Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

LTspice simulátor
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
jmd
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3659
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 14:57:02    Predmet: Odpovedať s citátom

flyingbird napísal:
A nakonec ukázka trochu pokročilejší práce :

https://www.youtube.com/watch?v=VV3e_mNQ-dQ Very Happy


Vďaka, to je pekná ukážka, to mám čo robiť. Problém je že s tým nerobím pravidelne a výpadky pamäte s odstupom stále kratšieho času sú sviňa. V podstate sa to potom učím nanovo Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 16:33:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak do správného vlákna. Včera jsem cosi simuloval, soubor pečlivě uložil.
Dnes to otevřu, spustím simulaci a zase jen to černé okno.
To se nedá nějak uložit nastavení simulace, aby to člověk nemusel pokaždé vymýšlet a hlavně naťukávat znovu ?

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:07:32    Predmet: Odpovedať s citátom

http://ltwiki.org/index.php5?title=Save_Plot_Configurations
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:26:34    Predmet: Odpovedať s citátom

cestmir napísal:
http://ltwiki.org/index.php5?title=Save_Plot_Configurations

Díky, vyzkouším. Ono je tam všechno tak nějak "přes ruku" ale patrně to jde.
V jiném vláknu jsem byl peskován, že patřím do mateřské školky, když neumím najít, jak zafixovat měřítka dB a fáze v grafu, aby se při každé změně nepřepočítávaly znovu. Ale fakt jsem na to nepřišel. Totéž, proč nejde zrušit srovnávání měřítek dB a fáze, aby vycházely stejné vodorovné čáry...

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Ne júl 02, 2017 17:38:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Fix manuálnych nastavení osí tam pokiaľ viem nie je, tiež sa to ale dá riešiť reloadom uložených .plt nastavení (Plot Settings/Reload Plot Settings). Ak to potrebuješ mať po ruke, dá sa tej akcii v CP priradiť kb. shortcut (funguje ale len ak má fokus okno s priebehmi).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3659
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 11:50:43    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Díky za radu, kde se to nastavuje ?
Pásmo do obrázku jsem záměrně omezil, pro zkreslení signálu 1 kHz opravdu nepotřebuju vidět, co to dělá na MHz.
Vzorků mám myslím dostatek, jinak bych se nedostal na těch -300 dB.


v tom poradí ako si to robil... vygeneruješ z out sinus o dĺžke 10tich period, v okne pravim klikom vytvoris fft kde ti vybehne okno nastavenia parametrov pre analyzu fft. V pravo hore mas pocet vzoriek. Pod tym nizsie zvolis z troch moznosti tu spodnu pre okno start - stop. Na lavo sa ti zvyrazni - otvoria dve okná pre nastavenie času štart a stop fft analýzy. Ostatným okná v druhej polovici nizsie až tak nerozumiem, nechávam ich podľa prednastavenia.
Spustiť analyzu a čakám kým vykradli priebeh až do GHz. Následne až ručne prestavim mierky na osiach. Osi by som ale rád nejako zafixoval x aj y, aby som zakazdym nemusel čakať a prestavovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:02:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže můj postup je ten, že nechávám celé okno 0-100ms a výsledek je lepší, než při omezení na 10ms-100ms. Konkrétní nastaveni je v obrázku.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:05:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Výsledek je průběh 0 až -400 dB a 10Hz-10MHz, což je samozřejmě pitomost.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:08:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Upravím měřítko dB. Mínus 300 dB je taky hovadina, ale už se na to dá koukat.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:11:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Omezím frekvenční rozsah na 500 Hz - 50 kHz
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:17:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Tohle je výsledek, ještě by to chtělo rozšířit rozsah dB, aby byla vidět stupnice frekvence. A nebo naopak omezit na 240 dB. Všechna ta čísla pod 150 dB jsou stejně pro kočku. Je to dobré opět jenom pro sledování trendů po změně parametrů obvodu.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:24:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže pak to vypadá takhle a nastavení se uloží. Pro další simulaci pak stačí příkazem Reload ... obnovit měřítka zobrazení.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:32:28    Predmet: Odpovedať s citátom

A ještě, aby to takhle fungovalo, musí být ve schématu následující příkazy (viz obrázek).
Upozornění: Když dáte příkaz pro RUN (simulace), zdánlivě se nic neděje, pouze se otevře černé okno. Počítač chroustá (podle výkonu) třeba i několik minut, po chvíli se na spodní liště ukazují procenta zpracování. Je třeba počkat, než se to celé spočítá (je dosaženo 100 %) . Teprve pak dát příkaz pro FFT.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:35:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak, když jsem tu nasázel hromadu obrázků a mouder, požádám všechny, kteří si s tím hrají víc, než dva dny jako já, o zasvěcený komentář, korekci chyb a doporučení, jak to dělat lépe. Wink
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 20:58:10    Predmet: Odpovedať s citátom

A hned přidám první drobnost. Zkusil jsem THD na 10 kHz a graf vypadá lépe, když je frekvenční osa lineární, obvykle se to tak dělá.
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi expert


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8634
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 21:45:44    Predmet: Odpovedať s citátom

opa: a dal by si sem i tvoju aktualnu schemu? oopripade i .asc subor?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 22:27:51    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
opa: a dal by si sem i tvoju aktualnu schemu? oopripade i .asc subor?

Jasně, není to nic tajného. Otřepané zapojení ala D.Self s JFET-y na vstupu.
Jenom jsou potřeba rozšířené knihovny součástek z LT-Wiki
http://ltwiki.org/?title=Components_Library_and_Circuits

Kdokoliv to nějak vylepší a podělí se o výsledky, bude pochválen.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 05, 2017 22:43:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Schéma jako obrázek
_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 12, 2017 15:26:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě bych rád dořešil jeden detail. Podle simulace výše uvedeného zapojení se mi zdá, že by jako antisaturační měla stačit pouze jedna dioda.
Ovšem běžně se v tomto zapojení objevují další dvě až tři diody, jako například zde:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=223720#223720
Je to tak, že to jednou někdo namaloval a od té doby to všichni obkreslují, aniž by někdo ověřoval, co je skutečně zapotřebí, nebo to má někdo odzkoušené, že je opravdu potřeba diod více a nebo se uplatňují jenom ve specifických situacích, které moje simulace nezohlednila ?
Připomínám, že ta antisaturační dioda by měla mít co nejmenší kapacitu, protože podle simulace parazitní kapacita 1N4148 docela významně ovlivní průběh grafu zisk/fáze.
Viz.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=290862#290862

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi expert


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3659
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: So apríl 14, 2018 08:42:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Prosím Vás dosť ťažkopádne sa mi pracuje s LTspice. Rád by som si niektoré analýzy automatizoval alebo aspoň prednastavil osi pre zobrazenie priebehov. Zakaždým sa mi automaticky prispôsobujú osi rozsahu poslednej analýzy aj keď si to odškrtnem vo voľbe bodu merania.

Napr. musím zakaždým manuálne nastavovať osi (dB a fázu) pri AC analýze v zobrazenom grafe. Ideálny stav by bol, keď zmením súčiastku a kliknem na analýzu, tak sa mi všetky priebehy prekreslia podľa nového skutkového stavu a nastavenie osí mi zostane z predošlej analýzy.

Alebo aj analýzu FFT v LTSspice vytváram vždy nanovo zadávaním parametrov z vygenerovaného sínusového priebehu. Opakovane nastavujem sledovaný rozsah t.j. start 100us - stop 900us a následne manuálne nastavenie osí v zobrazenom grafe. Ideálny stav by bol, keď zmením súčiastku a kliknem na analýzu, tak sa mi všetky priebehy prekreslia podľa nového skutkového stavu.

Alebo keď chcem skontrolovať AC parametre, tak musím predefinovať generátory a .ap spice model.

Neverím že by to nešlo jednoduchšie. Myslím si, že som na to ešte neprišiel. Prosím ovládate niektoré overené finty? Ďakujem pekne
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi expert


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 9887
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 05, 2018 15:50:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Taková zajímavost:
https://www.dps-az.cz/cad-cam-cae/id:4874/program-eagle-a-simulator-ltspice

V nových verzích by mělo být možné převádět data mezi těmito dvěma programy.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist