Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Bitová kopie systému
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 08:48:02    Predmet: Bitová kopie systému Odpovedať s citátom

Omlouvám se, je to OT, ale koneckonců komunikujeme s pomocí počítačů a je tu dost lidí, kteří se v IT vyznají neskonale lépe, než já.
Doteď jsem žil v domnění, že když rozdělím HDD na systém C:\ a Data D:\, tak můžu udělat bitovou kopii systému na ten datový disk. Tak to i zafungovalo.
Jenomže když jsem teď zkusil obnovit systém ze zálohy, ty debilní widle (10 Pro 64bit) mi napsaly, že nemohou obnovení provést, protože záloha se nachází na disku, který bude obnovením přepsán.
Proto je přeci ten disk rozdělen, aby D-éčko zůstalo beze změny a obnovil se jenom Systém C.
V dávných časech jsem spustil Ghost z jediné diskety a zálohoval a obnovoval, co mě napadlo.
Dělám něco blbě, nebo nám zase mrkvosoft hází klacky pod nohy, jak to jen jde ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9178
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 08:55:14    Predmet: Odpovedať s citátom

akym nastrojom to kopirujes z disku na disk?

ono okrem C: a D: mas na tom disku i tabulku oddielov, bootloader a dost mozne i dalsie oddiely, ktore nevidis a ten tvoj obnovovac ich chce obnovit

ak uz kopirovat disk, tak cely a na iny a z uplne ineho operacneho systemu...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 09:27:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Jak a v čem jsi vyrobil tu zálohu?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 10:41:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Všechno jsem dělal přímo nástrojem bitová kopie z operačního systému (Win10) v domnění, že je to nejlepší a bezpečná varianta. Abych to popsal přesně:
Dceři kleknul notebook, po nepovedené aktualizaci 1083 byl systém totálně rozhadrovaný, nešlo s tím vůbec nic dělat. Data zazálohovaná na externím disku.
Takže jsem musel z Flashky dodané s počítačem obnovit tovární nastavení. O.K.
Znovu jsem rozdělil disk na C a D. Pak jsem si všimnul, že na záložním disku je bitová kopie podle datumu dělaná asi 4 dny po zakoupení notebooku. Takže patrně jsem si zálohoval systém po nastavení, vyhubení nepotřebných blbostí a instalaci základních programů. Řekl jsem si, že by mi to mohlo ušetřit práci, bitovou kopii nakopíroval zpět na disk D, kde byla před havárií a zkusil obnovení. A nic...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9178
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 11:07:58    Predmet: Odpovedať s citátom

aha, vidim - https://m.pcworld.cz/software/jak-vytvorit-bitovou-kopii-ve-windows-10-1-dil-48791

presun tu kopiu na externy disk a obnov to z nej ... ale co sa stane s datami na D: netusim...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 11:33:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za odkaz, prozkoumám to. Data na D ještě nejsou, takže se nemůže nic stát.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1459

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 11:42:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja na to pouzivam soft od Paragon-u a nemal som doteraz najmensi problem. Este je v pohode aj Acronis ale ten mal tusim problemy s desiatkami.
_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
WaVe_99
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 december 2006
Príspevky: 668

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 12:03:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Tohle je free a moc fajn... https://clonezilla.org
_________________
Omlouvám se, jsem hifitele Smile

Když se na světe objeví opravdový génius, pozná se podle toho znamení,že se všichni hlupci proti němu spolčí. JONATHAN SWIFT
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 12:07:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Dle https://www.howtogeek.com/howto/34630/how-to-recover-specific-files-from-a-windows-system-image/ a https://www.howtogeek.com/howto/34630/how-to-recover-specific-files-from-a-windows-system-image/ je windows backup image balík souborů, které obsahují jednat informace o rozdělení disku, jednak VHD obrazy jednotlivých diskových oddílů. Dle těch dokumentů lze obnovit i jen jednotlivé oddíly. Ovšem předpokládám, že cílový oddíl nemůže být menší, než byl ten původní. Takže je otázkou, zda jsi nové D udělal přesně stejně velké jako staré D.

Nicméně pokud na D nemáš žádná data, nic ti nebrání je vyrobit pak znovu, pokud by bylo třeba hnout s velikostí C nebo by to chtělo obnovit celý disk včetně tabulky oddílů.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 12:19:44    Predmet: Odpovedať s citátom

moses napísal:
Ja na to pouzivam soft od Paragon-u a nemal som doteraz najmensi problem...

Stačí tahle free verze:
https://www.paragon-software.com/free/br-free/#
nebo je potřeba placená ?
Nějak se mi nepodařilo zjistit, v čem se liší.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9178
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 13:05:10    Predmet: Odpovedať s citátom

v tomto pripade asi nepojde pouzit na obnovu iny nastroj nez ten co zalohu vytvoril...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 13:26:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Údajně lze ten image obnovit i linuxovým libguestfs https://superuser.com/a/1254290 , ale to už je trochu hardcore Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3083

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 13:54:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Za seba clonezilla. Zatial ma nesklamala.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 14:49:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Nicméně pokud už má opa zálohu, jiné řešení mu v této fázi nepomůže.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 15:34:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky všem, jenom upřesním. Ta záloha, co mám, není tak kritická. Systém už je obnoven do továrního nastavení. Šlo mi spíš o to, proč to nefunguje a jakým způsobem zálohovat do budoucna. Zkusím to ještě obnovit z externího disku a pak se asi na bitovou kopii z Windows vybodnu a zkusím některý z doporučených externích programů. Nepotřebuju nic extra, jenom spolehlivou zálohu systémové oblasti. Data zálohuju obyčejným kopírováním, takže jsou stále k dispozici jednotlivé soubory a nemusím to sápat z nějakého komprimovaného archivu.
U té Clonezilly píšou, že to funguje podobně, jako Ghost. To by nemělo chybu, na ten jsem byl zvyklý.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 15:54:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém. Nemůžeš mu pod rukama vytvářet nový filesystém. To platí pro všechny alternativy, i pro clonezillu. Myslím, že kdybys obnovu udělal správně, tj. bootnutý z nějakého jiného média (live usb, recovery CD, speciální live CD), určitě by fungovala.

Zajímavé je, že MS umožňuje takovou bitovou kopii oddílu běžícího OS vytvořit. To není běžné. Zřejmě je to přes shadow copy ntfs.

Clonezilla je pro tvé účely do budoucna asi nejlepší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
petrh
Hifi obsluha


Založený: 12 august 2013
Príspevky: 48
Bydlisko: Prague

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 16:47:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Clonezilla, umí zálohovat i na síťové disky, kamkoli...
_________________
RPi - hifiberry - Bang & Olufsen Beocenter 9000 - B&W Matrix 802
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3749

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 16:51:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud na tom notebooku nebyla nainstalována fůra aplikací se spoustou práce s nastavováním atd., tak je podle mě jednodušší a lepší stáhnout si aktuální instalačku Windows 10 v1803 a udělat čistou instalaci. Podle mých zkušeností nebývá ani zásadní problém s ovladači a většinou to funguje s těmi vnucenými Microsoftem. Problém může být v případě exotických komponent, nebo v případě, že výrobce notebooku nějak atypicky upravil např. grafickou kartu apod., nebo v případě, že notebook je nějaký hodně nový model, pro který ještě nejsou ve Windows ovladače. Pak se holt doinstaluje ovladač od výrobce a musí se "zlomit" snaha Windows neustále přepisovat firemní ovladač Microsoftím.

Rozdělení disku je rozumné provést tak, jak píšeš. Při instalaci smazat všechny oddíly, pak vytvořit oddíl (C) o velikosti např. 100GB a na něj nainstalovat systém. Po instalaci Windows ve správci disků vytvořit datový oddíl (D).

Pokud v notebooku není SSD, tak je samozřejmě ještě lepší koupit nějaké ověřené spolehlivé MLC SSDčko a na něj nainstalovat systém. Původní plotnový disk strčit do šuplíku místo optické mechaniky a použít ho na data a zálohu systému.

Pokud na notebooku nebude hafo her, tak stačí SSD 128 GB:
https://pevne-disky.heureka.cz/transcend-370-128gb-sataiii-mlc-ts128gssd370/#

Pro hafo her 256 GB:
https://pevne-disky.heureka.cz/transcend-370-128gb-sataiii-mlc-ts128gssd370/#

Šuplík koupit podle výšky optické mechaniky 9,5 mm nebo 12,7 mm:
https://vymenne-kity-boxy.heureka.cz/externi-box-evolve-df095/#
https://vymenne-kity-boxy.heureka.cz/externi-box-evolve-df127/#

Po instalaci Windows a všech aplikací provést zálohu systémového oddílu (C) nějakým rozumným "nemicrosoftím" zálohovacím programem, který se nespouští z Windows, na datový oddíl (D). Vyhovět může kterýkoli z výše zmíněných.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1459

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 17:00:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlavne bacha na velkost RAM. Ak ma clovek trebars 32 GB ako ja, tak 128-ka SSD bude malo kvoli pagefile.
_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3749

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 17:25:29    Predmet: Odpovedať s citátom

S 32 GB RAM je snad lepší virtuální paměť zakázat, ne? Navíc v notebooku bych 32 GB RAM moc neočekával...
_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1459

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 18:30:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Kazdy tvrdi nieco ine. Prevazuje ale nazor, ze strankovy subor treba nechat tak. Notebooky s 32 GB su uz bezne dostupne. Dokonca aj so 64 GB RAM. Navyse, nasiel som jeden od MSI, ktory ma prave kombinaciu 32GB RAM a 128 GB SSD... tak tam to soudruzi asi nedomysleli.
_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 19:56:43    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém. Nemůžeš mu pod rukama vytvářet nový filesystém....

Jsem sice laik, ale né úplný pako. Smile
Boot z DVD, samozřejmě..

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:08:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch:
Dík za zasvěcený komentář. Jenom musím doplnit, že je to rok starý DELL v záruce, takže s konfigurací se nedá moc šachovat a ani to není potřeba.
Totéž OS, je k tomu záloha na Flash, dá se i stáhnout z netu, rvát tam originál MS nevidím důvod a nejspíš by to ani nešlo, už kvůli licenci a aktivaci. Tohle je nakonfigurované, s ovladači, všechno funguje.
Teď spíš řeším zálohu, až to bude nastavené a nainstalované programy, tak aby případná obnova dala míň práce.
Kdyby to bylo pro mě, tak bych spíš zkusil jiné harakiri, downgrade na WIN7, ovladače na to jsou. Ale pro dceru je lepší, když si bude zvykat na ty desítky. Ať už ve škole nebo později v práci stejně nic jiného mít nebude...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:11:48    Predmet: Odpovedať s citátom

petrh napísal:
Clonezilla, umí zálohovat i na síťové disky, kamkoli...

A hele, tak to Tě asi budu muset požádat o malý rychlokurs tý "Godzily". Beztak ti ještě dlužím jednu hospodu... Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:17:05    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
dustin napísal:
Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém. Nemůžeš mu pod rukama vytvářet nový filesystém....

Jsem sice laik, ale né úplný pako. Smile
Boot z DVD, samozřejmě..


Ok a kdy byl ten soubor se zalohou? Dle te hlasky na oddilu, ktery se mel obnovovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:30:01    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
opa napísal:
dustin napísal:
Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém. Nemůžeš mu pod rukama vytvářet nový filesystém....

Jsem sice laik, ale né úplný pako. Smile
Boot z DVD, samozřejmě..


Ok a kdy byl ten soubor se zalohou? Dle te hlasky na oddilu, ktery se mel obnovovat.

Bitová kopie byla na D:\ a snaha byla obnovit systém C:\
Což jsem Ghostem na XP dělal mnohokrát a nikdy nevadilo, že oddíly jsou fyzicky na jednom HDD. Těm desítkám to zjevně nějak vadí. Ale nic, udělám ještě jeden pokus a kašlu na to. Prostě ten notes nastavím a opatřím programy od nuly, alespoň si to nějak zdokumentuju a pak už budu zálohovat tou Godzilou. Smile

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1459

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:38:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Tu je navod, kde je to krok za krokom vysvetlene ako to funguje z externeho disku na desinach (zaloha aj obnova) a vyzera, ze by s tym nemal byt problem:

https://www.windowscentral.com/how-make-full-backup-windows-10

Nechapem preco to nefunguje u Teba Shocked

_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10627
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 20:54:02    Predmet: Odpovedať s citátom

moses napísal:
Tu je navod, kde je to krok za krokom vysvetlene ako to funguje z externeho disku na desinach (zaloha aj obnova) a vyzera, ze by s tym nemal byt problem:
https://www.windowscentral.com/how-make-full-backup-windows-10
Nechapem preco to nefunguje u Teba Shocked


Já myslel, že to už ze souvislostí vyplynulo. Nejspíš je to proto, že jsem to nedělal obnovu z externího disku, ale chtěl jsem zálohu obnovit z oddílu D:\ na Systém C:\.
Věřím, že zálohovat a obnovit celý (fyzický) HDD na externí disk asi bude fungovat.
Ale to já nechci, míchat systémovou oblast s uživatelskými daty.
Koneckonců se mi to i vyplatilo. Když kleknul systém na C-éčku, pořád jsem ještě mohl stáhnout data z neporušené oblasti D:\.
Kdyby to bylo všechno v jednom, tak jsou asi ztracená.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4493
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 21:04:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Zřejmě se jim to nelíbí, když ze záloh lze obnovit celý disk, tedy i D. Tak to raději nedovolí ani spustit, ještě před možností si vybrat, co vlastně chceš obnovovat. Od téhle firmy nic nepřekvapí...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3749

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 21:08:00    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Jenom musím doplnit, že je to rok starý DELL v záruce, takže s konfigurací se nedá moc šachovat a ani to není potřeba.

Pokud ti připadá notebook použitelný tak, jak je, tak to samozřejmě řešit nemusíš. V opačném případě se můžeš zeptat prodejce nebo přímo na hotline Dellu, tak je to s možností doplnění SSD v záruční době.


opa napísal:
...rvát tam originál MS nevidím důvod a nejspíš by to ani nešlo, už kvůli licenci a aktivaci. Tohle je nakonfigurované, s ovladači, všechno funguje.

Samozřejmě že by to šlo. Notebooky prodávané s Windows mají licenční klíč uložený v BIOS/UEFI. Při instalaci Windows ze správné verze instalačního média se licenční klíč načte z BIOS/UEFI, takže ho při instalaci vůbec není nutné zadávat. A u Windows 10 je to ještě jednodušší - pokud už na daném PC či notebooku byly Windows 10 alespoň 1x nainstalovány a aktivovány, tak není nutné licenční klíč zadávat ani v případě, že není uložen v BIOS/UEFI. K aktivaci dojde automaticky po připojení k internetu - přesněji k aktivačním serverům Microsoftu.

Já osobně dělám čistou instalaci Windows vždy okamžitě po zakoupení notebooku či "značkového" PC. Drtivá většina instalací Windows dodávaná výrobci PC a notebooků totiž obsahuje velké množství zbytečného, zpomalujícího, obtěžujícího, šmírujícího a občas i nebezpečného softwaru - tzv. crapwaru a spywaru. Ale pokud ti to nevadí, tak to samozřejmě používej tak, jak to výrobce notebooku zkriplil.

Na rok starém notebooku byla předinstalována tehdy aktuální verze Windows 10 - tedy z dnešního pohledu stará. Pokud to obnovíš do továrního nastavení, Windows se ti záhy zaktualizují na verzi 1803 a většinu starých Delláckých ovladačů stejně nahradí aktuálními Microsoftími. Takže výsledkem bude bordel v ovladačích + softwarové svinstvo od Dellu.


opa napísal:
Teď spíš řeším zálohu, až to bude nastavené a nainstalované programy, tak aby případná obnova dala míň práce.

Na Microsoftí zálohovací systém podle mě spoleh není. Nejprve v BIOS/UEFI zakaž "bezpečnostní" (reálně nebezpečné) fičury typu Secure Boot, Fast Boot, EZ Mode, TMP apod. Díky nim totiž nemusí záloha a obnova systému alternativní aplikací fungovat. Pak nainstaluj či obnov Windows. A nakonec si udělej cvičnou zálohu a obnovu systému pomocí např. zmíněné Clonezilly, nebo klidně pomocí Norton/Symantec Ghost. Poslední verze 11.5.1 funguje v pohodě i s Windows 10 v UEFI módu s GPT oddíly. Pokud to bude fungovat, pak se teprve morduj s instalací dalších aplikací.


opa napísal:
Kdyby to bylo pro mě, tak bych spíš zkusil jiné harakiri, downgrade na WIN7, ovladače na to jsou. Ale pro dceru je lepší, když si bude zvykat na ty desítky. Ať už ve škole nebo později v práci stejně nic jiného mít nebude...

Podpora Windows 7 končí 14. 01. 2020. Dělat takové harakiri kvůli roku a půl se asi moc nevyplatí. Pokud neplánuješ přejít na Linux, tak se s těmi příšernými Windows 10 stejně budeš muset smířit.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 1 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist