Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Rpi2 + MoOde
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 20:03:18    Predmet: Rpi2 + MoOde Odpovedať s citátom

Testuju Rpi + Moode jako možnou variantu přehrávání muziky. Podařilo se mi rozchodit ovládání přes web rozhraní i tablet(Mupeace). Nemůžu však rozchodit, aby moode bral jako zdroj disk s muzikou na velkém počítači, který běžně na přehrávání používám. Net chytám přes wifi. Velký PC má svůj přijímač wifi, RPi v podstatě taky (přijímač v režimu opakovač/klient, RPi připojeno přes drát). Představuji si to tak, že by měl velký PC fungovat asi jako NAS. Ale moc těmto síťovým záležitostem nerozumím. Je vůbec možné to takto řešit nebo je třeba dedikovaný NAS?

Naposledy upravil Davidus dňa Pi december 11, 2015 16:45:56, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 21:37:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Je možné to tak riešiť. Máš ping na Pi?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 21:58:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud myslíš z velkého PC, tak "pingovat" jde.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9400
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 22:03:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Dostanes sa z ineho zariadenia (napr. z notebooku) na ten disk?

Skus v tom Moode niekde nainstalovat/povolit podporu pre CIFS, ci Sambu.

Pripadne rovno tam zadat sietovu adresu //nazovpc/nazovzdielanehoadresara
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 22:29:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Sorry. notebook nemám. Mám jen telefon a tablet (obojí android) a tam nevím, jak se dostat na jiná zařízení v síti. Když chci přidat v moode NAS, chce to po mě tyto údaje: source name, fileshare protocol (btw CIFS má v nabídce), ip address, remote directory, případně ještě username a password. Jako source name mám název PC, ip adresa je jasná, fileshare protocol taky, ale nevím jakou dát cestu k remote directory. Tam bude možná zádrhel.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9400
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 22:39:36    Predmet: Odpovedať s citátom

pocitac nazvany ABC zdiela zlozku XYZ .... cesta //ABC/XYZ a protokol CIFS

mozno bude treba zadat i tvoj username a password ... zavisi ako mas nastaveny windows

zdielanie napr. takto: http://www.techrepublic.com/blog/windows-and-office/how-do-i-share-folders-in-windows-7-with-the-shared-folder-wizard/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9400
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 22:40:42    Predmet: Odpovedať s citátom

aha, priklad https://rataks.com/blog/samba-cifs-mount-flags-configuration.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Št december 10, 2015 23:11:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Vo Win7 musíš mať na userovi heslo, aby si vedel zdieľať adresár. A musíš samozrejme nastaviť adresár, ktorý budeš zdieľať a bude na sieti viditeľný.

Na Android je fajn ES File Explorer. Je tam aj scan všetkých dostupných zariadení v sieti.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 09:02:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky páni, už to funguje! Nastavení sdílení nebyl problém. Akorát to uživatelské jméno a heslo, to dělalo problémy. Teď už jen vyřešit různé drobnosti a mohlo by to být docela dobře použitelné.

BTW ES File Explorer funguje perfektně.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 09:08:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Super Smile

BTW je mozne, ze niekde v Administrative Tools - Security . . . sa da nastavit, aby bolo mozne zdielat folder aj bez pristupoveho mena a hesla (anonymous access). Ale vzdy mi pride jednoduchsie nastavit pre usera heslo a autologin do Win. Na svojom HTPC to takto pouzivam roky a funguje to dobre.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 10:02:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Taky si myslím, že je to tak jednodušší.

Musím říct, že to hraje dost dobře. Akorát mě štve, že se někdy docela dost seká. Buffer je nastavený slušný (4096 k) Já ho zkusil zdvojnásobit, ale nic moc rozdíl. Odhaduju, že to bude asi vytížením sítě. Teď jedu celkem dlouho bez jediného zaseknutí. Napadlo mě, jestli by nestálo za to, udělat si vlastní mini síť (pouze velké PC a Pi), jestli by to tím nezlepšilo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 10:09:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Skor by som otestoval realnu priepustnost cez wifi. Na prehravanie hudby nejake extra rychlosti nepotrebujes. Ale ak mas blby signal, pripadne nevhodne nastaveny kanal na routeri . . .

Resp. ak to s kablom funguje OK, tak buffer nic nevyriesi.

Ja som schopny cez wifi streamovat BluRay - treba na to cca priepustnost 70 Mbit. Moj router da v pohode 100vku (v miestnosti, kde je plny signal).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 10:48:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Tím buffrem 4M je myslí konkrétně který? V přehrávacím řetězci je jich několik.

RPI má bohužel s USB problémy, dnes existují lepší platformy za podobnou cenu, ale bohužel nemají takový široký ekosystém aplikací...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 10:59:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Wifi je do Pí-čka ( Laughing ) pichnute cez USB? Tak to by mohol byt potencionalny problem. To ma nenapadlo.

Ja mam druhu generaciu, ale mam tam pichnuty kabel. Chodi to ako hodinky (rodicia to maju na prehravanie filmov).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 11:12:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten čtyřmegový buffer je v moode. Říkají mu audio buffer. Síť mám v Pi (taky je to dvojka) přes kabel, který je připojený na wifi přijímač. U sebe pevnou linku nemám, pouze wifi. Přes USB je pouze DAC.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 11:24:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Hm, tak to je config audio_buffer_size mpd http://manpages.ubuntu.com/manpages/wily/man5/mpd.conf.5.html 4MB je docela dost, ale zkus to zvětšit, zda bude vliv.

Zkusil bych zvětšit parametr period_time , třeba na 50000 (50ms). MPD bude méně často probouzeno a bude do alsy předávat větší objem dat na jednou probuzení. Třeba to bude mít vliv, chce to vyzkoušet.

To je RPi1 nebo RPi2?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 11:52:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to RPi2. Zmiňoval jsem to v předchozím postu. Ještě to doplním do názvu vlákna. Ty změny zkusím později, jsem teď mimo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 16:49:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak period time změnit nedokážu, nikde tato nabídka není, jen buffer. A výpadky jsou i při 8MB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 21:10:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkouším hrát z flashky a naprosto v pohodě. Možná, že bude fakt problém ve wifi.

Ještě mi nejde do hlavy, proč je output stream vždy ve 32 bitech. Nemůže to mít taky vliv?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9400
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 22:13:25    Predmet: Odpovedať s citátom

By som skusil este inu distribuciu pre Raspberry Pi. Z tych starsich napr. tieto 2:
- https://volumio.org/get-started/
- http://www.runeaudio.com/download/#raspberry-pi-2

Pripadne nieco z tycho s XBMC/Kodi:
- http://kodi.wiki/view/Raspberry_Pi

Linux sa da nakonfigurovat roznymi sposobmi, a myslim ze je lepsie skusit nieco ine ako sa snazit nastavit nieco co nefunguje.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9400
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 22:14:08    Predmet: Odpovedať s citátom

A ono i dost zavisi ake Wifi USB mas. Niektore su v pohode, a ine hrozne.

Skus este z Ethernetu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi december 11, 2015 23:17:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Nevím, co konkrétně znamená "output stream". Chápu, že ti to píše v GUI, ale nevím přesně, odkud se ta hodnota konkrétně čte.

Pro diagnostiku se v linuxu používá ssh připojení a výpisy konkrétních souborů/nastavení/logů. Nekompletní GUI přehrávače (moode, daphile apod.) je určené pro vlastní provoz a občas pomůže při úvodním nastavení. V případě prvního problému je však plonkové, potřebné informace samozřejmě neposkytuje. Moode má naštěstí ssh přístup povolený (narozdíl od black boxu daphile).

Doporučoval bych hodit dotaz do vlákna http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi.html , Tim odpovídá docela promptně.

Osobně bych do RPi bez rozumného síťového hardwaru nešel, ten SoC není určen pro tohle univerzální použití, je to čip pro settop boxy. Všude kolem lidi řeší problémy s USB audiem v kombinaci se síťovým připojením (ethernet či wifi, obojí je přes USB a na RPi dělá problémy).

Pořád si myslím, že nejmenší starosti jsou s tenkým x86 klientem - bios, standardní boot, hdd (CF karta), případný upgrade paměti je standardní SODIMM za pár korun, nejaktuálnější jádro s drivery, autodetekce/autokonfigurace PCI zařízení (např. PCI zvukovka), standardní periférie. Na to nějakou embedded distribuci řešící read-only filesystém kvůli vypínání natvrdo (voyage-mpd) a je hotovo. Ovládání přes tablet s MPD aplikací. Neříkám, že MPD aplikace jsou dokonalé, ale dá se celkem OK. Navíc na tom běží snadno PHP pro ovládání přes HTTP příkazy, je-li potřeba - případné skripty jsou triviální. Má to funkční wakeonlan, suspend-to-memory (spaní), vše co je potřeba.

Cena i s veškerým příslušenstvím a krabičkou nižší než RPi - např. http://www.ebay.de/itm/SONDERANGEBOT-1x-Fujitsu-Siemens-Futro-S550-mit-Standfus-und-DVI-Kabel-/221963222201?hash=item33ae09fcb9:g:uJQAAOSw3ydVyywJ#shpCntId s free dopravou po Německu a k nám přes mailbox.de (mnohokrát vyzkoušeno) dělá 17 euro a 68Kč + 66 Kč pro mailbox.de . Výkon (1GB RAM) a flexibilita (1GB CF karta, tedy jakékliv balíky z debianu) nesrovnatelné, pravda mírně vyšší spotřeba. Ale díky snadnému usínání a wakeonlan (mám ověřené na S400) to vůbec nemusí běžet pořád, což bývá u RPi běžné.

Jen tip, jak si usnadnit život Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 12, 2015 16:30:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem moode vzdal a zkusil něco jiného. Volumino bylo úplně mimo, runeaudio je lepší, dokonce mi správně načte i DAC, ale výpadky jsou pořád, i když ne tak časté jako v moode. Určitě ještě zkusím i nějaký x86 klient, jsem ve fázi testování, takže ještě zdaleka nemám konečné řešení. BTW existuje ještě jiná varianta pro x86 mimo Daphile? Ne, že by se mi nelíbil, ale rád bych vzal v potaz více možností.

Miero
Psal jsem to už dříve. U sebe pevnou linku nemám, ale Pi je připojené kabelem k wifi přijímači.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dkdkdk
Banned


Založený: 18 december 2014
Príspevky: 161

PríspevokZaslal: So december 12, 2015 17:33:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Davidus napísal:
Ještě mi nejde do hlavy, proč je output stream vždy ve 32 bitech


Zřejmě jsi měl v Configure/MPD/Resampling zapnutý nějaký druh převzorkování.

RPi2+Moode již nějakou dobu provozuju a šlape to náramně. U tebe bych to viděl na problém se sesíťováním. Stále trochu tápu v tom, jak to máš. Základ domácí sítě tvoří nějaký router, ke kterému se nemůžeš napíchnout drátem, tudíž ta wifi v PC? A z tohoto PC síťovým kabelem do RPi?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So december 12, 2015 20:10:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak ještě jednou. U sebe nemám kabelové připojení, ale chytám wifi. Router je o patro níž. PC mám svůj vlastní přijímač wifi. Pak mám ještě druhý přijímač wifi s funkcí klient a od něj vede kabel do RPi. Je to takto pochopitelné?

V moode jsem měl převzorkování vypnuté, ale přesto to v audio info psalo 32 bitů. Question
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
vma
Hifista


Založený: 15 september 2009
Príspevky: 121

PríspevokZaslal: So december 12, 2015 21:08:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Otázka na dustina:
Wifi je riešené cez Wifi dongle? Do PCI slotu cez reiser vôjde aj lepšia karta - napríklad Asus Xonar ST? Ďakujem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: So december 12, 2015 22:37:37    Predmet: Odpovedať s citátom

UF. Vies nejako otestovat rychlost tej wifi? Trebars v PC. Lebo tam cucham problem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Davidus
Hifista


Založený: 10 marec 2010
Príspevky: 102
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne december 13, 2015 00:19:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Taky myslím, že tam bude problém. Jak otestovat rychlost, nevím. Nějaký tip? Odhaduju, že bude mít dost vliv to, kolik je navěšených uživatelů na té wifině. Teď večer to bylo samý výpadek. Ale třeba odpoledne pohoda. Pomohlo by, udělat si něco jako ad hoc?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3092

PríspevokZaslal: Ne december 13, 2015 11:10:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Takze ak tomu spravne rozumiem, tak to mas nasledovne:
- na jednom poschodi router
- na druhom poschodi router/AP (alebo ako to nazveme)
Vzhladom na to, ze nemozes tahat kabel, tak ten na poschodi je spojeny so spodnym cez wifi.
- do routera na poschodi mas kablom pripojene PC
- do routera na poschodi mas kabllom pripojene Raspberry

Tak?

Z kade tahas data? Kde su ulozene? V pocitaci na poschodi?

Otestovat to vies jednoducho - daj si kopirovat vacsi subor (napr. film) v Total Commander a pozeraj, ako sa ustali rychlost. Musis to kopirovat z pocitaca, kde mas ulozene data do Raspberry.

Ako mas nastavene kanaly na routeroch? Dufam, ze nie rovnake - lebo by sa rusili. Ide o rodinny dom (neriesis zarusenie 2,4 GHz v panelaku - u mna to trebars vyzera so zarusenim takto katastrofalne)? Nastavenie kanalov nepodcenovat - kludne to "lieta" +/- 20 Mbit. Tak isto je fajn natocit vhodne routre. Anteny maju svoju vyzarovaciu charakteristiku a niekedy staci router otocit o 90 stupnov a zlepsi sa ti signal. Idealne je pouzit http://www.inssider.com/ na zmeranie intenzity signalu. Alebo pouzit Android aplikaciu https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer Tam vidis aj okolite wifi a ich kanaly.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne december 13, 2015 13:49:18    Predmet: Odpovedať s citátom

vma napísal:
Otázka na dustina:
Wifi je riešené cez Wifi dongle? Do PCI slotu cez reiser vôjde aj lepšia karta - napríklad Asus Xonar ST? Ďakujem.


Abych nekazil téma offtopicy - http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=248837#248837
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist