Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

MSYS - jednoduchý audio měřicí systém
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 00:35:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě jsem zkusil loopback, ale dokopal jsem to stěží pod 2 tisíciny.
Ta zvukovka je fajn, zejména symetrické vstupy, poťáky pro vstupní citlivost i výstupní signál. A to má ještě MIDI na blbnutí s klávesama. Dá se připojit k čemukoliv přes USB, takže např notebook jedoucí z baterky.
Ale na THD je prostě EMU1212, to se nedá nic dělat, přestože je interní.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
petrh
Hifi obsluha


Založený: 12 august 2013
Príspevky: 48
Bydlisko: Prague

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 07:40:06    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
ale dokopal jsem to stěží pod 2 tisíciny.

Vřele doporučuji použití rejekčního filtru Smile

_________________
RPi - hifiberry - Bang & Olufsen Beocenter 9000 - B&W Matrix 802
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 07:51:51    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Tak ukládání konfigurace už funguje, program nepadá, nicméně ta záhada trvá. Dávám obrázek, aby bylo jasné, o co jde.


Vláďo, zkus zmenšit počet bodů FFT, taky mě to zlobilo. Po zmenšení viz

http://pmacura.cz/VA_96k.png

V 96kHz mi to běží bez oseknutí do 32768 pt FFT.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro


Naposledy upravil PMA dňa Ne apríl 01, 2018 09:36:44, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 08:07:59    Predmet: Odpovedať s citátom

petrh napísal:
opa napísal:
ale dokopal jsem to stěží pod 2 tisíciny.

Vřele doporučuji použití rejekčního filtru Smile


To asi Vláďa ví Laughing

Ale psal o loopbacku, a zádrž mu nic nepomůže na nelinearitu D/A převodníku. Částečná citace může být zavádějící Laughing

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5064
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 09:47:39    Predmet: Odpovedať s citátom

S Lynxom to neviem rozchodiť v 24bit režime, karta sa v setupe objaví, ale má veľmi limitované režimy. A vôbec sa neobjaví hore v menu vedľa HELP...Pritom v ARTE (REW, SL..) chodí všetko bez problémov vo všetkých režimoch. Nejaký nápad?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jamo
Hifista


Založený: 18 apríl 2008
Príspevky: 189
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 09:50:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Len či to nerobí generátor v programe ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5064
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 10:05:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak nastavím 24bit režim, tak zvukovka signál generuje (obrázok mixu k L22 ,signál je na výstupe aj ide do vstupu) ale program nič nemeria...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 12:50:28    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
opa napísal:
Tak ukládání konfigurace už funguje, program nepadá, nicméně ta záhada trvá. Dávám obrázek, aby bylo jasné, o co jde.


Vláďo, zkus zmenšit počet bodů FFT, taky mě to zlobilo. Po zmenšení viz

http://pmacura.cz/VA_96k.png

V 96kHz mi to běží bez oseknutí do 32768 pt FFT.


Dík za skvělou radu, je to přesně tak. Řekněme, že je to určité omezení, ale podstatné je, že problém je odstraněn.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 12:55:44    Predmet: Odpovedať s citátom

petrh napísal:
opa napísal:
ale dokopal jsem to stěží pod 2 tisíciny.

Vřele doporučuji použití rejekčního filtru Smile

Petře, můžeš se podívat na měření s rejekčním filtrem, které jsem dělal před deseti roky. Wink
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=35751#35751

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne apríl 01, 2018 20:12:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Taková zajímavost, omylem jsem nechal současně běžet Artu a Visual Analyser. Vůbec se nepohádali a měřili současně stejný signál. Možná to bude tím, že Arta jela přes ASIO a VA přes Windows. Nicméně když jsem tam pustil trochu víc zkreslený signál, úroveň harmonických ukazovaly oba programy stejně, ale počítané THD bylo u VA cca 1% a ARTA ukazuje 3%.
To by chtělo prozkoumat, co se děje.
EDIT:
Nezávislé ověření pomocí EMU1212 a osvědčeného programu ukazuje dobrou shodu s programem ARTA.
Takže by bylo dobré zjistit, jestli rozdílný výsledek programu VA je otázkou nějakého nastavení, nebo jde o chybu ve výpočetním algoritmu.
Do vyřešení bych údaj THD nepovažoval za věrohodný, respektive používal ARTU jako určitou ověřenou jistotu.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 16:38:59    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:

Do vyřešení bych údaj THD nepovažoval za věrohodný, respektive používal ARTU jako určitou ověřenou jistotu.


Rozsah ze kterého se počítá THD je potřeba nastavit na příslušné záložce, viz obr.

http://pmacura.cz/VA_THD.png

Celkově ten program vyžaduje více nastavování a je dobré si ze stránky stáhnout doprovodné pdf soubory.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 17:14:55    Predmet: Odpovedať s citátom

O tom nastavení vím a bojoval jsem s tím snad dvě hodiny zadáváním různých kombinací parametrů. Všechno marné, ke zobrazení správné hodnoty THD jsem program nepřinutil.
Schválně zkus vyrobit zkreslení jednoduchým omezovačem ze dvou diod a odporu, jestli dostaneš stejnou hodnotu, jako počítá ARTA. Třeba ano a chyba je ještě někde jinde. Ten program je dost propracovaný a samozřejmě není moc pravděpodobné, že autor udělá chybu v jednoduchém vzorečku.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 17:30:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlavne bych jako voditko a referenci bral vypocet podle vzorce z definice.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
petrh
Hifi obsluha


Založený: 12 august 2013
Príspevky: 48
Bydlisko: Prague

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 17:46:15    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
petrh napísal:
opa napísal:
ale dokopal jsem to stěží pod 2 tisíciny.

Vřele doporučuji použití rejekčního filtru Smile

Petře, můžeš se podívat na měření s rejekčním filtrem, které jsem dělal před deseti roky. Wink
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=35751#35751


Vláďo, máš pocit, že něco zpochybňuji? To by mne mrzelo...
Díky za link a sorry za OT

_________________
RPi - hifiberry - Bang & Olufsen Beocenter 9000 - B&W Matrix 802
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 19:24:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Zůstaňme u techniky. Pro loopback rejekční filtr moc nepomůže, protože obvykle bývá D/A část horší, než A/D, takže to zkreslení je tam od začátku.
Musel by se použít ještě jeden filtr, který ze signálu vytáhne první harmonickou a potlačí zkreslení. I to je možné, vypadá to potom takto (2010):
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=121884#121884
Z průběhu filtru je vidět, že už druhá harmonická je potlačená víc, než o 20 dB . S tím už se dá něco dělat, u té EMU se skoro přibližuju k analogovému generátoru.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 20:01:56    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Hlavne bych jako voditko a referenci bral vypocet podle vzorce z definice.

O.K.
Tak mi zkontroluj tenhle vzoreček.
Vychází mi, že 0,01 druhá harmonická (-40dB) je zkreslení jedno procento.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 20:06:39    Predmet: Odpovedať s citátom

ARTA je stejného názoru.
RMS 0dB
Kurzor 2 kHz -40 dB
THD 1,02%
Je toho o dvě setinky víc, můžu to tak nechat ?
Toho smetí si nevšímej, je to DDS generátor.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po apríl 02, 2018 20:28:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlásím úspěch !
Podařilo se mi dokopat VA na THD 0,99% !
Ale pouze tak, že jsem zvolil okno Flat Top. Pro ostatní okna se v tomto jednoduchém případě pohybuje THD mezi 0,7 až 0,8%.
Patrně se nedaří těmi hodně selektivními okny strefit na vrcholky harmonických složek.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 11:57:43    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Postupoval jsem přesně podle http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA%20Handbook%20Version%202.4%20English.pdf str. 40 . Spustil jsem kalibrační signál symetrického výstupu zvukovky (ty nabízené -3dB), změřil Vpp na osciloskopu, zadal do kroku 3 a potvrdil. Z toho mi vylezlo max output cca 11V, což odpovídá.


Tak jsem se konečně dokopal ke zkalibrování STEPS, abych na ose X při měření THD(+N) vs. amplituda měl kalibrované výstupní napětí ve Vrms. Sice to pro každé nastavení vyžaduje kalibraci se zadáním zisku zesilovače x zisk předřazeného přípravku MSYS, ale funguje to. Grafy ze STEPS s proměnným napětím jsou velmi užitečné, pokud se provedou pro řadu kmitočtů a různé zátěže. Přidávám graf THD(+N) vs. výstupní napětí pro CFA zesilovač a zátěže 4R, 10R a bez zátěže, měřeno na 1kHz.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 16:11:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Kdyby bylo po mém, tak z toho grafu zbyde jenom tohle.
Ostatní je šum a nemá s THD pranic společného, je to zbytečně matoucí.
Ale ten zbytek je velice důležitý a vypovídá o zesilovač mnohé, takže ano, skvělá práce, jenom se musí oddělit zrno od plev.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 18:42:44    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Kdyby bylo po mém, tak z toho grafu zbyde jenom tohle.
Ostatní je šum a nemá s THD pranic společného, je to zbytečně matoucí.
Ale ten zbytek je velice důležitý a vypovídá o zesilovač mnohé, takže ano, skvělá práce, jenom se musí oddělit zrno od plev.


Kdyby bylo po Tvém, tak jo Very Happy . Sice přesně chápu, co Tě k té úvaze vede, ale souhlasit mohu jen částečně. Přikládám ukázku měření "nemravného" zesilovače s velmi nízkým klidovým proudem, pro 4ohm a bez zátěže. Určitě si hned všimneš proč. Pokud chci mít nějakou srovnávací databázi, tak musím zahrnout i tu zdánlivě nezajímavou část (nezajímavou pro jeden konkrétní zesilovač). Přímkový pokles pro malé signály ukazuje, že se neděje nic nekalého (= jen šum). Což ovšem nemusí být pravda a bez změření to nevíš. A pro srovnání vůbec neškodí ta "nudná" část grafu Wink . Napětí je kalibrované. (Kdyby bylo po Tvém, tak bych přišel o 2 dekády nemravného chování Laughing )

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 20:16:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak asi uznáš, že tohle je hodně velký extrém. Nevím, jestli nebýt mého příspěvku, bys někdy zkoumal zesilovač, který má při desetině voltu desetinu procenta zkreslení. Mimochodem, to je reálný zesilovač, nebo jsi provedl drobnou modifikaci za účelem vyrobení toho grafu ? Wink
Ale dobrá, změřit a uložit pro srovnání se dá koneckonců cokoliv.
Když to ale vezmeme trochu obecně, pro každé měření bývá zvykem definovat nejistotu měření, mez měřicí metody, pod kterou nelze výsledek garantovat, nebo je zjevné, že neodpovídá realitě.
Takže i pro takové grafy by asi šlo namalovat čáru, pod níž je všechno už chyba (nejistota ?) měření a není třeba to brát v úvahu.

Ale něco konstruktivního. To, že osy mají reálné popisky je opravdu chvályhodné a věřím, že to dá docela přemýšlení. S tím souvisí i dříve doporučované změření skutečné úrovně signálu osciloskopem, aby nedošlo k omylu, přehlédnutí nějakého nastavení v programu nebo ovladači zvukovky. Jenom u toho osciloskopu je otrava, že má zem na PE a musí se dávat bacha, aby se něco nesemlelo.
Tak mě napadlo, že většina moderních škopků má i nějakou matematiku, například odečítání kanálů A-B. Takže by se dal udělat takový falešný diferenciální vstup, samozřejmě s mizerným potlačením souhlasné složky, ale o to nejde. Výhoda by byla, že nemusím přemýšlet nad pólováním měřáku a zkratováním něčeho na zem. Když by se to ještě doplnilo o vstupní dělič a ochranné diody, mohlo by to být docela praktické a blbuvzdorné řešení (na nízké impedanci a jen pro omezené kmitočtové pásmo) Zvukovkou zpravidla neměříme výš, než asi do 50 kHz.
Alternativa je klasický Nf. milivoltmetr s napájením z baterií, který se dá připojit kamkoliv, protože je dokonale plovoucí. Co o tom soudíš ?

EDIT: to potlačení souhlasný složky není tak zlý ani s normálníma sondama. Žlutá jeden kanál, modrá druhý kanál, fialová uprostřed rozdíl. Ale úplně plavat ve vzduchu to nemůže, proti zemi je trigger odvozený od jednoho z kanálů.

JÓ, zlatej multimetr Fluke, kterej jsem měl před třiceti rokama v práci. Měl kmitočtově kompenzovanej vstupní dělič a měřil AC snad do 50 kHz. Ty dnešní čínský potvory končí většinou na 400 Hz.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4637
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 22:15:05    Predmet: Odpovedať s citátom

To zvlnění fialového rozdílu se zdá odpovídat 8bitovému rozlišení převodníků toho rigolu.

Mimochodem např. tenhle multimetr https://www.ebay.com/itm/UNI-T-UT71A-True-RMS-USB-DMM-Digital-Multimeter-AC-DC-Volt-Amp-Ohm-Cap-Tester-/252549946135 má "truerms" do 10kHz v přesnosti 2% a 100kHz v přesnosti 7% - http://www.pselectronic.cz/pdf/5201/5201830.pdf str. 61
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 22:32:43    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
To zvlnění fialového rozdílu se zdá odpovídat 8bitovému rozlišení převodníků toho rigolu.

Mimochodem např. tenhle multimetr https://www.ebay.com/itm/UNI-T-UT71A-True-RMS-USB-DMM-Digital-Multimeter-AC-DC-Volt-Amp-Ohm-Cap-Tester-/252549946135 má "truerms" do 10kHz v přesnosti 2% a 100kHz v přesnosti 7% - http://www.pselectronic.cz/pdf/5201/5201830.pdf str. 61

To není zlý, ale stojí kolem čtyř litrů. Když si uvědomím, že zapojení nf. milivoltmetru si průběžně kreslím už přes třicet roků, tak bych to přeci jen mohl alespoň vyzkoušet. Very Happy

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4637
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut apríl 03, 2018 22:43:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten link na ebayi stojí 1800Kč s dopravou. Dodací adresu dej firmu plátce DPH, ať se minimalizuje riziko, že se ti to zasekne na celnici. A i kdyby, pořád jsi skoro na polovině (+ cca 200 výpalné poště za deklaraci soukromé osobě + 360 Kč DPH).

Jen se s nimi domluv, ať tam napíšou nenulové náklady na dopravu.

Nebo rovnou dej ten fedex za 400, to na poště neskončí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4637
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St apríl 04, 2018 05:41:04    Predmet: Odpovedať s citátom

https://www.eevblog.com/forum/testgear/are-uni-t-multimeters-any-good/msg331814/#msg331814

D je mírně vyšší třída přesnosti než A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: St apríl 04, 2018 07:33:38    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Tak asi uznáš, že tohle je hodně velký extrém. Nevím, jestli nebýt mého příspěvku, bys někdy zkoumal zesilovač, který má při desetině voltu desetinu procenta zkreslení. Mimochodem, to je reálný zesilovač, nebo jsi provedl drobnou modifikaci za účelem vyrobení toho grafu ?.


První podobná měření jsem na stejném zesilovači dělal před cca 10-ti lety, další v posledních 2 letech a to poslední je provedené z důvodu systematizace a sjednocení metodiky, což je důležité. Je to zcela reálný zesilovač. Asi by ses dost divil, že řada zesilovačů s malým klidovým proudem se chovala velmi podobně. Nikdy nemůžeš k měření přistupovat s nějakým bagatelizujícím odhadem, prostě provedeš ho, ve většině případů se asi potvrdí co si myslíš, ale ne vždy a proto to měření děláš. Vždy se můžeš naučit něco nového. Emoce stranou Laughing .

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: St apríl 04, 2018 07:37:39    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Jenom u toho osciloskopu je otrava, že má zem na PE a musí se dávat bacha, aby se něco nesemlelo.


Přesně z toho důvodu zapojuješ jen hrot sondy (pokud třeba PC nebo zes je na PE), na orientační měření rozkmitu to bohatě stačí a impedance 1Mohm nebo 10Mohm do audio obvodu žádný problém nezanese. Nevymýšlej problémy tam, kde nejsou.
Multimetr si musíš samozřejmě před měřením ověřit a to na všech používaných rozsazích. Třeba zjistíš, že jeden rozsah funguje jinak/lépe. Což je častá realita.

Jinak bych poprosil se aspoň trochu držet tématu. Pokud to někomu uniklo, tak se snažím o systém, umožňující trochu univerzálnější měření bez nutnosti používat jednorázově dobastlená udělátka. Levnou náhradu AP, samozřejmě s horšími parametry, ale v zásadě by měla umožnit podobnou škálu měření. Zvukovky a multimetry můžeme řešit i jinde, vláken je dost.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10707
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St apríl 04, 2018 08:21:34    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
opa napísal:
Jenom u toho osciloskopu je otrava, že má zem na PE a musí se dávat bacha, aby se něco nesemlelo.


Přesně z toho důvodu zapojuješ jen hrot sondy (pokud třeba PC nebo zes je na PE), na orientační měření rozkmitu to bohatě stačí a impedance 1Mohm nebo 10Mohm do audio obvodu žádný problém nezanese.

Děkuju za radu a omlouvám se za OT. Ale tohle jsou přesně ty důležité detaily, které člověku nedocvaknou, když nemá praxi.

K tomu měřicímu systému, když je vstupní dělič s jemným krokem po 2dB, jak potom zajistíš, aby pro každé nastavení seděl graf s nastavenou úrovní signálu ? Přepisuješ kalibrační data v programu, nebo je na to jiný trik ?

A co to zkreslení v programu VA? Okno Flat Top nedává hezké obrázky a jinak to kecá. Confused

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19660

PríspevokZaslal: St apríl 04, 2018 10:41:38    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:


K tomu měřicímu systému, když je vstupní dělič s jemným krokem po 2dB, jak potom zajistíš, aby pro každé nastavení seděl graf s nastavenou úrovní signálu ? Přepisuješ kalibrační data v programu, nebo je na to jiný trik ?

A co to zkreslení v programu VA? Okno Flat Top nedává hezké obrázky a jinak to kecá. Confused


Bohužel při změně ve VA vždy změřím známé napětí a udělám novou kalibraci a v Artě/STEPS taky. Ale zatím mi to vychází tak, že výkonové zesilovače mi prakticky pokryjí 2 nastavení, jedno cca do 30Vrms a druhé do cca 4Vrms, pokud chci znát i šum zesilovače a ne šum karty.

Máš pravdu že VA měří THD chybně pro všechna okna mimo flat top. A THD+N vždycky špatně. Bohužel jsou to kompromisy. A závislosti na amplitudě a kmitočtu umí pořád jen STEPS.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalšia
Strana 4 z 6

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist