Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Upsampling
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Resampling, upsampling, komprimacia zvuku
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: Št marec 06, 2008 01:18:04    Predmet: Upsampling Odpovedať s citátom

HiRes vám z CD klidně udělám i s ultrazvukovými alikvotami Wink - ale na čem to přehrávat ? DVD-A by se udělat dalo, ale to moc lidí nemá. Nejlíp to hrát rovnou z kompu. Mimochodem, ke svému velkému překvapení jsem zjistil, že cardbusová zvukina ECHO Indigo dogáže přehrát i samplerate 768 kbps - teda nevím, jak dobře, ale audiosignál z ní leze, pak se jí ale z naprosto neznámých důvodů nechtělo přehrávat 44,1 kbps. Nevím, zdali jí ten HiRes nezmlsal, každopádně když jsem noťas zaklapnul a zase otevřel, tak opět fungovala ... bohovské čudo. Shocked

Mimochodem, Pavle, proč jsi to neFLACnul ? Takovejch megabajtů ... a čím jsi to convertoval ?

Hraje to hezky - nejsou to náhodou housle ?

Je to tak trochu "vintage sound", barvou i prostorem. Orchestr v pozadí trochu kvičí, na soudobých nahrávkách bývá ostřejší (kovový, digitální, synťákovitý - wie gefällig). To nemusí nutně znamenat, že je to stará nahrávka, ale podle pozadí v nájezdu bych řekl, že možná jo. Zajímavé je, že v pozadí jsou znát velmi slabounké trvalé čáry s odstupem cca 825 Hz, nemám tuchy, odkud se tam mohly vzít. Celkový dojem je velmi milý, jó kde jsou ty časy, kdy se takhle točilo v ČR na Vinohradech ...

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ShanDo
Hifista


Založený: 20 apríl 2007
Príspevky: 248
Bydlisko: Banská Bystrica

PríspevokZaslal: Št marec 06, 2008 15:36:59    Predmet: Odpovedať s citátom

otazocka: ma upsampling daky vyznam? povedzme ze by som prikazal cez foobar aby zvukovka robila 96Khz (aj ked som cital ze vraj 88.2 je ovela lepsie Laughing ), pretoze ked som to skusal, tak som velmi zmenu nepocul.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: Št marec 06, 2008 16:29:30    Predmet: Odpovedať s citátom

No,IMHO změna u resampling filtrů pro foobar je,ale spíš k horšímu...těžko popisovat.Ztratí to "koule" Laughing a je to "placatý" Twisted Evil Raději si nastav 24 nebo 32bit output,to je asi smysluplnější.KS výstup,nebo ASIO oba jsou OK.Nepoužívat digitální regulace,mít je vždy na 100% a doufat,že tak jsou v režimu bypass...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
ShanDo
Hifista


Založený: 20 apríl 2007
Príspevky: 248
Bydlisko: Banská Bystrica

PríspevokZaslal: Št marec 06, 2008 16:45:26    Predmet: Odpovedať s citátom

ja som robil ten resample cez Secret rabit code, ale nepocul som ziadny prinos.
Idem cez ASIO, ehm kde myslis ze by som mal mat 100% dogitalnu hlasitost? vo foobare? alebo vsade kde sa da? a co myslis tym "rezim bypass", co by sa malo bypassovat?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: Št marec 06, 2008 17:18:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Všude.Každá digitální regulace je digitální filtr,ten se signálem může dělat různé brykule-resampling a následný downsampling,dither atd...
I když...např.takový EQ pro Foobar je asi nejlepší co jsem testil,takže je vysoká pravděpodobnost,že filtr pro "volume" používá stejný algoritmus.To,že je nejlepší,ale neznamená,že neovlivňuje signál.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi marec 07, 2008 16:44:48    Predmet: Odpovedať s citátom

velky bobo napísal:
...Mimochodem, ke svému velkému překvapení jsem zjistil, že cardbusová zvukina ECHO Indigo dogáže přehrát i samplerate 768 kbps - teda nevím, jak dobře, ale audiosignál z ní leze...


Sorry za OT v tomto vlákně o zvuku - ta zvukovka umí dle specifikace max. 96kHz. Určitě to bude tak, že ovladač ví, které frekvence zvukovka nativně umí a ostatní vstupní frekvence automaticky konvertuje na některou vhodnou (nejblíže, přímý násobek, atd. - záleží). Minimálně takto to funguje v linuxu, ve win to bude velice podobné.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Troton
Site Admin


Založený: 11 august 2006
Príspevky: 2817
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 14:06:37    Predmet: Upsampling Odpovedať s citátom

Presunute z vlakna Ukázka - jistá minimální technická kvalita záznamu
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10002
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 15:11:59    Predmet: Re: Upsampling Odpovedať s citátom

velky bobo napísal:
HiRes vám z CD klidně udělám i s ultrazvukovými alikvotami Wink - ale na čem to přehrávat ? DVD-A by se udělat dalo, ale to moc lidí nemá....

Je dobré dát hladovému rybu, ale lepší je, naučit ho ryby chytat Wink
Třeba pro mě DVD-A není problém, ale rád bych se něco dozvěděl o (vhodných) metodách Upsamplingu - použité programy, algoritmy, parametry převodu atp. A také by mě zajímalo, jestli se opravdu pozitivně projeví "domýšlení" obsahu nad původní Fs/2.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:01:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Můžte někdo vygenerovat 10khz sinus 44.1,upsampluvat ho na 96khz a ukázat obrázky kde bude sinusovka originál 44.1khz,upsamlovaná 96khz,generovaná v 96khz?Nemám na to soft.Díky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:02:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Já o tom vím něco teoreticko - matematicky. Algoritmizací jsem se nezabýval, prakticky to za mne dělá Adobe Audition, který to umí naprosto perfektně.

Pokud jde o to "domýšlení", je na to jedna utilita, nevím, jak funguje. Pokud se "domýšlí" v pásmu nad 15 kHz, tak už to neslyším, chystám udělat pár poslechových experimentů s mladšími lidmi. Zkoušel jsem to taky na nějakých historických nahrávkách, kde spektrum končilo - ovšem ne ostře - někde kolem 8 kHz, efekt byl rozpačitě pozitivní, pokud se to dělalo s citem.

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:36:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Acon Rebirth?

"This is a harmonic generator that operates above your chosen lower frequency limit, and you can either mix the new harmonics with the original high frequencies or replace them. A handy Dry level control lets you reduce the unprocessed signal to hear the new harmonic contribution more easily, and with care you can effectively restore missing frequencies from MP3 files or old compact cassette recordings, although unlike many other enhancers the lowest setting is still rather high at 6kHz, so changes tend to be subtle rather than drastic."


Naposledy upravil dhfool dňa So marec 08, 2008 17:38:22, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:36:32    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
Můžte někdo vygenerovat 10khz sinus 44.1,upsampluvat ho na 96khz a ukázat obrázky kde bude sinusovka originál 44.1khz,upsamlovaná 96khz,generovaná v 96khz?Nemám na to soft.Díky.


Na průběhu (waveform) se nepozná nic. Rozdíly velmi zřetelné jsou ve spektru, to je ale tak složité, že by na to bylo zapotřebí aspoň pět obrázků s dosti podrobným výkladem. Zjednodušeně se dá říci, že 10k generované ve formátu 1644 je dost humus. Když se to resampluje do formátu 1696, je to stejně velký jen jinak strukturovaný humus a když se to generuje ve formátu 1696, tak je to zase humus, jen s větší šířkou pásma. Když se to generuje ve formátu 1644 a resampluje do 3296, tak je přesně stejný humus jako v originálu, výrazně lepší je to pouze v případě, že se to generuje v 3244 nebo 3296. Jinými slovy, o kvalitě výsledného signálu bitová hloubka použitá při jeho tvorbě rozhoduje daleko víc než vzorkovací frekvence. Ještě jinými slovy, signál z CD se převzorkováním nezlepší, převzorkování má smysl především v tom, že bez něj není možná digitální filtrace a tudíž ani kvalitní rekonstrukce DA převodem. Základní matematickou podmínkou pro rekonstrukci DA převodem je totiž to, že rekonstrukční filtr musí mít od poloviny vzorkovací frekvence výše nulový přenos - prakticky co možná nejnižší. Kvalitní digitální filtry (samozřejmě s převzorkováním - bez něj to nejde) mají útlum 100 dB a více, což analogovou filtrací bez převzorkování v podstatě není možné dosáhnout.

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:39:13    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
Acon Rebirth?

"This is a harmonic generator that operates above your chosen lower frequency limit, and you can either mix the new harmonics with the original high frequencies or replace them. A handy Dry level control lets you reduce the unprocessed signal to hear the new harmonic contribution more easily, and with care you can effectively restore missing frequencies from MP3 files or old compact cassette recordings, although unlike many other enhancers the lowest setting is still rather high at 6kHz, so changes tend to be subtle rather than drastic."


Pán je znalec !

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 17:57:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Very Happy Není znalec,mám to od Vás... Very Happy
Kdysi jste mi na to dal tip,tak jsem to vyzkoušel.Zásadní problém je,že ty nahrávky,pro které je to použitelné,jsou většinou takový humus,že dopočítání harmonických nad 12k-15k je k ničemu.Raději si to "oživím" jiným kurvítkem typu krystalizér apod.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 18:12:18    Predmet: Odpovedať s citátom

btw.Dá se to namontovat přes VST most do Foobaru.
Spíš hledám solidní "lampový zkreslovač" v digitální podobě...Analogový už mám-zdědil jsem tohle http://www.correct.cz/detail.php3?typ=ARP662A&odvetvi=av.audio
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 18:43:31    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
I když...např.takový EQ pro Foobar je asi nejlepší co jsem testil,takže je vysoká pravděpodobnost,že filtr pro "volume" používá stejný algoritmus.To,že je nejlepší,ale neznamená,že neovlivňuje signál.


Volume žádný filtr nepoužívá, je to normální operace dělení.

dhfool napísal:
IMůžte někdo vygenerovat 10khz sinus 44.1,upsampluvat ho na 96khz a ukázat obrázky kde bude sinusovka originál 44.1khz,upsamlovaná 96khz,generovaná v 96khz?Nemám na to soft.Díky.


Legálních softů zdarma je celá řada, pro tento účel bych doporučil audacity http://audacity.sourceforge.net/ . Lze v ní i resamplovat (Tracks - Resample). Kvalita filtru se nastavuje v preferencích, přesný typ algoritmu by se musel zjistit ze zdrojáků.

Jinak rozdíl ve tvaru upsamplovaného a přímo vygenerovaného signálu z obrázku určitě nepoznáš, rozdíly budou příliš malé, abys je viděl na obrázku s rozlišením amplitudy max. pár stovek pixelů.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 22:33:42    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Volume žádný filtr nepoužívá, je to normální operace dělení.


Nikdy jsem se o to nezajímal.Ale když jsem si dělal loopback test karty,kdy jsem z ext.softu generoval 1khz a nasměřoval to do SpectraLabu,tak mi to ukázalo THD 4%.Po překontrolování kabeláže,zda není někde povysunutá,jsem zkontroloval soft.nastavení a WAVE šavle byla o chlup pod 100%.Když jsem ji dal nahoru,tak vše bylo v normálu...Asi mám stihomam a už vidím partyzána za každým stromem...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 22:35:24    Predmet: Odpovedať s citátom

A ke všemu jsem lama,protože v Audacity nemůžu resample najít...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So marec 08, 2008 23:47:36    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
A ke všemu jsem lama,protože v Audacity nemůžu resample najít...


Potřebuješ nejnovější audacity 1.3 beta. Místo položky menu Project má Tracks, kde je Resample.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: Ne marec 09, 2008 00:30:45    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
btw.Dá se to namontovat přes VST most do Foobaru.
Spíš hledám solidní "lampový zkreslovač" v digitální podobě...Analogový už mám-zdědil jsem tohle http://www.correct.cz/detail.php3?typ=ARP662A&odvetvi=av.audio


1. Kde se najde VST most do Foobaru ?

2. Lampových zkreslovačů je hromada, jeden horší než druhý - asi proto, že každé ucho má jinou představu o tom, co to je "lampový zvuk". U skutečných lampových zesilovačů je podstatné to, že současně fungují jako kompresor, takže zkreslení nepřeleze určitou hranici

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dhfool
Hifi expert


Založený: 26 december 2006
Príspevky: 1200
Bydlisko: ČR/Ol/Dr

PríspevokZaslal: Ne marec 09, 2008 09:33:54    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.edisk.cz/stahni/24283/foo_dsp_vst.dll_128.2KB.html

Jsou i lepší,ale tohle mám vyzkoušené.Funguje to perfektně na libovolný vst plugin.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
velky bobo
Big Audio Druid


Založený: 04 február 2007
Príspevky: 2647
Bydlisko: U mně doma

PríspevokZaslal: Ne marec 09, 2008 16:24:33    Predmet: Odpovedať s citátom

dhfool napísal:
http://www.edisk.cz/stahni/24283/foo_dsp_vst.dll_128.2KB.html

Jsou i lepší,ale tohle mám vyzkoušené.Funguje to perfektně na libovolný vst plugin.


Cenk jů.

_________________
Nemám nic proti hifi, vadí mi jen hifisti. Ale technokraty taky zrovna nemiluju.
http://www.kvakeri.cz/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St november 05, 2008 11:24:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Nový SoX 14.1.0 http://sox.sourceforge.net/ obsahuje zcela nový resampling filtr napsaný dle http://ldesoras.free.fr/doc/articles/resampler-en.pdf . Výsledky jsou velice zajímavé

http://www.ronybc.8k.com/linux-tweaks.htm#sox

http://src.infinitewave.ca/

Už se těším na další verzi 14.2.0, která umí lámat vstupní stream do více výstupních souborů - třeba podle ticha mezi tracky pro nahrávání z LP nebo bezpečnostní/archivační záznamy

http://sox.cvs.sourceforge.net/sox/sox/ChangeLog?view=markup

http://sox.cvs.sourceforge.net/viewvc/sox/sox/sox.1?view=markup
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
xvlk
Hifista


Založený: 25 marec 2008
Príspevky: 190
Bydlisko: Praha+-50km

PríspevokZaslal: Ut november 11, 2008 18:24:55    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
napsaný dle http://ldesoras.free.fr/doc/articles/resampler-en.pdf

Ve videotechnice existuje mnoho suboptimalnich reseni,
a jsou docela slozita - aplikovana na zvuk vsak nefunguji.
80 dB odstup neni nic moc...
Ja bych resampling napsal spise podle tohoto clanku:
http://radio.feld.cvut.cz/AES/atp2005/proc/atp05.pdf
strana 64.

_________________
Avg(uš**2)=4kTRgammaDeltaf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1409

PríspevokZaslal: Ut november 11, 2008 18:55:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Není to skrytá reklama ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut november 11, 2008 19:33:16    Predmet: Odpovedať s citátom

xvlk napísal:
dustin napísal:
napsaný dle http://ldesoras.free.fr/doc/articles/resampler-en.pdf

Ve videotechnice existuje mnoho suboptimalnich reseni,
a jsou docela slozita - aplikovana na zvuk vsak nefunguji.
80 dB odstup neni nic moc...
Ja bych resampling napsal spise podle tohoto clanku:
http://radio.feld.cvut.cz/AES/atp2005/proc/atp05.pdf
strana 64.


Nevím, dle http://www.ronybc.8k.com/linux-tweaks.htm#sox a hlavně http://src.infinitewave.ca/ mi ty výsledky nepřijdou zrovna špatné.

Pokud jsi již napsal kostru v Céčku, zkus ji obalit do efektu SoXu, pro Tebe by to měla být sranda. Pak můžeme porovnávat Smile A pokud to bude super, komunita jistě ráda uvítá nový resampler.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
xvlk
Hifista


Založený: 25 marec 2008
Príspevky: 190
Bydlisko: Praha+-50km

PríspevokZaslal: Ut november 11, 2008 20:50:05    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:

Pokud jsi již napsal kostru v Céčku, zkus ji obalit do efektu SoXu, pro Tebe by to měla být sranda.

To jako abych se ucil jejich datove struktury, to asi sranda nebude.
Kdysi jsem takhle vypreparovaval algoritmy z CSoundu a dalo
mi to dost prace.
Ale to nic nebrani Tobe, abys muj SRC do neceho "obalil", ja to neumim.
Jen by bylo slusne ocitovat puvodni pramen. Komentar k tomu je. Pripominam, ze stromovou sumaci za FIRem jsem delal kvuli pouziti floatu ve kterem zpracovavam nahravky. A pokud pouzijes kod jako SRC pro downsampling, bude asi nutne predsadit jeste jeden FIR jako antialiasing.
Jinak ja v cecku pisu, protoze se mi libi (a umim Karla - uz ze zakladky), ale linux mne nejak nesedl, mne holt vyhovovaly k pocitaci ty magnetofonove kazety.
P.S.: Suboptimalni neznamena spatny. Ja jen, ze pouzit wavelettovou transformaci jako mezivypocet pro SRC je na mne trochu moc slozite.
A mozna se to projevuje prave na casove-kmitoctovem rozlozeni chyb
onoho vypoctu. Ale netvrdim, ze muj algoritmus je lepsi - tedy ze
pri mensim vypocetnim vykonu vypocita presnejsi data - ale je trivialni.

_________________
Avg(uš**2)=4kTRgammaDeltaf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St november 12, 2008 22:35:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Snažil jsem se pochopit ten článek, leč spoustu věcí jsem již z vejšky zapoměl a princip poněkud nevidím.

Nechápu zcela klíčovou větu:

citácia:
Převodník vzorkovací frekvence je vlastně takový operátor posunutí /5/, jehož hodnota „k“ se
mění v závislosti na okamžité fázi vstupního a výstupního signálu. Jde tedy o parametrickou
soustavu.


Ve vztahu /5/ žádný parametr k není, možná to má být parametr d.

Jak zavedu zdrojovou a cílovou fs do uvedeného algoritmu? Jde o parametr e, tedy např. e = 88,2/44,1 = 2 ?

citácia:
Pripominam, ze stromovou sumaci za FIRem jsem delal kvuli pouziti floatu ve kterem zpracovavam nahravky


I to je již bohužel nad mé znalosti - proč se to dělá jen pro float?

Opravdu mi ten algoritmus bude pro X volání wave_in volat wave_out Y krát, kde obě čísla jsou v požadovaném poměru vzorkovacích frekvencí?

Ty koeficienty FIRu mi přijdou poněkud krátké - existují nějaké přesnější verze?

Pak bych to do SoXu mohl zkusit zaimplementovat, co to udělá. Efekt dostává na vstupu pole (buffer) 32-bitových integerů + číslo kanálu, na výstup zase dává pole integerů. Když dám hlavní proměnné (ai, ci, k, instp) jako globální mimo konverzní metodu (aby se uchovávaly mezi jejím voláním pro bloky dat), neměl by to být problém.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
xvlk
Hifista


Založený: 25 marec 2008
Príspevky: 190
Bydlisko: Praha+-50km

PríspevokZaslal: So november 15, 2008 13:27:01    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:

citácia:
Převodník vzorkovací frekvence je vlastně takový operátor posunutí /5/, jehož hodnota „k“ se
mění v závislosti na okamžité fázi vstupního a výstupního signálu. Jde tedy o parametrickou
soustavu.

Parametrická soustava je taková lineární soustava, ve které dochází ke
kmitočtové transformaci.
Když se to veme do důsledků, tak terminologie NF techniky je zcela
špatně. Parametrický ekvalizér není parametrická soustava, je to jen
lineární soustava, jejíž kmitočtová charakteristika je nějak parametrizována
- tedy měněna - v závislosti na jednom (nebo několika) vnějším parametru - což je jednodušší pro ovládání, než měnit např. koeficienty impulzní odezvy. Mělo by se tedy říkat "parametrizovaný ekvalizér".
Správně to je u "paragrafického ekvalizéru" - tedy parametrizovaného
grafického ekvalizéru.

Naproti tomu převod vzorkovacího kmitočtu je parametrickou soustavou,
protože pokud se podíváme na výstupní data ze SRC (uvažujme harmonický signál) a myslíme si, že jde o data o původní vzorkovací frekvenci, vidíme nutně harmonický signál na kmitočtu k* původním, tedy
jiném.
Samozřejmě to tak nebude fungovat u toků dat, jen u souborů,
proto pracuji jen se soubory a to "jádro SRC v cecku" je pro mne hotový
program.

dustin napísal:

Ve vztahu /5/ žádný parametr k není, možná to má být parametr d.


pokud se d bere jako nějaká funkce času, tak je jádro /5/ jádrem
parametrické soustavy, pokud je ovšem d bere za konstantu, je
to jen jádro operace posunutí, která kmitočet nemění.


dustin napísal:

Jak zavedu zdrojovou a cílovou fs do uvedeného algoritmu? Jde o parametr e, tedy např. e = 88,2/44,1 = 2 ?

Presne tak, bude mozna ale nutne pozmenit parametry toho spojiteho
prototypu, to uz bude chtit heuristiku, ale s tim si jiste poradite.

dustin napísal:

citácia:
Pripominam, ze stromovou sumaci za FIRem jsem delal kvuli pouziti floatu ve kterem zpracovavam nahravky


I to je již bohužel nad mé znalosti - proč se to dělá jen pro float?


Protoze u scitani integeru k zadnym zaokrouhlovacim chybam nedochazi.
Algoritmus jsem delal v dobe, kdy INT64 mela jen ALPHA na Karlaku,
ale dnes to ma kazdy na stole.

dustin napísal:

Opravdu mi ten algoritmus bude pro X volání wave_in volat wave_out Y krát, kde obě čísla jsou v požadovaném poměru vzorkovacích frekvencí?

Ten algoritmus jsem cut a pastenul z odladeneho kodu, takze by mel.
Ale treba tam nejake preklepy za ta leta pribyly.

dustin napísal:

Ty koeficienty FIRu mi přijdou poněkud krátké - existují nějaké přesnější verze?

Tam zadne koeficienty FIRu nejsou, tam je spojity prototyp sinc s Blackmann-Harissovym oknem. Pocet koeficientu se dava parametren N, ktery musi byt RADIX2, kvuli tomu stromovemu scitani.

dustin napísal:

Pak bych to do SoXu mohl zkusit zaimplementovat, co to udělá. Efekt dostává na vstupu pole (buffer) 32-bitových integerů + číslo kanálu, na výstup zase dává pole integerů. Když dám hlavní proměnné (ai, ci, k, instp) jako globální mimo konverzní metodu (aby se uchovávaly mezi jejím voláním pro bloky dat), neměl by to být problém.


Tomuhle zese nerozumim ja, ale az budete mit vysledky, tak se
na ne rad podivam a mozna poradim s nejakou heuristikou.

Jen na okraj mam dotaz: Ten SOX bude chtit kazdou chvili nejaky
vysledek, ale muj algoritmus ho da, kdyz mu to vyjde. Ja nemam ani tuseni, jak tam chcete udelat synchronisaci bufferu pro real-time provoz.

_________________
Avg(uš**2)=4kTRgammaDeltaf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3990
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So november 15, 2008 22:38:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky, zkusím to naimplementovat. Předpokládám, že vstupní int32 musím převést na float, ideálně float64.

citácia:
Jen na okraj mam dotaz: Ten SOX bude chtit kazdou chvili nejaky
vysledek, ale muj algoritmus ho da, kdyz mu to vyjde. Ja nemam ani tuseni, jak tam chcete udelat synchronisaci bufferu pro real-time provoz.


To naštěstí nemusím řešit, je to jenom filtr - dostane pár dat v poli, zpracuje a vrátí jiné pole. Časování obvykle řeší až poslední článek řetězce (callbacky driveru zvukovky, časovače v nějakém streamovacím serveru atd.) a je na upstreamu, aby mu stíhal data posílat včas. Samozřejmě u žravého algoritmu může dojít k tomu, že CPU nestíhá a v real-time provozu nastanou výpadky. Jinak obvyklé použití SoXu je v režimu soubor in - soubor out.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Resampling, upsampling, komprimacia zvuku Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist