Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Denon DCD-3000 přepínání vstupů DO

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 14:22:47    Predmet: Denon DCD-3000 přepínání vstupů DO Odpovedať s citátom

Dobrý den,
chci se zeptat na názor techniků/konstruktérů jestli je na tomto přehrávači možné provést takovou úpravu, aby šlo přepínat vstupy pomocí originálního dálkového ovládání. Tlačítko na DO není ale obětovalo by se jiné které nepoužívám. Přístroj bych chtěl využít jako dac kde na jednom vstupu bude pc a na druhém streamer. Asi je to blbost ale nedá mi to a musel jsem se zeptat Very Happy
Díky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 14:23:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Schéma:
https://ibb.co/jZFzZdJ
https://ibb.co/MhhQQzC
https://ibb.co/wBmTG6P
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 15:27:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Dle schématu se to přepíná signálem z mikroprocesoru do pinu 1 multiplexeru 74HC157. Jenže je to napojené na logiku v MP, která řeší i zobrazování na displeji. Takže z pohledu použitelnosti by bylo nejlepší "mačkat" tlačítko přepínání zdroje (což cykluje mezi CD/coax/toslink). Teoreticky by na to šel využít nějaký nepoužitý výstup z MP napojený rovnou na DO. Ovšem obávám se, že sotva najdeš takový, který by nebyl pro běžné používání podstatný.

Pokud bys netrval na stávajícím DO, mohl bys přikoupit za pár korun ještě druhé a jeho přijímacím modulem cyklovat to interní tlačítko. To by nemuselo být tak složité.

Nebo si vybrat tlačítko na stávajícím DO, které nepotřebuješ a které můžeš cyklovat (opět jsem žádné nenašel), na přijímač DO navěsit ještě arduino s dekodérem signálu a odchytávat si kód tlačítka bokem. To vše je ovšem dost náročné na znalosti, IMO se nevyplatí za to někomu zaplatit, pokud se do toho nechceš pustit sám. Hodně by ses naučil, ale je to programování arduina...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 369

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 15:59:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Ty multiplexory jsou tam 2 a z každého použitá jen půlka:D. Jeden přepíná coax/optika a druhý mezi externími vstupy a CD. Ta "obsluha" toho tlačítka je nejjednodušší řešení. Ale pořád je to v řádech stokorun za materiál a desítek hodin za práci.

Co dělá tlačítko Direct na DO ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 16:14:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin
Hmm taky si říkám že jinak něž přes to tlačítko to nepůjde. Na tom MP nevidím jediný použitelný výstup.
Další DO právě nechci a už vůbec ne kvůli jedné funkci. Vážně nepochopím proč tam to jedno tlačítko nepřidali. Rozhodně užitečnější než random, repeat...
Arduino nezvládnu, ale napadá mě na výstup z DO navěsit obvod, který např. při stisku libovolného tlačítka po dobu delší než cca 2s začne v intervalu 1s spínat relé. Volume déle jak ty dvě sekundy nedržím a na zbytek tlačítek stačí krátké stisky. To mi zatím připadá jako nejjednodušší varianta.


Naposledy upravil Jim Beam dňa St január 23, 2019 16:22:45, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 16:19:11    Predmet: Odpovedať s citátom

gnat: Ani nevím k čemu slouží, ale když ho mačkám tak nedělá nic.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 16:21:49    Predmet: Odpovedať s citátom

OK, ale:

1) Které tlačítko by jeho přidržením na 2 sekundy totálně nerozhasilo nastavení toho přehrávače?

2) Přidržením tlačítka se posílá kód opakovaně, to se nebude nijak snadno odchytávat. Ono se často posílá opakovaně i při jednom stisknutí a MP si to pak vyhodnocuje, zda doba opakování byla jen na jeden povel, nebo to trvá déle a vezme to jako víc povelů. Dělá se to kvůli větší spolehlivosti přenosu.

IMO tohle nebude výrazně jednodušší, než stáhnout z netu nějaký hotový arduinní sketch pro příjem IRC a doplnit tam filtr pro daný kód. Ale pořád jsou to desítky hodin, pokud jsi s arduinem nikdy nedělal...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 16:37:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Direct vede po sběrnici do toho CD dekodéru, pin 82, Jump to I-track (nějaký přímý přístup). To by asi teoreticky šlo použít, pokud se podaří vykuchat z PCB. Podklady pro to v manuálu jsou.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 16:46:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo teď nad tím directem přemýšlím - po stisku ukončí program a skladby se můžou volit přímo. Když nemáš nastavený program (nebudu nastavovat), můžeš to tlačítko mačkat jak chceš a nic se nestane.
Jak to myslíš s tím vykucháním z pcb? Jestli myslíš udělat odbočku, tak to není problém, protože mezi pinem 82 a pinem 13 na MP je drátová propojka.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 18:15:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Bylo by dobré si něčím ověřit, že řízení directu do CD dekodéru reaguje i při přepnutí na externí zdroj signálu. Dávalo by smysl, kdyby MP v takovém režimu povel Direct ignoroval.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 18:54:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkoušel jsem zapínat a vypínat program v režimu coax. i optik. a po přepnutí zpět na cd se změna na displeji projevuje = reaguje Smile
Ono vlastně po přepnutí do aux normálně všechno jede. Asi se jen přepne signál v multiplexoru IC110.
Teď jde o to zjistit co z toho pinu 13 MP leze. Když to nebudou pulzy jen se změní úroveň tak mám asi vyhráno, ne?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 19:48:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Jde o to, zda při přepnutém vstupu na coax či toslink stále chodí signál z DIRECT. Pokud ne, pak se nebudeš mít jak vrátit na CD.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 21:01:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Chodí. V režimu aux (coax/toslink) můžeš přeskakovat skladby, play/stop, random, repeat, zapnout program a tlačítkem direct ho zase vypnout ... prostě všechno funguje jen nejde zvuk a vypne se displej (ukazuje jen vzorkovací frekvenci).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 21:07:06    Predmet: Odpovedať s citátom

A funguje opakovaně, když je v direct režimu a znovu jej stiskneš? Potřebuješ, aby MCU vždy jen přeposlalo příkaz z DO a nemělo nad ním ještě nějakou logiku.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 21:18:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano funguje. Ale jak jsem právě zjistil, problém je že na pinu 13 MP mi voltmetr ukazuje trvale 5V bez ohledu jestli tlačítko direct mačkám nebo ne. Co to znamená?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 21:28:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Buď tam jde pulz, nebo to tlačítko dělá něco úplně jiného. Tu funkci jsme odhadli jenom z podobného nápisu ve schématu, může to být cokoliv.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 21:48:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Nebo série pulzů (kód)?
Jak nejsnadněji zjistím co se tam děje? Připojit na čítač?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 22:10:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Tipuji si, že to dělá něco jiného. Série pulzů by spíš šla po nějaké datové sběrnici (I2C atd.).

Jaké máš k dispozici vybavení?

Vzhledem k tomu, žes zvládl snímat ten signál, myslím si, že bys tohle dal https://www.hackster.io/techiesms/analyze-any-ir-protocol-with-just-you-arduino-board-91fc39#toc-steps-for-analyzing-protocol-3

IR přijímač tam máš, normální 5V arduino uno nebo nano za 60 Kč https://www.ebay.com/itm/1PCS-mini-USB-Nano-V3-0-ATmega328P-CH340G-5V-16M-micro-controller-Arduino/191773759569 , připojit přes USB ke kompu, spustit Arduino IDE, na pár kliků nahrát a už ti jedou kódy. Nebyl by pak problém ten sketch upravit, aby při nalezení kódu hodil pulz na nějaký pin.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Jim Beam
Hifi obsluha


Založený: 23 január 2019
Príspevky: 16

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 23:02:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo bohužel máš asi pravdu teď na to taky koukám:
https://ibb.co/3YSkN95
https://ibb.co/Hnhmg4S
https://ibb.co/48DCzDp

Mám jen pár multimetrů. Ke starému čítači a osciláku Tesla se dostanu ale kdoví jestli ještě fungují Very Happy

Mám arduino nano a mega 2560, ale neměl jsem moc času se k tomu dostat. Nevím jestli tohle zmáknu. Nechám si projít hlavou jestli má cenu se tím zabývat nebo přehrávač prodám.

Každopádně díky! Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 369

PríspevokZaslal: St január 23, 2019 23:03:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Sranda je, že ta "pomocná" ATMega je asi o řád rychlejší než ten klon 6502 co to tam teď řídí celé Very Happy Škoda, že to má MROM.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št január 24, 2019 08:14:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Jim Beam: když už arduino máš, byla by dle mého názoru veliká škoda to nevyzkoušet. Je to přece práce na chvíli. Arduino dvěma dráty připojíš k IR přijímači, strčíš do usb kompu. Nainstaluješ IDE, stáhneš z webu INO soubor (sketch), v IDE na pár kliků vybereš tvou desku a port, nahraješ jedním kliknutím do arduina, otevřeš v IDE sériový monitor a koukáš, co to posílá za kódy.

https://learn.adafruit.com/using-an-infrared-library/hardware-needed

Až budeš vědět protokol IR a kód tlačítka, stačí to v IDE uvést do programu na další stránce, uploadnout a už se reaguje na konkrétní tlačítko https://learn.adafruit.com/using-an-infrared-library/controlling-neopixels-with-ir-1 . Příp. úpravu programu pro vygenerování pulzu na pinu bych ti poslal, až bys měl otestovanou správnou detekci.

IMO je škoda to nedotáhnout, když jsi tomu již věnoval ten čas a všechno potřebné máš doma.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Iné Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist