Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

MSYS - jednoduchý audio měřicí systém
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 22, 2018 22:26:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Tohle taky nemusí být špatné trafo. Výhoda je, že je v Praze na prodejně hned ke koupi.
http://www.prodance.cz/ntl1.html#download

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 22, 2018 22:34:47    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
...Teď k tomu napájení notebooku. Zdroj notebooku nemá připojení na PE a tím pádem nevznikne tvrdá smyčka ani po propojení se zesilovačem ve třídě I. Zůstane jakási kapacitní vazba která v 90% nevadí, aspoň u mě...

Obávám se, že to bude dost velká výjimka. Mám dojem, že většina zdrojů NTB má PE průchozí až do noťase.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 22, 2018 22:40:01    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Pro stolní počítač by problém připojení k zesilovači ve třídě I řešila USB karta + galvanické oddělení USB s minimální průchozí kapacitou. Některé analyzátory jsem viděl takhle řešené.

Moje USB externí zvukovka má na zadním panelu vstup pro napájení a přepínač, jestli má být napájená z něj, nebo přes USB.
Takže by stačilo galvanické oddělení pouze signálů bez napájení.
Dá se to sehnat za rozumné peníze ?
Nějaký tip ?
A co tohle :
http://www.analog.com/en/design-center/evaluation-hardware-and-software/evaluation-boards-kits/EVAL-ADUM4160.html#eb-overview
A nebo ?
http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~radim/zapojeni/usb/index.html
Brouk za dvě stovky a destička, to začíná být zajímavé...
https://cz.mouser.com/Search/Refine.aspx?Keyword=ADuM4160

Tady je plošňák, jenom vytisknout, nasvítit, vyvolat, vyleptat, osadit.
http://ok1cjh.nagano.cz/HW/Drobnosti_pro_vyvoj/Drobnosti_pro_vyvoj.htm

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9478
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št marec 22, 2018 23:35:17    Predmet: Odpovedať s citátom

opa, predpokladam, ze si to neskusal este hladat na ebayi (cca za 250 Kc mozes mat hotovy izolator) a za druhe predpokladam, ze netusis ze to funguje len pre usb 1.0 teda rezime low-speed a full-speed. vacsina dnesnych prevodnikov pouziva usb 2.0 high-speed rezim (urcite vsetky co podporuju viac nez 24/96 rezim).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 08:17:53    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
PMA napísal:
...Teď k tomu napájení notebooku. Zdroj notebooku nemá připojení na PE a tím pádem nevznikne tvrdá smyčka ani po propojení se zesilovačem ve třídě I. Zůstane jakási kapacitní vazba která v 90% nevadí, aspoň u mě...

Obávám se, že to bude dost velká výjimka. Mám dojem, že většina zdrojů NTB má PE průchozí až do noťase.


Souhlasím, že to tak má hodně notebooků. Ten můj ale patří mezi typy s adaptérem na dvoukolíkové vidlici, takže propojení na PE není ani fyzicky možné. Je to relativně nový ASUS.

USB musí být 2.0, jak psal miero.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3948

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 08:30:15    Predmet: Odpovedať s citátom

U menších notebooků (úhlopříčka displeje 13,3" a méně) bývají adaptéry s dvoupólovou síťovou vidlicí celkem běžné - např. ZenBooky od Asusu apod. Ale u větších notebooků jsem takový adaptér viděl jen jednou - u staršího Fujitsu-Siemens.

U stolního počítače by bylo možné použít picoPSU v kombinaci s externím 12V adaptérem bez PE. Podmínkou je ale PC s nízkou spotřebou (do 100W).

A byla by honička i s monitorem. Např. starší LG 27MP75HM měl externí adaptér s dvoupólovou vidlicí, aktuálně prodávaný LG 27MP68HM má třípólovou. Ale řešitelné by to bylo.

_________________
Reprodukční zařízení není hudební nástroj. Nemá hrát, ale reprodukovat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 08:50:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Proč je symetrický vstup nutnost i pro měření výkonových zesilovačů s nesymetrickým vstupem/výstupem

Pokusím se vysvětlit, co jsem nakousl ve vlákně u Dustina. Jako první se nabízí rozrušení měřicí signálové zemní smyčky. To je samozřejmě pravda a je to velký přínos. Existuje ale ještě další, možná ještě důležitější důvod, který se pokusím vysvětlit v připojeném obrázku. Dříve jsem se domníval, že stačí nesymetrické měření a prosté rozrušení zemní smyčky. Což se dá docílit dost jednoduše, na vstup zesilovače se přivede signál klasicky stíněným kabelem/koaxiálem s CINCH konektorem, z výstupu se signál odebere jen z "živé" svorky, opět koaxiálem, které má stínění ale zapojené jen u vstupu zvukové karty. Tím se eliminuje zemní smyčka, měřicí kabel zůstane stíněný a "nenachytává", síťové násobky zmizí a zdá se, že je vyhráno. Jenže takové zapojení dává v řadě případů optimistické a nerealistické výsledky. Eliminuje totiž i fakt, že od zátěže vede nějaký kabel na reprosvorku na "zemním" potenciálu, od které vede kus drátu do plošného spoje a dále vede cesta na plošném spoji do bodu, který "vidí" zesilovač jako svůj referenční vztažný bod, vůči kterému funguje zpětná vazba. Takže popsanou cestu od zpětné reprosvorky až do referenčního bodu jsme tím odpojením obešli. A na této obešlé cestě bohužel mohou vznikat jak rušivé síťové násobky, tak může být (v závislosti na návrhu plošného spoje) zdrojem dodatečného zkreslení, třeba díky uzavření návratového proudu od malých bypass elytů na desce. Bohužel je to prokázaná realita. Takže v loopbacku musíme výstup odebírat z obou reprosvorek nebo přímo ze zátěže, a symetrický vstup je tudíž nutnost, jelikož se musí měřit i napětí na reprosvorce se "zemním" potenciálem.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 08:57:06    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:
opa, predpokladam, ze si to neskusal este hladat na ebayi (cca za 250 Kc mozes mat hotovy izolator) a za druhe predpokladam, ze netusis ze to funguje len pre usb 1.0 teda rezime low-speed a full-speed. vacsina dnesnych prevodnikov pouziva usb 2.0 high-speed rezim (urcite vsetky co podporuju viac nez 24/96 rezim).

Tak to je pech. Crying or Very sad
A něco podobného pro USB 2.0 by nebylo ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9478
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 09:21:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Najlacnejsi USB 2.0 je asi tento: https://hifimediy.com/high-speed-usb-isolator-480Mbps
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 09:29:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za tip, může se to někdy i hodit.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5060
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 09:35:49    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
To je super. Považujete to za know how, nebo by to mohla být free zone?

Nie je to nič tajné, schéma (a Eagle data) sú v prílohe. V prípade vážneho záujmu mám voľné 4ks DPS..Je to na jednostrannej DPS, preto je tam pár jumperov.


Naposledy upravil BV dňa So marec 24, 2018 10:53:37, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 13:15:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Předpokládám, že to pochází odsud:
http://www.lundahl.se/wp-content/uploads/datasheets/feedback.pdf

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5060
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi marec 23, 2018 14:41:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Inšpirácia, ale nie je to presne to isté.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: So marec 24, 2018 09:35:01    Predmet: Odpovedať s citátom

CFA zesilovač, měření THD(+N) v závislosti na amplitudě pro 3 kmitočty, 100Hz, 1kHz, 7kHz do zátěže 4 ohm. Bylo by to zralé na re-design Laughing . Osa X relativní hodnoty, graf končí s nástupem limitace.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: So marec 24, 2018 10:41:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Další měření ukazuje na úskalí při použití samotné karty nebo i měřicího přípravku bez přepínání rozsahů. Systémy jako AP při měření zkreslení v závislosti na amplitudě průběžně přepínají rozsahy/citlivost a tím snižují vliv vlastního šumu přístroje na měřenou hodnotu. To karta neumí a ani to neumí MSYS. Jelikož ale má vstupy s různou citlivostí, je možné měření THD(+N) zopakovat na Lo level vstupu a docílit lepšího rozlišení a menšího šumu systému na menších signálech. Měření pak probíhá do cca 2Vrms. Současně je na výstup DAC zařazený dělič 1:11, který zmenší nejen signál, ale i šum DAC, takže měření je šumem na vstupu zesilovače méně ovlivněno. Výsledek, pro stejný zesilovač CFA a zátěž 4ohm, je menší zkreslení pro malý signál, což je ale jen odraz nižší šumové hladiny vlastního měření, která se projeví v údaji o zkreslení.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 24, 2018 18:01:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono je hezké, když to steps vymaluje do jednoho grafu. Ale pro opravdu přesné změření je vhodnější podstatně pracnější metoda, kdy se ručně přepínají rozsahy a měří se bod po bodu, nejlépe odečítáním jednotlivých harmonických z grafu. Tam je na první pohled vidět, kde měření narazí na šumové dno. Ono na těch nízkých úrovních se nic dramatického dít nebude, takže stačí vzít pár bodů (myšleno úrovní výkonu) a mezitím interpolovat třebas i rovnou čárou. Pokud zesilovač nějak výrazně nešumí a při snižování úrovně spadnou harmonické pod šumové dno, tak se snad dá říct, že už to dál nemá cenu řešit a všechno je v pořádku, přestože formálně vyneseno do grafu zkreslení jakoby stoupá.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Ne marec 25, 2018 07:46:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Obě metody jsou potřeba, jak mikrodetaily, tak viditelné trendy z křivek celkových měření v závislosti na kmitočtu a amplitudě. Co se týče šumu, tak musíš u obou metod přemýšlet stejně, když individuální spektrum "narazí na šumové dno", tak jsou stále 3 příčiny, šum vlastního měřeného objektu, vstupní šum karty a výstupní šum karty zesílený zesilovačem.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3719
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne marec 25, 2018 08:55:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Keď už narážame na šumové dno vhodnej karty, tak je to už zväčša so zosilňovačom veľmi dobre. Zaujala má však veľmi dobrá zhoda simulácie v LTSpice a reálny výsledok, ktorý dosiahol PMA s CFA.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 11:53:53    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Keď už narážame na šumové dno vhodnej karty, tak je to už zväčša so zosilňovačom veľmi dobre.


Bohužel to tak spíš není. Např. CFA zesilovač má šum na výstupu cca -90dBV(A), karta má na vstupu -96dBV(A). Výstup zesilovače se musí pro vstup karty podělit aspoň 20x (-26dB), aby se karta nepřebudila na vstup. Tím pádem podělený relativní šum ze zesilovače klesna na -116dBV(A) a dostane se 20dB pod šum karty, pokud chci měřit závislost na amplitudě až do plného výkonu. Grafy potom ukazují šum karty, ne zesilovače.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 12:02:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Jako další krok řeším vhodný SW, který by ukazoval dost údajů a byl snadno překalibrovatelný pro různá nastavení děličů a zisku přípravku. V Artě mi přijde kalibrace dost krkolomná, zejména, když jde o více nastavení. Takže se asi uchýlím k SW Multi-instrument, kde mám základní balíček koupený.

http://www.virtins.com/multi-instrument.shtml

Jen mě mrzí, že pro THD+N v závislosti na kmitočtu a amplitudě bych musel dokoupit další add-on modul za 99USD, takže na to asi budu pořád používat STEPS i s jeho problematickým zobrazením.

V Multi-instrument se mi líbí i současné zobrazení 2 oken, kdy v okně osciloskopu čtu skutečnou hodnotu napětí, pokud jsem to před tím zkalibroval. Spektrum je asi nejlepší v dBr se špičkou na 0dB. Měření je na CFA zesilovači naprázdno.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9478
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 13:04:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokial staci len upgradovat uz znamy dobre software za zaplatitelny poplatok tak to je ta najjednoduchsia moznost. Nieco si programovat sam, pripadne uz i skusat dalsich X programov zozerie vyrazne viac casu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 13:15:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Jak je to s těmito chybami, je to v aktuální verzi už opravené ?
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=210813#210813

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4637
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 13:49:36    Predmet: Odpovedať s citátom

V čem se liší nastavení kalibrace Arty a Multi-Instrumentu?

Mně to v artě přišlo celkem OK, jen si vyberu soubor na disku s uloženým nastavením rozsahů a zisků - možno pro každý dělič vlastní soubor, nebo nahrát základní rozsahy a zesílení měnit ručně. Ale nevím, třeba existují daleko jednodušší způsoby, rád se poučím. Díky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 14:03:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Nebo já se rád poučím, neumím v Artě rychle nastavit amplitudu základní harmonické na 0dB a neumím ve Steps rychle přiřadit X ose skutečnou hodnotu napětí. Na tom přípravku mám 2 rozsahy vstupních děličů a běžně používaných 10 kroků řadiče pro zisk (optimalizace vst. rozsahu karty a minimalizace šumu měření).
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 14:07:28    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Jak je to s těmito chybami, je to v aktuální verzi už opravené ?
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=210813#210813


Zůstává závislost na typu okna, je potřeba zvolit generátor se zatržením "no spectral leakage" a pravoúhlé okno. Amplituda je v rms, takže do -3dBFS. Přešel jsem ke čtení napětí z okna osciloskopu, kde není závislost na okně, a zobrazení spektra v dBr se špičkou na 0dB, jako JA ve Stereophile.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9478
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 15:48:40    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Nebo já se rád poučím, neumím v Artě rychle nastavit amplitudu základní harmonické na 0dB a neumím ve Steps rychle přiřadit X ose skutečnou hodnotu napětí. Na tom přípravku mám 2 rozsahy vstupních děličů a běžně používaných 10 kroků řadiče pro zisk (optimalizace vst. rozsahu karty a minimalizace šumu měření).

Veci ktore idu v programe "naklikat" sa daju naskriptovat s makro nastrojmi.

Skusenost s konkretnym programom ziadnu nemam, ale nejaky z tychto urcite pomoze vyrobit makra na prepinanie urovni i kalibracii...
https://www.raymond.cc/blog/make-your-computer-automatically-perform-tasks-for-you/2/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10706
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 15:51:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, jak už to v životě chodí, všechno má své výhody a nevýhody.
Jenom mě napadlo, když jsi jejich zákazník, nezkoušel jsi jim o té chybě napsat ? Třeba to v příští revizi opraví.
Zobrazení se špičkou na 0 dB mi připadá praktické, protože na první pohled můžu posuzovat úroveň harmonických. Na Artě mi nejvíc vadí nešikovné nastavování měřítek, zejména svislá osa (dB).

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 16:01:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Ta jejich hodnota "NL" se musí brát opravdu s rezervou. Jinak to má docela praktická nastavení, udělal jsem měření šumu CFA zesilovače jednak se zkratovanou měřicí šňůrou připojenou na COM repro svorku zapnutého zesilovače (ukazuje mez šumu karty), jednak korektně na zátěži při vypnutém a zapnutém zesilovači (tam je hlavně padesátka). Z obrazovky osciloskopu lze odečíst příslušnou rms hodnotu v mikrovoltech, ve spektru jsou amplitudy složek taky dobře, jen to NL je nesmysl. Spektra taky přímo v mikrovoltech.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4637
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po marec 26, 2018 16:10:08    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
v Artě rychle nastavit amplitudu základní harmonické na 0dB


Nevím, možná to dělám blbě, navíc jsem (zatím) nepotřeboval řešit výstupní signál testovacího signálu pro měření. Postupoval jsem přesně podle http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA%20Handbook%20Version%202.4%20English.pdf str. 40 . Spustil jsem kalibrační signál symetrického výstupu zvukovky (ty nabízené -3dB), změřil Vpp na osciloskopu, zadal do kroku 3 a potvrdil. Z toho mi vylezlo max output cca 11V, což odpovídá.

Pak jsem běžící TRS výstup strčil do vstupu, arta mi již předvyplnila ten krok 2 (jen jsem musel změnit rms na pp) a tlačítko Estimate načetlo navzorkovaný signál a přepočetlo na absolutní hodnotu, v mém případě něco přes 20V pp. Pro oba kanály, rozdíl byl pár setin decibelu.

V dialogu Device Setup (str. 46) jsem dal Save do souboru .cal. Ale arta si to ukládá i někam k sobě, protože mezi restarty si to pamatuje.

V Device Setup jsem dal poměr děliče na reprovýstupech (pravý i levý stejně). Testoval jsem dělič 1 a 0,21 a i pro ten dělič 0.21 se artou přepočtený údaj dbV na Vrms shodoval s měřením Vrms na osciloskopu tak na 5%, což mi stačí.

Takže při přehození děliče mi stačí změnit preamp gain u daného/obou kanálů na správné číslo, nebo si to vše uložit do různých souborů a načíst daný cal soubor.

Jak píše miero, pro další použití si asi nastavím makro na klávesovou zkratku, které mi preamp gain aktuálního děliče nakliká a zadá samo.

Ale nepoužívám žádné další nastavení, možná tam je to složitější a nebo to dělám blbě. Výsledky odpovídaly hodnotám na osciloskopu, tak jsem to dál neřešil...

Taky jsem řešil šumové dno vs. přepočet děliče (preamp gain). S fyzickým děličem 1:5 se mi naměřené šumové dno snížilo 3x (o 9dB), ale Arta vše po zadání preamp gain 0.2 samozřejmě navýšila 5x, takže opticky o pár dB narostlo. To jsem neřešil, s tím asi nic udělat neumím, protože arta neví, kolik šumu je před a kolik za děličem.

Kdyby tak uměla nějak odečítat naměřený šumový profil změřený pro zkratované reprovstupy přípravku, ale to jsem tam nikde nenašel.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19659

PríspevokZaslal: Ut marec 27, 2018 07:52:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Sorry za mé nejasné vyjádření. Zobrazení spektra mi vyhovuje v dBr s max. amplitudou na 0dB, z důvodů, které popsal i OPA:

opa napísal:

Zobrazení se špičkou na 0 dB mi připadá praktické, protože na první pohled můžu posuzovat úroveň harmonických.


Pak to je relativní graf v dBr, není k 0dBV. Skutečnou úroveň/napětí odečtu v druhém okně, za předpokladu správné kalibrace. Taky vidím meze (+/- 40.5V) a jak jsem od nich daleko. Pokud je spektrální graf v dBV, musím pro odstupy harmonických brát v úvahu dB na základní harmonické, což nechci. Spektrální okno si můžu v MI maximalizovat nebo rovnou vytisknout do pdf se všemi údaji o zkreslení.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalšia
Strana 2 z 6

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist