Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Audioprobe Spartan A (poloprofi DA/AD USB karta)
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:21:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Mimochodem dobrý příklad datové bezchybnosti SPDIF linky je přenos multikanálu Dolby Digital /DTS optikou/koaxem z DVD přehrávače do receiveru. Jsou to ztrátové komprimované formáty (obdoba MP3), kde by každá chyba bitu vedla k výpadku zvuku, než se dekodér opět chytí na další značce rámce.

SPDIF má integrovaný paritní bit http://www.hardwarebook.info/S/PDIF#Word_and_Block_Formats . Když nepomůže, SPDIF přijímač to hlásí jako chybu - např. SPDIF receiver AK4117 v Juli https://www.akm.com/akm/en/file/datasheet/AK4117VF.pdf str. 17, 21, registr PAR na str. 26. Mimochodem v linuxu na něj příkazem 'amixer controls' vidím, mohu kdykoliv zkontrolovat, zda k chybě došlo - viz např. https://www.spinics.net/linux/fedora/alsa-user/msg11658.html (quartet a juli jsou velice podobné a mají spdif přijímače stejné řady).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:22:25    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Každý digitál je v jádru analog.

Och. Myslene zjavne pre realizaciu fyzickej vrstvy digitalneho prenosu. Inak digital je i "jadre" len digital... :-D
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19568

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:25:42    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
citácia:
Každý digitál je v jádru analog.

Och. Myslene zjavne pre realizaciu fyzickej vrstvy digitalneho prenosu.


Samozřejmě!! To Ti řekne každý návrhář. Tedy kromě těch, co už nevědí, co je analog. Pak utíkají glitche, chybové stavy, výpadky. No zresetuj to, ne? Very Happy

Jinak ještě jednou dík za tip na 64-bit v Artě. Spolu s 20-bit ditherem je to OK. Takže žádné hodiny, převzorkování systémem (to si snad člověk kurňa pohlídá, ne? Smile)Člověk se stále učí. Ale TPD na LSB 24bit jsem v nastavení neviděl?



arta 64bit 20bit dither.png
 Description:
 Filesize:  46.64 KB
 Viewed:  30 Time(s)

arta 64bit 20bit dither.png



_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:30:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslim, ze by mohlo fungovat ten dither i uplne vypnut.

Inak pre predstavu ako optimalizovane sa pocita single-precision matematika, konkretne napr. sinus. Je v tom dost kumstu, ze to vobec funguje dobre aspon na tych 16 bitov :-D
- https://github.com/JuliaLang/openlibm/blob/master/src/s_sinf.c
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:32:54    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:

"Analog" tam samozřejmě je - náběžné a sestupné hrany impulsů. Zejména přes Toslink docela pomalé. Pak záleží na nastavení komparátorů, úrovni, hysterezi


Jistěže je každá linka analog, ale tady se bavíme o bezchybnosti digitálního přenosu, časový jitter přijatých a obnovených hodin je zcela irelevantní. A chybovost zdravé spdif linky je limitně nulová. Pokud není nulová, je potřeba to řešit (jinak nám uživatel hodí na hlavu chrchlající přehrávání DVD).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19568

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:34:32    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
Myslim, ze by mohlo fungovat ten dither i uplne vypnut.



Ono to "funguje" ale s chlupy, ty jsou pro neditherovaný digitální signál nevyhnutelné a navíc jsou korelované na poměr Fsig/Fs. Je to z principu. Ale Toslink to převádí skutečně bit-perfect, jak správně říká Dustin, ještě stíhá.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:38:26    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
Myslim, ze by mohlo fungovat ten dither i uplne vypnut.


Přesně tak, musí to fungovat i bez ditheru, pro linku je to jen posloupnost bitů, dither jen některé z těch bitů změní. Chyba přenosu si nevybírá, ve kterém bitu z rámce nastane.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19568

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:44:16    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
miero napísal:
Myslim, ze by mohlo fungovat ten dither i uplne vypnut.


Přesně tak, musí to fungovat i bez ditheru, pro linku je to jen posloupnost bitů, dither jen některé z těch bitů změní. Chyba přenosu si nevybírá, ve kterém bitu z rámce nastane.


Ale ono to samozřejmě funguje, ale je to chlupaté, když tam není dither, tak nemůže být "rovné" dno, jen se při 24-bitech sníží úroveň smetí. Vždyť si vygeneruj 24-bitový sinus a udělej spektrální analýzu.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 13:52:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak pre signal pouzijes frekvenciu deliacu fs tak by to mohlo byt bez artefaktov.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19568

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 14:00:37    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
Ak pre signal pouzijes frekvenciu deliacu fs tak by to mohlo byt bez artefaktov.


Můžeš to předvést? Dokázat? "No spectral leakage" je ten signál z MI, artefakty má.

Jinak spektrum kvantizačního šumu popisují větší autority, než já. Jestli je to 12, 16 nebo 24 bit je v principu jedno, až na úroveň, samozřejmě.



SFDR.png
 Description:
 Filesize:  42.06 KB
 Viewed:  33 Time(s)

SFDR.png



_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10652
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 15:34:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkusím to ještě jednou. Jaké je to zařízení, na kterém jsi zkoušel fyzicky optickým kabelem SPDIF Toslink přenos ?
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19568

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 16:02:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Na tom prece nezalezi. Dulezite je, ze funguje spravne a problem byl v nastaveni Arty.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 16:36:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono správná funkce SPDIF příjmu není u zvukovky úplně triviální. Jde o to, že příchozí signál určuje hodiny, jejichž tempem musí běžet minimálně nahrávací část zvukovky.

Pokud nemá zvukovka přepínač na zdroj hodin, je obvykle těžké říct, zda je časovaná hodinami obnovenými z příchozího SPDIF, nebo jede na své vnitřní hodiny a může docházet ke špatnému načítání nezávislého SPDIF signálu. .

Tato otázka je složitější u adaptivní USB zvukovky, která má přehrávací část z principu vždy časovanou USB řadičem v PC a nemůže ji přepnout na příchozí signál z SPDIF. Má nahrávací část hodinově nezávislou na části přehrávací a je vše v pořádku? Výrobci levných zvukovek (typu https://www.ebay.com/itm/External-USB-Sound-Card-Channel-5-1-7-1-Optical-Audio-Card-Adapter-Notebook-PC/202175325376 ) tuto informaci neuvádějí, ani v datasheetu používaných čipů se to nedá dočíst. Mám zrovna tuhle a neřekl bych, že SPDIF vstup funguje správně, když jde o hodinově nezávislý signál.

V případě čisté smyčky je to OK, protože příchozí signál je vždy v rytmu odchozího a nemůže se to rozjet. Ale kdyby člověk chtěl přijímat zvenku, zpracovat v PC a pustit to dál, potřebuje, aby výstup jel v rytmu vstupu - vstupní signál nese master hodiny.

Problémy jsou i u jednodušších PCI zvukovek (např. některé Envy24 - maya, revolution, prodigy atd.). Když zdroj jejich hodin přepnu na příchozí SPDIF a signál vypnu/odpojím, zvukovka se zasekne a nejde ani ovládat, protože jí přestaly tikat hodiny. Lepší zvukovky nechávají běžet externí oscilátor a když SPDIF přijímač zdetekuje příchozí signál, přepne se na něj, jinak běží v rytmu toho oscilátoru. Takhle to má třeba ESI Juli, Infrasonic Quartet či ty novější Musilandy.

Proto jsem se ptal, jak jsou tam dělané hodiny, obzvláště když se jedná o USB zvukovku a nebylo jasné, zda jde o její vlastní loopback.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 19:18:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Zpět k tématu vlákna:
miero,mrba, mně je to chlapci líto, ale prostě ten kus co mi půjčil kolega, to nejsem schopen donutit, aby to dělalo takové opičárny jako Vám.
Arta Generator -13dB,96k,line out-line in bez děliče,volume out na max, volume in na minimum. Oba indikátory svítí zeleně.
Teď by asi stálo za to, kontaktovat toho pána v Audioprobe, jak je možné,že to dva kusy dělají a třetí ne.

Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 19:34:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi blbá otázka - svítí naplno, nebo tlumeně přes PWM?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 19:43:44    Predmet: Odpovedať s citátom

ak upravili fw a uz nepouzivaju pwm tak by to malo byt tiez ok...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 20:00:36    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Asi blbá otázka - svítí naplno, nebo tlumeně přes PWM?


To není úplně blbá otázka, asi jsi na to kápl Smile
Chová se to zajímavě - divně Very Happy Ubral jsem v artě na generátoru na -20dB a vylezl bordel: (out regulátor svítí zeleně asi polovičním jasem, in regulátor téměř naplno zeleně)



Otočím v tomto stavu knoflíkem vstupní citlivosti na cca 10h, v tu chvíli svítí regulátor out pořád polovičním jasem zeleně, ale in zeleně naplno:



Podle všeho to vypadá, že problém dělá pouze to podsvětlení u regulátoru vstupní citlivosti, zřejmě ta ledka těma dlouhejma vývodama "vysílá" do potenciometru.
BTW, evidentně je PWM frekvence 400Hz Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 20:03:25    Predmet: Odpovedať s citátom

jj. budes mu to upravovat, ci nepouziva vstupy?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 20:10:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Prave ze vstupy pouzivat chce. Musim se s nim domluvit, preci jen je to vec za 5 klacku a ztrata zaruky taky neni jen tak, asi se bude tezko vysvetlovat prodejci ze to ze se posrala neni tim ze jsem se v ni vrtal Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 21:03:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Zajímavé - audiofilové řeší vypínání řídícího jednočipu umístěného na druhé straně bedny, aby jim nedej bože nevznikaly zázněje s jeho megahertzovými hodinami, a tady přivedou přímo k veliké ploše vstupního potenciometru s milivoltovými signály 400Hz PWMko.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 21:07:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Souhlasím. Považuji to za velký fail výrobce, absolutně nechápu co ho k tomu vedlo. Naprosto by stačilo, kdyby ty ledny svítily naplno:zelená OK, červená přebuzení.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 21:12:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Koukám, jak jsou ty potenciometry ještě pěkně obalené stíněním - i s tou blikající ledkou uvnitř...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 21:28:59    Predmet: Odpovedať s citátom

ta uprava je vratna, staci si schovat cip s rezistormi :)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št marec 29, 2018 22:17:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Reset mají zřejmě centrální všech CPUs najednou, proto se před aktivací resetu toho attiny musí reset odpojit od hlavního CPU tím odporem. Jinak asi vypnout nepůjde, má to interní oscilátor a nic k životu nepotřebuje.

Není to žádná velká úprava, možná by si toho případný "záruční servisman" ani nevšiml, pokud by se zpět dal ten odpor, aby mu fungoval ISP.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9257
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 30, 2018 05:56:36    Predmet: Odpovedať s citátom

IMHO to funguje inak. XMOS digitalne pocita urovne vsetkych 4 kanalov a po 4 linkach hlasi do ATtiny (pulzami?) intenzitu kazdeho kanalu, ktore z toho robi PWM pre ledky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi marec 30, 2018 07:46:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, přes ten ISP header má přivedenou svou sběrnici USI k xmosu, který mu bude posílat příkazy, co má dělat. Problém je, že ten ISP header musí resetovat všechny čipy současně, takže jsou resety propojené. Proto se reset attiny musí odpojit od resetu xmosu odpájením toho odporu, abys natvrdo nezresetoval obojí. To už by toho ta zvukovka moc neudělala Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4555
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi marec 30, 2018 10:21:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Možná by stačilo zabránit komunikaci mezi xmosem a attiny. Tipnul bych si, že když se přizemní pin1 attiny (DI/SDA/MOSI), který je vytažený na prvním padu ISP (čtvercový), komunikace se přeruší a attiny nezačne nikdy blikat.

xmos je oddělený 100R odporem v poli RA2 (hned ten první od nápisu), tomu by to nijak vadit nemělo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: So marec 31, 2018 14:54:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak upraveno. Leze z toho docela hezkej obrázek Very Happy

Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1704

PríspevokZaslal: So marec 31, 2018 14:55:39    Predmet: Odpovedať s citátom

BTW pánové, můžete mi někdo zkusit vyvinout teorii, od čeho je tam těch 68Hz ? Už jsem to viděl u více měření zde na webu, zatím na to nemůžu přijít odkud mi to tam leze.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10652
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 31, 2018 15:49:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Můžeš zkusit udělat malou cívku na plastové tyčce, připojit na vstup zvukovky a "očuchat" plošňák, jestli tam není zdroj rušení. Pokud to není ze samotné zvukovky, tak pátrat v okolí, například monitor nebo přímo něco v PC.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> DAC Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 3 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist