Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Předzesilovač pro nový DPA 222
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 27, 28, 29  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Frantrax
Tetřev hlušec


Založený: 28 január 2007
Príspevky: 3002

PríspevokZaslal: St január 07, 2009 20:15:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky, Mistře, tohle je pochvala pochval.

Už jen aby to fungovalo Smile Má to jednu mouchu, kterou jsem si uvědomil až po zadání do výroby, takže bude hned Mk.II, ale to nikdo nemusí vědět Laughing

_________________
Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
TomasT
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1437

PríspevokZaslal: St január 07, 2009 21:02:01    Predmet: Odpovedať s citátom

tomu se rika prirozeny vyvoj, aneb jak udelat z dvouvrstve prokovene ctyrvrstvou dratovou -)))

Akorat ze ja ti pochvalu nedam, protozue bys z ni nic nemel, ale dam ti doporuceni. Rotfl Fingering Venuj se rozumnym vecem, ne takove hovadine s operakem, je to plytvani casu i penezma. To se da v pohode koupit a i v krabici, pekne krabici a bez prace. Vim ze te to tesi, ale kdyz udelas vec ktera je lepsi nez to co bezne muzes koupit, tvoje radost bude jeste vetsi...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Frantrax
Tetřev hlušec


Založený: 28 január 2007
Príspevky: 3002

PríspevokZaslal: St január 07, 2009 21:31:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Samozřejmě... Když jsem na tom začal dělat (rok...) tak byly ještě operáky in Smile
_________________
Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:15:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Konečně jsem se dokopal k dokončení návrhu slíbeného zdroje s dálkovým ovládáním návazných zesilovačů. Trvalo mi to trochu déle, než jsem předpokládal, ale to nebylo nakonec na škodu věci, protože jsem si vše alespoň více promyslel. Návrh je hotov, ale nakresleno a vyrobeno to dosud není, máte proto možnost vše ještě zpřipomínkovat. Tedy stručný popis řešení:
Vše, včetně dvou transformátorů ( toroidního hlavního a EI pomocného ), je na jediné desce rozměrů 220x120 mm. Hlavní transformátor je stejný jako použil PMA ve svém zdroji pro Dispre II, tj. 15 VA zapouzdřená Talema, pomocné trafo je 2,6 VA Hahn. Výška obou je taková, že umožňuje použití zdroje v krabici vysoké 1U. Talema nabízí také transformátor stejného půdorysu, ale s výkonem 25 VA, který je ale vyšší, takže při jeho aplikaci by bylo nutné použít krabici vyšší.
Hlavní stabilizátor pro napájení analogové části předzesilovače je v diskrétním zapojení ( TL431 + darlington ), vlečeného typu ( záporné napětí je odvozeno od napětí kladné větve ). Výstupní napětí lze nastavit trimrem v rozsahu asi +/- 10 V až +/- 20 V, přičemž lze druhým trimrem jemně dostavit i symetrii obou napětí. Hlavní stabilizátor je společný pro oba kanály, za ním je zapojen kapacitní násobič, který je ale pro každý kanál samostatný. I tyto stupně jsou osazeny výkonovými darlingtony, bez proudové limitace.
Zdroj obsahuje i fixní stabilizátory +/- 12 V pro napájení 24 V pomocných relé, dále fixní stabilizátor 5 V pro motorek potenciometru a fixní stabilizátor 15 V ( 5 V ) pro napájení ovládací logiky ( bude-li použita ).
Všechny tyto stabilizátory i kapacitní násobiče jsou umístěny na chladících hranolcích 20x10 mm, které jsou součástí plošného spoje a které lze přišroubovat ke dnu krabice, takže výsledná chladící plocha je víc než dostatečná ( obdoba chladících hranolků používaných ve všech mých zesilovačích ).
Všechna napětí lze z modulu vyvést pomocí šroubovací svorkovnice, WAGO svorek nebo násuvných konektorů Hartmann.
Zdroj je koncipovám jako plovoucí, ale lze ho i přikostřit pomocí vodivého distančního sloupku.
Jako jistící prvky jsou použití polyswitche ( na vstupní síťové straně, ale i na ss straně - za hlavní filtrací - jištění je společné pro všechna napětí.
Před hlavním síťovým transformátorem je předřazen síťový CLC filtr s proudově kompenzovanou tlumivkou.
Řídící část: po zapnutí síťového vypínače je síťové napětí připojeno na pomocný transformátor a síťovým kmitočtem se ovládací logika uvede do výchozího stavu ( stand by ). Stisknutím zapínacího tlačítka se překlopí dělička dvěma do zapnutého stavu a ovládací relé sepne síťové napětí do hlavního transformátoru. Při druhém stisku se dělička přepne zpět do výchozího stavu, ale pomocný obvod udržuje zapínací relé ještě dlouho seplé - to proto, aby se napřed vyply všechny ovládané koncové zesilovače a nevznikal proto nežádoucí jev, provázející zpravidla vypnutí předzesilovače. Teprve po uplynutí několika desítek vteřin odpadne i toto relé a předzesilovač je proto vypnut.
Stiskem zapínacího tlačítka se vyšle zapínací impuls i do ovládaných zesilovačů. Je-li stisknutí krátké, vyšle se krátký impuls ( zapne se jen první zesilovač v kaskádě ), trvá-li déle ( cca 1-2 sec. ), vyšle se impuls podstatně delší a pak zapnou postupně všechny zesilovače v kaskádě.
Předzesilovač by měl být prvním stupněm kaskády ( master ), ale protože má i slave vstup ( galvanicky oddělený ), lze ho zapnout nejen tlačítkem, ale i dálkově z jiného zařízení.
Tak to je v krátkosti vše. Nějaké připomínky a dotazy ?

Cool


Naposledy upravil kazzatel dňa So január 17, 2009 19:21:20, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Basstl
Hifi expert


Založený: 26 apríl 2008
Príspevky: 1918
Bydlisko: Teplice

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:25:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Thumbs up
Mistře, půjde z toho vytáhnout 12V na přepínání vstupů?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:36:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Přečti si to ještě jednou... Cool
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ferenc
Hifi expert


Založený: 29 október 2006
Príspevky: 1901
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:38:27    Predmet: Odpovedať s citátom

ja hlasujem za 24V rele v prepinaci tak ako to je navrhovane ..

ta vyska nie je podla mna tak kriticka, tie kompove prepinace tam aj tak nevojdu - treba vziat 2U

mam jeden request na oboch majstrov konstukterov, resp. aj pre ostatnych:
dajte prosim dokopy jednu spolahlivu konfiguraciu zemnenia pre DPA222 a dispre2 pri oboch typoch pripojeni ..

_________________
Low end, nízka konzumná trieda, nič pre mňa. Ja sa točím v super high ende.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2248
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:45:31    Predmet: Odpovedať s citátom

jak vidno dual-mono napájení předzesilovače je pasé
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:50:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Jsou tam pozice pro fixní stablíky 78xx a 79xx. Jakej tam dáte, je putna, čili chceš-li 12 V relé, dej tam 7806 a 7905 - bude tam sice 11 V sumárně, ale to 12 V relé bezpečně sepne...A napájet relé +/- je lepší, to jen pro informaci...
To Ferenc: mrkni se na tu fotku do 222 vlákna, což jsi zřejmě neudělal...
A dual mono ? Tak holt použiješ tyhle moduly dva, o co jde ? Cool


Naposledy upravil kazzatel dňa So január 17, 2009 15:53:36, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ferenc
Hifi expert


Založený: 29 október 2006
Príspevky: 1901
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:53:33    Predmet: Odpovedať s citátom

kazzatel napísal:
Jsou tam pozice pro fixní stablíky 78xx a 79xx. Jakej tam dáte, je putny, čili chceš-li 12 V relé, dej tam 7806 a 7905 - bude tam sice 11 V sumárně, ale to 12 V relé bezpečně sepne...A napájet relé +/- je lepší, to jen pro informaci...
To Ferenc: mrkni se na tu fotku do 222 vlákna, což jsi zřejmě neudělal...


ak mate na mysli to prepojenie na doske vstupaku tak to som spravil ..
bez toho to brumelo fakt ako svina, teraz bojujem s ovela nizsimi hladinami

_________________
Low end, nízka konzumná trieda, nič pre mňa. Ja sa točím v super high ende.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 15:56:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Přikostři i konec, tj. použij kovový sloupky, koukám že tam máš plastový...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ferenc
Hifi expert


Založený: 29 október 2006
Príspevky: 1901
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 16:05:48    Predmet: Odpovedať s citátom

kazzatel napísal:
Přikostři i konec, tj. použij kovový sloupky, koukám že tam máš plastový...


to som samozrejme skusal asi trikrat - vysledok je ten ze spojenie s chladicom uroven iba zvysuje ..

_________________
Low end, nízka konzumná trieda, nič pre mňa. Ja sa točím v super high ende.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2248
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 16:23:12    Predmet: Odpovedať s citátom

tak já nijak na dual mono netrval, v 111/114 to tak asi bylo..Kapacitní "násobič" asi přeslechy ošetří a je to tak lepší z hlediska rušení...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
JuanV
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 júl 2007
Príspevky: 973
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 16:35:27    Predmet: Odpovedať s citátom

@ferenc: delalo mi to taky, nakonec jsem zjistil ze vsechen bordel mi jde ze spolecne anteny (dalsi zarizeni ve stejne zasuvce)....takze jsem tam dal 1n na zem i zivej do serie kabelu anteny a je klid...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ferenc
Hifi expert


Založený: 29 október 2006
Príspevky: 1901
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 17:07:14    Predmet: Odpovedať s citátom

mas pravdu, odpojil som vsetko zo zasuvky, nechal len zosak a je to tiche ..
teda uplne tiche pri nepripojenom vstupe - pri pripojenom cinchi je pocut mierne bzucanie pri prilozenom uchu na membrane repraku, inak nepocutelne ..

_________________
Low end, nízka konzumná trieda, nič pre mňa. Ja sa točím v super high ende.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19305

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 17:14:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Ad kovové sloupky - není dobře, když je několikabodový dotyk země pl. spoje se dnem, znovu dávám obrázek.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10053
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 17:22:40    Predmet: Odpovedať s citátom

kazzatel napísal:
Jako jistící prvky jsou použití polyswitche ( na vstupní síťové straně, ale i na ss straně - za hlavní filtrací - jištění je společné pro všechna napětí.

Před hlavním síťovým transformátorem je předřazen síťový CLC filtr s proudově kompenzovanou tlumivkou.


1) Polyswitche se mi také líbí, rád bych je občas použil, ale netuším, jaké typy jsou vhodné a jak je dimenzovat. Existuje k tomu nějaká kuchařka nebo podrobnější údaje? Jak je to na vstupní straně? Většinou jsem viděl omezení na 30 nebo 60 Volt.

2) Filtr je sestaven z diskrétních součástek na plošňáku, nebo je koupen hotový? Ptám se proto, že prodávané filtry bývají komplet velice důkladně stíněné (stínící kryt připojen na PE). To na plošňáku udělat nejde, má to nějaký vliv?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10053
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 17:24:02    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Ad kovové sloupky - není dobře, když je několikabodový dotyk země pl. spoje se dnem, znovu dávám obrázek.


Nešlo by použít jeden sloupek kovový a ostatní izolované?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19305

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 17:33:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Jde o to, aby uvnitř zařízení nevznikla pokud možno žádná zemní smyčka. Pokud ten sloupek bude jediné spojení kovové krabice a signálové gnd, je to OK.

Dále záleží na konkrétním řešení PCB. Např. DII má plošky pod sloupky izolované od rozlité země mezikružím s odleptanou Cu, takže je jedno, jaký se použije sloupek (to, že to zlobilo, způsobovaly UHF oscilace), pokud tam někdo nedá pérovku či podložku s moc velkým průměrem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 19:39:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Polyswitch se dělá i na 230 V, má je Semic Trade. Vypínací charakteristika je podobná téčkové, což je OK...
Přikostření je navrženo pro jediný bod ( ostatní distanční sloupky jsou izolované ), který leží v geometrickém středu mezi elyty zdroje. Do tohoto bodu se také sbíhají hvězdicovitě všechny země od svorkovnice. Část určená pro napájení analogových stupnů má navíc filtrační a signálovou zem vedenou separátním vodičem a to oba kanály zvlášť...myslíte si, že to jde udělat ještě líp ? Cool
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19305

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 20:14:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Pavle, udělat to jde líp vždycky, jen není sranda na to v konkrétním případě přijít ..... Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 20:37:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Si dělám srandu...ten příští bude ještě lepší... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 21:54:18    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:


1) Polyswitche se mi také líbí, rád bych je občas použil, ale netuším, jaké typy jsou vhodné a jak je dimenzovat. Existuje k tomu nějaká kuchařka nebo podrobnější údaje? Jak je to na vstupní straně? Většinou jsem viděl omezení na 30 nebo 60 Volt.

Prikladám pár informácií, smola je iba tá, že typ na 250V a prúd 50 mA (ktorý predpisuje Pavel do softštartu je veľký problém zohnať.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10053
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 22:18:27    Predmet: Odpovedať s citátom

JC: Díky!
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JTO
Hifista - zaslúžilec


Založený: 02 máj 2008
Príspevky: 703
Bydlisko: Winterberg

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 23:03:05    Predmet: Odpovedať s citátom

snad to neni OT, abych nedosta zas na držku.
Slyšel jsem, že stabilizátory pro zdroje typu 78 a 79 nejsou příliš vhodné na stabilizaci pro NF, údajně šumí. Prý je vhodnější použít 317/337 - údajně jsou lepší. Lze toto tvrzení potvrdit či vyvrátit?

_________________
HIFI je otázkou priorit...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6903

PríspevokZaslal: So január 17, 2009 23:31:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Tady nejsou na audio použitý, jen na pomocný obvody...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
brdlo
Hifi obsluha


Založený: 19 január 2008
Príspevky: 16
Bydlisko: Hradec Králové

PríspevokZaslal: Ne január 18, 2009 09:31:10    Predmet: Odpovedať s citátom

JC napísal:
opa napísal:


1) Polyswitche se mi také líbí, rád bych je občas použil, ale netuším, jaké typy jsou vhodné a jak je dimenzovat. Existuje k tomu nějaká kuchařka nebo podrobnější údaje? Jak je to na vstupní straně? Většinou jsem viděl omezení na 30 nebo 60 Volt.

Prikladám pár informácií, smola je iba tá, že typ na 250V a prúd 50 mA (ktorý predpisuje Pavel do softštartu je veľký problém zohnať.


Není velký problém sehnat u Farnella; typy LVR005 až LVR055; 0,05 až 0,55 A/240V
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19305

PríspevokZaslal: Ne január 18, 2009 09:37:33    Predmet: Odpovedať s citátom

JTO napísal:
snad to neni OT, abych nedosta zas na držku.
Slyšel jsem, že stabilizátory pro zdroje typu 78 a 79 nejsou příliš vhodné na stabilizaci pro NF, údajně šumí. Prý je vhodnější použít 317/337 - údajně jsou lepší. Lze toto tvrzení potvrdit či vyvrátit?


Šumí oboje, a dost. Žádné "údajně". Uváděl jsem řadu měření, takže "search".

Nebo najít články a měření Walta Junga.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1409

PríspevokZaslal: Ne január 18, 2009 09:45:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Poylschwitche prodává i TME http://www.tme.eu/cz/katalog/artykuly.phtml?search=lvr&idp=1#search%3Dlvr
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Ne január 18, 2009 22:06:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
Poylschwitche prodává i TME http://www.tme.eu/cz/katalog/artykuly.phtml?search=lvr&idp=1#search%3Dlvr

Chlapci zlatí, ja vám verím, problém je iba v tom, že ak potrebujem len ten polyschwith za dvacku, tak za dopravu zaplatím ďalšie tri stovky! U nás ho nemajú v žiadnom obchode (písal som aj do EZK (odtiaľ je doprava bezproblémová), ani oni ho nemajú v ponuke.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 27, 28, 29  Ďalšia
Strana 6 z 29

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist