Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

ARTA - nové funkcie
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Koutek Velkého Boba
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
godz
Hifista - zaslúžilec


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 995
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Po máj 12, 2014 20:40:07    Predmet: ARTA - nové funkcie Odpovedať s citátom

Upozorňujem "meračov", že nová verzia ARTY má zavedenú funkciu na meranie fázového skreslenia (phase intercept distortion). V Limpe je tiež zrealizovaný zlepšený výpočet ts parametrov a takisto aj v STEPS-e sú tiež nejaké drobné a užitočné vylepšenia. A ARTA už plne podporuje ASIO, predtým bolo používanie ASIA dosť problematické a hodne to padalo. Čo sa týka samotného fázového skreslenia a jeho merateľnosti a tiež počuteľnosti hovorí o tom nasledovná štúdia. http://mue.music.miami.edu/wp-content/uploads/2013/10/MastersThesisDaisukeKoya.pdf. Je to pomerne rozsiahly materiál a je zakončený štúdiou počuteľnosti fázových skreslení, vrátane nejakých testov a metodiky pre testovanie. Veľmi, veľmi zaujímavý materiál. Praktický výsledok merania fázového skreslenia na tweetri AUDIO RESEARCH RT-25S60-803. Ide o textilnú jeden a štvrťpalcovú kalotu s rezonanciou cca 850 Hz a rozsahom takmer do 30 kHz. V jednom prípade bola kalota umiestnená v hranatej sústave, so zrazenými hranami, v druhom prípade to bola sústava s výrazne zaoblenými hranami a "prúdnicovým" profilom. Ten výrazne napomáha odstraňovať difrakcie. Ukazuje sa, že optimalizácia tvaru ozvučnice nemá vplyv len na vyrovnanejšiu amplitúdovú charakteristiku, ale výrazne prispieva ku nižšiemu fázovému skresleniu (v optimálnom prípade by mala byť hodnota uhla fázového skreslenia blízka nule). [/i]
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne október 05, 2014 22:27:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Arta mi shazuje Widle do modré obrazovky (zpravidla při ukončení programu).
OS Win 7 SP1 32-bit.
Dělá to verze 1.81 i nová 1.83
Dělá to v režimu ASIO (Patchmix EMU) i bez něj.
Setkal se s tím někdo, nebo máte nápad, co s tím ?
---------------------------
Teď jsem zjistil, že pro Win 7 je vyžadováno 2GB paměti, může to být tím, že mám jen 1 GB ?
Také EMU 1212 není v seznamu kompatibilních karet, měření přitom funguje O.K.
http://www.artalabs.hr/requirements.htm

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9593
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne október 05, 2014 23:17:42    Predmet: Odpovedať s citátom

ak ti pada windows, tak je na 99% problem s ovladacmi... skus odinstalovat a nainstalovat znovu ... pripadne este skusit pustit pod inym (novym) uzivatelom
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 17:41:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Něco na tom bude, protože to padá jednak při ukončení programu a jednak (občas) při kliknutí na nstavení audiozařízení (device). Na druhou stranu, jiné programy s ASIO fungují, tak nevím... Confused
.
.
Navíc to vypadá na souvislost s použitými kanály ASIO, existují nějaké standardy, jaké má být rozložení ?
Zatím to mám takto:
Input L - ASIO 1/2
Input R - ASIO 3/4
Out stereo - ASIO 5/6

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 19:35:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Porovnaj spektrá pri loopbacku cez ASIO vs. WDM za inak rovnakých podmienok (Fs, bit depth). Pokiaľ budú rovnaké a WDM funguje bez problémov, nie je dôvod silou-mocou zotrvávať pri ASIO.

A inak, tou pamäťou to sice zrejme nebude, ale 1GB je pri Win7 a dnešných aplikáciách extrémne podvýživená hodnota... Neviem akú generáciu pamätí tam máš, ale moduly sú pomerne lacné - od cca 20EUR/GB (DDR) až po <10EUR/GB (DDR3). Oplatí sa to aj pre 32b OS rozšíriť na 4GB (z čoho využiteľných bude niečo okolo troch) alebo aspoň 2GB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 19:53:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Důvod pro ASIO je prostý, umožňuje vzorkovací frekvence vyšší, než 48 kHz, WDM nikoliv.
Paměť není ani tak otázka peněz, jako sehnatelnost modulů kompatibilních se starší deskou.
Jen pro zajímavost DDR II, deska Intel DP965LT.
Účelem není šetření za každou cenu, ale s WIN XP všechno chodilo bez problémů. Ke změně vedl jen konec podpory XP.
Paradoxně, pod XP chodily i ty vyšší vzorkovací frekvence s WDM, i u jiných programů.
Možná nezbyde, než natáhnout druhý operační systém a vybírat při startu PC.
Jenže takovým komplikacím jsem se právě chtěl vyhnout v domění, že s novým systémem bude vše lepší.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 20:01:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Zmeniť defaulty pre Fs/bitdepth si neskúšal:
http://www.noteloop.com/help/tutorials/how-to-common-sample-rate-windows/

Ja som momentálne pri XP, tiež tu ale mám v CP applet "Device Control" (pribudol tam s nejakou kartou, neviem už či Creative alebo ESI), cez ktorý keď sa nastaví 2496, dáva ARTA s WDM rovnaké výsledky ako pri ASIO. S výhodou zvýšenej odolnosti vočí dropoutom pri väčšom vyťažení systému.

DDR2 sú ešte úplne bežne dostupné, s cenami okolo 15 EUR/GB, viď napr. http://www.alza.cz/pameti/ddr2/18843585.htm (SO-DIMM pre nb sú o pár kat. nižšie).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 20:50:34    Predmet: Odpovedať s citátom

cestmir napísal:
Zmeniť defaulty pre Fs/bitdepth si neskúšal:
http://www.noteloop.com/help/tutorials/how-to-common-sample-rate-windows/

Zkoušel, teď zkusil znovu - a nic. Ale pro jiné programy to může být užitečné.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19672

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:01:25    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
WIN XP všechno chodilo bez problémů.


XP a NT4.0 byly a jsou jediné použitelné operační systémy Windows. Nechávám si notebook s XP (bez aktualizací) jen kvůli tomu, abych mohl u zákazníka v provozu spolehlivě zasahovat při opravách a upgrade. Nechávám si zatím XP i na svém hlavním počítači, i když tu máme několik dalších krámů s WIN7. Pro spolehlivé IA aplikace jsou k ničemu.

_________________
Sympre2 preamp, CFA power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 4019

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:03:17    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Ke změně vedl jen konec podpory XP.

http://www.ictmanazer.cz/2014/05/uprava-registru-umozni-aktualizace-windows-xp-do-roku-2019/

_________________
Reprodukční zařízení není hudební nástroj. Nemá hrát, ale reprodukovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19672

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:07:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Dík!!
_________________
Sympre2 preamp, CFA power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:08:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Skúšal si celý postup podľa 1.4.2 WDM Audio Driver Setup for Windows Vista / 7 / 8 z arta-user-manual.pdf ?

A na čom konkrétne to zlyhá? Položky pre >48kHz v tých ponukách v systémovom CP vôbec nie sú? Alebo sú, ale ARTA neponúkne vo svojom setupe >48kHz? Alebo je všetko nastavené na 96, ale input alebo output niečo cestou downsampluje?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:13:06    Predmet: Odpovedať s citátom

To je dobrá finta. Otázka je, jak dlouho si to Mrkvosoft nechá líbit. (myšleno na aktualizace do 2019)

Tak abych přestal otravovat, kdybych nainstaloval XP jako druhý operační systém a přepínal při startu, je v tom nějaký problém?
Alternativa je šuplík na SATA disky a fyzicky druhý disk, aby to bylo od sedmiček zcela izolované.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:16:36    Predmet: Odpovedať s citátom

cestmir napísal:
Skúšal si celý postup podľa 1.4.2 WDM Audio Driver Setup for Windows Vista / 7 / 8 z arta-user-manual.pdf ?

A na čom konkrétne to zlyhá? Položky pre >48kHz v tých ponukách v systémovom CP vôbec nie sú? Alebo sú, ale ARTA neponúkne vo svojom setupe >48kHz? Alebo je všetko nastavené na 96, ale input alebo output niečo cestou downsampluje?


Všude všechny nabídky jsou, ale při startu měření to vyhodí chybovou hlášku.
to nastavení prohlédnu (manuály se čtou jako poslední.) Embarassed
Ale EMU1212 a patchmix je dost svérázná záležitost.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:28:31    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Tak abych přestal otravovat, kdybych nainstaloval XP jako druhý operační systém a přepínal při startu, je v tom nějaký problém?
Alternativa je šuplík na SATA disky a fyzicky druhý disk, aby to bylo od sedmiček zcela izolované.

Oboje sú dosť nepraktické a nasieracie riešenia... Musíš maintainovať dve inštalácie (a formálne mať dve licencie); pre každý prístup k apl. z tej druhej rebootovať ako u blbých; pri setupovaní klasického dual bootu je vždy riziko že tá druhá inštalácia poničí prvú; ukusuje to z kapacity.

To už skôr virtualizácia, hoci zrovna na scenár so stramovaním audia to nemusí byť najvhodnejšie. Jedine nechať XP ako host a Win7 mať ako guest (používam na XP na testovanie vecí, vyžadujúcich Win7+). Chce to ale rozhodne viac pamäte než 1GB...

Akú chybovú hlášku? Sú tam aktuálne ovládače pre to EMU?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Tico
Hifista - zaslúžilec


Založený: 28 október 2012
Príspevky: 560

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:44:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Mel bych taky jeden dotaz k ARTě - chtel jsem vyzkouset, jak na tom bude s jitterem BBDAC pri krmeni z USB/SPDIF rozhrani (waveIO) v rezimu, kdy kdy si navic bude extra brat kvalitni master clock z waveIO. Problem je, ARTě se nelibi, kdyz vybrana zvukovka nabizi jenom outputs, ale ne uz inputs. Aplikace si takovou konfiguraci necha libit, ale v okamziku, kdy se spusti generator pro mereni, tak spadne. Mam ted vsude Widle7 (64 i 32 bit) a pada to i predchozi verzi ARTy. Nesetkal se s tim uz nekdo?
Pripadne bych uvital tip na nejakej sw generator prubehu, kterej by dokazal pres zvukovku vyrabet napr. sinus v belossky kvalite (hi-res a s minimalnim THD). To, co jsem zatim zkousel, produkovalo i pres asio fujtajbly se zkreslenim setin az jednotek procent Rolling Eyes
Pripadne neco, co umi vygenerovat kvalitni wav...
Ď

_________________
HTPC/Foobar/Esi Juli@/WaveIO -> BB-DAC -> Customworks HYPA1+Actidamp mk4 -> DPA222Mk3 SE + DPA386SE -> B&W704, Sony ST-SB920QS, Sony CDP-XB930QS, AKG K701mod.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9593
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:47:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Tico: skus spustit Artu 2x pre kazdu zvukovku vlastnu ... pre periodicke signaly to funguje
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:47:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Oficielně ovladače pro EMU1212M existují jen pro XP a Vistu Crying or Very sad
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:48:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Tico: dve inštancie Arty si skúšal? V jednej pustiť spektrák a stopnúť gen (resp. zvoliť externý gen). V druhej, so zvoleným iným zariadením následne pustiť gen (len gen, nie spektrák - spadne aj tak?).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9593
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 21:53:44    Predmet: Odpovedať s citátom

opa: PCIe beta ovladac pre 7 si neskusal? -- http://support.creative.com/Downloads/welcome.aspx
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Tico
Hifista - zaslúžilec


Založený: 28 október 2012
Príspevky: 560

PríspevokZaslal: Po október 06, 2014 22:50:38    Predmet: Odpovedať s citátom

2 cestmir, miero: diky, uz jsem zkousel a pro jistotu ted jeste jednou - ne, jakmile v ty instanci, kde je usb transport (asio) spustim lgenerator libovolnyho prubehu, spadne to Sad
_________________
HTPC/Foobar/Esi Juli@/WaveIO -> BB-DAC -> Customworks HYPA1+Actidamp mk4 -> DPA222Mk3 SE + DPA386SE -> B&W704, Sony ST-SB920QS, Sony CDP-XB930QS, AKG K701mod.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So október 11, 2014 21:10:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
opa napísal:
Ke změně vedl jen konec podpory XP.

http://www.ictmanazer.cz/2014/05/uprava-registru-umozni-aktualizace-windows-xp-do-roku-2019/


Bohužel, ten trik mi nefunguje. Píše nějakou chybu při zápisu do registru, ani ručně jsem to tam neprotlačil. Ale to je fuk.
Co jsem udělal, vytáhl jsem starší odložený HDD, natáhnul zálohu XP, aktualizace.
Samozřejmě ARTA funguje i s ASIO, se všemi Fs, nepadá, problém vyřešen.
Jenom nevím, proč jsem teda debil kupoval ty sedmičky. Confused

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3786
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne október 12, 2014 07:24:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Skus 32bit verziu w7, u mna jedine riesenie s E-MU TrackerPre USB. Pravdupovediac som nakoniec rezignoval a kartu pouzivam len s ntb v tejto verzii.
Mam aj 1212m v stolovom pc, ak vyjde cas tak ju testnem na w7 64bit.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne október 12, 2014 11:11:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Bohužel, sedmičky mám od začátku 32-bit, popisované problémy se vztahují k této verzi.
Vzhledem k tomu, že v XP lépe fungují i jiné měřicí programy (není omezená Fs na 48 kHz), je situace celkem jednoznačná. Zbývá jen dořešit, jestli multiboot, přehazování disků v šuplíku, nebo něco jiného.
Ale měření pojede na XP, to už je jasné.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 17:58:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Po nějaké době testování se potvrdilo, že bez XP se neobejdu. Takže buď můžu tu licenci WIN7 hodit do koše, nebo přehodit zvukovku do jiného počítače, což se mi setsakra nechce, tady už je všechno vyzkoušené a odladěné. Ach jo... Confused
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9593
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 18:21:28    Predmet: Odpovedať s citátom

alebo linuxu... cez emulator Wine ARTA ide bez problemov :-)

Ten Linux si mozes trebars nainstalovat na Flashku a pouzivat ho len na meranie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 18:39:18    Predmet: Odpovedať s citátom

miero: ako presne je tam riešený audio stack - wine pre tie win32 app mapuje alsácke audio zariadenia z Linuxu, alebo sú potrebné nejaké windowsácke ovládače?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19672

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 18:42:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Miro, můžeš ukázat nějaké měření pod Linuxem, ať vidíme, jak to vypadá s rozlišením.
_________________
Sympre2 preamp, CFA power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9593
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 18:58:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Vsetko co meriam, meriam pod linuxom. Kedysi daavno som to porovnaval a nebol rozdiel.

Jedine co mam specialne nastavene je priamy pristup na zvukovu kartu, ktory obchadza vsetky mixery a resamplery distribucie.

Keby bol zaujem, mozem sem niekde dat podrobnejsi navod.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10711
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 12, 2014 19:04:43    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
Vsetko co meriam, meriam pod linuxom. Kedysi daavno som to porovnaval a nebol rozdiel.

Jedine co mam specialne nastavene je priamy pristup na zvukovu kartu, ktory obchadza vsetky mixery a resamplery distribucie.

Keby bol zaujem, mozem sem niekde dat podrobnejsi navod.


Myslíš, že by to fungovalo i pro takový exot, jako je EMU1212 a k tomu nezbytný PatchMix ?
Když jsem to ani pod Win 7 nerozchodil ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Koutek Velkého Boba Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 1 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist