Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Pomoc se zapojením napájení - mám v tom bordel!

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Pi december 22, 2017 17:06:07    Predmet: Pomoc se zapojením napájení - mám v tom bordel! Odpovedať s citátom

Čaute, potřeboval bych prosím pěkně pomoc se zapojením napájení preampu. Situace je taková:
1) Z1 je symetrický zdroj pro napájení ovládání hlasitosti PGA2311 a přepínače vstupu
2) Z2 je jednoduchý zdroj pro ovládání relátek pro spínání zdroje Z3 a vyvedení napětí ven na zadní panel jako remote
3) Z3 je symetrický zdroj pro napájení preampu Dispre a RIAA preampu Open1


A co se děje?
Při připojení audiosignálu z modulu PGA2311 k Dispre nehraje hudba, anóbrž silný brum a odběr ze zdroje Z1 poskočí z původních desítek mA na cca 1,2A. Když propojím nuly zdrojů Z1 a Z3, předzesilovač hraje, ale se silným brumem. Pokud moduly nepropojím, jsou oba samostatně schopny normální funkce.
Změřil jsem rozdíly mezi zemněním krabice, nuly Z1 a nuly Z3 a všechny body mají mezi sebou 25V a víc.

Podle mě je chyba v rozdílných potenciálech nul zdrojů mezi sebou a nesprávným zemněním mezi moduly. Je mi jasné, že jde o základní věci, ale nevím co s tím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 152
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Pi december 22, 2017 22:18:23    Predmet: Odpovedať s citátom

V PGA2311 je propojená signálová zem se zemí zdroje?

Země by se měly sejít v jednom bodu. Jak máš připojenou krabici-napřímo?
Pokud vyřadíš PGA z cesty signálu brumí to?
Mám Hypu 1 a Open Amp v jedné kisně a funguje to bez problému.
Edit: podle fotky to vypadá, že se vyrovnává 0 potenciál zdrojů
přes signálovou zem mezi PGA a Dispre. Zkus odpojit 0 (modrý vodič) od PGA a připojit ho k 0 zdroje Dispre+Openamp

_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
mechanik
Hifista


Založený: 01 august 2007
Príspevky: 180
Bydlisko: Revúca

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 01:03:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemyslím si že sú to základné veci pre to že ani dosť skúsených ludí nevie ako tie zeme správne urobiť.

Tak napríklad. DAC má vždy len jednu zem ale signál je vedený do predzosilňovača dvoma cinch káblami daleko od seba a potom predzosilňovač má jeden zdroj. Už tým vznikne slučka. Riešiť ju ide len tým že sa signál povedie z DACu do predzosilňovača jedným káblikom s jednou GND a 2x signálom a v predzosilňovači budú oba kanaly tesne na rozlitej GND. Keď sa niečo urobí inak, napríklad každý kanál prezosilňovača/bufferu alebo hocičoho zvlášť tak už to s jedným zdrojom nejde. Tá slučka tam vždy bude väčšia alebo menšia. Tu som to nakreslil:

http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=337937#p337937

Keď tomu správne rozumiem tvoj problém je zaradenie dvoch aktívnych prvkov (RIAA+PREAMP) za sebou pri použití jedného zdroja. To je vždy problém. Jedna zem je prepojenie medzi doskami, to je pre signál. Slučka potom vznikne tým že dalšie prepojenie ti vznikne tam kde sa zeme z napájania stretávajú v zdroji. Slučka je to v tom že nie je len jedna možnosť kadial ten prúd tečie ale sú 2.

Všetky možnosti v tvojom prípade sú:
A.) Jednoduchým a čistým riešením by bolo použiť dva zdroje, pre každú vec zvlášť.
B.) Dalším čistým riešením je mať RIAA a PREAMP na jednej doske a rozliatej GND. To už asi neurobíš... Mať ich proste za sebou tak ako zosilňovač má napríklad viac stupnov za sebou IPS(vstupný diferencialny stupeň)+VAS(rozkmit)+2EF(výstup). Tiež žiadne zemnenie do jedného bodu, to je blbosť, ale jeden vodič s jasným smerom a pripájať sa na neho...

C.) Neviem ako dobre to funguje ale je tu možnosť urobiť to riešenie B napriek tomu že máš 2 dosky... Vyzeralo by to tak že napájanie by si potiahol do toho posledného komponentu - PREAMP. Rovno z neho by potom vodiče pokračovali do predku - RIAA. To máme teda vyriešené +UCC a -UCC. Signál by si tahal čo najtesnejšie, vlastne v jednom zväzku s týmto a GND vodič by si mal jeden a tak isto ho pridal do zväzku. Celý tento zväzok musí tvoriť akéhosi hada ktorý ma niekde po ceste RIAA a PREAMP ale vodiče sa neustále držia pri sebe a majú priamy smer...

Mať tam proste vodič +, zem, - k RIAA a potom +, zem - k predzosilňovaču. Mať to na dvoch doskách. Mať jeden zdroj. Mať uplne inak umiestnený kabel signálu a potom dúfať že niečo vyrieši to že nejaku zem vynecháš je blbosť. Zavlečieš si do velkej slučky signálu len rušenie... Roztaháš napájanie tak že bude okolo seba rušiť, aj keď s konštantným odberom by až tak nemuselo. Ten preamp tiež asi nie je stavaný na to že vedieš napájanie do signálovej zeme a podobné nezmysly. Kazí to celú ideu konštruktéra... Pri koncáku by to mal za následok katastrofalny nárasť THD keby si napájaciu zem odpojil a viedol to len do signálovej GND. THD môže vyletieť z 0,0003% kludne na 0,02%


Podla môjho názoru ktovie čo nevymyslíš a kombinovať takto hotové moduly v jednej krabici dobre nefunguje. Aj keď to nejako polepíš tak nejaka minimálna "50tka" tam vždy bude... Doporučujem 2 zdroje Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 152
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 10:51:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Narcisuss: Podle fotky to skoro vypadá na prohozené kablíky -5V a 0V mezi zrojem a PGA, to by mohl být ten zásadní průser.
Mechanik: radíš dobře ale v žádné smyčce se mu nenaindukuje 25V Shocked

_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 23, 2017 13:08:07    Predmet: Odpovedať s citátom

To Narcissus:
V tom blokovém schematu vůbec nemáš zakreslené signály (tedy hlavně signálovou zem) to je taky vedení Smile (a to bude ten problém)
I když bych podle odběru usuzoval také spíše na nějakou chybu v propojených potenciálech, může to i kmitat. Nejlepší je to jak radí Mechanik (C), ale podrobně...
U drátovačky je dobré mít vše ve svazku, a ne jako tu Tvojí pavučinu.
Tedy jinak (univerzální postup):
1) Všechny zdroje nejprve propojit přes společnou zem a vytvořit kabel/svazek obsahující všechna systémová napětí ukotvená na společné zemi pro napájení analogů + oddělené napájení dig. části (+5V a digGND).
(Pozn.: Předpokládám, že ten Z2 slouží pro spínání obou zdrojů pro analog Z1 a Z3 - pokud ne, to oddělení +5V je asi zbytečné - stačila by filtrace od logiky (cvrčící proc.) - v PGA je stejně vše uvedeno na jeden potenciál, a ty spínače uvnitř jsou s logikou hybridní struktura na jednom čipu)
2) Připojit napájení a zem na koncový (poslední v řetězci) modul, a od tohoto modulu postupovat dále v jednom svazku od modulu k modulu (výstupní modul -> regulátor -> RIAApre). Zem digitálu propojit jen tam, kde je potřeba (u regulátoru PGA) - obě země musejí být spojené v tomto jediném bodě. Řídicí MCU + displej tvoří s komunikačními vodiči a napájením "apendix" od tohoto místa.
3) GND signálů (stínění kabelů pokud je) a napájení, nesmí být propojeno na více místech (smyčky). Tedy pokud jsou stíněné vodiče, použíj oplet jako přívod země, případně ho připoj jen na jednom konci. Opět - všechny žíly napájení i signálu udržuj ve svazku pohromadě ("chobot" vede od - ke - a ke.....)
4) GND (tu sjednocenou) spoj v jednom místě na šasi přístroje (O místu se lze pohádat - já bych to spojil u zdrojů = u výstupu. Vstupní GND konektorů pak je potřeba mít izolované od šasi.)

P.S.: Mám takový pocit (paměť z pravěku), že poťák od TI/BB PGA2330 snese na analogu napájení +/-15V - není to jeho pravzor CS3310, což byl čip jen na +/-5V)

Po tvém laborování (odběry >Ampér) to možná stále nebude hrát, ale to už je jiná záležitost. Součástky fungují na principu uzavřeného dýmu. Pokud dým unikne, komponent je zničen.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 16:51:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Přátelé díky moc za rady, jdu se tím prokousat a přemýšlet. To schéma jsem doplnil o vedení audiosignálu i se zeměmi (červeně) a lépe to popíšu, vzniklo pár nedorozumnění:
- Z1 napájí přes desku PGA i MCU s displejem, takže je spuštěný neustále
- do DPS PGA vede symetrické střídavé napětí ze Z1, tam se usměrní a stabilizuje, a poté jednoduchým 5V napájí desku MCU
- Z1 a Z2 jsou na jedné DPS a mají společnou zem
- z desky MCU jde potom ovládací napětí 5V zpět do DPS a pomocí relátek a Z2 spíná Z3 a posílá 5V na zadní panel pro ovládaní dalších zařízení
- analogová a digitální zem jsou na desce PGA odděleny, ale v jednom místě propojeny cívkou
- hlavní důvod použití Z2 je, aby ven z krabice nešlo ovládací napětí ze Z1. V případě nějaké katastrofální chyby bude lépe, at se zničí levný zdroj s pár součástkama. A taky at spínacími relátky nezatěžuju zbytečně jednu větev Z1
- střídavé napětí mezi zeměmi Z1/Z2 a Z3 naprázdno je cca 18V

Budu se tedy prokousávat vašimi radami, předrátuju, jak jsem vás pochopil, a pak napíšu víc. Co se desky RIAA týká, ta zatím byla zapojena jen napájením, a ne signály, takže do smyčky zatím nestihla přispět.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:26:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem v zájmu pátrání nakonec celý předzes ostrouhal na kost, odstranil zdroj Z2, odpojil RIAA a odpojil veškeré signálové kabely. Zůstalo toto:

- Z1 připojený k PGA s MCU
- Z3 připojený k Dispre

Výsledek stále stejný - po propojení GND se skokově zvýší odběr PGA. Přičemž pořád platí, že oba, jak PGA, tak Dispre normálně fungují, pokud jsou do řetězce CD - preamp - koncák zapojeny samostatně. Čili zemními smyčkami to nejspíš nebude Sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1337

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:46:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Já nějak nechápu to napájení CPU, jak to je zapojené ? Protože fyzicky na zdroji Z1 žádné stábly pro + a - 5V nevidím, spíš mi to připadá že vede rovnou z toho trafa 2x7V AC do té desky PGA. Odkud je potom napájený ten display z MCU ? Z dalšího zdroje s odděleným vinutím ?
EDIT : Jo až teď se mi ukázaly obrázky, už to vidím.


Naposledy upravil djrix dňa Ut december 26, 2017 22:47:40, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:47:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Máš tam smyčku. Z3 je zapojený přímo na Dispre i RIAA. (Copak to nevidíš? Rolling Eyes) Přečti si to ještě jednou a celé to předrátuj (systém postupový svazek).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1337

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:49:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Karle, ta přece ale neudělá to, že vyletí odběr až na limitaci regulátoru....podle mě tam někde má nějaký vinutí spojený s něčím a hádají se mu potenciály.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 152
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:50:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkus pro jistotu otočit primár Z3, jestli se to nezmění. Pokud země teď propojíš jen stíněním signálových kabelů, jak to vypadá?
_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 22:53:19    Predmet: Odpovedať s citátom

...a pokud odpojuješ (jsi odpojoval) jednotlivé sekce regulátoru, tedy pokud PGAčko nemá kompletní napájení, tak možná bude (rád bych se mýlil) v pr... - tedy v křemíkovém nebi - tam co odcházejí po smrti kalkulačky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut december 26, 2017 23:00:59    Predmet: Odpovedať s citátom

To djrix:
Je to možné (popletené vývody trafa atd.), ale může mu to i kmitat, nebo (viz předchozí) už oddělal čip (=hybridní struktura analog spínačů s FETy promíchaná s logikou - pokud nejsou přítomna všechna napájení a není to dobře kostřené... ech nemá cenu psát příručky).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: St december 27, 2017 00:17:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak abych to ukončil, nakonec byl problém v datovém plochém kabelu z MCU. V poloze (viz foto výše) se navzájem rušil s dispre, což následně odneslo PGA.
Poté, co jsem místo ploché 10ti linky použil klasický desetižilový stíněný kabel a vedl ho ne kolem preampů, ale kolem zdrojů (plus pár dalších úprav i dle vašich rad), veškerý problém dlouhodobě zmizel.
Díky moc za rady a váš čas.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Pi február 16, 2018 11:59:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě pár fotek finálního výrobku. Po pár měsících provozu vidím, že to bude chtít pár vnitřních úprav, ale vnějšek už zůstane stejný.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifista - zaslúžilec


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 985

PríspevokZaslal: Pi február 16, 2018 20:56:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Ako si robil popisky na predný panel?
_________________
PC - DIY silver USB - JL Sounds DAC AK4396 - DIY silver RCA - Cyrus 6VS - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jupi
Hifista - zaslúžilec


Založený: 31 august 2011
Príspevky: 576
Bydlisko: skoro Bratislava

PríspevokZaslal: Pi február 16, 2018 21:03:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten predný panel sa mi páči. Tiež ma zaujíma, ako boli tie popisy robené. Najprv som si myslel, že sietotlač, ale asi je to gravirovane? Ak sa nemýlim, aj quickpanel dokáže gravirovat podla kriviek.
Aj keď budeš robiť zmeny, nedáš foto vnútra?

_________________
SPX 2010, Revox A700, Technics SL1200 Mk2, RS-B965, Sony ST-SB920QS, ST-S311, TC-K808ES, K790ES, K670, CDP-915,CDP-791, DTC-790, Tascam MD-350, Akai DS-5, DPA 222 mkII Fast, Monolog (veľké bedne vo výstabe)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Pi február 16, 2018 22:39:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to všechno gavírovaný Quickpanel. Umí naimportovat křivky, čehož jsem využil. Byl to trochu porod, protože jsem s Corel Drawem ještě nedělal, ale vyšlo to.
Fotky současného vnitřku nemám a upřímně není moc o co stát. Kritika a rady, co jsem tady v tématu dostal, jsou oprávněné, ale není úplně v mých silách všechno dovést k dokonalosti. Ale až budu preamp rozebírat, nějakou fotku udělám.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifista - zaslúžilec


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 985

PríspevokZaslal: Pi február 16, 2018 22:56:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za info. Žiaľ u mňa na strieborný panel je to nevhodné. Potreboval by som čierny gravír a ani nepotrebujem krivky. Ak by sa dala zohnať prášková zapekacia farba v malom množstve, bolo by to pre mňa výhodné.
Konštruktívna kritika je dobrá vec, no často si ľudia neuvedomujú, že každý pracuje s tým, čo má. Či už sa jedná o financie, možnosti, vedomosti, zručnosť atď...

PS: páči sa mi aj ten zapustený displej a ak sa dostanem k panelu, určite o tom pouvažujem. Bude však záležať na tom, ako to bude vyzerať v 3D. Inak uprednostňujem čistý dizajn.

_________________
PC - DIY silver USB - JL Sounds DAC AK4396 - DIY silver RCA - Cyrus 6VS - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 11:12:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak konečně posílám foto. Nebylo bohužel v mých silách aplikovat všechny rady, chtělo by to osobní konzultaci, než psát na netu. Pár úprav je ale provedeno, včetně galvanického oddělení pomocného zdroje a předzesilovač jede už nějaký ten měsíc bez problémů. Tedy až na dva, vyskytnuvších se až v provozu:
1) rotační enkodér s integrovaným spínačem má dost nesolidní projev při stisku (přepnutí vstupu) - někdy reaguje, někdy ne a krabice navíc ochotně slouží jako ozvučnice pro jeho zvukové projevy při stisknutí. Fuj. Je docela obtížné mít kvalitně uloženou osičku pro enkodér, která zároveň nebude protestovat při stisknutí. Vědět to dřív, vyřeším to mikrospínačem v panelu a enkodér se bude jen otáčet. Nezná někdo řešení?
2) trafo v součinnosti s blízko umístěným relé vydává mechanické šumění a vrčení, což v testovacím klubku na stole nedělalo. Budu muset časem předělat celou DPS.

Soaron: v nějaké příští verzi bych chtěl mít displej nebo budíky zase zapuštěné, ale krycí sklo udělat tak, aby naopak trochu vyčnívalo ven ze zapuštění, ale stále pod úrovní předního panelu. To je ale hudba budoucnosti Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3408
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 14:23:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Pěkná práce, gratuluji.

Ad ten enkodér - mám jej v 3D tiskárně, určitě je to ta nejlevnější čína a reaguje velice spolehlivě. Neuvažoval jsi přidělat jeho držák přímo na ten masivní čelní panel a ideálně se úplně zbavit prodlužovací osičky? Možná by to i pomohlo s hlučností, přes ten centimetrový hliník by se cvakání mikrospínače enkodéru možná nešířilo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 17:57:07    Predmet: Odpovedať s citátom

To jsem zkoušel, ale enkodér neudrží tak úchylně velký a těžký knoflík Very Happy Ona i ta osička přímo na enkodéru je dost uviklaná, což mi nevadí u pračky, ale u hifi jo. Proto jsem se rozhodl pro prodlužovací osu. Doufal jsem, že existuje něco jako highendový enkodér s pořádnou mechanickou konstrukcí, ale nenašel jsem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3408
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 18:16:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Chápu, neznal jsem hmotnost toho knoflíku Smile

Mám celkem dobré zkušenosti s lineárními ložisky např. https://www.ebay.com/itm/LM6UU-Linear-Ball-Bearing-Bush-Bushing-For-6mm-Rod-RepRap-3D-Printer-Fashion-KY/192495096730 . Nebo prodávají s přírubou https://www.ebay.com/itm/6mm-Inner-Diameter-Square-Flange-Linear-Motion-Bushing-Ball-Bearing-LMK6UU-JR/312100966281 , prodloužené s přírubou https://www.ebay.com/itm/1Pcs-LMF6LUU-Long-Round-Flange-Linear-Motion-Bushing-Ball-Bearing-For-6mm-Shaft/162451903367 , nebo s kostičkou https://www.ebay.com/itm/3D-Printer-Linear-Motion-Ball-Bearing-SC6UU-SC13UU-Easy-Maintain-Replace-1/162691782620

Dneska bych už použil 3D tisk a navrhnul si držák enkodéru přidělaný na přední stěně s nalisovaným LM6UU a koupil jich víc (např. https://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-Bearing-Steel-linear-ball-bearing-Linear-Bearing-LM6UU-LM8UU-LM10UU-LM12UU-for-3D-Printer/32833595146.html ) a z nich si vybral to, které bude mít nejmenší tření, aby pružinka mikrospínače v pohodě vracela ten těžký knoflík zpět.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3408
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 18:19:11    Predmet: Odpovedať s citátom

A nebo do toho modelu zakomponovat další pružinu, aby to netlačil jen ten mikrospínač.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Narcissus
Hifi obsluha


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 41

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2018 20:16:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Nad pružinou jsem už přemýšlel, ale způsobila by podle mě další problém - tlakem a třením by "vymazala" aretaci přepínače. Líbí se mi ty ložiska, co jsi poslal, to je super nápad. Bohužel mi teď vyhořel spolehlivý člověk pro CNC obrábění a bez toho nechci do mého předního panelu rýpat. Až se povede, nakoupím průchozí ložiska a budu zkoušet.
Díky za nápad Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3408
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne jún 10, 2018 20:47:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Můžeš odpružení oddělit normálním 6mm ložiskem a aretaci enkodéru by to mělo zachovat.

Celý prvek vytisknout, nalisovat ložiska a musí to fungovat, i ta nejlevnější tiskárna má přesnost aspoň desetinu milimetru.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist