Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Pomoc se zapojením napájení - mám v tom bordel!

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 31

PríspevokZaslal: Pi december 22, 2017 17:06:07    Predmet: Pomoc se zapojením napájení - mám v tom bordel! Odpovedať s citátom

Čaute, potřeboval bych prosím pěkně pomoc se zapojením napájení preampu. Situace je taková:
1) Z1 je symetrický zdroj pro napájení ovládání hlasitosti PGA2311 a přepínače vstupu
2) Z2 je jednoduchý zdroj pro ovládání relátek pro spínání zdroje Z3 a vyvedení napětí ven na zadní panel jako remote
3) Z3 je symetrický zdroj pro napájení preampu Dispre a RIAA preampu Open1


A co se děje?
Při připojení audiosignálu z modulu PGA2311 k Dispre nehraje hudba, anóbrž silný brum a odběr ze zdroje Z1 poskočí z původních desítek mA na cca 1,2A. Když propojím nuly zdrojů Z1 a Z3, předzesilovač hraje, ale se silným brumem. Pokud moduly nepropojím, jsou oba samostatně schopny normální funkce.
Změřil jsem rozdíly mezi zemněním krabice, nuly Z1 a nuly Z3 a všechny body mají mezi sebou 25V a víc.

Podle mě je chyba v rozdílných potenciálech nul zdrojů mezi sebou a nesprávným zemněním mezi moduly. Je mi jasné, že jde o základní věci, ale nevím co s tím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 128
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Pi december 22, 2017 22:18:23    Predmet: Odpovedať s citátom

V PGA2311 je propojená signálová zem se zemí zdroje?

Země by se měly sejít v jednom bodu. Jak máš připojenou krabici-napřímo?
Pokud vyřadíš PGA z cesty signálu brumí to?
Mám Hypu 1 a Open Amp v jedné kisně a funguje to bez problému.
Edit: podle fotky to vypadá, že se vyrovnává 0 potenciál zdrojů
přes signálovou zem mezi PGA a Dispre. Zkus odpojit 0 (modrý vodič) od PGA a připojit ho k 0 zdroje Dispre+Openamp

_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mechanik
Hifista


Založený: 01 august 2007
Príspevky: 170
Bydlisko: Revúca

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 01:03:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemyslím si že sú to základné veci pre to že ani dosť skúsených ludí nevie ako tie zeme správne urobiť.

Tak napríklad. DAC má vždy len jednu zem ale signál je vedený do predzosilňovača dvoma cinch káblami daleko od seba a potom predzosilňovač má jeden zdroj. Už tým vznikne slučka. Riešiť ju ide len tým že sa signál povedie z DACu do predzosilňovača jedným káblikom s jednou GND a 2x signálom a v predzosilňovači budú oba kanaly tesne na rozlitej GND. Keď sa niečo urobí inak, napríklad každý kanál prezosilňovača/bufferu alebo hocičoho zvlášť tak už to s jedným zdrojom nejde. Tá slučka tam vždy bude väčšia alebo menšia. Tu som to nakreslil:

http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=337937#p337937

Keď tomu správne rozumiem tvoj problém je zaradenie dvoch aktívnych prvkov (RIAA+PREAMP) za sebou pri použití jedného zdroja. To je vždy problém. Jedna zem je prepojenie medzi doskami, to je pre signál. Slučka potom vznikne tým že dalšie prepojenie ti vznikne tam kde sa zeme z napájania stretávajú v zdroji. Slučka je to v tom že nie je len jedna možnosť kadial ten prúd tečie ale sú 2.

Všetky možnosti v tvojom prípade sú:
A.) Jednoduchým a čistým riešením by bolo použiť dva zdroje, pre každú vec zvlášť.
B.) Dalším čistým riešením je mať RIAA a PREAMP na jednej doske a rozliatej GND. To už asi neurobíš... Mať ich proste za sebou tak ako zosilňovač má napríklad viac stupnov za sebou IPS(vstupný diferencialny stupeň)+VAS(rozkmit)+2EF(výstup). Tiež žiadne zemnenie do jedného bodu, to je blbosť, ale jeden vodič s jasným smerom a pripájať sa na neho...

C.) Neviem ako dobre to funguje ale je tu možnosť urobiť to riešenie B napriek tomu že máš 2 dosky... Vyzeralo by to tak že napájanie by si potiahol do toho posledného komponentu - PREAMP. Rovno z neho by potom vodiče pokračovali do predku - RIAA. To máme teda vyriešené +UCC a -UCC. Signál by si tahal čo najtesnejšie, vlastne v jednom zväzku s týmto a GND vodič by si mal jeden a tak isto ho pridal do zväzku. Celý tento zväzok musí tvoriť akéhosi hada ktorý ma niekde po ceste RIAA a PREAMP ale vodiče sa neustále držia pri sebe a majú priamy smer...

Mať tam proste vodič +, zem, - k RIAA a potom +, zem - k predzosilňovaču. Mať to na dvoch doskách. Mať jeden zdroj. Mať uplne inak umiestnený kabel signálu a potom dúfať že niečo vyrieši to že nejaku zem vynecháš je blbosť. Zavlečieš si do velkej slučky signálu len rušenie... Roztaháš napájanie tak že bude okolo seba rušiť, aj keď s konštantným odberom by až tak nemuselo. Ten preamp tiež asi nie je stavaný na to že vedieš napájanie do signálovej zeme a podobné nezmysly. Kazí to celú ideu konštruktéra... Pri koncáku by to mal za následok katastrofalny nárasť THD keby si napájaciu zem odpojil a viedol to len do signálovej GND. THD môže vyletieť z 0,0003% kludne na 0,02%


Podla môjho názoru ktovie čo nevymyslíš a kombinovať takto hotové moduly v jednej krabici dobre nefunguje. Aj keď to nejako polepíš tak nejaka minimálna "50tka" tam vždy bude... Doporučujem 2 zdroje Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 128
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 10:51:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Narcisuss: Podle fotky to skoro vypadá na prohozené kablíky -5V a 0V mezi zrojem a PGA, to by mohl být ten zásadní průser.
Mechanik: radíš dobře ale v žádné smyčce se mu nenaindukuje 25V Shocked

_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 13:08:07    Predmet: Odpovedať s citátom

To Narcissus:
V tom blokovém schematu vůbec nemáš zakreslené signály (tedy hlavně signálovou zem) to je taky vedení Smile (a to bude ten problém)
I když bych podle odběru usuzoval také spíše na nějakou chybu v propojených potenciálech, může to i kmitat. Nejlepší je to jak radí Mechanik (C), ale podrobně...
U drátovačky je dobré mít vše ve svazku, a ne jako tu Tvojí pavučinu.
Tedy jinak (univerzální postup):
1) Všechny zdroje nejprve propojit přes společnou zem a vytvořit kabel/svazek obsahující všechna systémová napětí ukotvená na společné zemi pro napájení analogů + oddělené napájení dig. části (+5V a digGND).
(Pozn.: Předpokládám, že ten Z2 slouží pro spínání obou zdrojů pro analog Z1 a Z3 - pokud ne, to oddělení +5V je asi zbytečné - stačila by filtrace od logiky (cvrčící proc.) - v PGA je stejně vše uvedeno na jeden potenciál, a ty spínače uvnitř jsou s logikou hybridní struktura na jednom čipu)
2) Připojit napájení a zem na koncový (poslední v řetězci) modul, a od tohoto modulu postupovat dále v jednom svazku od modulu k modulu (výstupní modul -> regulátor -> RIAApre). Zem digitálu propojit jen tam, kde je potřeba (u regulátoru PGA) - obě země musejí být spojené v tomto jediném bodě. Řídicí MCU + displej tvoří s komunikačními vodiči a napájením "apendix" od tohoto místa.
3) GND signálů (stínění kabelů pokud je) a napájení, nesmí být propojeno na více místech (smyčky). Tedy pokud jsou stíněné vodiče, použíj oplet jako přívod země, případně ho připoj jen na jednom konci. Opět - všechny žíly napájení i signálu udržuj ve svazku pohromadě ("chobot" vede od - ke - a ke.....)
4) GND (tu sjednocenou) spoj v jednom místě na šasi přístroje (O místu se lze pohádat - já bych to spojil u zdrojů = u výstupu. Vstupní GND konektorů pak je potřeba mít izolované od šasi.)

P.S.: Mám takový pocit (paměť z pravěku), že poťák od TI/BB PGA2330 snese na analogu napájení +/-15V - není to jeho pravzor CS3310, což byl čip jen na +/-5V)

Po tvém laborování (odběry >Ampér) to možná stále nebude hrát, ale to už je jiná záležitost. Součástky fungují na principu uzavřeného dýmu. Pokud dým unikne, komponent je zničen.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 31

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 16:51:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Přátelé díky moc za rady, jdu se tím prokousat a přemýšlet. To schéma jsem doplnil o vedení audiosignálu i se zeměmi (červeně) a lépe to popíšu, vzniklo pár nedorozumnění:
- Z1 napájí přes desku PGA i MCU s displejem, takže je spuštěný neustále
- do DPS PGA vede symetrické střídavé napětí ze Z1, tam se usměrní a stabilizuje, a poté jednoduchým 5V napájí desku MCU
- Z1 a Z2 jsou na jedné DPS a mají společnou zem
- z desky MCU jde potom ovládací napětí 5V zpět do DPS a pomocí relátek a Z2 spíná Z3 a posílá 5V na zadní panel pro ovládaní dalších zařízení
- analogová a digitální zem jsou na desce PGA odděleny, ale v jednom místě propojeny cívkou
- hlavní důvod použití Z2 je, aby ven z krabice nešlo ovládací napětí ze Z1. V případě nějaké katastrofální chyby bude lépe, at se zničí levný zdroj s pár součástkama. A taky at spínacími relátky nezatěžuju zbytečně jednu větev Z1
- střídavé napětí mezi zeměmi Z1/Z2 a Z3 naprázdno je cca 18V

Budu se tedy prokousávat vašimi radami, předrátuju, jak jsem vás pochopil, a pak napíšu víc. Co se desky RIAA týká, ta zatím byla zapojena jen napájením, a ne signály, takže do smyčky zatím nestihla přispět.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 31

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:26:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem v zájmu pátrání nakonec celý předzes ostrouhal na kost, odstranil zdroj Z2, odpojil RIAA a odpojil veškeré signálové kabely. Zůstalo toto:

- Z1 připojený k PGA s MCU
- Z3 připojený k Dispre

Výsledek stále stejný - po propojení GND se skokově zvýší odběr PGA. Přičemž pořád platí, že oba, jak PGA, tak Dispre normálně fungují, pokud jsou do řetězce CD - preamp - koncák zapojeny samostatně. Čili zemními smyčkami to nejspíš nebude Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1170

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:46:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Já nějak nechápu to napájení CPU, jak to je zapojené ? Protože fyzicky na zdroji Z1 žádné stábly pro + a - 5V nevidím, spíš mi to připadá že vede rovnou z toho trafa 2x7V AC do té desky PGA. Odkud je potom napájený ten display z MCU ? Z dalšího zdroje s odděleným vinutím ?
EDIT : Jo až teď se mi ukázaly obrázky, už to vidím.


Naposledy upravil djrix dňa Ut december 26, 2017 22:47:40, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:47:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Máš tam smyčku. Z3 je zapojený přímo na Dispre i RIAA. (Copak to nevidíš? Rolling Eyes) Přečti si to ještě jednou a celé to předrátuj (systém postupový svazek).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1170

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:49:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Karle, ta přece ale neudělá to, že vyletí odběr až na limitaci regulátoru....podle mě tam někde má nějaký vinutí spojený s něčím a hádají se mu potenciály.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 128
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:50:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkus pro jistotu otočit primár Z3, jestli se to nezmění. Pokud země teď propojíš jen stíněním signálových kabelů, jak to vypadá?
_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:53:19    Predmet: Odpovedať s citátom

...a pokud odpojuješ (jsi odpojoval) jednotlivé sekce regulátoru, tedy pokud PGAčko nemá kompletní napájení, tak možná bude (rád bych se mýlil) v pr... - tedy v křemíkovém nebi - tam co odcházejí po smrti kalkulačky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 23:00:59    Predmet: Odpovedať s citátom

To djrix:
Je to možné (popletené vývody trafa atd.), ale může mu to i kmitat, nebo (viz předchozí) už oddělal čip (=hybridní struktura analog spínačů s FETy promíchaná s logikou - pokud nejsou přítomna všechna napájení a není to dobře kostřené... ech nemá cenu psát příručky).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 31

PríspevokZaslal: St december 27, 2017 00:17:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Mám to! Jsem úplně blbej. Deska s MCU a displejem byla k přednímu panelu přišroubovaná kovovými distančními podložkami, které se na DPS dotýkaly země a po propojení zemí PGA - preamp tvořily krásnou velkou smyčku. Po odmontáži displeje z panelu začalo kombo PGA - Dispre fungovat perfektně. Zítra jdu koupit plastové distanční podložky Wink

Nicméně ještě není konec. Zítra budu všechno postupně dávat dohromady, tzn. Z2, RIAA a předrátovávat podle vašich rad. Už teď vidím ve stávajíci konstrukci minimálně dvě kraviny. Díky moc za rady a váš čas Smile

djrix: já jsem to v prvních postech kreslil jen principielně a tím pádem zmateně. Stábly jsou opravdu až na desce s PGA a MCU s displejem je napájený skrze ten šedý plochý kábl.
Karel S.: jo, četl jsem všechno, co jste mi tu psali, několikrát. Budu to překáblovávat. Jedno PGA umřelo ještě než jsem tu začal psát o radu. Teď mám druhé (za dva dny doma z Farnellu) a to díky bohu všechny další počiny vydrželo. Už mi to tu hodinu krásně a bez kouře hraje Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist