Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

priprava hifi miestnosti

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
kono83
Hifi obsluha


Založený: 16 február 2018
Príspevky: 3
Bydlisko: Pezinok

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 10:07:44    Predmet: priprava hifi miestnosti Odpovedať s citátom

ahojte

prosim o radu a inspiraciu. Kupili sme starsi domcek, momentalne v stadiu total rekonstrukcie- na tehlu...
chcem si pripravit hifi miestnost, ktora bude ale aj zaroven obyvacka, prioritne ale zamerana na posluch, kedze sme obaja s priatelkou hifi positiv.
Moja otazka ale znie.
Mal by som si predchystat njake instalacie vstene? v podlahe? kabelaz ? aspon na zadne repro k receiveru, kedze mam aj slusne 5.1 okrem sterea.
co viem urcite ze bude uchytenie projektora na strope a odtial zabudovany hdmi+ privod. btw. co sa tyka privodu. Odporucate priamy privod zo skrine iba na audio?

a pripadne nieco ako na obrazku?
vdaka za kazdu radu.



bi audio.jpg
 Description:
 Filesize:  19.16 KB
 Viewed:  38 Time(s)

bi audio.jpg



_________________
PIoneer SA8800, SG9800, CT-F950, TX7800, RG2, DUAL CS750, DUAL CS721. Denon pma-255, tu-355
Sony TA-DA9000ES, Integra DTR 9.9, Pioneer bdp-lx91, Denon dvd-3800, Infinity Kappa RS3B, Infinity Kappa 7.2i, Triangle Zerius 202, beosystem 5500, beovox s45
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1277

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 11:52:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten obrazok, co si poslal vyzera skor na nejaky multiroom, co predpokladam, nebudes riesit. Urcite si natahaj vsade ethernet, kde sa da. Vela zariadeni to v dnesnej dobe vyzaduje kvoli updatom ale aj streamovacim sluzbam. Da sa to, samozrejme, uz vacsinou aj bezdrotovo ale tie rychlosti cez kabel su aj tak vzdy vyssie a stabilnejsie. Dobre je si aj rozmysliet koaxialne kable a tiez ich dat, kde sa da. Co sa tyka signalovych kablov, tak tie sa daju tahat aj v podlahovych listach ako napriklad ta na obrazku. Ja ich mam ale aj tak som ich zatial nevyuzil lebo mam vacsinu veci v stene. Ide o to nakolko si si isty, ze veci ostanu ako na zaciatku. Ci chces mat vsetko napevno alebo casom to zmenit. Inak odporucam system ABB Tango. Maju vela variantov a daju sa zohnat rozne terminaly na ten system aj od inych vyrobcov (napr. Dexon).


svorka-listy-umela-hmota-esposa.jpg
 Description:
 Filesize:  5.67 KB
 Viewed:  3137 Time(s)

svorka-listy-umela-hmota-esposa.jpg



_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3045

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 13:53:48    Predmet: Odpovedať s citátom

kono83 napísal:
co sa tyka privodu. Odporucate priamy privod zo skrine iba na audio?

Pokud děláš kompletní rekonstrukci, tak si samostatný zásuvkový okruh jen pro audio samozřejmě udělej/nech udělat - to není nic proti ničemu.

Pokud bude stereo striktně oddělené od multikanálu (nebude mezi nimi ani jeden kabel), tak můžeš být "paranoidní" a udělat si okruhy 2 - jeden vyhrazený pro stereo a druhý pro multikanál. Toto je už ale podle mě přeháňka a hlavně v případě, že bys někdy stereo a mutikanál propojil např. Cinch-Cinch nebo jakýmkoli jiným kabelem, tak by to naopak bylo ku škodě, protože by mezi zásuvkovými okruhy mohl po tomto kabelu téct slušný vyrovnávací proud.

Takže podle mě je nejjednodušší udělat jeden samostatný zásuvkový okruh (jeden kabel z rozvaděče) do obýváku do místa, kde bude sestava. Tam udělat třeba 5 zásuvek ve společném rámečku. A od tohoto "hnízda" bych už pokračoval jen na strop k zásuvce pro projektor.

Pokud už v obýváku žádné jiné audio vybavení propojené s hlavní sestavou nebude, tak ostatní zásuvky v obýváku (pro lampičky a tak) bych udělal jako další (běžný) zásuvkový okruh.

U toho zásuvkového okruhu pro audio bych doporučil zapojení na jinou fázi než na které bude lednička, pračka a další typické "rušiče reprodukce". Toto je jednoduché - stačí požádat elektrikáře, který bude zapojovat rozvaděč, aby "rozhodil fáze" tak, aby tyto okruhy nebyly na stejné fázi.

Další mírně paranoidní tip je táhnout kabel zásuvkového okruhu pro audio jinou trasou (jinou drážkou ve zdi alias jiným "šlicem") než kabely pro ostatní okruhy - opět kvůli eliminaci případného rušení. Typicky se totiž kabely tahají ve společné drážce kvůli úspoře práce.

A pokud je to např. dvoupodlažní domek, kde obývák bude v 1. patře a v 1. patře bude i podružný rozvaděč, tak "audio okruh" můžeš nechat natáhnout z hlavního rozvaděče z přízemí. Toto už ale taky není nijak kritické.


Takže zjednodušeně řečeno - základem je:

- samostatný zásuvkový okruh pro audio/video (což je směšná položka za pár metrů kabelu a jeden jistič navíc)

- správné "rozhození fází" (což je zdarma - viz výše)

- a volitelně samostatný šlic pro ten samostatný audio/video okruh (což už něco navíc stát bude, ale žádná tragédie to taky nebude)


moses napísal:
Inak odporucam system ABB Tango.

Toto je samozřejmě věc osobního názoru a vkusu každého soudruha, ale já osobně bych ABB Tango nedoporučil. Ne kvůli přístrojům pro audio (které jsou podle mě zbytečné), ale kvůli bídné kvalitě spínačů, kvůli bídnému vzhledu a notorické okoukanosti řady Tango. Spínače a zásuvky od Legrandu jsou za podobné peníze, ale když si "cvakneš" spínačem od ABB a od Legrandu, tak ten rozdíl poznáš hned. A provedení je taky nebe a dudy. To poznáš při montáži. ABB má sice i hezké a dražší řady, ale strojky jsou bohužel většinou shodné s řadou Tango.

U Legrandu bych se ale vyhnul řadě Valena Life. Ta má jiné strojky než většina ostatních Legrandích řad a nepřipadají mi moc povedené. Kroutí se to jak ABB:
https://www.shopelektro.cz/vypinace-a-zasuvky/legrand/valena-life/mechanismy/spinace/legrand-752027-valena-life-stridavy-prepinac-c.6-16ax



Takto vypadá "klasický" strojek vypínačů Legrand:
https://www.vypinac-zasuvka.cz/pristroje-vypinacu-legrand-galea-life/2796-legrand-galea-life-seriovy-spinac-c5-775805-3245067758052.html



A taky je potřeba dávat pozor na to, že např. u některých řad vůbec nejsou dvojzásuvky (pokud je člověk požaduje) a podobně. Rozhodně je dobré prolistovat si katalogy a dobře si vybrat.

Např. řada Valena dvouzásuvky má:
https://www.legrand.cz/valena-funkce
Je za rozumné peníze srovnatelné s ABB Tango, dobře provedená a vypadá podle mě docela dobře.

Ale Galea a Galea Life dvouzásuvky nemá:
https://www.legrand.cz/galea-life-funkce
Navíc Galea už na webu Legrand ani není, takže se asi doprodává. Z tohoto důvodu bych Galeu nedoporučil.

A Valena Life je ta "divnost":
https://www.legrand.cz/valena-life-funkce

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 14:39:10    Predmet: Odpovedať s citátom

U dodavatele elektro bych si mimo jiné nechal domeček důkladně uzemnit, atd. Zde je popis kvalitního provedení:
U RD provádět pospojování na hlavní ochrannou přípojnici (HOP). Tím stylem, že provedu základový zemnič, z něj vyvedu FeZn 10mm na svody hromosvodu a na hlavní ochrannou přípojnici. U toho teda montážníci vždy nadávají, ale dá se to udělat.
Z hlavní ochranné přípojnice potom připojuji jednotlivé části.

PE (PEN) vodič hlavního rozvaděče (min. průřezem stejným jako napájení, ne menším než 6mm2), dále pak vodiči 2,5-6mm ostatní věci v domě. (Potrubí vytápění, kovové zařizováky v koupelně,.......)
V případě rozsáhlejších objektů, dělám pomocné ochranné přípojnice ještě v podružných rozvaděčích odděleně od PE (PEN) v nich, s tím že opět propojím.

_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 15:03:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Anténní/sat (+ případnou bezdrátovou internet konektivitu) rozvod bych řešil na střeše odděleně od jímací soustavy (tzv. oddálený hromosvod), všechny svody vést do pomocného TV/SAT/NET rozvaděče na půdě, kde by byla pomocná ekvipotenciální rozvodnice a technologie typu vf. zesilovač, multiswitch, modem, router. Následně hvězdicový rozvod koax + UTP do každé zásuvky, nešetřit na počtu zásuvek TV/SAT/R a DATA.

Pro pokrytí RD wifinou pak instalovat jednotnou síť z takového počtu wifi routerů, aby bylo zajištěno kvalitní pokrytí - obrátit se na specializovanou firmu. My většinou dodáváme zákazníkům Ubiquiti anebo MikroTik.

Pokud by se uvažovalo o zabezpečení a "automatizaci" domácnosti, je nutné dovézt ke každé technologii typu čidlo, kamera, apod. z rozvaděče další kabely, většinou UTP. Doporučuji proto RD připravit kabelově i na budoucnost - opět je nutno přizvat specialisty na Loxone apod. technologie.

Co se týče audia, tak tam je to nejjednodušší = samostatný přívod. TV a STR/STB bych dal pro sichr na další samostatný okruh, signálové galvanické oddělení audio/UTP by zajistila optika. Opět ale nutno přizvat na konzultaci specialistu, protože nutno vyřešit PC/NAS atd. z pohledu rušení, zemních smyček, atd.

Pokud možno, všude zasekat trubky/hadice 32/40 mm s krabicemi po trase a velkými poloměry zatáček, atd, aby bylo možno v budoucnu rozvody servisovat.

Když ve firmě řešíme pro zákazníky kompletní elektrorozvody, zabere to jen na papíře pěkných pár hodin diskusí "co, proč, a jak"... Kvalitní řešení ale ušetří nervy i peníze.

_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 15:08:17    Predmet: Odpovedať s citátom

V okolí Pezinku jsem narychlo našel firmu: https://www.elstra.sk/kontakt/ , která by měla být schopna vyřešit vše potřebné kompletně a kompetentně.
_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 15:39:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Pro ilustraci: http://diskuse.elektrika.cz/index.php?action=dlattach;topic=12836.0;attach=6140;image
_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1043
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 17:11:36    Predmet: Odpovedať s citátom

"důkladne uzemnit" hlavný rozvádzač - k tomu sa pripájam (aj k ostatnému).
NN sieť má podľa normy imedanciu zemnej slučky z ohľadom na max.dovolené napätie na "nuláku" v prípade skratu, nie z ohľadom na kvalitné napájanie audiotechniky.
Mne sa osvedčila APC Smart-UPS 750 kupovaná skrz počítač, napojil som si z nej aj komplet audio a nereaguje na nič rušivé zo siete.

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Št február 22, 2018 17:38:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Čím menší zemní odpor, tím menší zvenčí - přes PE - zavlečené rušení.
_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
kono83
Hifi obsluha


Založený: 16 február 2018
Príspevky: 3
Bydlisko: Pezinok

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 11:09:51    Predmet: Odpovedať s citátom

vsetky dik za skvele rady. Taketo nieco som mal na mysli. Budem konzultovat s mojim elektrikarom.
Inteligentnu domacnost nebudeme riesit, aj kvoli financiam, ale zaujala ma moznost predpripravy do buducna.

_________________
PIoneer SA8800, SG9800, CT-F950, TX7800, RG2, DUAL CS750, DUAL CS721. Denon pma-255, tu-355
Sony TA-DA9000ES, Integra DTR 9.9, Pioneer bdp-lx91, Denon dvd-3800, Infinity Kappa RS3B, Infinity Kappa 7.2i, Triangle Zerius 202, beosystem 5500, beovox s45
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3045

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 11:36:17    Predmet: Odpovedať s citátom

"Inteligentní domácnost" aneb systémy pro nonstop šmírování žádnou přípravu nepotřebují. Většina těchto digitálních štěnic je bezdrátových - a to proto, aby si je mohl do bytu nasadit každý.


Jediné, co bych z "digitálních příprav" doporučil, je natažení dostatečného počtu UTP kabelů kategorie 5e nebo 6 - a to do všech obytných místností. A to ve dvojnásobném počtu, než člověk momentálně odhaduje, že by mu mělo stačit. Čili neosazovat datové jednozásuvky, ale dvojzásuvky.

1) Všechny UTP kabely ze všech místností si nech stáhnout do jednoho vhodného místa - ideálně do nějaké technické místnosti. Tam bude umístěn switch a případné další síťové vybavení (router, xDSL modem, NAS a podobně.

2) Do této místnosti si taky nech natáhnout 2 UTP kabely pod střechu (kvůli možnosti příjmu bezdrátového internetu) a dva někam do sklepa (kvůli pevné lince a/nebo kabelovému internetu). To, že momentálně plánuješ jeden typ připojení neznamená, že by sis neměl udělat přípravu i pro případnou změnu technologie v budoucnu.

3) Taky si můžeš nechat udělat přípravu na videotelefon (UTP kabel ke vchodovým dveřím a/nebo brance)

4) A příprava může být i na ovládání vrat od garáže a/nebo vjezdu na pozemek


A kabeláž pro zabezpečovací zařízení se taky hodí. Řešit to dodatečně bezdrátovým systémem je sice možné, ale s výměnou baterií v čidlech je zbytečná pakárna.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 12:11:51    Predmet: Odpovedať s citátom

"Inteligentní domácnost" opravdu není o šmírování. Doporučuji nahlédnou například na www.loxone.cz a následně oslovit jejich místního partnera ohledně kabelové přípravy do budoucna.
_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3045

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 12:34:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Většina systémů tzv "chytré domácnosti" vyžaduje připojení k internetu a minimálně jejich část běží v "cloudu". A některé systémy bez připojení ke "cloudu" nefungují vůbec. A jak známo: data v cloudu = data v čoudu.

Tento zmiňovaný systém sice má lokalní "miniserver", ovšem že by tento systém uživatele nijak nešmíroval, mi podle popisu nepřipadá. Cituji z této stránky:

https://www.loxone.com/cscz/kb/miniserver-zprovozneni/

"Miniserver musí být registrovaný na naší domovské stránce."

"Nastavení externího přístupu
Pro povolení přístupu skrze Loxone Cloud DNS..."



Na druhou stranu je pravda, že většina lidí má svojí osobní štěnici neustále při sobě, takže další zásahy do soukromí tohoto typu už jsou opravdu prkotina. A pokud má člověk na elektroinstalaci zbytečných pár desítek tisíc Euro navíc a nevadí mu, že dnes strašně moderní frikulínký systém bude za pár let nemožně nemoderní se všemi z toho plynoucími důsledky, je to samozřejmě jeho věc a jeho peníze. Podobných systémů na tvorbu zbytečných problémů jsou mraky:

https://technet.idnes.cz/abb-tacteo-frankfurt-konference-chytre-bydleni-flv-/hardware.aspx?c=A180125_110410_hardware_nyv

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1043
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 13:15:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Prvotná otázka nebola na "internetový dom" Smile
_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifi expert


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 1180

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 13:35:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Jj. inteligentný dom by som ja osobne neriešil. Ak to nešmíruje teraz, tak bude potom. Výrobcovia nie sú blbí. Veď už z podstaty veci je jasné, že to musí šmírovať.

Mimochodom ja si myslím, že to s UTP trošku preháňate. Ja som doma tiež napojený káblom, ale som jediný, ostatní bežia na wifi. Dnešná domácnosť je bezdrôtová, či sa nám to páči, alebo nie. Ešte sa mi nestalo, že by moja wifi niečo nestíhala. Dokonca mám otestovanú aj rýchlosť a myslím si, že tých skoro 1Gb/s, čo dávajú dnešné siete, musí stačiť každému.

_________________
PC - DIY silver USB - RME ADI-2 DAC - DIY XLR - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8768
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 13:59:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale v bytovych domoch s mnozstvom susedov to s rychlostou Wifi nie je take ruzove...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifi expert


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 1180

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 14:02:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Píše sa starší domček, rekoštrukcia na tehlu, tak predpokladám, že to nebude panelákový byt. A aj keby, tak nech nežerem, nebude mať 1Gb/s ale "len" 500Mb/s. Schválne páni, skúste doma spočítať, koľko zariadení máte pripojených káblom a koľko cez wifi. To budete prekvapní.
_________________
PC - DIY silver USB - RME ADI-2 DAC - DIY XLR - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1277

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 14:20:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Cez kabel mi ide HTPC v obyvackokuchyni a workstation v spalnopracovni Smile Myslim, ze kabel urcite ma zmysel hlavne pri zariadeniach, s ktorymi sa nehybe. Inak ja som tahal CAT7 ale potom je problem s konektormi aby tie kable prerezali...
_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3045

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 14:24:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Soaron napísal:
A aj keby, tak nech nežerem, nebude mať 1Gb/s ale "len" 500Mb/s. Schválne páni, skúste doma spočítať, koľko zariadení máte pripojených káblom a koľko cez wifi. To budete prekvapní.

A těch bezdrátových 500Mb/s spolehlivě vždy a všude po celém baráku zajistíš jedním SoHo Wi-Fi routerem, že ... Laughing

U nás doma zcela překvapivě jede přes Wi-Fi občas jeden tablet a občas barevná laserovka, protože tu smraďošku nechceme mít v žádné z obytných místností a do kumbálu UTPčko zatím nevede. Zbytek jede po drátech, milý Marconi ... Wink

https://youtu.be/eNDEEEy7Qzo?t=24



P.S.: Platí nejen "data v cloudu = data v čoudu", ale taky "chytrá domácnost bez cloudu = chytrá domácnost v čoudu":

https://www.cnews.cz/internet-veci-ukazuje-odvracenou-tvar-co-s-chytrymi-zarovkami-kdyz-vyrobce-vypne-cloud/

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
merhaut
Hifi expert


Založený: 12 október 2006
Príspevky: 1930

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 15:05:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Poznatek z praxe: v případě výpadku internetu systém Loxone funguje dál, jen se nedá ovládat vzdáleně. Jinými slovy, nic se neděje:-)
_________________
---
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 8768
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 15:20:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Dovolim si jednu ustipacnu poznamku. V pripade vypadku/poruchy/hacknutia domaceho Loxone miniserveru[1] pravdepodobne doma nebude fungovat nic :-D

[1] https://shop.loxone.com/cscz/miniserver.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifi expert


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 1180

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 15:57:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Nepísal som, že drôt je blbosť. Sám sa tak do routera pripájam. Písal som, že to preháňate.

Kozousch, zbytočne ma chytáš za slová. To, čo som napísal je fakt, či sa ti to páči, alebo nie. Nechce sa mi veriť, že v tvojej domácnosti sa nenájde ani jeden notebook. Celosvetovo sa ich predá viac ako stolných PC, takže musíš byť výnimka. U nás napríklad mám jedno PC, ale sú tu ešte 3 notebooky a z nich rozhodne nikto nerieši, že nemá 500Mb/s. Človek je pohodlný a radšej oželie rýchlosť, len aby nemusel stále káblovať. Predpokladám, že ak sedíš na gauči s nohou na strope, tak tiež nemusíš mať plnú rýchlosť.

Takže odpoveď na tvoju otázku. Áno aj jedným routerom, dokonca cez wifi, dokážem zabezpečiť tú max. rýchlosť na tom jednom/dvoch miestach, kde je to potrebné.

_________________
PC - DIY silver USB - RME ADI-2 DAC - DIY XLR - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3045

PríspevokZaslal: Pi február 23, 2018 15:58:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Jinak já osobně nemám nic proti "moderním" alias frikulínským řešením. Co se týče "chytré domácnosti", tak bych jako první udělal "ideologické" dělení na systémy nezbytné (osvětlení, topení atd.) a systémy zbytné (multimédia atd.).

Pokud má systém řešit obojí, tak bych byl ochoten akceptovat jen a pouze takový systém, který lze v případě poruchy "moderní" nezbytné části elektroinstalace jednoduchým způsobem přepnout do "konvenčního" režimu. Tím tedy ze hry automaticky vypadávají ta řešení, která např. zcela nahrazují klasické mechanické spínače osvětlení nějakými elektronickými nesmysly, takže při poruše "moderní" části elektroinstalace si není možné ani "rozsvítit na hajzlu".

Poruchu zbytné (např. multimediální) části "chytré domácnosti" lze samozřejmě akceptovat. Holt bude doma pár dní ticho, než se to opraví.

Další moje osobní "podmínka" je, že obě části systému nesmějí používat zcela atypickou kabeláž, která by nešla použít pro jiný systém. Každá elektronika totiž časem zastará a/nebo odejde do křemíkového nebe. Teoreticky lze samozřejmě všude dát dostatečně tlusté husí krky a do každého ohybu dát protahovací krabici - jenže já osobně bych tedy opravdu nechtěl mít interiér zohyzděný samými víčky protahovacích krabic. Takže "můj" systém by si musel vystačit s běžným typem kabeláže a ideálně i se standardními konektory a svorkovnicemi (RJ-45, zářezový Krone systém apod.).


merhaut napísal:
Poznatek z praxe: v případě výpadku internetu systém Loxone funguje dál, jen se nedá ovládat vzdáleně. Jinými slovy, nic se neděje:-)

Že to je schopné překlenout krátkodobý výpadek internetu je samozřejmě fajn. Otázka ale byla, jak to bude použitelné, až výrobce přijde s novým systémem a na ten starý hodí bobek nebo ještě lépe až např. zkrachuje apod.



Soaron napísal:
Nechce sa mi veriť, že v tvojej domácnosti sa nenájde ani jeden notebook.

Notebooky samozřejmě doma máme. Mají svá místa a jsou připojená kabelem jak ke stolním monitorům, tak k počítačové síti. Výjimečně ale přes Wi-Fi jedou - to nezapírám.

Soaron napísal:
Áno aj jedným routerom, dokonca cez wifi, dokážem zabezpečiť tú max. rýchlosť na tom jednom/dvoch miestach, kde je to potrebné.

Zde se ale bavíme o multimédiích. A tahat audio/video data např. z NASu do Media Playeru bezdrátově je podle mého názoru totální hovadina, která je ospravedlnitelná např. v případě, že člověk bydlí v nájemním bytě, kde rozvody nejsou. Ale neudělat si datové rozvody při kompletní rekonstrukci vlastního obydlí může jedině ignorant.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kono83
Hifi obsluha


Založený: 16 február 2018
Príspevky: 3
Bydlisko: Pezinok

PríspevokZaslal: Ut apríl 17, 2018 06:13:05    Predmet: Odpovedať s citátom

ozivujem trochu temu, pretoze je to momentalne uplne aktualne. silnoprudove rozvody uz mame natahane, pomohli aj rady tu na fore. Este by som bol rad ohladne datovych rozvodov ak bz ste poradili. v prvom rade. mam kupeny kotuc CAT5e ale niekto mi tvrdil ze dnes uz by daval iba CAT6e . predajca mi ale tvrdil ze sa stale kupuje ovela viac cat5e. Mam si priplatit a kupit 6kovy FTP ?

tie datove rozvody sa nemozu krizovat so silnoprudovym? to mi robi vrasky na cele trosku, neviem ako to tahat. dokonca som to chcel vyustit vsetko do jednej velkej rozvodnej skrine, preto som kupil 72 modulovu. silnoprud vo vrchnej casti a datove v spodnej. asi to musi byt striktne oddelene kvoli ruseniu...? f

_________________
PIoneer SA8800, SG9800, CT-F950, TX7800, RG2, DUAL CS750, DUAL CS721. Denon pma-255, tu-355
Sony TA-DA9000ES, Integra DTR 9.9, Pioneer bdp-lx91, Denon dvd-3800, Infinity Kappa RS3B, Infinity Kappa 7.2i, Triangle Zerius 202, beosystem 5500, beovox s45
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1277

PríspevokZaslal: Ut apríl 17, 2018 17:28:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja mam natiahnuty rovno CAT7, ktory ma samostatne tienene aj jednotlive vodice Smile Problem je ale s konektormi, pretoze su tam dost tuhe vodice a je problem ich prerezat. Podarilo sa mi zohnat celkom slusny CAT6e keystone konektor ale uz si nepamatam vyrobcu. Kazdopadne je vhodnejsie, ked je kabel dalej od napajanych vodicov ale ja som sa stretom tiez nevyhol a facha to bez problemov. Teda zatial Very Happy
_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1448

PríspevokZaslal: Ut apríl 17, 2018 19:26:16    Predmet: Odpovedať s citátom

No a já mám doma souběžně se silařinou koax k TV a CAT5,nestíněnej obyčejnej lacinej kábl a funguje mi to všechno taky Very Happy Teda pořád se chystám koupit gigabit router,tak možná tam bude problém až začnu konečně používat všechny ty dráty v káblu, ale jsem línej tak to ještě chvíli vydrží Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1277

PríspevokZaslal: Ut apríl 17, 2018 20:04:49    Predmet: Odpovedať s citátom

CAT5 by mal stacit. Teda pokial bude dobre urobeny Wink
_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 867

PríspevokZaslal: Ut apríl 17, 2018 20:06:49    Predmet: Odpovedať s citátom

kono83 napísal:
... CAT5e ale niekto mi tvrdil ze dnes uz by daval iba CAT6e . predajca mi ale tvrdil ze sa stale kupuje ovela viac cat5e. Mam si priplatit a kupit 6kovy FTP ?

Cat 5e je pre siete do 1 Gb/s. Predpokladáš vyššiu rýchlosť (10 Gb/s)? Potreboval by si k tomu ale aj aktívne prvky pre 10 Gb siete (sieťové karty, routery...).

Ja osobne si myslím, že Cat 5e bude ešte dlhú dobu postačovať. V domácnosti, kde sú kratšie vzdialenosti a nevytvárajú sa zväzky množstva káblov, stačí UTP (netienený). Ak by si ale mal v blízkosti AV káble (reproduktorové...), tak radšej FTP.

Pre vyššie rýchlosti bude v budúcnosti pravdepodobnejšie výhodnejšia optika.

Niečo k "výkonnosti" káblov:
http://www.keline.sk/a/44/pravdivy-pohlad-na-vykonnost-kabelazi-cat-5e-cat-6-cat-6a
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist