Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

LTspice simulátor
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
jmd
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3523
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 14:57:02    Predmet: Odpovedať s citátom

flyingbird napísal:
A nakonec ukázka trochu pokročilejší práce :

https://www.youtube.com/watch?v=VV3e_mNQ-dQ Very Happy


Vďaka, to je pekná ukážka, to mám čo robiť. Problém je že s tým nerobím pravidelne a výpadky pamäte s odstupom stále kratšieho času sú sviňa. V podstate sa to potom učím nanovo Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 16:33:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak do správného vlákna. Včera jsem cosi simuloval, soubor pečlivě uložil.
Dnes to otevřu, spustím simulaci a zase jen to černé okno.
To se nedá nějak uložit nastavení simulace, aby to člověk nemusel pokaždé vymýšlet a hlavně naťukávat znovu ?

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 647
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:07:32    Predmet: Odpovedať s citátom

http://ltwiki.org/index.php5?title=Save_Plot_Configurations
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:26:34    Predmet: Odpovedať s citátom

cestmir napísal:
http://ltwiki.org/index.php5?title=Save_Plot_Configurations

Díky, vyzkouším. Ono je tam všechno tak nějak "přes ruku" ale patrně to jde.
V jiném vláknu jsem byl peskován, že patřím do mateřské školky, když neumím najít, jak zafixovat měřítka dB a fáze v grafu, aby se při každé změně nepřepočítávaly znovu. Ale fakt jsem na to nepřišel. Totéž, proč nejde zrušit srovnávání měřítek dB a fáze, aby vycházely stejné vodorovné čáry...

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 647
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:38:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Fix manuálnych nastavení osí tam pokiaľ viem nie je, tiež sa to ale dá riešiť reloadom uložených .plt nastavení (Plot Settings/Reload Plot Settings). Ak to potrebuješ mať po ruke, dá sa tej akcii v CP priradiť kb. shortcut (funguje ale len ak má fokus okno s priebehmi).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3523
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 11:50:43    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Díky za radu, kde se to nastavuje ?
Pásmo do obrázku jsem záměrně omezil, pro zkreslení signálu 1 kHz opravdu nepotřebuju vidět, co to dělá na MHz.
Vzorků mám myslím dostatek, jinak bych se nedostal na těch -300 dB.


v tom poradí ako si to robil... vygeneruješ z out sinus o dĺžke 10tich period, v okne pravim klikom vytvoris fft kde ti vybehne okno nastavenia parametrov pre analyzu fft. V pravo hore mas pocet vzoriek. Pod tym nizsie zvolis z troch moznosti tu spodnu pre okno start - stop. Na lavo sa ti zvyrazni - otvoria dve okná pre nastavenie času štart a stop fft analýzy. Ostatným okná v druhej polovici nizsie až tak nerozumiem, nechávam ich podľa prednastavenia.
Spustiť analyzu a čakám kým vykradli priebeh až do GHz. Následne až ručne prestavim mierky na osiach. Osi by som ale rád nejako zafixoval x aj y, aby som zakazdym nemusel čakať a prestavovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:02:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže můj postup je ten, že nechávám celé okno 0-100ms a výsledek je lepší, než při omezení na 10ms-100ms. Konkrétní nastaveni je v obrázku.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:05:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Výsledek je průběh 0 až -400 dB a 10Hz-10MHz, což je samozřejmě pitomost.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:08:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Upravím měřítko dB. Mínus 300 dB je taky hovadina, ale už se na to dá koukat.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:11:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Omezím frekvenční rozsah na 500 Hz - 50 kHz
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:17:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Tohle je výsledek, ještě by to chtělo rozšířit rozsah dB, aby byla vidět stupnice frekvence. A nebo naopak omezit na 240 dB. Všechna ta čísla pod 150 dB jsou stejně pro kočku. Je to dobré opět jenom pro sledování trendů po změně parametrů obvodu.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:24:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže pak to vypadá takhle a nastavení se uloží. Pro další simulaci pak stačí příkazem Reload ... obnovit měřítka zobrazení.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:32:28    Predmet: Odpovedať s citátom

A ještě, aby to takhle fungovalo, musí být ve schématu následující příkazy (viz obrázek).
Upozornění: Když dáte příkaz pro RUN (simulace), zdánlivě se nic neděje, pouze se otevře černé okno. Počítač chroustá (podle výkonu) třeba i několik minut, po chvíli se na spodní liště ukazují procenta zpracování. Je třeba počkat, než se to celé spočítá (je dosaženo 100 %) . Teprve pak dát příkaz pro FFT.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:35:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak, když jsem tu nasázel hromadu obrázků a mouder, požádám všechny, kteří si s tím hrají víc, než dva dny jako já, o zasvěcený komentář, korekci chyb a doporučení, jak to dělat lépe. Wink
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:58:10    Predmet: Odpovedať s citátom

A hned přidám první drobnost. Zkusil jsem THD na 10 kHz a graf vypadá lépe, když je frekvenční osa lineární, obvykle se to tak dělá.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi expert


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 6441

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 21:45:44    Predmet: Odpovedať s citátom

opa: a dal by si sem i tvoju aktualnu schemu? oopripade i .asc subor?
_________________
6036.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 22:27:51    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
opa: a dal by si sem i tvoju aktualnu schemu? oopripade i .asc subor?

Jasně, není to nic tajného. Otřepané zapojení ala D.Self s JFET-y na vstupu.
Jenom jsou potřeba rozšířené knihovny součástek z LT-Wiki
http://ltwiki.org/?title=Components_Library_and_Circuits

Kdokoliv to nějak vylepší a podělí se o výsledky, bude pochválen.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 22:43:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Schéma jako obrázek
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9130
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 12, 2017 15:26:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě bych rád dořešil jeden detail. Podle simulace výše uvedeného zapojení se mi zdá, že by jako antisaturační měla stačit pouze jedna dioda.
Ovšem běžně se v tomto zapojení objevují další dvě až tři diody, jako například zde:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=223720#223720
Je to tak, že to jednou někdo namaloval a od té doby to všichni obkreslují, aniž by někdo ověřoval, co je skutečně zapotřebí, nebo to má někdo odzkoušené, že je opravdu potřeba diod více a nebo se uplatňují jenom ve specifických situacích, které moje simulace nezohlednila ?
Připomínám, že ta antisaturační dioda by měla mít co nejmenší kapacitu, protože podle simulace parazitní kapacita 1N4148 docela významně ovlivní průběh grafu zisk/fáze.
Viz.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=290862#290862

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist