Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Softwarová kompenzace harmonického zkreslení měřicí smyčky
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 22, 23, 24
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9087
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St máj 15, 2019 19:33:32    Predmet: Odpovedať s citátom

na 64bit Windows by mohol aspon jednym smerom fungovat tento Windows do ASIO router:
- http://sar.audio/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 15, 2019 19:41:47    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
Ale JackRouter nebude fungovat s beznymi windows aplikaciami, napr. ani s Arta.


Bude fungovat s ASIO aplikacemi - tedy např. s Artou, jejíž screenshot s jackrouter na XP i na Win10 je o pár příspěvků výše Smile

JackRouter je ASIO driver pro Jackd.

citácia:
IMHO JackRouter pouziva float, resp. 32bitove vzorky, preto je tak "cisty".


Jasně, jackd používá interně float32.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St máj 15, 2019 21:25:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem si ze zvědavosti toho džeka nainstaloval, ale je to složitý jak vagon bruslí Shocked
Já myslel, že to bude nějaký driver, který běží v pozadí a ani o něm nevím, zatímco je to program s řadou ikonek a nastavováním, ve kterém se ani za mák nevyznám a tudíž mi to nefunguje. To není nic proti programu, chyba je mezi židlí a klávesnicí.
Nicméně bylo by možné poskytnout nějaký návod alespoň na základní nastavení, aby se dala vyzkoušet ARTA v loopbacku přes ASIO ? Jedno zařízení, propojený vstup a výstup pro 24 bit 48 kHz.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 15, 2019 22:52:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Úplně nejjednodušší je nainstalovat ten Hifi Cable a v artě si jej vybereš na obou stranách. To není ASIO, ale funguje stejně.

Jack je složitější, protože jde o komplexní řešení nízkolatentního routování aplikací. V linuxu disponuje většina audioaplikací I/O modulem pro jack, je to standardní řešení pro nahrávání/zpravovávání/MIDI atd. Na propojování je celá řada nástrojů, např. patchage to má docela přehledně - ukázky docela složitých grafů např. v http://www.penguinproducer.com/Blog/2011/10/making-jack-connections-with-patchage/. Jack předává nejen data, ale i synchronizační řídící příkazy (transport), takže se všechny aplikace pauznou, převíjejí, atd najednou. S PCI/PCIe zvukovkou se už před 10 lety dostávalo na latenci pod 1ms.

Ve win asi nic podobného s obecným rozhraním neexistuje, proto to portnuli. Bohužel většina nativních win aplikací neumí jack protokol, ale jen ASIO, které řeší jen data. ASIO neumí ani tak základní věci, jako standardizované rozhraní pro ovládací prvky, aby se dala z audio aplikace ovládat přímo zvukovka (přepínat její vstupy a hlavně tahat za její ovladač hlasitosti), to vše se musí dělat na klikátku od výrobce zvukovky, které je každé jiné a v drtivé většině případů to nelze nijak skriptovat/automatizovat.

Takže se musí aktivovat ASIO driver jacku a pak se musí kanály jednotlivých aplikací připojených přes ten ASIO driver v jacku prodrátovat, jak je potřeba. Drátování lze uložit, stejně jako lze drátování zadávat přes příkazový řádek. Stejně tak jack lze spustit přes příkazový řádek, se všemi parametry, především vzorkovací frekvencí.

Jack Control umí uložit aktuální graf a až se připojí všechny předchozí strany, samo nastaví proroutování.

Pro kompenzaci počítám tedy s tím, že si octave samo jack na příslušném sampleratu spustí a buď samo prodrátuje připojenou aplikaci, až se objeví v grafu (tj. zapne se v ní přehrávání/nahrávání), nebo nechám monitorování na automatice v grafickém Jack Control panelu (ten by octave mohlo rovnou spouštět, aby se tím uživatel nemusel zabývat).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 08:08:09    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Úplně nejjednodušší je nainstalovat ten Hifi Cable...

To možná ano, ale já chtěl vyzkoušet toho Jacka, v čemž mi HiFi Cable jaksi nepomůže... Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 09:37:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Nainstaluješ Jack dle své architektury (32/64bit) http://jackaudio.org/downloads/, spustíš control panel, v nastavení vybereš 192kHz a jako výstup přes portaudio nějakou zvukovku, která to umí (typicky default v pohodě). Pak zapneš jack server tlačítkem Play a na zeleném "displeji" control panelu musí svítit, že to běží na 192kHz.

V artě vybereš JackRouter a necháš vstup i výstup na prvních dvou kanálech (JackRouter má v defaultním nastavení 4 kanály, arta je rozdělí do nabídky stereo párů 1/2 a 3/4).

Naskočí ti spektrum zvukovky, protože defaultně se v jacku propojují HW zařízení s aplikací (to se pak změní).

V jack control panelu klikneš na Connect, odpojíš artu ze zvukovky (Disconnect All) a připojíš výstup arty do vstupu arty (myší přetáhneš nebo vybereš obojí a klikneš connect). To je vše.

Samozřejmě v artě musíš vypnout v generátoru dither a nastavit ji na 192kHz, protože na tom jede ASIO JackRouter připojený k jack serveru spuštěném na 192kHz.

Když a artě něco změníš a ona se odpojí od zvukového zařízení, zase se ti v jacku nastaví defaultní routování na zvukovku - na to je potřeba to uložené routování přes patchbay a nakonfigurovat JackRouter, aby se pokaždé nepřipojoval na zvukovku. Ale to pro vyzkoušení nepotřebuješ.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 16:21:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky. REW funguje dobře, ale Arta tam hází nějaké smetí a navíc zdechne, když je kmitočet celočíselným podílem vzorkovací frekvence. Ale třeba je to jen na konkrétním kompu, může to někdo zkusit ?
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 20:22:41    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Arta tam hází nějaké smetí a navíc zdechne, když je kmitočet celočíselným podílem vzorkovací frekvence. Ale třeba je to jen na konkrétním kompu, může to někdo zkusit ?


V předchozích postech je několik screenshotů arty s jackem na 1kHz. Testováno WinXP, Win7, Win10.

"Smetí" je pod -160dB a zřejmě způsobené 24bitovým vzorkem, zatímco REW může posílat int32 nebo float32.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 20:38:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Já už jsem debil nebo co. Né celočíselný podíl, ale Fs dělená mocninou 2. Konkrétně při 192 kHz se to kouslo na 1,5 kHz a 3 kHz. Né že by Arta spadla, ale při nastaveném průměrování to změřilo jenom jednou, obrázek zmrznul ale čítač průměrování běžel dál.
Tak mě napadá, neměli jsme tu nějaké obrázky, kde nefungovalo v Artě průměrování, přestože bylo zapnuté ? Třeba to nějak souvisí...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 21:20:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem to zkusil na jiném PC (Win7 32bit) a je to to samé. Na 1500 Hz to neprůměruje a je tam smetí. To samé udělá na 3 kHz a dokonce i na tom 1 kHz. Jenomže obrázek se docela podobá tomu tvému. Smetí je sice pod -160 dB, ale je to špatně.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 21:23:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Na 3 kHz je to to samé. Ale stačí v generátoru přidat jediný Hz na 3001 a je to o něčem jiném. Jednak opravdu běží průměrování, takže šumové dno se trochu vyčistí, ale hlavně tam nejsou ty úlety k -160 dB, pro které není žádný důvod.
Takhle to má vypadat:

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 21:42:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdá se, že jde o nějaký obecnější problém, protože REW se chová podobně. To průměrování zřejmě není zamrzlé, ale průměruje to pořád ty samé vzorky, takže se průběh nemění. Patrně kvantizační zkreslení to bude.
REW umožňuje zapnout dithering 24 bit a ten to okamžitě srovná do krásně rovného šumového dna okolo -180 dB, takže o malinko horší než pro obecný kmitočet, kde to padá k -190 dB. Zřejmě to není chyba, ale vlastnost.
Takže obecné poučení, nepoužívat okrouhlé kmitočty.
Tak mám takový pocit, že by to mohlo být užitečné i algoritmům pro korekci zkreslení, což je hlavní téma tohoto vlákna, abychom příliš neodbíhali. Ashamed

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 22:11:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě takový detail, aby to fungovalo s minimem smetí, musí se použít okno Kaiser7. Ostatní dělají větší či menší binec.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 22:20:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to nějaká chyba při decimaci vzorku na omezený počet bitů, IMO na 24bitů. Ale harmonické pod -160dB fakt v analogové smyčce neřeším, jsem rád, když se drží o 20dB výš Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 16, 2019 22:32:56    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Je to nějaká chyba při decimaci vzorku na omezený počet bitů, IMO na 24bitů. Ale harmonické pod -160dB fakt v analogové smyčce neřeším, jsem rád, když se drží o 20dB výš Smile

Jasně, tomu rozumím. Ale stejně, pro klid duše, až budeš dělat další pokusy, dej tam 1000 Hz a pak bez jakékoliv jiné změny 1021 Hz. Ten pokus nic nestojí a co kdyby náhodou to bylo o nějakou desetinku lepší ? Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 17, 2019 23:20:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Druhý večer se prasím se zkoušením a testováním pod win a na tohle nemám čas ani náladu. Jack sám o sobě je OK, otestována správná funkce kalibrace i kompenzace. Ovšem udělat celý tenhle kolotoč 100% spolehlivý, to vyžaduje hodně práce navíc.

Budu pokračovat v práci na linuxové verzi, kde nemusím řešit chybějící a polofunkční základní věci. Třeba se k tomu někdy vrátím. Možná se objeví nějaký jednoduchý ASIO bridge.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So máj 18, 2019 15:36:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Mám v jednom kompu HDD ve výměnném šuplíku, takže změna operačního systému znamená vypnout, přehodit disk a zapnout.
Když je s Windows potíž, kolik práce představuje nainstalování, konfigurování a nastavení Linuxu pro člověka, který to v životě neviděl ?

Kdysi jsem v práci musel používat UNIX (jako uživatel) a když jsem viděl, jak se ovládá vi editor, padal jsem do mdlob. Smile

Ale těch 1021 Hz zkus i pod Linuxem, OS na to mít vliv nebude.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 19, 2019 16:50:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Instalace linuxu vč. všech driverů (jsou součástí instalace) je 15 - 30 minut dle rychlosti disku. Konfigurace pro kompenzaci tak hodinu. Vim rozhodně potřebovat nebudeš Smile

Konfigurace je většinou kopírování příkazů z README do terminálu, až je sepíšu (ve stylu https://github.com/pavhofman/nonlinear-compensation/wiki/Playrec-Compilation-on-Linux )

Doporučoval bych nejdříve na USB flešku nainstalovat Linux Mint a bootnout z ní. Budeš mít plnohodnotné prostředí, jako po instalaci (akorát v aj, ale to lze snadno změnit, pokud bys potřeboval). Můžeš si osahat zvukovku, grafiku, atd.

Stáhni si nejnovější ISO Mintu https://linuxmint.com/download.php ve verzi Mate 64bit a nakopíruj na jakoukoliv flešku pomocí Etcheru https://www.youtube.com/watch?v=yEy-D8QlrZA . Pak si nastav boot z USB a mělo by ti to najet komplet.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10510
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne máj 19, 2019 21:35:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky, jenom budu muset ověřit procesor, tipuju že 64 bit neumí.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4392
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 19, 2019 21:41:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak 32bit https://linuxmint.com/download.php

Ale pro kompenzaci je potřeba aspoň trochu výkon, nějaký atom by to asi nedal.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 22, 23, 24
Strana 24 z 24

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist