| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
JTO Hifista - zaslúžilec
Založený: 02 máj 2008 Príspevky: 684 Bydlisko: Winterberg
|
Zaslal: Po september 14, 2009 19:30:51 Predmet: Velikost zesílení koncového stupně |
|
|
Co přesně se děje uvnitř struktury koncového zesilovače když zvednu zesílení pomocí děliče ve zpětné vazbě třeba z 30x na 120x a co se stane zvukově/osciloskopicky? _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 9936 Bydlisko: Praha
|
|
| Návrat hore |
|
 |
velky bobo Big Audio Druid

Založený: 04 február 2007 Príspevky: 1504 Bydlisko: U mně doma
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 09:47:29 Predmet: |
|
|
Záleží na konkrétním zapojení - jen takhle obecně se to určit nedá. _________________ Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. |
|
| Návrat hore |
|
 |
roberto Hifi expert
Založený: 03 marec 2007 Príspevky: 1375 Bydlisko: Brno
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 10:34:52 Predmet: |
|
|
| Myslí tohle.. |
|
| Návrat hore |
|
 |
velky bobo Big Audio Druid

Založený: 04 február 2007 Príspevky: 1504 Bydlisko: U mně doma
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 11:15:10 Predmet: |
|
|
Pokud jde o změnu děliče R3/R4, je to celkem jednoduché - zvětší-li se R3, klesne horní mezní frekvence, zmenší-li se R4, stoupne dolní mezní frekvence. Patrně by bylo vhodné jít cestou zvětšení R3 a při tom poněkud zmenšit C2. Trochu se tím zlepší rezerva stabiliy, ovšem celkově se zvětší zkreslení, a to dost výrazně - přibližně ve stejném poměru, v jakém se zvětší zesílení. K jiným zásadním změnám chování by dojít nemělo. _________________ Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 12:23:18 Predmet: |
|
|
Děkuji za Vaši odpověď. To jsem přesně potřeboval vědět. Přesně takto se to tváří navenek. Když zvětším R3, mnohonásobně se mi zlepší stabilita zesilovače a jdou použít i velmi rychlé OZ, se kterými dříve prakticky nebylo možné zesilovač "rozumně"rozchodit, přičemž C2 se zmenší ze 100pF na 10pF. Výrazně se zvýší rychlost přeběhu, znatelně se zlepší basová i výšková složka. Zkreslení jsem zatím neměřil, ale při původním zapojení bylo velmi nízké a ještě s použitým pomalým OZ, takže při zdvojnásobení R3 bych se teoreticky měl vejít do 0,01%. Teď záleží jakou roli v tom bude hrát výměna za rychlejší a přesnější OZ... _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
Založený: 24 február 2007 Príspevky: 6316 Bydlisko: Praha
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 12:58:21 Predmet: |
|
|
| JTO napísal: | | ...Když zvětším R3, mnohonásobně se mi zlepší stabilita zesilovače a jdou použít i velmi rychlé OZ, se kterými dříve prakticky nebylo možné zesilovač "rozumně"rozchodit, přičemž C2 se zmenší ze 100pF na 10pF.... |
Jaký je tedy teď poměr R3/R4 ve vylepšené verzi ? |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

|
Zaslal: Ut september 15, 2009 13:34:47 Predmet: |
|
|
| JTO napísal: | | To jsem přesně potřeboval vědět. Přesně takto se to tváří navenek. Když zvětším R3, mnohonásobně se mi zlepší stabilita zesilovače a jdou použít i velmi rychlé OZ, se kterými dříve prakticky nebylo možné zesilovač "rozumně"rozchodit, |
Jesus Maria, ale to přece jako student ČVUT-FEL musíš vědět i bez kecárny! _________________ http://cz.linkedin.com/pub/pavel-macura/4/783/637 |
|
| Návrat hore |
|
 |
roberto Hifi expert
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 13:37:11 Predmet: |
|
|
| V originále je 10k / 470, nyní 47k/470 |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 13:41:26 Predmet: |
|
|
OPA: Ještě se v tom budu dost hrabat (ne abych z toho udělal nějakej high end), ale jen tak si pohrát a vytvořit něco spolehlivýho. Zatím jsem zkusil C3 namísto 10k hodit 33k a 10k trimr...
PMA: Asi protože první tři roky jsou uzpůsobený akorát tak gymnazistům a nic pořádnýho se tam nebere a navíc se tam všichni tváří jak mistři světa a pak si pletou napěťovej zesilovač s proudovým zrcadlem...
Jinak kdybych nečekal že poměr R3 a R4 bude mít vliv na stailitu tak bych se v nich nehrabal, ovšem chtěl jsem zjistit i ostatní vlivy. _________________ HIFI je otázkou priorit...
Naposledy upravil JTO dňa Ut september 15, 2009 14:13:34, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 14:00:33 Predmet: |
|
|
| roberto napísal: | | V originále je 10k / 470, nyní 47k/470 |
V originále bylo 10k/390... ale já se v tom teď ještě hrabu. Momentálně tam mám 22k/390. Jen jsem chtěl vědět jaký to má následky pro frekvenční charakteristiku, zkreslení apod. A co všechno se bude měnit když budu měnit poměr R3 a R4. _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
roberto Hifi expert
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 14:19:21 Predmet: |
|
|
Já myslel tvůj originál z amara  |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 15:00:14 Predmet: |
|
|
| roberto napísal: | Já myslel tvůj originál z amara  |
jo taaak . Nejlepší poměr mezi stabilitou a zesílením mi vyšel pro většinu operáků 47K/470... _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 15:32:16 Predmet: |
|
|
| Tak malé shrnutí. Zvětšováním poměru odporů se zlepšuje stabilita, ale možná by ses mohl zamyslet, proč tomu tak je. Důvod je ten, že se zmenšuje rozdíl mezi ziskem s otevřenou a uzavřenou smyčkou zpětné vazby. Ten rozdíl, který se jinak snažíme naopak zvýšit, protože nám pomáhá odstranit ostatní neduhy zapojení (Zkreslení, šum atd.) Takže je to kompromis různých parametrů a nároků jako vždy, žádný zázračný všelék. |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 16:02:53 Predmet: |
|
|
| opa napísal: | | Tak malé shrnutí. Zvětšováním poměru odporů se zlepšuje stabilita, ale možná by ses mohl zamyslet, proč tomu tak je. Důvod je ten, že se zmenšuje rozdíl mezi ziskem s otevřenou a uzavřenou smyčkou zpětné vazby. Ten rozdíl, který se jinak snažíme naopak zvýšit, protože nám pomáhá odstranit ostatní neduhy zapojení (Zkreslení, šum atd.) Takže je to kompromis různých parametrů a nároků jako vždy, žádný zázračný všelék. |
Děkuji za pomoc.
To samozřejmě. To co dělám není nic jiného než že hledám co nejlepší kompromis mezi stabilitou, zkreslením, rychlostí a šířkou pásma. Teď záleží na tom, jestli když použiju rychlejší OZ (přes 20V/us) s vyšším zesílením dosáhnu lepšího celkového výsledku než s pomalejším OZ (2,7V/us), ale s nižším zesílením.
Ve zkreslení a šumu má zesilovač poměrně slušnou rezervu. V první verzi bylo THD 0,004%, SNR cca 120dB a šířka pásma 200kHz, takže když mi vyleze THD na 0,015%, SNR sleze na 114dB a šířka pásma se sníží na 150kHz, pořád jsou to pro mě pěkné výsledky... _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 18:02:13 Predmet: |
|
|
To je všechno hezké, ale už několik roků se tu snažíme vysvětlit, že vlastnosti zesilovače se nedají nacpat do tří globálních čísel.
A mnozí jsou přesvědčeni, že se nedají nacpat ani do všech čísel a grafů, které jsme schopni při současném stavu techniky naměřit. |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 18:38:07 Predmet: |
|
|
To taky chápu a jsem si vědom toho, že spektrum výsledného signálu má zkreslení rozházené do většího počtu harmonických a jejich amplituda klesá pomalu. Já nejsem žádný přísný hifista, takže mně ten zesilovač hraje poměrně pěkně. DPA to sice není, ale určitě hraje daleko líp než receiver od Yamahy který jsem nedavno slyšel a i lépe než zesilovač Sony za cca 15 000 na podobných reprosoustavách, takže mé původní očekávání to značně převyšuje. Na DPA samozřejmě nemá, ale to je úplně jiná úroveň... _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frantrax Tetřev hlušec

Založený: 28 január 2007 Príspevky: 2838
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 21:58:25 Predmet: |
|
|
My se snažíme, vy se snažíte a někdo na to prostě sere, protože mu to je u prdele. _________________ Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec. |
|
| Návrat hore |
|
 |
JTO Hifista - zaslúžilec
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 22:16:34 Predmet: |
|
|
Frantrax: Jakej měl tenhle příspěvek smysl? Jestli to měla bejt narážka na to že mi tu už nějakou dobu píšete že je ta topologie nevhodná pak na to napíšu jen že o tom vím a mým cílem není z toho udělat high end...
Ale už na to kašlu. Dotáhl jsem to do konce a do dalšího vylepšování už se mi nechce. Možná se vrhnu na jinou topologii, ale s tímhle už končím. _________________ HIFI je otázkou priorit... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Frantrax Tetřev hlušec

Založený: 28 január 2007 Príspevky: 2838
|
Zaslal: Ut september 15, 2009 22:19:58 Predmet: |
|
|
To byla narážka na OPA. _________________ Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec. |
|
| Návrat hore |
|
 |
federmann Persona non grata

Založený: 08 máj 2008 Príspevky: 240 Bydlisko: Valašské Království
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 10:48:27 Predmet: |
|
|
| opa napísal: | To je všechno hezké, ale už několik roků se tu snažíme vysvětlit, že vlastnosti zesilovače se nedají nacpat do tří globálních čísel.
A mnozí jsou přesvědčeni, že se nedají nacpat ani do všech čísel a grafů, které jsme schopni při současném stavu techniky naměřit. |
No a já bych to chtěl nacpat pouze do jednoho čísla „fázové charakteristiky“, CO VY NA TO? _________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Sendy Hifista - zaslúžilec
Založený: 29 november 2008 Príspevky: 990 Bydlisko: Severný Moravistan
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 13:13:53 Predmet: |
|
|
Tu fázovou charakteristiku radši nacpat do ovších střívek a prodával na váhu.
Co se týče popsání objektu složitosti zesilovače jedním číslem - v ojedinělých případech to lze. Já například, vždy když vidím Fedrmanovic vejšplechty z toho jeho "výru dění", vždy si vybavím Ludolfovo číslo  |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 18:56:13 Predmet: |
|
|
| federmann napísal: |
No a já bych to chtěl nacpat pouze do jednoho čísla „fázové charakteristiky“, CO VY NA TO? |
Pokud byste připustil malý kompromis a přidal ještě amplitudovou charakteristiku, bude to k popisu zesilovače pořád málo, ale aspoň získáte užitečný nástroj k posouzení oné stability, o které má být Vaše příští pojednání. |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi október 30, 2009 19:58:14 Predmet: |
|
|
| opa napísal: |
Pokud byste připustil malý kompromis a přidal ještě amplitudovou charakteristiku, |
Samozřejmě máte pravdu, ale jak se začne natáčet fáze, začne klesat zesílení. Nyní jde jen o to, zda dosáhne fáze 180°dříve než poklesne zesílení pod 0dB. Pokud ano tak bude kmitat, pokud ne tak kmitat nebude, ale ani to ještě nestačí, co chybí do 180°při přenosu 0dB nesmí dotočit okolí zesilovače ani jeho dlouhé vnitřní spoje! Zde se vymstí zemnění, zapojení vstupu a výstupu, to je důvod hoření jinak stabilních zesilovačů.
Ještě napovím, pokud si představíte tranzistor jako JEDEN RC člen, pak může natočit fázi od 0°do 90° a tranzistory dva od 0°do 180°, tam je však již nulový přenos, nemůže se tedy nikdy rozkmitat, lada že by se na kmitání podílelo jeho okolí. Přidáním dalšího stupně stačí 3x60°a kmitá a kmitá a tvoří se lokální vazby atd.
Ta fázová charakteristika napoví:
• O zkreslení, stačí spočítat 1 - cosinus toho natočení…
• O šířce pásma, 45°, ale to je již dávno nepoužitelné…
• O Udif (1 – cosinus) * Uvýst * ZV…
A mohl bych pokračovat. Je to MOJE DÍTĚ tak si ho musím hýčkat! _________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl. |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 20:18:52 Predmet: |
|
|
| federmann napísal: | | Samozřejmě máte pravdu, ale jak se začne natáčet fáze, začne klesat zesílení. Nyní jde jen o to, zda dosáhne fáze 180°dříve než poklesne zesílení pod 0dB. Pokud ano tak bude kmitat, pokud ne tak kmitat nebude, ale ani to ještě nestačí, co chybí do 180°při přenosu 0dB nesmí dotočit okolí zesilovače ani jeho dlouhé vnitřní spoje! ... |
Vida! Jste tedy dobře o těchto věcech informován.
Mohl byste prozradit, jaký je fázový posuv Vašeho zesilovače např. na 10 MHz, kde je zisk stále podstatně větší, než 0dB (tuším asi tak 40 dB)?
Graf zobrazující fázi totiž "taktně" končí na 1 MHz, kde už to "leze z papíru ven." |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

|
Zaslal: Pi október 30, 2009 20:24:58 Predmet: |
|
|
Bezvadná by byla reálná měření, ostatně požádal jsem o ně na diyaudio.
Je to jen fyzika, že, takže si umíme odpovědět sami. Zkreslení baterie mosfetů, buzených z měkkých kolektorových výstupů známe z praxe víc než dobře. Toho si všiml hned první respondent na diyaudio. _________________ http://cz.linkedin.com/pub/pavel-macura/4/783/637 |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 20:29:29 Predmet: |
|
|
| federmann napísal: | | Ještě napovím, pokud si představíte tranzistor jako JEDEN RC člen, pak může natočit fázi od 0°do 90° a tranzistory dva od 0°do 180°, tam je však již nulový přenos, nemůže se tedy nikdy rozkmitat, lada že by se na kmitání podílelo jeho okolí. Přidáním dalšího stupně stačí 3x60°a kmitá a kmitá a tvoří se lokální vazby atd. |
Zajímavá myšlenka! Takže zapojení ze dvou tranzistorů za sebou by nemělo kmitat. Kéž by to kromě Vás věděly i ty tranzistory. Jsou známy případy, kdy se rozkmital i jeden jediný tranzistor. |
|
| Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

|
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi október 30, 2009 20:51:13 Predmet: |
|
|
Aby kmital jeden tranzistor, musíme mu tu fázi otočit vně, nebo mu upravit amplitudu …
Jinak | federmann napísal: | | opa napísal: |
To by musel mít fázový posuv 180° někde nad 40MHz. Ten vstup je zcela bez degenerace. Já říkám, že pro reálné součástky je to oscilátor jak prase, žádná mez stability. O koncovém stupni ani nemluvně. |
-180° při 72,671MHz, Au= -15,624dB |
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=5326&postdays=0&postorder=asc&highlight=federmann&start=60&sid=ee0a13cf14c01415bbeaba8b4c382102
Tam je zapotřebí si uvědomit co se děje v tranzistoru a co vně… Pokud použijí více, jak dva tranzistory mám mnohem vetší nároky na jejich Vf vlastnosti a stejně točí vždy víc. Prostě to musím stihnout pouze se dvěma a zisk dohnat všemi možnými cestami. To jsem vždy dobře věděl, ale po zadokumentování Udif to dnes dokážu velmi jednoduše spočítat, popsat, ale i pomocí fáze změřit. Měřící metody dodělám při oživování.
Přidávám průběh natáčení fáze, krokováno 1-2-4-8-16p, od 1Hz do 100Mhz http://www.forum.federmann.cz/download/file.php?id=226&t=1 _________________ Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl. |
|
| Návrat hore |
|
 |
opa Hifi expert
|
Zaslal: Pi október 30, 2009 21:08:28 Predmet: |
|
|
| Vybraná příloha už neexistuje... |
|