Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Klonované obrazovky - pravidelne trhanie-kmitanie obrazu

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: Ne november 26, 2017 11:56:46    Predmet: Klonované obrazovky - pravidelne trhanie-kmitanie obrazu Odpovedať s citátom

Prehravam video z PC naraz aj na monitor a aj na TV. Je to v mode klonovania obrazoviek t.j. na obidvoch obrazovkach je zobrazene presne to iste.
Rozlisenie je 4K UHD (3840x2160p) pri 60 Hz. Monitor je zapojeny cez DisplayPort a TV cez HDMI. Grafika je nVidia GTX 1080.

Ked pustim v PC nejaky film a to v akomkolvek sw prehravaci a s akym kolvek sw alebo priamo hw kodekom tak mi obraz pravidelne jemne zatrhava v priblizne 17,3 sekundovych intervaloch (merane vizualne cez stopky v LAP casovom mode). A to na obidvoch obrazovkach identicky.

Ked fyzicky odpojim monitor od grafickej karty tak obraz prehrava na TV hladko bez nejakeho zatrhavania. Ked pripojim monitor naspat tak obraz znovu zacne trhat.
Cele to vyzera ako keby boli rozsynchronizovane hodiny casovania a v tych 17,3 sekundy sa to extremne prejavi ako kmitanie.

Skusal som pripojit monitor aj cez DVI ale problem boli taky isty.

Viete ako tento problem odstranit ?
Vopred vdaka za kazde uzitocne info.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
htpc
Hifista


Založený: 26 december 2010
Príspevky: 213

PríspevokZaslal: Ne november 26, 2017 21:01:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to zrejme spôsobene tym ze monitor nevie spracovat danu frekvenciu a graficka karta robi prepocet na frekvenciu (napr 50Hz)ktoru spracovat vie.Pri necelociselnom prepocte sa niektore snimky bud zahadzuju alebo dopocitavaju a to je to vnimane trhenie.Kedze mas nastavene klonovanie tak sa to prejavi aj na tv.Ale su tu aj zdatnejsi clenovia ktory ti to vysvetlia lepsie teda ak nekecam blbosti.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: Po november 27, 2017 12:02:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Obidve obrazovky isto zvladaju 4K pri 60Hz a maju to aj nastavene.

Este ma teraz napadlo ci to nemoze sposobovat to ze zvuk videa ide zo zvukovej karty co je priamo na doske t.j. nejde ani cez rozhranie HDMI a ani cez rozhranie DisplayPort.

Takze v podstate sa musia naraz casovo synchronizovat tri rozdielne zariadenia aby prehrali jeden film.

Skusim teda prehravat zvuk bud cez HDMI alebo cez DisplayPort ci to nepomoze.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2509

PríspevokZaslal: Po november 27, 2017 13:11:04    Predmet: Odpovedať s citátom

V čem konkrétně může být problém, netuším. Synchronizace obrazu totiž není sranda a 60 Hz asi neznamená přesně 60 Hz:

https://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/29884-gpu-kontra-lcd-co-je-v-sync-buffering-a-jak-to-nastavit

Ale jako první a nejednodušší bych ověřil, zda se při přehrávání 4k videa nenaráží na strop zátěže CPU či GPU a/nebo na velikost grafické paměti. Stáhni si a spusť Process Explorer (pro 64bitové Windows použij procexp64.exe):
https://download.sysinternals.com/files/ProcessExplorer.zip

Z nabídky View zvol System Information.

Spusť přehrávání videa. Pokud správně funguje akcelerace přehrávání videa grafickým procesorem, měla by stoupnout zátěž GPU. Zátěž CPU (záložka Summary) by asi výrazně stoupnout neměla.

Na záložce GPU lze zkontrolovat, zda se nenaráží na limit velikosti grafické paměti.


Pokud se zasekávání vyřešit nepodaří, dalo by se obejít minimálně dvěma způsoby:

1) HDMI rozbočovačem. TV i monitor pojedou z HDMI. Najít stoprocentně funkční HDMI rozbočovač za rozumnou cenu ale asi nebude jednoduché. Praktickou zkušenost s žádným nemám, ale ty levné pasivní údajně často nefunguji a ty aktivní jsou za nehezké peníze.

2) Protože předpokládám, že při přehrávání filmů stačí, když běží obraz jen na TV, tak před přehráváním filmů přepínat mód zobrazení z klonování na mód jednoobrazovkový. Lézt do menu je samozřejmě nepohodlné, ale na rychlé přepínání lze používat různé nástroje. Např.:

a) systémové klávesové zkratky (Windows+P)

b) klávesové zkratky ovládacího panelu nVidia

c) Display Switch: https://www.sevenforums.com/tutorials/37625-display-switch-shortcut-create.html

d) nějakou externí aplikaci: http://www.nirsoft.net/utils/multi_monitor_tool.html

e) možná i nějak takto: https://stackoverflow.com/questions/23532321/how-to-swap-from-duplicate-display-to-multiple-monitor-in-command-line

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3137
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po november 27, 2017 13:18:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkusil bych to pustit v aktuálním mplayeru se zapnutým verbose výstupem (mplayer -v FILE či mplayer -v -v FILE) a podívat se, co mplayer píše ve chvíli, kdy dochází (pokud dochází) k tomu rozhození. Třeba by vypsal něco zajímavého, čeho by se dalo chytit.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: Po november 27, 2017 18:35:59    Predmet: Odpovedať s citátom

to Kozousch:

Vykon GPU karty a aj i7, 6-jadro procesora je s obrovskou rezervou aj pri poslednych 4K filmoch. Toto som odjakziva na kazdom hardware preveroval ako prve.
A zaroven to trhanie robi aj pri obycajnych fullHD filmoch co vytazuju procesor max do 5 percent.

T.j. je to nieco kde sa nejako ne-stretavaju synchronizacne hodiny.

Najlepsi bude ten HW splitter ako pises aj ty. Ja som to mal na predchadzajucej fullHD plazme a monitore a nemalo to nikdy ziaden problem.

Nasiel som toto, malo by to dat 4K pri 60Hz a HDR

http://www.siig.com/av-products/splitters-distribution-amplifiers/hdmi/premium-2-port-hdmi-splitter-with-edid-4kx2k-60hz.html

Pre ostatnych pozor na tie splittery, vacsinou idu len do 30 Hz co su na trhu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: Št november 30, 2017 21:38:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak problem vyrieseny.

Bolo treba aby obidva vystupy t.j. HDMI a aj DisplayPort mali nastaveny rovnaky vystupny format farieb.

Ked to bolo zle tak monitor mal RGB32 a uplny rozsah
a TV mal YUV420 a obmedzeny rozsah.

Teraz obidve obrazovky maju nastavene RGB32 a uplny rozsah a problem so zatrhavanim zmizol.

Objavil som ale novy problem ktory bol ale schovany za to trhanie a to cast toho co ste spominali ze ci nemam vytazeny procesor na 100%. Procesor ide pri UHD videu s 10-bit hlbkou okolo 40%.
Celkom malo ale problem je ze je to 6-jadro s 12 logickymi jadrami.
Dokopy maju sice len 40 %vytazenia ale nepracuju rovnako takze niektory logicky procesor sa dostane k 100% a obraz sa nezelane spomali. Ide o extremne narocne sceny kde sa dynamicky menia svetla ako ohen, vlny na mori pod slnkom a zaroven sa zacinaju klucovymi snimkami atd.

Tento problem som odstranil pretaktovanim procesora o 0,5 GHz Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
staffy
Nádejný hifista


Založený: 19 november 2011
Príspevky: 87
Bydlisko: Brno, občas Zvolen(SR)

PríspevokZaslal: Pi december 01, 2017 13:54:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Možno nastaviť prehrávanie akcelerované cez GPU? Niekedy dávno som to riešil, niečo s DXVA.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: Pi december 01, 2017 14:04:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Samozrejme to ide aj cez HW akcelerator t.j. nVidia GTX1080.
Takto ale nemam nastavenie obrazu uplne pod kontrolou ale mozno sa staci len pohrat s nastaveniami samotnej GTX 1080-ky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2509

PríspevokZaslal: Pi december 01, 2017 15:50:00    Predmet: Odpovedať s citátom

"Jít přes HW akcelerátor" automaticky neznamená využívat HW akceleraci GPU.

nVidia GTX1080 podporuje HW akceleraci v HEVC/H.265 až do 8k, takže 4k musí dávat s opičí lehkostí:
https://forums.geforce.com/default/topic/981372/geforce-basics/which-gpus-support-hevc-a-k-a-h-265-/

Jak je to s VP9 nevím. Ověřit si to můžeš např. pomocí DXVA Checkeru:
http://bluesky23.yukishigure.com/en/DXVAChecker.html

Pokud se nepletu, tak v ovladači grafické karty toho moc nenastavíš. Maximálně ho můžeš aktualizovat na poslední verzi. Ideálně udělat čistou instalaci ovladače a samozřejmě zakázat trojského koně GeForce Experience.

Důležitá je podpora ze strany videopřehrávače. Měl by to umět např. Media Player Classic:
https://mpc-hc.org/downloads/

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BK
Nádejný hifista


Založený: 16 december 2016
Príspevky: 57

PríspevokZaslal: So december 02, 2017 09:38:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja pouzivam BS player a LAV video decoder vid.foto.

Najlepsie obrazove vysledky su ked nastavim format farieb na grafickej karte na RGB 32bit, 60Hz a plny rozsah (0-255) a v prehravaci iba SW akceleraciu (t.j.CPU) a vystup z prehravaca na RGB32 (na foto).

info pre ostatnych:

Musel som riesit potrebnu dlzku HDMI kabla 10 metrov a aby podporoval fullRGB alebo YUV444 pri 60Hz t.j. 18 Gbps prenos.
Aktivny kabel som nasiel tu:
https://www.alza.sk/search.htm?exps=hdmi%202.0%20k%C3%A1bel#f&cst=1&pg=1&pn=2&prod=
Ale tie ktore sa mi pozdavaju su drahe. A podla skusenosti na inych forach fullRGB 4K 60 Hz sa neda preniest pasivnym kablom dlhsim ako 7 metrov( i ked v ponuke maju aj taky !?)

Ja som kupil toto:
https://www.amazon.com/gp/product/B01HQQHOB8/ref=od_aui_detailpages00?ie=UTF8&psc=1

K tomu este dva certifikovane kable pre HDMI 1.4a v dlzke 5 metrov a funguje to spolahlivo spolu za 79€.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist