Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Multimetr s uživatelskou kalibrací
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi máj 24, 2019 12:32:38    Predmet: Multimetr s uživatelskou kalibrací Odpovedať s citátom

Existuje nějaký (zaplatitelný) multimetr, který umožňuje bez zásahu servisu, tedy postupem dostupným pro uživatele, nakalibrovat jednotlivé rozsahy ? Stačí 4 1/2 místa, ale abych nemusel každé měření na kalkulačce přepočítávat "bulharským koeficientem". Wink
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne máj 26, 2019 23:30:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Téma už má víc, než 100 zhlédnutí a nikdo nereagoval, což je svého druhu také užitečná informace. Zřejmě opravdu není pro výrobce snadné (žádoucí) tuto funkci implementovat. Možná i proto, že možnost snadné kalibrace by ubírala zisk z prodeje přesnějších (a tedy dražších) modelů. Ani já jsem na netu nenašel zmínku o uživatelské kalibraci.
Co tedy zbývá, bez zásahu do přístroje a ztráty záruky?

První a nejsnadnější varianta je opravdu vzít si k měření kalkulačku a každý výsledek přepočítat, což je jednoduché, ale pracné a otravné. Na druhou stranu, vysokou přesnost měření nepotřebujeme tak často.

Druhá možnost je dublovat vstupní obvody, měření odporů nebo AC/DC převod vlastní analogovou konstrukcí a použít klasickou kalibraci trimrem.
To je náročnější cesta, ale může mít své výhody, protože měření odporů můžeme realizovat podstatně přesnější čtyřdrátovou metodou, nebo měření střídavých napětí rozšířit z obvyklých 400 Hz na desítky kHz. To se může zejména v našem audio oboru často hodit.

Třetí cesta spočívá ve volbě multimetru, který umožňuje propojení s PC, což v poslední době umí čím dál víc i dostupných modelů a přepočet provést víceméně automaticky v PC, například tabulkou v Excelu, která už obsahuje připravené korekční konstanty.

Docela by mě zajímalo, jestli má někdo s touto problematikou konkrétní zkušenosti, ať zase nevymýšlím trakař. Do závorky si dejte, že nejužitečnější radu, totiž koupit pořádný měřák, vzhledem k ceně a občasnému amatérskému použití, neocením. Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 05:38:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Čím by se to doma kalibrovalo? Máš nějaký přesný referenční zdroj pro jednotlivé rozsahy?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 08:06:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Na 10 Voltů mám velmi přesný a stabilní zdroj, menší napětí lze získat děličem z odporů, které se proměří před kalibrací.
Kalibrační odpory právě vyrábím, stačí se jednou za čas dostat k přesnému měřáku na ověření.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9442
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 09:58:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Nejake kalibracne manualy pre Fluke:
- http://assets.fluke.com/manuals/183_185_cmeng0100.pdf
- http://assets.fluke.com/manuals/187_189_cmeng0100.pdf
- http://assets.fluke.com/manuals/287_289_cmeng0000.pdf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 10:47:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak bohužel:
The Fluke 183 and 185 require adjustment only when they fail the performance tests or have been repaired.
Software adjustment is performed through the meter’s IR port using a semi-automated Fluke Met/Cal procedure and Fluke 5520A. The meters have no physical adjustments and cannot be manually adjusted.

Takže jestli tomu dobře rozumím, bez jejich drahého kalibrátoru a příslušného SW s tím uživatel nic neudělá.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 11:28:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Tady kalibruje ten nejlevnější multimetr - https://www.youtube.com/watch?v=-izNaaLWG1k .
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9442
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 13:04:06    Predmet: Odpovedať s citátom

opa, aha, tak ten dalsi v poradi 187/189 uz ma aj kalibraciu cez "keypad interface"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2367
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 13:34:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Co tak přesneho potřebuješ měřit? Ono je to jak říkáš. Běžné multimetry jako Fluke 189 , Agilent U1272 nebo 289 jsou na většinu věcí dostačující, pokud chceš vyšší přesnost musíš si připlatit. Na druhou stranu se dají koupit přístroje z druhé ruky za rozumnou cenu, vzhledem k původní ceně.
_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520


Naposledy upravil roberto dňa Po jún 03, 2019 13:12:09, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 14:10:49    Predmet: Odpovedať s citátom

"Běžný Fluke 289" stojí dvacet litrů, ten by stačil i bez kalibrace, ale to je na hraní trochu drahá sranda.
Na nákupy z druhé ruky nemám dost dobré nervy, tam člověk nikdy neví, jestli nevyhodil hromadu peněz z okna.
A na co to chci ? Rozčiluje mě displej plný čísel plus půlprocentní přesnost. Když už to něco ukazuje, tak to má být taky pravda...
Stařičký Metex 4640 pomalu dosluhuje. Ten má alespoň dva trimry, na DC a AC napětí, ale nepřesnost vstupního děliče ničím nedoženu a měření odporů nejde kalibrovat vůbec.
Asi cesta nejmenšího odporu bude připojení na PC plus Excel.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2367
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 14:36:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Mel jsem Fluke 289 z druhé ruky za 5,5tis /bez hrotu/ stav jako nový, stejně tak Fluke 189 jsem tu prodával za 4,5tis.

Casto bývá u nákupu možnost si ho vyzkoušet např. 14 dní s příp.vrácením penez. Ony jsou to ale odolne multimetry do průmyslu co jen tak něco neodpali

_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 14:51:59    Predmet: Odpovedať s citátom

https://www.diyaudio.com/forums/equipment-and-tools/338408-opinions-hp3478a-meter.html

https://www.ebay.com/itm/Agilent-HP-3478A-Benchtop-DMM-Digital-Multimeter-Tested-Working-SFC/273855927424?epid=1800252774&hash=item3fc315d480%3Ag%3ANUkAAOSwwPlc4vDu&LH_BIN=1&shqty=1&isGTR=1#shId

zaslat s dopravou zdarma rovnou na kalibraci https://www.ebay.com/itm/Calibration-of-HP-3478A-NIST-Calibration-Service-Calibration-Service-Only/143022442431?hash=item214ccd47bf%3Ag%3A36UAAOSw8KJb9ZFF&LH_BIN=1 a pak 80USD do ČR přes Ebay Global Shipping Program.

IMO budeš mít špičkový multimeter na hodně dlouho s přesností měření viz např. https://www.youtube.com/watch?v=z7i2ZSFrYhs
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2367
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 14:56:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi by bylo dobre uvest cenový strop opa

Z inzerce momentalně jen

https://dum.bazos.cz/inzerat/104567720/Cislicovy-multimetr-Fluke-175.php

_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520


Naposledy upravil roberto dňa Po máj 27, 2019 18:31:06, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 15:01:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Ta kombinace multimetru s kalibrací cca 7100Kč komplet s dopravou do ČR.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9442
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 15:09:57    Predmet: Odpovedať s citátom

najlacnejsia moznost bude tabulka pre Excel, ktora prepocita nameranu hodnotu
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1747

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 17:35:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, 189 jsem před lety koupil "výhodně" na ebay za 5, neznaje poměry ještě vycáloval další skoro 2 za DPH a clo, abych následně zjistil, že mu nefunguje Auto-off.
Ve výsledku jsem byl akorát nasranej a smířil se s tím. Asi tolik k nákupu z druhé ruky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 18:05:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Nefunkční automatické off znamená, že mu pořád zakmitává nějaké tlačítko a timeout nikdy nedoběhne? Jinak dle manuálu by to měla být čistě funkce firmwaru, ne?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1747

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 18:15:03    Predmet: Odpovedať s citátom

No, celé to byla "vtipná" epizoda. Uvnitř je něco, jako akumulátor, ze kterého je zřejmě napájený procesor v době "off". Ten byl asi KO, bohužel jsem tehdy nikde nedohledal přesné informace co je to zač, osadil tedy dovnitř 1,5V knoflík (nabíjecí) a ten po pár desítkách minut uvnitř bouchl a zasral celej vnitřek měřáku, kterýž v tu chvíli úplně zdechl. Po pár hodinách čištění jsem ho zas rozjel, ale skoro bych se vsadil že je po kalibraci, na té desce tečou mikroampéry a těžko se dá vyčistit od těch sraček z akumulátoru úplně. Taky jsem si ověřil, že baterka je zřejmě 3V, nikoliv 1,5V a je nějak dobíjena z osazených baterek. Nicméně ani po osazení 3V baterky auto off nefunguje, měřák se vypne a hned zas zapne. Už to neřeším.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 18:50:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Zřejmě supercap 3.3V 0.2F? https://www.eevblog.com/forum/testgear/fluke-189-with-leaking-surface-mount-coin-cell/msg323373/?PHPSESSID=7dq0abi1f0eeaq8ogiq0ibdao4#msg323373

To chápu, že se 1.5V baterce nelíbilo
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1747

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 18:52:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo máš pravdu dal jsem tam nakonec supercap, už je to fakt dlouho. Stejně to ale nefungovalo, buď jsem to odkrágroval, nebo už tam bylo KO něco jinýho. Ten supercap ale vypadal fakt jak knoflíková baterka s nabodovanejma páskama a navic byl částečně vyteklej, tak mě to tehdy zmátlo Very Happy Ještě je tam u toho napsaný, že je to kondík Very Happy někdy holt člověk dělá hodně debilní chyby no Rolling Eyes
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 27, 2019 20:42:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, to se stane.

Ale fakt je, že supercap či baterka jsou standardní a nevyhnutelná "závada" všech starších přístrojů a u výrobků profesionálních značek je obecně dobře zdokumentovaná její výměna (třeba i neoficiálně na diskusích, ale snadno dohledatelné).

Myslím si (a zkušenosti z netu to potvrzují, já mám praktické zkušenosti jen s kvalitními značkovými PC/servery), že starší měřáky kvalitních značek (HP/Agilent, Fluke, atd.) mají vysokou pravděpodobnost, že ještě hodně dlouho budou dobře sloužit a obvykle mají výborný poměr cena/parametry. Samozřejmě se může člověk spálit, ale pokud kupuje od prodejce s výborným hodnocením (stovky/tisíce + vs. jednotky -), který se na danou oblast specializuje, je to riziko poměrně nízké. Z mnoha let nákupů na ebayi takovou zkušenost mám.

Ale samozřejmě má každý jinak postavené preference, což je jedině dobře. Prezentuji svůj názor a zkušenosti.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut máj 28, 2019 07:48:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Upřímně, taky by mě lákalo mít za levný peníz 6-ti místný multimetr, ale nemám dost odvahy riskovat. Kromě toho, peníze za které si ty hračku kupuju, nejsou jenom moje, ale celé rodiny. A cítil bych se dost blbě, kdybych měl přiznat, že jsem koupil za X tisíc krabici z druhého konce světa, která za pár týdnů odešla do kytek.
Takže asi dostane přednost kompromisní věc, nicméně s plnou zárukou na 2(3) roky a šancí i na pozáruční servis.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 29, 2019 06:11:50    Predmet: Odpovedať s citátom

OK. Jen k názvu vlákna se vztahující info - takhle se údajně kalibruje to HP - tedy přímo tlačítky, bez dalšího přípravku.

https://www.diyaudio.com/forums/equipment-and-tools/338408-opinions-hp3478a-meter.html#post5805377
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St máj 29, 2019 09:29:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi si řeknete, že mi to patří, ale nemůžu se nepřiznat, jak jsem si naběhnul. V intencích toho, co jsem psal výše, jsem vybral Voltcraft VC650BT. Rozlišení 40000 dig. střídavina True RMS do 20 kHz (s menší přesností až do 100 kHz), síťové napájení i provoz na 6 malých monočlánků, USB rozhraní přímo v přístroji bez dokupování adaptérů, relativní měření, ukládání do paměti, ovládání z PC atd. Kombinací dvou slev jsem se dostal pod 5 tisíc, no nekup to ?
Všechno vypadalo O.K. do chvíle, kdy jsem kontroloval měření odporů, u kterého bych větší rozlišení a přesnost (po přepočtu v PC) využil asi nejvíc. Rozsahy 400 Ohm a 4 k v pořádku. Když jsem tam vrazil odpor něco okolo 10k, displej ukázal 9,94 kOhm. Nejde o tu hodnotu, ta byla možná správně, ale chybělo jedno místo ! První, co člověka napadne, že blbne automatická volba rozsahů, ale na manuál totéž. Nebudu to natahovat, není to závada, ale vlastnost. Odpory nad 4k měří s rozlišením max. 4000 dig. tedy jenom o něco lépe, než 3 1/2 místná hračka z Lídlu. Kdybych si opravdu důkladně přečetl specifikace, dokonce je to tam uvedené, pochopitelně v poněkud zakuklené podobě (parametr rozlišení). Ale koho by to napadlo ?
Naštěstí jsem to koupil přes internet, takže ten zázrak putoval zpátky do krabice, už je to vrácené a zbývá doufat, že mi přijdou peníze zpátky na účet. Snad je alespoň v tomhle firma Conrad trochu solidní a nebudou problémy. Crying or Very sad

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1747

PríspevokZaslal: St máj 29, 2019 18:50:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Conrad naprosto v pohodě a nedělá problémy, už jsem tam vracel několik věcí a vždy bez komplikací.
Nabídl bych ti starší FLUKE 45, ale rozhodl ses pro novej kousek Smile Jen varuji před stolním čímkoliv například od UNI-T, je to neskutečně zprasený bastl vevnitř. Bojím se, že za 5 toho prostě moc nového a slušného současně neseženeš.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2367
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: St máj 29, 2019 19:19:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Komu neni rady..
_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 29, 2019 19:26:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak ono je těžké vyrobit výbornou kvalitní věc za malý peníz, navíc s DPH.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4624
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št máj 30, 2019 08:21:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Tenhle chlápek je fakt šikovný a umí, výborné video https://www.youtube.com/watch?v=9v6OksEFqpA . Tečou mi sliny, ale já tohle fakt nevyužiju.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10696
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št máj 30, 2019 10:56:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, to je dobrej týpek. To video je super, má tam toho spoustu. Mimo jiné i tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=mK-Sc57SA0I
Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
babaudio
Hifista - zaslúžilec


Založený: 16 február 2007
Príspevky: 823
Bydlisko: Jablonka

PríspevokZaslal: Št máj 30, 2019 12:33:08    Predmet: Odpovedať s citátom

HP3478A mam, a mozem ju len odporucat. Pouzivam ju na vymeriavanie odporov 4-w ( nema nulovanie odporu privodov) a na meranie rms napatia pri merani zosikov.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist