Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Filtrační kondenzátory a výstupní relé pro Denon PMA-1500R
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: Ut november 14, 2017 14:08:36    Predmet: Filtrační kondenzátory a výstupní relé pro Denon PMA-1500R Odpovedať s citátom

Zdravím vespolek,

potřebuji vyměnit vadné (nafouknuté) filtrační kondenzátory a občas stávkující výstupní relé v mém "pohonu PC speakerů" Denon PMA-1500R. Pokud by měl někdo ze znalých čas a náladu poradit, kde a jaké rozumné náhrady objednat, budu rád. Ideálně v ČR, ale není to podmínkou.

Servisní manuál je zde:

http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/pdf/telecharge.php?pdf=Denon-PMA-1500R-Service-Manual.pdf

1) FILTRAČNÍ KONDENZÁTORY

Původní filtrační kondenzátory jsou ELNA 8200uF/71V
Výška 51 mm (maximum je 55 mm)
Průměr 35 mm (maximum je 40 mm)
Rozteč vývodů 10 mm (při nejhorším lze díry v plošném spoji převrtat)



Má smysl "rozumně" zvýšit kapacitu např. na 10000uF nebo klidně i víc?

Např. Nippon nebo něco jiného?

https://www.ges.cz/cz/elektrolyticky-snap-in-kondenzator-bsn-10000-80-smh-GES05414208.html

http://www.semic.cz/cz-detail-138163-e-gt-10g-80-k05-35x50-amp-kn.html


2) VÝSTUPNÍ RELÉ

Původní relé je značky DEC typ DH2TU (24VDC/3A/120VAC, na schematu RL901)
Ohmický odpor cívky jsem naměřil 1100 Ohm, což odpovídá "spotřebě" cívky 0,53 W:

http://www.j-dec.co.jp/images/pdf/dh.pdf

Rozměry jsou: délka 29 mm, šířka 12,5 mm, výška 25 mm.
Provedením odpovídá tomuto výkresu, jen nemá vyvedené rozpínací kontakty (ty lze u nového relé samozřejmě uskřípnout):




U zde na fóru doporučovaných značek jsem snad našel adekvátní náhrady. Jasno nemám ohledně materiálu kontaktů a zatižitelnosti - zda je lepší zvolit materiál AgNi+Au a smířit se s nejnižší zatižitelností 6A (která je i tak oproti originálu dvojnásobná), nebo zvolit jiný materiál s vyšší zatižitelností:

Finder 44.52.9.024.5000 (6A, materiál kontaktů AgNi+Au, v ČR asi nedostupné, U Farnella 273 Kč + nehezkých 680 Kč přepravné)

Finder 44.62.9.024.4000 (10A, materiál kontaktů AgSnO2, v ČR snad dostupné přes 100 Kč)

Finder 44.62.9.024.0000 (10A, materiál kontaktů AgNi, v ČR běžně dostupné do 200 Kč)

Finder 44.52.9.024.0000 (6A, materiál kontaktů AgNi, v ČR běžně dostupné do 100 Kč)

https://www.findernet.com/en/worldwide/products/families/18/series/44
http://gfinder.findernet.com/public/attachments/44/CS/S44CS.pdf


Finder 40.52.7.024.2000 (8A, materiál kontaktů AgCdO, v ČR snad dostupné do 200 Kč)

Finder 40.52.7.024.0000 (8A, materiál kontaktů AgNi, v ČR běžně dostupné do 100 Kč)

https://www.findernet.com/en/worldwide/products/families/18/series/40
http://gfinder.findernet.com/public/attachments/40/CS/S4031_61CS.pdf


Schrack RT424024 (8A, materiál kontaktů AgNi 90/10, v ČR běžně dostupné do 100 Kč)
https://www.schrack.cz/eshop/rele-rt-2p-8a-24vdc-5mm-rt424024.html
https://image.schrack.com/katalogseiten/k_k-indus-e2_462-466_en.pdf


Schrack RP421024-B (8A, materiál kontaktů Ag, v ČR běžně dostupné do 100 Kč)
Materiál kontaktu: Ag
https://www.schrack.cz/eshop/rele-rp-2p-8a-24vdc-agni-rp421024-b.html


Omron G2R-2A-DC24 (materiál kontaktů Ag, v ČR nedostupné, U Mousera 100 Kč + 500 Kč přepravné)
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Omron-Electronics/G2R-2A-DC24/
http://www.mouser.com/ds/2/307/en-g2r-15525.pdf


Díky ....

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Soaron
Hifi expert


Založený: 27 december 2015
Príspevky: 1255

PríspevokZaslal: Ut november 14, 2017 18:31:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja by som sa riadil hodnotami súčiastok a skúsil vybrať čo najpodobnejšie.

PS: poštovné u mouser je nad 50 ečiek zadarmo.

_________________
PC - DIY silver USB - RME ADI-2 DAC - DIY XLR - BVA PA300SSE - Atohm Zef Max - Zingali Italy Naples
PC - AUDIOPHONICS U-SABRE - DIY HYPA 1 + AKG Q 701 a HE-560
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1559

PríspevokZaslal: Ut november 14, 2017 19:18:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Relé bych dal klidně 4052 nebo když se daly ještě dobře sehnat, byly vynikající Takamisawy VSB24 (používal je i kazzatel),míval sos, teď nevím jestli se dají snadno koupit.

Pokud bys chtěl tyhle kondíky:

https://cz.mouser.com/ProductDetail/United-Chemi-Con-UCC/ESMH800VNN123MA63T/?qs=%2fha2pyFadujrEUxAoBSOtLM%2fnChHG6BNBybqiRI9Sr3ZBrp0YXEX9GZdZc7RiGnA

Tak si budu z mouseru brát 4 kousky pro sebe, tak jich klidně vezmu 6. Poštovné bude zadarmo, jen pošta k tobě (budu tam brát za víc jak 50 Euro)

Ty 4052 na 24V mám doma, tak ti jednu k tomu můžu přihodit, cena jako v GME.
https://www.gme.cz/rele-s-dc-civkou-24v-finder-40-52-9-024-0000
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1468
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Ut november 14, 2017 22:18:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Tyto kondy mohu doporučit :

https://www.ges.cz/cz/elektrolyticky-snap-in-kondenzator-bsn-10000-80-smh-GES05414208.html

Relátka viz SZ.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1559

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 07:57:49    Predmet: Odpovedať s citátom

Máš Tomáši ověřeno že GES je na 100% originál ? U polovodičů je to u nich 20/80 originál/pajc, už tam nenakupuju. Pokud by to byly origoš, je to slušná cena.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 335

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 09:58:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Kdyby jsi sháněl originální relé, tak mám někde zahrabanou desku s výstupními relé pro PMA-725R. Podle fotky na webu to vypadá,, že jsou tam ta samá relátka.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ythren
Hifi obsluha


Založený: 26 október 2016
Príspevky: 33

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 10:06:38    Predmet: Odpovedať s citátom

pasují tam finderácká relátka https://www.gme.cz/rele-s-dc-civkou-24v-finder-40-52-9-024-0000
jenom uštípneš přebytečné dvě nožičky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 10:16:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky všem za rady a nabídky. (Technická: pokud se s někým dohodnu, tak samozřejmě posílám peníze předem na účet. A nespěchám na to).


1) Co se týče pajců, tak je fakt, že kondíky bych každé dva roky měnit opravdu nechtěl ... Sad

Ty United Chemi-Con 12000uF/80V od Mousera jsou moc vysoké - nevešly by se pod kryt. Takže by se musela vzít verze 10000uF/80V:

https://cz.mouser.com/ProductDetail/United-Chemi-Con-UCC/ESMH800VNN103MA50T/

Pokud je u Mousera dost velká pravděpodobnost originálů a ty kondenzátory jsou ověřené, tak proč ne.


2) Relé Takamisawa VSB-24STB jsem nedostupné nikde nenašel. Dostupná není ani náhrada Fujitsu VSB-24STB.

Ohledně staršího relé se trošku obávám toho, aby na tom nebylo podobně jako to moje. Sad

Ale mám nabídku od Sendyho na Finder s pozlacenými kontakty, což je předpokládám z dostupných možností ta nejlepší, takže alespoň toto je snad vyřešeno. Jen zatím nevím, zda má verzi se spotřebou cívky 0,5W (jako relé originální) nebo verzi s 0,65W. Nejsem schopen posoudit, zda lze případně použít i verzi s vyšší spotřebou - aby se něco někde nepřehřívalo apod.


3) Ještě mi do SZ dorazila rada, abych vyměnil všechny elektrolytické kondenzátory - že po těch letech bývají vadné taky. Problém je, že měřák kapacity a ESR nemám, takže původní kondíky změřit neumím. Vyměnit všechny na blind samozřejmě můžu (je to pár korun a hodina práce), ale je to takové ... takové.

Lze ještě pořídit "Zajícometr" nebo nějaký podobný měřák, kterým lze ověřit stav kondenzátorů bez vypájení? Využil bych ho i v budoucnu:

http://www.zajic.cz/esr/esr.htm

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=2647

Případně pokud někdo nějaký takový měřák máte, tak mi ho nabídněte. Díky ...

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4214
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 11:05:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Pár let používám tenhle tester https://www.ebay.com/itm/Mega328-LCR-T4-ESR-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-SCR-Inductance/401048089162 a řekl bych, že měří rozumně. Kontroloval jsem s ním několik nenaskakujících spínaných zdrojů, zobrazené ESR mělo mezi starými a novými kondenzátory dost velké rozdíly, takže něco měří. Po výměně takových kondenzátorů zdroje naskočily.

Přesnost měření neumím posoudit, ale opakovatelnost je překvapivě vysoká.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 11:25:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky. Ale z tvého příspěvku ani z popisu na eBayi mi není jasné, zda tím lze testovat i nevypájené kondenzátory ...
_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4214
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 11:44:20    Predmet: Odpovedať s citátom

IMO ten tester bude pro kondenzátory fungovat velice podobně, jako ten odkazovaný zajíc. Jenom umí daleko víc druhů měření různých součástek, které aplikuje postupně. Takže se asi může stát, že test na přítomnost třeba diody přijde dřív než kondenzátoru a změří to ty dva páry diod v sérii z můstku, které jsou k filtračnímu kondenzátoru připojené paralelně v závěrném směru.

Vybrat si konkrétní typ měření bohužel nelze, je to plně automatické. Takže nevím, ale mohu to doma vyzkoušet. Bude však záležet na konkrétním firmwaru, který se pořád vyvíjí a mění.

Bude to klon tohoto http://avrtester.tode.cz/index.php?p=o-avr-testeru , tam se o tom testování zapájených součástek mluví a právě zmiňují možnost detekce okolních součástek.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4804
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 11:45:03    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
2) Relé Takamisawa VSB-24STB jsem nedostupné nikde nenašel. Dostupná není ani náhrada Fujitsu VSB-24STB.

Už sa nevyrába (EOL)..A bol to jednopólový typ na 16A. Vhodný je FTR-F1CL024R od Fujitsu, príkon 400mW, kontakt 2x8A .
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4214
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 11:48:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Nicméně za těch 130 korun se to docela vyplatí mít doma Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 14:38:38    Predmet: Odpovedať s citátom

BV: To relé Fujitsu je na soselectronic.cz i soselectronic.sk uvedeno jako "na objednávku". Má podle vás oproti výše zmíněnému Finderu s pozlacenými kontakty nějakou výhodu, kvůli které by se vyplatilo na něj čekat?

dustin: Pro mě by ta komplexnost a nemožnost vybrat si konkrétně měření kondenzátorů byla spíš komplikací než výhodou. Moje schopnosti a ambice v této oblasti končí právě u výměny elektrolytických kondenzátorů. Takže bych si raději připlatil za jednoúčelový přístroj. Smile

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4804
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 17:36:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Nie, je to "normálne" relé, nič výnimočné.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 890

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 20:43:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Si si istý, že to relé je chybné? Jeho nespínanie môžu spôsobiť aj chybné kondenzátory.
Sám som mal taký prípad. Po zapnutí zosilňovača občas relé nezopli a rozsvietila sa kontrolka "ochrany". Po výmene kondenzátorov všetko OK.

Odporúčal by som skontrolovať aj ďalšie kondenzátory. Zvlášť tie v blízkosti chladičov a väčšie kapacity.

Tester ESR mám tiež od Zajíca. ESR je závislé na kapacite, takže pri meraní číselných hodnôt potrebuješ ešte tabuľku s toleranciou ESR podľa kapacity, alebo detailné parametre meraného kondenzátora. Zajícov merač má len jednoduchú tabuľku s diódami, na identifikáciu chybného kondenzátora to však postačuje.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: St november 15, 2017 23:19:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Jistý si vadným relé nejsem. Není to o tom, že by relé nespínalo nebo že by reagovala ochrana, ale občas po zapnutí zesilovače jeden nebo druhý kanál nehraje. Ale stačí relé párkrát "procvaknout" pomocí tlačítka mute na dálkovém ovladači a nebo na chvilku zvýšit hlasitost a pak zesilovač začne hrát normálně. Samozřejmě to může být i něčím jiným, ale pokud se nepletu, tak nejčastější příčinou tohoto chování jsou zoxidované nebo opálené kontakty relé. Výměnou relé asi nic nezkazím.

Ostatní kondenzátory by minimálně za kontrolu stály, takže jsem si objednal tester Zajíc.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6904

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 00:18:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Relé : chce to koupit místo dvou kusů kusy čtyři ( 16 A ). Dvě si skovat a až ta vyměněná začnou zase blbnout, tak je opět vyměnit. Vzhledem k tomu, že to bude nejdříve tak za deset let, bych se na nějakou dlouhoživotnost vysral, je to nejjednodušší....Tímto se otevírá životnost minimálně cca 20 let a myslím si, že pak už to to bude jedno, budeš stejně hluchej....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 00:37:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Relé je elektromech. součástka a kontakty oxidují, migrují nečistoty - životnost a spolehlivost spínání zvlášť pro nízkonapěťové signály je omezená. Pro dlouhodobě spolehlivé spínání potřebují relé minimální zátěž, která kontakty "oživuje". To u audiosignálu není zajištěno. Na druhou stranu se jedná o výkonové spínání. Z těchto důvodů bych se vyvaroval použití pozlacených kontaktů (vhodných pro čistě signálové účely) a volil materiál Ag-Ni (čistý kov - výkonové použití). Zlato má tendenci se svařit, nebo sleze. Oproti tomu kompozice AgSnO2 je zase použitelná jen pro těžký provoz s odpínáním indukčností (ne na malé napětí). Také je dobré použít relé s jedním kontaktem, než se dvěma paralelně.
Doporučuji Schrack - RT334024 Pošlou i kusovku - výroba v Evropě (něco i na Moravě) - zaručený původ (pokud to člověk nebere u Chobota). Provedení je těsné (prach), i když ne s ochrannou atmosférou.
https://www.schrack.cz/eshop/rizeni-a-ovladani/paticove-casove-merici-hlidaci-rele-a-rele-do-plosnych-spoju/rele-do-plosneho-spoje/rele-schrack-do-plosneho-spoje-serie-rt/rele-rt-1z-16a-24vdc-5mm-rt334024.html
Pokud se osadí patice (snad se vejde - relé je nízké), lze ho po nějakém tom roce přepíchnout za nové bez skřípění zubů. Věčné to není - jak uvedeno - mechanický kontakt.

Ohledně kondíků nechápu to obecné zalíbení v Nippon-Chemi. Ne, že by se nejednalo o ověřenou kvalitu, ale pokud si mohu vybrat od jedné hodnoty Nippon - typ se 85°C/2000hod, nebo provedení na 105°C/5000hod (výše uveden Kendeil K05 od Semicu) s nižší cenou, hádejte, co považuji za logické uvažování. Navíc ten Kendeil (It.) asi nikdo nekopíruje a neprodává po letech skladování v obskurních kšeftech. V Semicu jsou velice solidní.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2282
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 08:49:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Nippon vede i Ecom a na 105° a je to taktez solidni shop..Mezi dalsi kvalitni elyty lze zaradit i Nichicon a (tady min obvykly) Rubycon.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1559

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 09:54:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Karel S. napísal:
provedení na 105°C/5000hod (výše uveden Kendeil K05 od Semicu) s nižší cenou, hádejte, co považuji za logické uvažování. Navíc ten Kendeil (It.) asi nikdo nekopíruje a neprodává po letech skladování v obskurních kšeftech. V Semicu jsou velice solidní.


Až na to, že ten Kendeil je IMO pěkná sračka. Italové mají dělat sýr, ne se srát do kondíků Laughing Kolika lidím i tady se už nafoukly ?
Taky bych si klidně vybral raději EPCOS nebo jiný, ale ono ani u značkových prodejců toho zas tak moc na výběr není.


Naposledy upravil djrix dňa Št november 16, 2017 11:05:33, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19444

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 10:00:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Kacířský dotaz - měli jste někdo problémy s obyčejným Jamiconem?
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1559

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 11:04:04    Predmet: Odpovedať s citátom

S malými velikostmi nikdy. Jako velké filtrační kýble jsem je nikdy nepoužil. U toho Kendeilu mi to připadá že mají malou rezervu v obalu, je fakt že ke ztrátě kapacity u kusů co jsem měnil nikdy nedošlo, ale přecijen ten nafouknutý čepec moc klidu nepřidá.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3242

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 12:00:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky všem za ochotu poradit a podělit se o své zkušenosti. To, že zkušenosti budou různé, jsem tak trošku předpokládal, takže nakonec z toho stejně bude pěkná losovačka. Smile

1) Že žádné relé nevydrží věčně, je mi jasné. Pokud vydrží 10 let, tak ho budu kromě této výměny ve svém životě měnit užz maximálně 2x. Sad

Zesilovač mám v malé pracovně, krmím s ním citlivé regálovky (91dB) a nahlas nehraju, takže za běžného provozu asi nelze předpokládat nějakou zátěž, která by kontakty "oživovala". Takže v tomto konkrétním případě by možná ty pozlacené kontakty smysl dávat mohly, ne? Navíc podle sendyho výstupní relé s pozlacenými kontakty používá např. Yamaha.

Byl by někdo ze zkušených ochoten potvrdit, že s relé s vyšším odběrem cívky (0,65W místo 0,5W) nebude v konkrétním zesilovači problém? Ve schématu je cívka relé označená RL901:



Kompletní servisní manuál je zde:
http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/pdf/telecharge.php?pdf=Denon-PMA-1500R-Service-Manual.pdf


2) Co se týče kondenzátorů - asi se stavím v té naší poslední kamenné prodejně součástek, co v našem stotisícovém městečku přežila - a poprosím majitele, aby mi něco slušného doporučil a prodal. Většinou vybírá dobře. Běžně tam nakupuji elektrolytické kondenzátory do spínaných zdrojů, základních desek, routerů a dalšího digitálního balastu a je to v pohodě. Třeba v RouterBoardech od Mikrotiku vydrží původní kondenzátory sotva přes záruku a po jejich výměně to jede "na věky".

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 14:44:06    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix napísal:
... Kolika lidím i tady se už nafoukly ? ...

No, pokud u síťového zdroje s transformátorem, navíc proudově namáhaného, který dává 59,99VDC použiju koďan ve třídě 63V, tak se nesmím divit, že se mi nadme. Pokud uvažuji jistou rezervu, tak jsem v klidu. Podstatné (alespoň pro mne) není osadit největší možnou kapacitu, ale v dané velikosti malý Rs a ta rezerva.
(za mne 63V typ bych použil pro napětí tak cca 50V)
Osobně jsem nikdy při jisté opatrnosti s dimenzováním neměl nikdy problémy a známé války typu Jamicon/Hitano mne minuly. Musíme prostě brát zřetel na fakt, že elyt je nejméně spolehlivá součástka. Při volbě typu jde o to, zda chci / nechci mít práci se servisem (vše se dá zajistit).

Tolik i odpověď Pavlovi: Demontoval jsem staré moduly. Osazené Jamicon, Hitano atd. - prostě tím "co bylo" - ovšem vše "ty lepší" na 105°C a typy "35V" měly na sobě cca 22-26V - podle sítě. Provozní teplota v rozvaděči cca 40°C. Ty kondenzátory byly v provozu asi 8let ve fabrice a jely minimálně na dvě směny. Po letech jsem je rozpáral (vyschlost???), změřil (jen Zajícometrem). Vše v normě. Nafouknuté taky nebyly. Mohu snad ještě nějaké dohledat a donést - odpadovou desku snad najdu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Karel S.
Hifista - zaslúžilec


Založený: 12 jún 2010
Príspevky: 610
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 14:51:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
...Byl by někdo ze zkušených ochoten potvrdit, že s relé s vyšším odběrem cívky (0,65W místo 0,5W) nebude v konkrétním zesilovači problém?...

To opravdu neřeš. Samotné to relé vytopí cca 0,5W a ten trand je buď seplý, nebo rozepnutý. Výkon je na něm zanedbatelný. Pokud by se jednalo o dvojnásobný proud, pak možná by to mohl být problém, ale takhle si děláš zbytečné starosti. Šetři si nervy na podstatnější problémy Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
kazzatel
Hifi inventar


Založený: 19 január 2007
Príspevky: 6904

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 17:28:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Děláš ze mě vola : prakticky ve všem mám zakázkově vyráběná trafa, kde je počítáno s kolísáním síťovýho napětí i špičkovým napěťovým přetížemím koďanů ( surge ). Kromě Kendailů se mi žádnej za ta léta nenafoukl. Z toho pro mě plyne prostě to, že jsem je přestal používat a basta fidly, žádná averze k italskýmu zboží...Začal jsem používat Chemicony na těchto pozicích, jsou na 80 V, surge je 100 V, takže nyní už bude klid....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2282
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 19:00:07    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Kacířský dotaz - měli jste někdo problémy s obyčejným Jamiconem?


Po 8 letech provozu DPA380 jsem při tuningu kontroloval kapacity a Jamicon 10m-63V 85stupnu (kupované v EZK) měl asi 4m2 oproti paralelním nichiconům na 105 které měli kolem 8m6. Zesilovač se ale dost hřál - měl původní cz chladič.


Naposledy upravil roberto dňa St júl 18, 2018 18:55:39, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1468
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 21:44:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Před časem jsem převzal rozpracovanou výrobu, kde byly Jamicony jako vazební kondy a blokáče. V podstatě všechny blokáče 100u/16V v miniaturním provedení byly po 3 letech na 50-70% kapacity, přitom byly v teplotách do 40 st.C, vazební miniatury 10u celkem drží. Velké elyty 2m2/35V v napájení modulů s TDA2050 taky docela odcházely...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19444

PríspevokZaslal: Št november 16, 2017 21:49:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za zkušenosti s Jamicony. Já je mám použité jen v ne-audio aplikacích nebo v preampech jako dodatečnou filtraci šín, takže nemám s nimi mnoho zkušeností. Zatím jsem ale nic z nich neměnil.

Ve zdrojích ve velkých zesilovačích mám pro filtraci Nichicony a Nippon Chemicon, s preferencí verzí na 105°C.

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist