má XP.

Ta konfigurace na kterou jsem nakreslil výkres mi funguje i při použití stolního PC ve vedlejší místnosti a dvou XLR - XLR kabelů, každý o délce 10m. Bez degradace, v tom je její kouzlo. Při zjednodušení (viz návrh BV) dojde ke zhoršení odstupu síťových složek o 10 - 15dB. Souvisí to i s délkou sig. kabelů a CMR bal. vstupu. Přestal mě bavit amatérský přístup, Vláďo.

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 21:31:57    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA:
Ta věc má víc aspektů. Důležité je, že jsi pro dané podmínky našel optimální řešení, které funguje.
Symetrické vstupy a výstupy jsou přínosem v každém případě, o tom není pochyb.

Na druhou stranu, pokud by akumulátor byl v pořádku, tak provoz bez síťového adaptéru by určitě neuškodil a možná by i trochu pomohl, rozhodně to není nic amatérského.
Stejně tak použití co nejkratších kabelů (přestože to s těmi 10-ti metrovými funguje) nelze označit za amatérismus.

A ke skutečně profesionálnímu měření nám všem bohužel chybí finance. Místo zvukovky za 5 tisíc by bylo potřeba zařízení, které stojí 100x víc.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 21:42:46    Predmet: Odpovedať s citátom

to BV tedy takto?

Dle mě jediný měření v nesym režimu co by odpovídalo zkutečnosti by bylo nf oděl. trafo na výstup koncáku...
V reálu je výstup koncáku plovoucí jak živý tak zem nejsou nikde s níčím spojeny, takže jakýkoli měření v nesym. režimu už je problematický.

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 21:53:44    Predmet: Odpovedať s citátom

to PMA, to Maros
Z těch vašich schémat nejsou patrný zapojení vstupních a výstupních zemí jednotlivých koponent (např. koncáku), můžete je upřesnit?

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9101
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 22:03:14    Predmet: Odpovedať s citátom

hcrevize: mas Juli, ze? koncak pojde merat i na symetrickych vstupoch...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Št december 18, 2014 22:28:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Vím ale THD v nesym režimu je poloviční
navíc pokud komponent nemá sym. vstup....tak zase používat nějaký převodník sym/nesym.....další komponent a THD komponentu v cestě

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4936
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi december 19, 2014 06:52:08    Predmet: Odpovedať s citátom

2 hcrevize
citácia:
.. tedy takto?

Potom použiť symetrický vstup a merať diferenciálne (ak má zvukovka dobré CMR), bez pripojena zeme (+In živý, -In zem deliča a zem výstupu) , na vstupe pripojiť aj zem, alebo použiť prevod unbal /bal na výstupe ako PMA.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Maros
Hifista


Založený: 04 január 2013
Príspevky: 162
Bydlisko: Ilava

PríspevokZaslal: Pi december 19, 2014 10:07:51    Predmet: Odpovedať s citátom

hcrevize napísal:
to PMA, to Maros
Z těch vašich schémat nejsou patrný zapojení vstupních a výstupních zemí jednotlivých koponent (např. koncáku), můžete je upřesnit?


no to zalezi na tom, co prave meriem. Ak mam zem IN a OUT napevno spojenu, tak zemnim k ADC a chassis tiez k ADC napriklad

_________________
www.popularaudio.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Pi december 19, 2014 17:11:18    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Potom použiť symetrický vstup a merať diferenciálne (ak má zvukovka dobré CMR), bez pripojena zeme (+In živý, -In zem deliča a zem výstupu) , na vstupe pripojiť aj zem, alebo použiť prevod unbal /bal na výstupe ako PMA.

No to chápu ale když chci měřit komplet nesymetricky?
Mě se při měření nesymetricky osvědčilo nejvíce zapojení viz:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=224357#224357
V jakékoli jiné konfiguraci byly násobky sítě vždy horší.
Je ale fakt že měření symetricky je daleko lepší......

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Pi december 19, 2014 19:29:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Maros napísal:
no to zalezi na tom, co prave meriem. Ak mam zem IN a OUT napevno spojenu, tak zemnim k ADC a chassis tiez k ADC napriklad

OK
Zkus tedy nakreslit měření koncáku v looopbacku včetně vstupních/výstupních zemí a děliče.
Díky.

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Pi december 19, 2014 21:05:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Bez obrázku je to plácání prázdné slámy. Ale to mnozí chtějí - jen plácat prázdnou slámu.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 00:37:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak já tu mám jeden obrázek, ale přiznám se, že jsem z toho magor.
Je to měření generátoru 6kHz přes signálové trafo "NDR" (viz jiné vlákno).
Vypadá to moc hezky, po síťovém rušení ani památky, vstupní napětí 1 Volt rms, výstupní za trafem 200 mV rms. Zkreslení zanedbatelné, pouze 3. a 5. harmonická 120 dB pod signálem. Prostě super.

Až na "drobný detail". Aby to takhle hezky vypadalo, musel jsem zem generátoru (který má napájení ve třídě II) propojit se zemí zvukové karty a tedy celého PC, potažmo PE.

Tedy celé galvanické oddělení, kvůli kterému tam to trafo je, jsem tímto zrušil.
Bez toho propojení je to hrůza, les rušení přes celé spektrum, 50 Hz asi -60 dB, prostě katastrofa.

Vůbec to nechápu, uměl by mi to někdo vysvětlit ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 07:54:03    Predmet: Odpovedať s citátom

to PMA.
To tvoje schéma je taky "jen" blokové nejsou patrné vstupní a výstupní zemně jednotlivých komponentů.

_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 08:51:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Ukazuje, jak měřit hotové komponenty, které třeba někdo přinesl. Není to schéma drátovaní vnitřku. Maros se ptal na schéma měření.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 08:55:07    Predmet: Odpovedať s citátom

OPA - dopadlo to jak má, zkus přemýšlet Very Happy. Dokud tohle nebudete chápat sami, tak je všechno jen pokus - omyl.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4961
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 09:43:49    Predmet: Odpovedať s citátom

A copak máš na vstupu toho trafa proti signálové zemi výstupu ?
Že by ac 110V s celým rušením přicházejícím po síti ?

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 09:47:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Toto měření je v loopbacku s celkem 20 m linkového kabelu. Měřeno je to z PC s kartou USB v jedné místnosti (sig. zem karty je galvanicky spojená s PE přes USB kabel, vnitřnosti PC a síťovou šňůru PC), kabely jdou do druhé místnosti, kde jsou 2 zařízení II. třídy napájené z 230V z lokálních zásuvek, rozvody jsou Al a dvouvodičové .....

Dávám to kvůli ukázce odstupu síťových složek. 0dB je cca 1,2 Vrms. Síťové složky v měření žádné nejsou, ty 2 hrby dělá napájení uvnitř USB karty. Složky 50 ani 100 Hz tam nejsou.

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 09:49:26    Predmet: Odpovedať s citátom

danhard napísal:
A copak máš na vstupu toho trafa proti signálové zemi výstupu ?
Že by ac 110V s celým rušením přicházejícím po síti ?


Asi mu nedošel ten generátor ve třídě II ......
Škoda, žes ho nenechal, aby na to přišel sám. Takovou zkušenost už nezapomeneš, sdělenou zapomeneš za chvíli.

OPA: Plave se jen jednou! Laughing

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4936
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 11:16:39    Predmet: Odpovedať s citátom

2 jmd
Nejaký pokrok?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 12:33:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Danhard, PMA:
Dobrá, vždyť to pořád říkám, že jsem debil. Ale zkušenost to je, přestože jsem potřeboval nakopnout a poradit.

A hned taky dodám, že mi z toho vyplývá, že parazitní kapacity jak síťového, tak i signálového oddělovacího trafa hrají často větší roli, než zemní smyčky.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 20, 2014 19:02:18    Predmet: Odpovedať s citátom

To trafo tam není pro kočku. Udělal jsem to samé měření bez trafa a je to prakticky stejné, až na to, že na 50 Hz je zoubek cca 15 dB nad úrovní šumu. Ono je to nula nula nic, ale je vidět, že trafo pomáhá, protože s ním je to pod hladinou šumu.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 37, 38, 39  Ďalšia
Strana 31 z 39

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist