Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Pro-Ject DAC Box S2+ vs Pro-ject pre box s2 digital

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Hikoki
Hifi obsluha


Založený: 25 január 2018
Príspevky: 5

PríspevokZaslal: Št január 25, 2018 18:34:14    Predmet: Pro-Ject DAC Box S2+ vs Pro-ject pre box s2 digital Odpovedať s citátom

Zdravím všechny.
Nenašel by se zde někdo kdo má zkušenost s Pro-Ject DAC Box S2 +? Vím, že aktuálně je velmi diskutovaným hitem S2 Digital, který při dané ceně vypadá velmi dobře a je takříkajíc ' future proof', ale vzhledem k tomu že nepotřebuji sluchátkáč a se svým jsem spokojený, používal bych S2 Digital asi nejspíš jen jako DAC. Nejsem žádný znalec všech moderních fíčúrek, kterými tento model vládne a nevím jestli kdy budu streamovat hudbu ve vysokém rozlišení atd, ale člověk nikdy neví. Jako naprostému laikovi se mi jako hlavní rozdíl mezi oběma modely jeví mono duální koncepce a použití dvou čipů ESS Sabre ESS9038, oproti pouze jednomu v S2+. Jde mi tedy o to, do jaké míry může mít tento rozdíl dopad na celkovou zvukovou kvalitu DACů v obou modelech, a jestli se tedy každopádně vyplatí připlatit si za S2 Digital. Závěrem chci uvést, že momentálně streamuji hudbu většinou ve flac a používal bych optický vstup.
Za jakoukoliv reakci předem moc děkuji,
Ivan
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Henri
Hifista - zaslúžilec


Založený: 30 marec 2015
Príspevky: 599

PríspevokZaslal: Št január 25, 2018 20:22:32    Predmet: Re: Pro-Ject DAC Box S2+ vs Pro-ject pre box s2 digital Odpovedať s citátom

Nazdar. neviem konkrétne ako u Pro-Ject DAC Box S2, ale koncepcia duál mono s použitim dvoch čipov ESS Sabre ESS9038 (ESS9028/18 ) udajne bola ( alebo stale je? ) dosť ošemetna zaležitosť, pretože bolo nutne použivat korekciu zisku čipu na úpravu rozdielov medzi 2-mi kusmi čipov. Mali tak velke vyrobne tolerancie, že to mohlo viesť až ku poklesu dynamického rozsahu, pretože bolo potrebne znižovať rozdielnosť výstupov. A to vlastne neguje výhody duál mono zapojenia (zlepšenie dynamického rozsahu a SNR ) nehladiac na to že Sabre ESS9038 tieto zlepšenia moc nepotrebuje Wink ...podrobnejšie o tom piše napr. Russ White tu :
http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/117238-ess-sabre-reference-dac-8-channel-255.html

Russ White napísal:
I have been working with the 9038 chip.
We got initial samples which had a serious flaw - very disappointed with those - and we now have the fixed chips as well.They are quite a departure from the 9018 in many ways - to the extent that our I/V stage is a completely new design.One thing to note - the DS is wrong on several points. Dual mono in a production setting where you apply chip gain correction to adjust for chip to chip output differences (up to 28% difference from chip to chip) will not even come close to the datasheet numbers - because of the dynamic range lost because you must reduce the output swing in order to have headroom to apply sufficient correction. Unfortunately - the 9018 also has the very same chip-to-chip output variance flaw - but it does not even have a way to apply correction automatically like the 9028/9038 do.So unless you are willing to live with as much as 28% output level difference between channels - dual mono is not an option without losing dynamic range/SNR.That is correct - the error (as documented) is +/- 14% from nominal - and it is explicitly stated in the datasheet in the newer chips - but just to check out a hunch I measured some of my own 9018s against each other and found two that were about 20% apart... I was very disappointed to say the least. Funny I never thought to check until I saw the new datasheets...
....So the situation for dual mono is pretty grim - because you have to reduce the output level on both chips - and then adjust the master trim to get them identical - only now they are not operating at the same digital scale at all and each will have different dynamic range - and you are still left with two parts that have different output impedances... you actually can't adjust for that in the digital domain satisfactorily.So my inclination is not to use more than one chip unless you went dual stereo (or n-channel) - basically just stacking chips...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Hikoki
Hifi obsluha


Založený: 25 január 2018
Príspevky: 5

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 09:27:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Henry, moc děkuju za odpověď. Zaímavé!! To by mě nenapadlo, ale jsem naprostý laik. Vyplývá z toho tedy, že by zmíněný Pro-Ject DAC Box S2+ s jedním chipem měl hrát stejně dobře ne-li líp Smile ? Proč potom to dual chip řešení ? Jde o nějaký marketinkový hype či co ? Ještě počkám na další názory a snad na nekoho, kdo S2+ vlastní a půjdu do něj.
Ještě jednou díky a zdravím z Brna,
Ivan
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 10:01:02    Predmet: Odpovedať s citátom

S2+ ma oproti S2 digital i menej kvalitne suciastky (napr. kondenzatory). Aky to ma velky vplyv na kvalitu netusim.

Ako lacnejsiu ale kvalitatnu alternativu bez MQA, DSD ci dialkoveho doporucujem zvazit toto:
- https://www.muziker.cz/audio-probe-spartan-a-black
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Hikoki
Hifi obsluha


Založený: 25 január 2018
Príspevky: 5

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 11:34:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za tip, ale potřebuju optický vstup a naopak nepotřebuji sluchátkový výstup.
Zdravím
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 11:35:28    Predmet: Odpovedať s citátom

A pravděpodobně nepotřebuješ ani poměrně slušný AD převod, který je klíčovou funkcí té zvukovky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Hikoki
Hifi obsluha


Založený: 25 január 2018
Príspevky: 5

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 12:01:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Přesně tak. Jde tam spíš pro použití při hudební produkci.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Hikoki
Hifi obsluha


Založený: 25 január 2018
Príspevky: 5

PríspevokZaslal: Pi január 26, 2018 12:04:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdá se, že Pro-Ject DAC Box S2+ nikdo zřejmě ještě nevlastní, a to ani na zahraničních fórech. Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 13:02:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Tohle je hodně smutná diskuse... http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/319648-es9028q2m-driver-raspbian-based-distro-7.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 14:08:14    Predmet: Odpovedať s citátom

V odkaze od dustina na DIYA sa pise, ze ESS nechce povolit pre ich DAC cipy vytvarenie ovladaca do Linuxu, ktory z principu zverejnit zdrojovy kod. V takom kode by totiz bolo vidiet nazvy registrov a hodnoty ktore do nich je treba zapisovat.

Ale pride mi divne, ze by do Linuxu "neslo" dat ovladac, ktory nebol zalozeny na datasheete pod NDA. Je hromada reveresengineerovanych ovladacov, a k DACom od ESS je navyse hromada (nelegalnych?) informacii na webe po forach ci roznych strankach. Napr. i tuto:
- https://hifiduino.wordpress.com/sabre32/
- https://hifiduino.wordpress.com/code/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 14:47:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Samozřejmě že to jde, sám tam odkazuji na několik takových, u kterých NDA bylo. Nicméně v NDA nebylo nic o zákazu zveřejnění registrů a hodnot - to by žádný driver nebyl.

Ono to bude trochu složitější. Dotyčný má vyvinutou komerční desku řízenou MCU, které teprve následně řídí ESS DAC těmi "tajnými" příkazy. A zveřejněním přímého driveru přes I2C maliny ten mezistupeň s MCU trochu ztrácí smysl...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 16:06:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Z naslednej diskusie IMHO vyplyva, ze kto nepodpisal s ESS NDA a cerpal len z verejnych informacii, tak je v pohode. A vyhrazne listy od pravnikov ESS moze ignorovat...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 16:21:57    Predmet: Odpovedať s citátom

To mi přijde zcela logické. Chlápek našel na githubu zdroják označený GPL, upravil jej a (po dokopání ostatními) své úpravy zveřejnil.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1468

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 17:40:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Upřímně - firma která dělá takový vopičky, ať si svoje čipy strčí do prdele.
Asi nechtějí aby to někdo šušňal na laciný moduly v číně, ale to se jim evidentně nepovedlo. Jedinej důsledek je, že si koupím lacinej modul na ebay a pak k čipu najdu hovno, protože informace na stránkách výrobce čipu jsou jak leták do AAA Auto.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19304

PríspevokZaslal: Ut marec 13, 2018 18:53:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Kvalitních přeodníků je víc, souhlas. Nikde není psáno, že ESS je nutnost.
_________________
Dispre2-JFET preamp, CFA-ACCE3 zesilovač, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Jiri
Hifista - pokročilec


Založený: 01 apríl 2007
Príspevky: 274

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 08:57:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Zvláštní je, že tradiční výrobci TOP digitálních přehrávačů si stále vystačí s AD1955 nebo BB1792 (pokud tedy nemají vlastní R2R diskr. moduly)?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 09:05:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Kdo vlastně používá čipy ESS ve velké sériové produkci?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 09:27:18    Predmet: Odpovedať s citátom

napr. LG v niektorych high-end mobiloch, napr. V20/V30 myslim
dalsie zariadenia najdes napr. na http://www.sabrehifi.com/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 09:35:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
RedBaron
Hifista


Založený: 30 apríl 2015
Príspevky: 193

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 09:38:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Jen od boku - Audiolab M-DAC, klíčenky AudioQuest Dragonfly, Mytek, Benchmark, streamery od Luminu, z českých značek SPaudio, čínský SMSL, Gustard.
_________________
SPaudio D1 > P1 > A400 > JBL 250Ti Jubilee
iFi Nano LE > NAD 2600 > VMA-III
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 10:03:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak GPL zdrojaky k ESS kodeku sa nasli ... v zdrojakoch kernelu k LG telefonu :-))
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 11:05:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Pěkně jsi to našel, klobouk dolů. Je fakt, že LG muselo zdrojáky uvolnit, protože kompilují proti GPL symbolům jádra.

Datasheet je běžně dohledatelný googlem https://myl8test.files.wordpress.com/2013/05/download-es9018-datasheet-here.pdf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8793
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 11:13:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten datasheet nesedi na poslednu generaciu cipov ESS. U nich podstatne prekopali ovladanie cez I2C.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1468

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 11:39:34    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:

Datasheet je běžně dohledatelný googlem https://myl8test.files.wordpress.com/2013/05/download-es9018-datasheet-here.pdf


Confidential - Shaw Electronic LLC

Ano, to ukazuje, jak běžně dohledatelné ty informace jsou Very Happy Very Happy Very Happy
Pripadá mi to jak zakázkové obvody od NECu před 30 lety, ale tam se to dalo pochopit, platil to zákazník, u generic obvodu pro AD/DA převod pro externí zákazníky je to naprosto neskutečný přístup.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4041
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 15, 2018 12:12:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Novější verze už tak snadné dohledat nejsou, ale očividně to nějak lze http://www.dimdim.gr/2017/04/i-put-an-es9028pro-on-a-buffalo-3/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist