Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

diaľkové k AKAI AM-69

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
tatko Tom
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 979
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So február 10, 2018 19:46:33    Predmet: diaľkové k AKAI AM-69 Odpovedať s citátom

Páni - komu dať opraviť, kde splašiť alebo čím nahradiť DO ku AKAI AM-69?
V podstate mi ide iba o reguláciu hlasitosti. Ostatné funguje no práve hlasitosť iba pri silnom stlačení aj to nie vždy.
Ak by bolo DO s ovládaním aj AKAI CD-62bol by to luxus no stačilo by samotné plne funkčné ovládanie hlasitosti zosilňovača.

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hugo2
Hifista - zaslúžilec


Založený: 29 august 2010
Príspevky: 513
Bydlisko: Zilina

PríspevokZaslal: So február 10, 2018 20:51:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Skúsil by som niektorý univerzálny ovládač. Dobrú skúsenosť mám s univerzálmi Schwaiger.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
tatko Tom
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 979
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So február 10, 2018 21:20:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Rozhliadnem sa - vďaka.
Zrejme najprv skúsim homemade opravu Smile

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 809

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 00:23:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak sú len "vymačkané" tlačítka, tak by si mohol vymeniť elektrovodivé gumičky na nich:
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=274&pg=det&article=9259

K otváraniu DO sa môže zísť:
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=638&pg=det&article=48720

Z univerzálnych DO sú lepšie tie, ktoré sa programujú cez počítač (infračervený vysielač). Nevyresetujú sa Ti po vybraní batérií. Ja osobne mám Alien, v programe k nemu je dosť veľká databáza ovládačov. Čo nie je v databáze, dá sa zosnímať s originálneho ovládača. Funkciu tlačítok si vieš v programe následne upraviť podľa vlastnej potreby.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 979
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 11:14:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Super - vďaka, otvorím to DO, predpokladám tie polovodivé vrstvy teda pôjdu vodivé gumičky a ak nie - aj https://goo.gl/qfWMF8 by stačilo na hlasitosť / mute
_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 979
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 12:08:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Prvý pokus - otvorill som DO bez špachtličky (montérske nechty...), plôšky gumičiek "Volume" nababral najmäkšou ceruzkou čo má dcéra .
Podstatne lepšie. Buď od známeho splaším alebo kúpim čo si poradil - vďaka Smile

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 12:39:53    Predmet: Odpovedať s citátom

MaG napísal:
Z univerzálnych DO sú lepšie tie, ktoré sa programujú cez počítač (infračervený vysielač). Nevyresetujú sa Ti po vybraní batérií. Ja osobne mám Alien, v programe k nemu je dosť veľká databáza ovládačov. Čo nie je v databáze, dá sa zosnímať s originálneho ovládača. Funkciu tlačítok si vieš v programe následne upraviť podľa vlastnej potreby.

To jako že k tomu UDO (univerzální dálkový ovladač) Alien existuje software pro PC, který umí přes infraport emulovat originální dálkový ovladač? To by mělo jít použít pro naprogramování libovolného UDO v případě, že není k dispozici funkční originální ovladač. Nenašel jsem ale stránky výrobce, kde by šel ten program stáhnout. Můžeš poslat odkaz ke stažení ze stránek výrobce, nebo ten program někam nahrát (třeba na uloz.to) a dát sem odkaz? Dík ...

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 809

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 15:17:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
To jako že k tomu UDO (univerzální dálkový ovladač) Alien existuje software pro PC, který umí přes infraport emulovat originální dálkový ovladač?

Nie, tak tomu nie je, infraport slúži na programovanie diaľkového ovládača. Využíva sa tiež na snímanie povelov z originálneho ovládača, ak daný ovládač nie je v databáze.

Ja mám ovládače od firmy Atos, ktorá je distribútorom:
https://shop.atoselektro.cz/-alien-4v1-programovateln-d-lkov-ovlada-ern-_d114336.html
V záložke "Soubory ke stažení" máš aj návod v češtine a odkazy na softvér.
Program má "firemnú databázu" priamo od výrobcu, ale tiež "internetovú databázu", do ktorej prispievajú užívatelia (môžeš prispieť aj Ty).
Program si vyžaduje registráciu.
Tu je priamy odkaz na strunku výrobcu:
http://www.clurc.net/soft.aspx
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 809

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 15:27:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Na úplne jednoduché ovládanie hlasitosti, či prepínanie vstupov... sa dajú použiť aj tieto ovládače:
https://shop.atoselektro.cz/alien-plus-d-lkov-ovlada-programovateln-_d70476.html
https://shop.atoselektro.cz/ovlada-d-lkov-seki-slim-ern-_d5915.html

Tie sa však programujú priamo povelmi z originálneho ovládača. Ak sú dlhšie bez batérií, môžu sa vyresetovať.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 16:08:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Dík. Takže pokud jsem to pochopil správně, tak to je stejný princip jako třeba u ovladačů Logitech Harmony, kde se ovladač připojí k PC USB kabelem a z PC se přenese nastavení všech tlačítek najednou. Tady je to "vylepšené" o to, že si člověk musí dokoupit "programátor", místo aby šel využít libovolný standardní infraport:
https://shop.atoselektro.cz/-program-tor-k-ovlada-i-alien-4v1_d27413.html

Nebo koupit "startovací" sadu s programátorem. Pak člověk ušetří krásnou stokorunu:
https://shop.atoselektro.cz/-ovlada-alien-4v1-usb-program-tor-startovac-sada_d70727.html

A ta pruda s registrací programu, když (pravděpodobně) používají nějaký proprietární protokol přenosu, takže je ten software nepoužitelný na cokoli jiného než na programování jejich ovladačů, je taky kouzelná.

Ale jestli to funguje a hlavně jestli je databáze přístrojů fakt obsáhlá, tak proč ne. Nejlevnější Logitech Harmony je za 1000 Kč, takže pokud člověk plánuje pořizovat ovladačů víc, tak se ten Mimozemšťan vyplatí i s tím "programátorem", který stačí jeden.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 809

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 17:07:57    Predmet: Odpovedať s citátom

V podstate áno. Je to určené hlavne pre predajcov, VO ceny sú o niečo lepšie.
Ten "programátor" bude asi len obyčajný USB/IR prevodník. Ale nemám iný, takže neviem odskúšať kompatibilitu.
Ale aj s tým "programátorom" je to lacnejšie, ako napr. spomínaný Logitech.

Softvér je len pre ich ovládače, v zozname si vyberáš presný typ ovládača. Ale je poskytovaný zdarma, takže v tom nevidím obmedzenie. Tiež nevidím dôvod, prečo by mali vyvíjať softvér pre ovládače od konkurencie.

Je to ako so všetkým, všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Nevýhodou "bežných" univerzálnych ovládačov je, že je človek obmedzený na nejakú "tabuľku kódov" (ktorú BUFO stratí), ktorá nemusí zabezpečiť funkčnosť všetkých funkcií, a ešte sa bez batérií aj vyresetujú (niektoré už počas výmeny batérií).
Tie Logitech budú pravdepodobne tiež dobré ovládače s možnosťou vhodného naprogramovania (prispôsobenia), ale ten USB port ich asi predražuje.

Mimochodom, vo "firemnej" databáze som našiel AKAI AM67, čo budú tie isté povely, ako na AM69.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 19:05:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Bohužel standardní datový infraport nelze použít pro dálkové ovládání, je to úplně jiný hardware.

Lze koupit hotové USB/IR vysílače, všechno to stojí od 30 dolarů. Dá se snadno udělat, např. přes sériový port - DTR pin.

Na nahrání a přehrání se krásně hodí arduino za 40 Kč, na netu je řada projektů.

Samozřejmě oprava tlačítek originálu je nejlepší řešení...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 19:47:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Že jejich software podporuje jen jejich ovladače je samozřejmě v pořádku.

Tím infraportem jsem měl na mysli právě ty externí infraporty, které se dříve připojovaly k seriovému portu a později k USB. Takových bych vyhrabal v práci a na půdě asi 5. Ty se daly použít k ovládání PC běžným dálkáčem (foobar2000 + Girder apod.).

USB port to u Logitechu asi neprodražuje. Že by USB zásuvka byla výrazně dražší než infra vysílač/přijímač? To spíš prodražuje provařená značka a v tomto případě asi oprávněně, protože ty jejich ovladače jsou kvalitní a hlavně databáze asi bezkonkurenční.

Další možné řešení je koupit si jeden dálkáč typu Logitech Harmony (nebo možná i ten Alien), ten naprogramovat a pak z něj přenést jednotlivé kódy do nějakého obyčejného univerzálu třeba z Lídlu. To je fajn, pokud má člověk např. malé děti kterým dálkáč občas vypadne z ruky, na chalupu apod.

Možností je zkrátka víc, což je fajn. Ale ke starému stroji samozřejmě patří starý originál a ne nějaká moderní tretka z leštěného plastiku - o tom žádná ... Wink

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 20:14:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
Ty se daly použít k ovládání PC běžným dálkáčem (foobar2000 + Girder apod.).


A mají vysílací diodu? Protože těch bývá podstatně méně.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 21:22:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Většina těch infráků se používala pro správu mobilních telefonů (starých tlačítkových Nokií apod.) a pro podobné účely - a tam by to bez obousměrné komunikace nešlo. To jednosměrné využití čistě ve funkci přijímače pro ovládání PC dálkáčem bylo jen takové domácí pokusničení s jedním infrákem, který už nebyl potřeba.
_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 21:45:07    Predmet: Odpovedať s citátom

To je ale právě datový infraport (IRDA), který k emulaci dálkového ovládání použít nelze. Hardware pro dálkové ovládání napojené na PC se mezi lidmi moc nevyskytuje a proto není nejlevnější, je to víceméně kusová výroba.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 22:44:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Teď tomu přesně nerozumím - tou emulací dálkového ovládání máš na mysli to, že by se PC chovalo jako dálkový ovladač a tedy povely vysílalo? Pokud ano, tak toto jsem nezkoušel. Ale opačně mi to fungovalo - tedy když PC přijímalo povely vysílané z klasického dálkového ovladače:

https://iramp.hw.cz/sw_ginder.html

Ale je to už strašných let. Možná ještě v dobách Windows 95 nebo 98 s infrákem připojeným k sériovému portu ...

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 23:10:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, TSOP byl připojený na DCD nebo DSR sériáku. Problém s vysíláním je modulace. Ze stavby IR extenderu mám vyzkoušené klíčování obyčejné 555, funguje OK. Pak by stačilo ovládání opět přes sériák (DTR).

A nebo tenhle velice hezký projekt, s tím by sis nahrál i přehrál cokoliv http://harctoolbox.org/arduino_nano.html

A nebo jenom to nano, nahrát na něj některý z record/replay sketchů na netu a jede se. Náklady pár piv + čas.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi expert


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 2957

PríspevokZaslal: Ne február 11, 2018 23:22:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Do takovýchto akcí se já už nepouštím. Vždyť já mám už snad měsíc doma stavebnici Zajícometru a ještě jsem na to nesáhnul. Hanba by mě měla zfackovat:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=25253

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po február 12, 2018 06:39:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, navíc ta oprava je stejně nejlepší.

Měsíc není přece žádná doba Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi expert


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 3648
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut február 13, 2018 19:13:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Dneska jsme na robotickém kroužku s kluky zkusili https://www.makeuseof.com/tag/introducing-the-tv-devil-an-easy-remote-control-arduino-prank/ , pár drátů a fungovalo to na první dobrou. Na digi osciloskopu jsme porovnali, že opravdu po stisku tlačítka jde do IR ledky přesně to, co předtím vylezlo z IR přijímače (samozřejmě + nosná).

Díky výborné IR remote library je tohle řešení fakt triviální.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 979
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Po február 19, 2018 10:18:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Diaľkové 4in1 objednané tu:

http://price-mag.net/eshop/audio-video/dialkove-ovladace/univerzalne-1/dialkovy-ovladac-superior-4v1-cierny-detail.html

Podľa rady dvoch ľudí som včera napísal na support výrobcu a DNES už súdoplnené telka a CDplayer čo máme a neboli tam - tak si predstavujem prístup ku zákazníkom Smile

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist