Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

vymena kapacitorv za lepsie?
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 10:30:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Premerať kapacity a podľa toho sa rozhodnúť. Bipoláry sa dajú nahradiť aj svitkami buď MKP alebo MKT. Majú však nižšie ESR, takže asi by bolo vhodné do obvodu vradiť aj malý rezistor, ktorý to trochu pritlmí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
LJM
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 marec 2016
Príspevky: 828
Bydlisko: Kobe

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 11:03:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Kdysi dávno před dvanácti lety jsem měnil kondíky asi ve třech svých bednách, které jsem kdysi měl. Vždy jsem koupil nějaké hogofogo kondíky na doporučení nějakého fanatika, dobré kabely, odpory i terminály. Výsledek nulový. Jediný pocit byl dobrý pocit, že jsem něco udělal pro renovaci a že jsem se u toho zabavil. Takže nějaké placebo asi ano, ale reálný přínos žádný. Ono ale, dobrý pocit z práce je většinou lepší než zvukový přínos Smile
Jediný (a fatální) zvukový přínos byl když jsem pracně vyškrabal zatuhlý ferrofluid z výškáčů beden BW CDM-1, které již jako nové hrály úplně z prdele a Pan Bunta (BV) mi bedny poměřil a navrhl nové výhybky. Pak to hrálo velice slušně. Zvukový rozdíl oproti původním byl obrovský. Snad si to pamatuji správně, protože neaktuální věci obvykle komplet vytěsnávám. Smile
Druhý příběh byly dvoupásnové regálovky Xavian - typ už nevím, nějaké hogofogo předražené bedýnky (podobná cena jako CDM1), které opět hrály úplně z prdele jako kdyby měly na sobě tři deky a Barletovo hluché ucho navíc. Kompletní umytí textilie výškáče a nová homemade impregnace odstranila všechny deky i Barletovo hluché ucho a začalo to hrát. Měl jsem je pak k velké spokojenosti asi 12 let a prodal jsem je teprve před rokem.
To byly dvě úpravy po kterých byl slyšet obrovský zvukový přínos, ale ani jedna se primárně netýkala výhybek.

Pokud bedny nemají vyloženě slyšitelné problémy jako je příliš slyšitelné zkreslení, velká deka, nějaké nežádoucí rezonance tak výměna komponentů výhybky nepřinese nic. I ty staré bipoláry mají většinou i po desítkách let kapacitu v toleranci 15%. Tu chybu bohatě vykompenzují samotné měniče, které z principu zkreslují jako divá sviňa. Navíc když jsou připojeny k nějakému kašovitému supervintage koncáku s DF 0. Smile Ale DF bych stejně neřešil, každý to měří jinak, nikdo neví jak, a ty čísla lítají podle toho aby vypadala dobře v prospektu. Smile Celé hifi je z 95% o marketingu!
Na zvuk máme vlastní uši a ty jsou nejdokonalejší indikátor jestli je bedna dobrá nebo nikoli. Nějaké grafy a superpřesné výhybky nejsou podstatné.
Pokud se ti zdá, že ta bedny hraje v rámci konstrukce v pořádku tak bych nic neřešil a maximálně vyměnil terminály ať to hezky vypadá. Smile

Nyní mám tyhle "Flinstonovské" bedny a nedám na ně dopustit.
http://www.audioreview.it/prove/storiche/infinity-renaissance-90.html
Jenom jsem zkontroloval jestli není přefázovaný nějaký měnič (stává se někdy) ale nic nehodlám měnit a dokonce ani měřit. Ty bedny hrají mnohem lépe než jakékoli současné bedny do 200 tis. (dražší jsem neslyšel). Zvuk je tak návykový, že je to lepší pocit než mít hlavu mezi sluchátky. Byla by škoda na nich cokoli měnit.

Toliko má osobní zkušenost. Jenom jsem jí napsal, ale diskutovat o tom dále nehodlám. Kdyby chtěl někdo nějaké info, existují telefony.

_________________
Lubomír Joshua Mojzes
http://www.lmatelier.cz | https://www.facebook.com/LMAtelier/?ref=bookmarks

V hifi záleží pouze na tom co je příjemnější pro uši. Také na dobrém jídle a jiných požitcích.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Henri
Hifista - zaslúžilec


Založený: 30 marec 2015
Príspevky: 625

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 11:44:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte pre názornosť porovnanie diektrík
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifi expert


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 1474

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 11:46:00    Predmet: Odpovedať s citátom

godz napísal:
Rozptyl hodnôt štandartných MKP kondenzátorov (Bennic, Wima, Vishay. Monacor atď.) sa pohybuje dosť výrazne pod hranicou deklarovaných 5 percent....

To by som veľmi netvrdil. Rozptyl je dosť veľký a vždy sa nájde zopár kusov na hranici tolerancie, a to je potom pre amatéra "lotéria". Profesionál si kúpi viacej kusov a selekciou si vytvorí vhodné páry. Čo nepoužije teraz, to použije neskôr a zužitkuje nakoniec (takmer) všetko. Amatér si ale objedná väčšinou presný počet kusov a prebytky nevie využiť. Ak bude mať "šťastie", kľudne môže mať pri väčších kapacitách rozdiely aj niekoľko μF medzi jednotlivými kondenzátormi. Akékoľvek dodatočné riešenie sú náklady navyše (už náklady na dopravu sú vzhľadom k cene kondenzátorov nezanedbateľné). Vyššiu hodnotu má aj tak práca a čas (aj keď je to koníček, má tiež svoju hodnotu).
Takže čo je nakoniec výhodnejšie? Priplatiť si za kondenzátory s nižšou toleranciou? Kúpiť viacej kusov lacnejších kondenzátorov a časť vyhodiť? Alebo venovať svoj čas práci s neistým výsledkom? Odpoveď je individuálna, tu si každý musí odpovedať sám.

Ako si správne napísal, toleranciu majú aj ďalšie komponenty. Ak sa jednotlivé tolerancie sčítajú, tak výsledok môže byť už hodne mimo pôvodného projektu. Profesionál si vie výsledok zmerať a prípadne upraviť zapojenie. Amatér sa však musí spoliehať na tolerancie parametrov.

godz napísal:
(MKT) Majú však nižšie ESR, takže asi by bolo vhodné do obvodu vradiť aj malý rezistor, ktorý to trochu pritlmí.

To je snáď ich výhodou? Alebo nie?
Navyše, tie hodnoty sú tak nízke, že práve ich kompenzáciu odporom by som považoval za nezmysel.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 20456

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 12:22:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Kondenzátor s parazity není čistá kapacita, ale L-R-C obvod. Godz má na mysli možné rezonance a jakost L-R-C obvodu, s vyšším odporem nebude rezonance tak výrazná.
_________________
mám rád hifi, ale víte, jak je to dál .....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 13:20:12    Predmet: Odpovedať s citátom

To PMA : Presne tak som to myslel. To MaG: A tie tolerancie hodnôt kondenzátorov (za posledné dva roky) sú presne také ako som napísal vyššie. Samozrejme pri výrobe sa kupuje toho viac a dá sa to selektovať, nie je to však treba. Robil som aj niekoľko súkromných projektov, kde sa objednávali súčiastky presne a div sa svete, z toleranciami súčiastok nebol žiaden problém. Súčiastky menších hodnôt (1, 1,5 2,2 3,3 uF) majú štandartne tolerancie do 2 percent. Mierne väčší rozptyl je u cievok, ale v naprostej väčšine prípadov sú tolerancie do plusu, čo sa dá veľmi ľahko napraviť. Používam súčiastky od Monacoru a tiež kondenzátory Bennic. Samozrejme nikomu svoj názor nevnucujem. Pokiaľ si niekto chce kúpiť "presné" kondenzátory tak nech tak urobí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifi expert


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 1474

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 21:27:37    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Kondenzátor s parazity není čistá kapacita, ale L-R-C obvod. Godz má na mysli možné rezonance a jakost L-R-C obvodu, s vyšším odporem nebude rezonance tak výrazná.

A je z tohto dôvodu v praxi problém s výmenou bipolárneho kondenzátora za svitkový?
Pokiaľ dobre viem, tak rozdiel v ESR medzi bežnými kondenzátormi vo výhybke môže byť v stotinách, maximálne v desatinách Ohmu. To sú predsa veľmi nízke hodnoty.
Pred výškovým reproduktorom je bežne v sérii odpor na kompenzáciu citlivosti reproduktora. Ten väčšinou dosahuje hodnoty niekoľko Ohmov.
Pred stredovým reproduktorom je v sérii tlmivka, ktorá má odpor niekoľko desatín Ohmu.

Ako sa to v praxi rieši? Ešte som sa s tým nestretol.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Št február 23, 2017 22:52:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Samozrejme nejde o rádové zmeny, ale pokiaľ použiješ v obvode kondík z nižším ESR, tak sa to celé "odtlmí". Preto pokiaľ má byť zachované "nastavenie" obvodu tak je treba to trocha pritlmiť. Bavíme sa o detailoch. Pri repase nejakých Cantonov by som sa tým príliš nezaoberal.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Henri
Hifista - zaslúžilec


Založený: 30 marec 2015
Príspevky: 625

PríspevokZaslal: Pi február 24, 2017 10:31:47    Predmet: Odpovedať s citátom

2 godz: A ako sa podla teba zvukovo prejavy tato zmena ESR napr. v basovej sekcii- u kondenzátora cca 300 uF? Prídavná kompenzácia bafflestepu? Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Pi február 24, 2017 15:00:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Urobil som pre ilustráciu zopár meraní pre porovnanie ESR bipolárnych a svitkových kondenzátorov. V prvom meraní som porovnal bipolárny kondenzátor menovitej kapacity 6,8 uF s MKP kondenzátorom Mundorf Mcap samozrejme o kapacite 6,8 uF. rozdiel v ESR na 1 kHz je 1,86 ohmu Druhé porovnanie je meranie svitkového kondenzátora MKT Monacor o menovitej kapacite 68 uF. Porovnával som ho z bipolárnym kondenzátorom tiež od Monacoru rovnakej menovitej kapacity. Na 1 kHz nie sú zásadné rozdiely ani v kapacite ani v ESR. Viac sa to prejavuje smerom k nižším frekvenciám. Meranie kapacity a ESR ukazuje, že bipolárnemu kondenzátoru oproti svitkovému kondenzátoru "rastie" kapacita smerom dole a takisto stúpa aj ESR. S týmito vlastnosťami je treba počítať pri návrhu výhybky. Ono totiž stúpajúce ESR robí totiž z paralelne pripojeného kondenzátora sériové RCčko.V zapojenom obvode sa potom kondík nespráva v celom rozsahu tak ako nám to vyjde trebárs v simulácii. Najjednoduchšie sa to rieši v RLC-čku, kde o hodnotu ESR kondenzátora znížime sériový odpor.
To Henry. Tvojej otázke o kompenzácii bafflestepu 300 uF kondenzátorom som neporozumel, ale snáď Ti tieto porovnávacie merania kondenzátorov umožnia pochopiť čo som písal vyššie ... Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Pi február 24, 2017 15:02:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte tie ostatné obrázky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Henri
Hifista - zaslúžilec


Založený: 30 marec 2015
Príspevky: 625

PríspevokZaslal: Pi február 24, 2017 15:34:13    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="godzTo Henry. Tvojej otázke o kompenzácii bafflestepu 300 uF kondenzátorom som neporozumel, ale snáď Ti tieto porovnávacie merania kondenzátorov umožnia pochopiť čo som písal vyššie ... Smile[/quote]
to som sa asi fakt blbo vyjadril No , lebo kompenzácia bafflestepu sa bežne robí kombináciou sériová tlmivka plus paralelný odpor Question
skor som myslel, či sa nižšim ESR 300 uF kondenzátorov nezmeni napr. hlasnejšie podanie basov v špičkách
každopádne vdaka za ochotu aj obr.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Pi február 24, 2017 16:11:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Kompenzácia bafflestepu sa robí približne tak, aby bol výkon v celom spektre podľa možnosti rovnaký (základ - rovná frekvenčka). Nakoľko však meranie na nízkych frekvenciách je výrazne ovplyvnené umiestnením reprosústavy v priestore, tak kompenzácia bafflestepu o teoretické hodnoty môže priniesť "nabasovanú" reprodukciu. Bafflestep totiž platí pre sústavu umiestnenú v priestore, reálne je však položená na podlahe. Preto si musí konštruktér overiť meranie na "viacero" spôsobov a výkon ostatných pásiem upraviť na zodpovedajúcu úroveň. Trochu som odbočil, ale chcel som to objasniť. Samotné použitie bipolárov v zásade nekomplikuje konštrukciu výhybky, pokiaľ vieme aké majú vlastnosti. Samozrejme že ideálne je použiť svitky, avšak to môže byť poriadne drahé. Ale v RLC kompenzačných obvodoch považujem použitie iných ako bipolárnach kondenzátorov za vyhadzovanie peňazí. A nebál by som sa ich použiť ani v prípade sériových kondenzátorov, pokiaľ ich mám naozaj zmerané a viem ako sa v konkrétnom obvode správajú.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
fojo
Hifista - zaslúžilec


Založený: 08 november 2006
Príspevky: 582
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So február 25, 2017 05:20:18    Predmet: Odpovedať s citátom

tom1981 napísal:
Riešim podobný problém.
Mám staručké Revox Studio 4, vyhodiť ich nechcem (na to majú príliš dobrý zvuk), tak som sa ich rozhodol zrenovovať. V basovej sekcii vo výhybke je 82 uF bipolár, v stredovýškovej sekcii sú 22uF a 18 uF bipoláry. Delička bass - stred je 800Hz. Kondenzátory sú tuším ELKO. Teraz ktoré kondenzátory vymeniť, a či vôbec.


premeraj tie co tam su, ak su OK, nic nemen, nema to vyznam

_________________
počúvam, teda som (Dynaudio, Ultrasone, Grado)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist