Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Bitová kopie systému
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 21:30:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Dík za všechny rady, evidentně se v tom vyznáš. Už jenom heslovitě:
SSD je paráda, ve stolním PC ho mám jako systémový. Tady to není nutné a specielně od DELL-u by to určitě nebylo levné.

Pokud bych měl jistotu, že to dokážu a že to bude fungovat, určitě bych dal přednost čistému systému. Jenom mám obavu, že bych si zase zadělal na pár bezesných nocí.

Ano, Secure boot jsem musel vypnout, abych vůbec spustil záchranný disk s WIN PE pro zkopírování dat z D-éčka na externí disk.

Nacvičit zálohování - to právě chci, dokud je počítač "prázdný" a není co zkazit.

Vsadím se, že sedmičky budou mít nějakou (byť neoficiální) podporu ještě hodně po 2020. XP jedou v bankomatech dodnes a já musím mít třeba jeden starší počítač s XP kvůli HW i SW - odpojený od internetu může existovat libovolně dlouho, dokud se nerozpadne.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 22:14:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak jsem myslel, že už přestanu otravovat, ale přeci jen bych se ještě na něco zeptal.
Kolik zabere místa instalační médium čistých WIN 10 ?
Totiž, Flashka dodaná s počítačem má cca 6,37 GB.
Na stránkách DELL je ta instalace ke stažení, ale ve dvou verzích.
Jedna má 6,38 GB, tedy patrně je tam to samé, jako na Flashce.
Ale druhá verze má jenom 4,22 GB, takže se nabízí, že je tam čistá instalace bez těch sviňáren, například pro firemní zákazníky, kteří by tu hromadu crapwaru nezkousli.
Asi nezbyde, než to zkusit.
Škoda, že jsem to nestáhnul v práci. Doma to poběží celou noc.



Obraz_Win_10_Win_10.png
 Description:
 Filesize:  18.99 KB
 Viewed:  13 Time(s)

Obraz_Win_10_Win_10.png



_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 22:51:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Čistý ISO soubor v1803 stažený z webu Microsoftu má 4,2GB:
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO

Takže to vypadá spíš na čisté instalační médium, protože kdyby tam měly být i Dellí ovladače, tak by to narostlo minimálně o pár set MB.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: Pi jún 01, 2018 23:20:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Čistá instalace Windows 10 je opravdu triviální:

0.) Zazálohovat data na externí disk, NAS apod. Externí disk poté samozřejmě odpojit.

1.) V BIOS/UEFI zakázat fičury typu Secure Boot, Fast Boot, EZ Mode, TMP apod.

2.) Stáhnout nástroj k vytvoření instalačního média (USB flash disku nebo DVD média) a vytvořit instalační médium:
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO

3.) Nabootovat z instalačního média, odstranit všechny diskové oddíly a vytvořit nový diskový oddíl pro systém. Pokud je v počítači jen jeden SSD disk (nebo nedej bože eMMC "disk") s kapacitou 128GB a méně, tak vytvořit jen jeden oddíl. Pokud je disk větší, vytvořit jen systémový oddíl např. 100 GB a zbytek nechat volný. Pokud jsou disky dva (typicky malé SSD + velký plotnový disk), vytvořit systémový oddíl přes celé SSD a HDD nechat na data. Případný datový oddíl vytvořit ve správci disků po instalaci Windows.

4.) Během instalace se nepřipojovat k internetu (nezapojovat LAN kabel ani se nepřipojovat k Wi-Fi). To kvůli vytvoření normálního lokálního účtu místo Microsoft účtu. U všech dotazů na povolení šmírování samozřejmě odpovídat NE.

5.) Po instalaci Windows zakázat největší svinstva pomocí tohoto .ps1 scriptu:
https://github.com/Disassembler0/Win10-Initial-Setup-Script
http://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system
https://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system-ii
(Aktuální verzi tohoto scriptu je nutné "poštvat" na Windows minimálně po každé "velké" aktualizaci Windows, protože při ní je většina dříve odstraněného svinstva do Windows vrácena. A většinou je tam přidáno i svinstvo nové.)

6.) Připojit se k internetu a vyhledat a nainstalovat všechny aktualizace

7.) Podívat se do správce zařízení. Pokud je u nějakého zařízení žlutý vykřičník, použít ovladač z webu výrobce notebooku pro konkrétní typ notebooku. (Shodou okolností jsem právě dodělal čistou instalaci fungl nového notebooku postaveného na poslední Intelí platformě Coffee Lake. Ve správci zařízení není ani jeden žlutý vykřičník, takže není žádný důvod tahat ovladače z webu výrobce.)

8.) Nainstalovat aplikace a provést všechna potřebná nastavení např. tiskáren atd.

9.) Když je všechno hotovo, provést zálohu systémového oddílu

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
petrh
Hifi obsluha


Založený: 12 august 2013
Príspevky: 48
Bydlisko: Prague

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 07:49:44    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
petrh napísal:
Clonezilla, umí zálohovat i na síťové disky, kamkoli...

A hele, tak to Tě asi budu muset požádat o malý rychlokurs tý "Godzily". Beztak ti ještě dlužím jednu hospodu... Wink


Jasně a těším se Smile

_________________
RPi - hifiberry - Bang & Olufsen Beocenter 9000 - B&W Matrix 802
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 10:11:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Jen taková maličkost, kdybych chtěl stáhnout z MS tu čistou instalaci WIN10 ve verzi Pro, která byla koupená s notebookem, to se dělá jak ?
Na tom odkazu je jenom WIN10 bez uvedení verze.
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 10:31:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Při stahování se volí jen mezi x86 (32-bit) a x64 (64-bit) verzí. Home a Pro se při stahování nevolí. Instalační médium obsahuje jak verzi Home, tak verzi Pro. Mezi Home a Pro se volí až při vlastní instalaci.
Přesněji: pokud je licenční klíč Windows 10 uložen v BIOS/UEFI (což je u notebooků a značkových PC prodávaných s předinstalovanými Windows 10 asi vždycky), tak instalátor zvolí příslušnou edici automaticky.
Pokud licenční klíč uložen v BIOS/UEFI není (typicky byl notebook prodán např. s Windows 7 a poté utrpěl aktualizaci na Windows 10), instalátor se během každé následné čisté instalace na edici zeptá. Při dotazu na licenční klíč se klíč nezadává. K aktivaci dojde automaticky po instalaci a připojení k internetu na základě tzv. "digitálního nároku".

Ještě poznámka: pokud nechceš vytvářet instalační USB flešku, ale vypálit si instalační DVD, tak je jednodušší stáhnout si přímo ISO soubor (image DVD disku) a ten následně vypálit. Zádrhel je v tom, že když ten odkaz pro stažení otevřeš z PC s Windows, tak stránka nenabídne ISO, ale vnutí nástroj k vytvoření instalačního média. Finta vede přes doplněk User-Agent Switcher do Firefoxu nebo Chrome. Nastavíš si kombinaci např. Linux + Firefox, navštívíš onu stránku a ona ti nabídne přímo stažení ISO souboru. Zvolíš si jazyk, 64-bit verzi, stáhneš a vypálíš ISO a tradá ...

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.


Naposledy upravil Kozousch dňa So jún 02, 2018 10:48:28, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1340

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 10:33:23    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Tak jsem myslel, že už přestanu otravovat, ale přeci jen bych se ještě na něco zeptal.
Kolik zabere místa instalační médium čistých WIN 10 ?
Totiž, Flashka dodaná s počítačem má cca 6,37 GB.
Na stránkách DELL je ta instalace ke stažení, ale ve dvou verzích.
Jedna má 6,38 GB, tedy patrně je tam to samé, jako na Flashce.
Ale druhá verze má jenom 4,22 GB, takže se nabízí, že je tam čistá instalace bez těch sviňáren, například pro firemní zákazníky, kteří by tu hromadu crapwaru nezkousli.
Asi nezbyde, než to zkusit.
Škoda, že jsem to nestáhnul v práci. Doma to poběží celou noc.


Toto je jedina vec, co som k tomu nasiel:

https://www.reddit.com/r/Dell/comments/8g3ghd/windows_10_pro_vs_professional/

opa napísal:
Jen taková maličkost, kdybych chtěl stáhnout z MS tu čistou instalaci WIN10 ve verzi Pro, která byla koupená s notebookem, to se dělá jak ?
Na tom odkazu je jenom WIN10 bez uvedení verze.
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO


Tam by sa to malo vsetko riesit cez ten MediaCreationTool1803.exe

https://www.lifewire.com/download-windows-10-2626215

_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 11:24:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
Ještě poznámka: pokud nechceš vytvářet instalační USB flešku, ale vypálit si instalační DVD, tak je jednodušší stáhnout si přímo ISO soubor (image DVD disku) a ten následně vypálit. Zádrhel je v tom, že když ten odkaz pro stažení otevřeš z PC s Windows, tak stránka nenabídne ISO, ale vnutí nástroj k vytvoření instalačního média. Finta vede přes doplněk User-Agent Switcher do Firefoxu nebo Chrome. Nastavíš si kombinaci např. Linux + Firefox, navštívíš onu stránku a ona ti nabídne přímo stažení ISO souboru. Zvolíš si jazyk, 64-bit verzi, stáhneš a vypálíš ISO a tradá ...

Asi už to nějak vylepšili, protože mě to nabídlo obě možnosti. Ale měl jsem nachystanou flashku, tak jsem to poslal na ní. S tím stahování to nakonec nebylo tak hrozné, mám obě verze, jak od DELL-u tak od MS.
Ale nejsou stejné a navíc se zdá, že ta DELL je anglická, takže asi risknu tu čistou od MS.
Jenom jestli se to rozběhne bez extra ovladačů... Uvidíme.

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 12:03:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Zajímavé. Když jdu na tu stránku z Internet Exploderu ve Windows 7 nebo v Edge ve Windows 10, tak mi to nabízí jen a pouze stažení nástroje tak jako kdykoli předtím. A se "správně" nastaveným User-Agent Switcherem to nabízí jen a pouze stažení ISO.


U továrních instalací Windows na noteboocích prodávaných v ČR je většinou při prvním spuštění možnost volit mezi jazyky Angličtina/Čeština/Slovenština. Úvodní dialogy můžou být v angličtině. Oproti tomu instalační médium stažené jako ISO nebo vytvořené nástrojem je od začátku jednojazyčné.

S tím, že by na správně nastaveném stroji nešla spustit instalace Windows 10, jsem se ještě nesetkal.

Problém bývá typicky při pokusu nainstalovat na nový stroj Windows 7, kdy na instalačním médiu chybí ovladače pro řadič disků a/nebo řadič USB. V těchto případech je nutné instalační médium upravit, nebo risknout stažení a použití média někým upraveného.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 12:36:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Teda já už jsem z toho janek. Chtěl jsem si prohlédnout, co všechno je navíc na té instalaci z flashky dodané s počítačem a nikde nic.
Programy - nejsou instalované žádné programy.
Po spuštění - One Drive, jinak nic
Program files má 125 MB
Program files (x86) má 70 MB
Adresář Windows 21 GB
Je možné, že by to byla čistá instalace ?
Pustím to na internet, jestli si to teprve nezačne něco stahovat.
Taky správce zařízení má ještě problém s ovladači PCI, tak to nechám zaktualizovat ze stránek DELL.
No a aktualizace MS. Tak snad mi to ta 1083 zase nezbouchne...

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 12:55:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo - může to být čistá instalace. Velikost tomu odpovídá. Pokud to ale není verze 1803, tak podle mě nemá smysl jí používat. Nainstalovat starou verzi a obratem jí aktualizovat na novou (de facto provést instalaci nové verze přes starou), je minimálně zbytečné zdržování se stahováním 4GB instalátoru a následným "chroustáním". Ve výjimečných případech to může být i problematické.

Že po čisté instalaci chybí nějaké ovladače, je normální. Chybějící ovladače se doinstalují až po připojení na internet a spuštění aktualizací.

Verzi zjistíš snadno - kliknout na START, napsat winver a potvrdit Enterem

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1169
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 16:13:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Opa - môj adresár Windows má po dvoch rokoch používania 14,2 GB, celé céčko 30 GB s kopou programov aj s "Recovery"...
Až tak čistá teda nebude Smile

Ešte doplním - zálohujem systémovú partíciu Win (alebo celé SSD a aj disk, na ktorom mám Linux) pomocou MacriumReflect free - mám spravený jeho bootovací USB (popri boot DVD) - párkrát som už ním obnovoval lebo občas robievam Windowsu "psie kusy" a občas on mne (po ich Update).

Sám to mám kus komplikovanejšie skrz Veracrypt..., no Macrium zatiaľ nesklamalo ani raz.
Dáta zálohujem okrem HDD v PC ešte na DVA pomocou Syncback free.
Detaily na požiadanie v SS

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 17:15:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Na mé včera dělané instalaci z čistého média verze 1803 měla složka Windows před vyčištěním 24,5 GB. Po vyčištění 23 GB. Takže touto "logikou" je Dellí instalace "čistší" než ta Microsoftí. Smile
_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
orhore
Nádejný hifista


Založený: 21 február 2010
Príspevky: 78
Bydlisko: Moravskoslezský kraj

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 17:41:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Porovnávat velikost složky Windows je velmi zavádějící. Na každém pc to bude i při čisté instalaci z identického média někde jinde (jiný HW a drivery). I opakovaná instalace na stejném stroji nebude vždy na "chlup" stejná.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1169
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 18:18:05    Predmet: Odpovedať s citátom

S tým 100% súhlasím - s dodatkom, že inštalácia cteného Win na desať zhodných (PC, laptopov) bude na minimálne 8 z nich v niečom odlišná - vrátane veľkosti.
Už od doby Win98SE...
(Odskúšané...síce hlavne v emulátore VirtualBox, no aj na fyzickom PC formou OBRAZOV 2-4 inštalácií). Zhodné médium, zhodný "stroj" - zakaždým aspoň v niečom inak...

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3071

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 18:25:24    Predmet: Odpovedať s citátom

A neprehanate to uz trochu s tym filozofovanim ohladom jednej instalacie? To uz mohol mat rucne oddierovane na diernom stitku, co sa tu okolo toho keca Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1169
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 18:32:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Mas masinku na "dierne stitky" ??? Teda pas...
Som poslal tie vyrazene kolieska... (zhruba v roku 1982) vtedajsej frajerke (co sa chvala Bohu alebo inym okolnostiam nestala mojou zenou) v obalke s dopisom, vytlacenym z toho...a pindala ako chora vrana ze ich mala mesiac kade-tade nez sa ich zbavila Very Happy

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 19:45:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:
Jo - může to být čistá instalace. Velikost tomu odpovídá. Pokud to ale není verze 1803, tak podle mě nemá smysl jí používat. Nainstalovat starou verzi a obratem jí aktualizovat na novou (de facto provést instalaci nové verze přes starou), je minimálně zbytečné zdržování se stahováním 4GB instalátoru a následným "chroustáním"...

Verze, kterou jsem stáhnul z MS má datum souborů 12.4.2018
To je ta verze 1803 ?

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 1169
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 19:55:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Mne aktuálne píše...Verzia 1803 a detail: 1713481 - zrejme je to po aktualizáciach momentálny stav.
Len okrajovo - s každým Update nové problémy Smile
No na margo toho (nepindania na Mrkvosoft) - nič moc mi - a temer nikomu - nebráni používať niečo iné (u mňa osobne manželka...)

_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1340

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 20:03:11    Predmet: Odpovedať s citátom

tatko Tom napísal:
Mas masinku na "dierne stitky" ??? Teda pas...
Som poslal tie vyrazene kolieska... (zhruba v roku 1982) vtedajsej frajerke (co sa chvala Bohu alebo inym okolnostiam nestala mojou zenou) v obalke s dopisom, vytlacenym z toho...a pindala ako chora vrana ze ich mala mesiac kade-tade nez sa ich zbavila Very Happy


Ty jeden romantik! Wink

_________________
SET01: PC + Cambridge Audio DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 + Beyerdynamic DT 831
SET02: NTB + Echo Digital Audio Indigo IOx + Beyerdynamic DTX 501p
SET03: HTPC + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 20:40:40    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Verze, kterou jsem stáhnul z MS má datum souborů 12.4.2018
To je ta verze 1803 ?

Jo, to by měla být poslední verze 1803. To, co mám vypálené, má stejné datum souborů. Předchozí verze byla z podzimu 2017.

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 21:00:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Komu není rady, tomu není pomoci. Embarassed
Celý odpoledne chroustaly aktualizace, teď už se zase hodinu mažou nepotřebné instalační soubory, protože jinak už mělo C-éčko 44 GB.
Nemám se na to vyprdnout a raděj tam opravdu nainstalovat tu poslední verzi ?
I po těch aktualizacích mi beztak winver pořád hlásí 1511...

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 21:36:38    Predmet: Odpovedať s citátom

No jo - napřed si ta verze z podzimu 2015 musí natahat všechny "malé" aktualizace, pak teprve proběhne "velký" upgrade na poslední verzi 1803 a ta si nakonec natahá svoje "malé" aktualizace. Zábava na půl dne. Pak už jen zbývá pustit "velké" čištění*, které na plotnovém harddisku trvá taky pěkně dlouho. A to se vyplatí, protože čistá instalace poslední verze se všemi aktualizacemi je na průměrném stroji s SSDčkem hotová za necelou hodinu. Wink

* Spustit příkazovou řádku jako správce a nejprve zadat příkaz:
cleanmgr /sageset 1

Zaškrtat všechny položky. Okno zmizí. Vlastní čištění zatím neproběhlo, jen došlo k jeho nastavení. Toto stačí udělat jen jednou.

Vlastní čištění lze spustit kdykoli příkazem:
cleanmgr /sagerun 1

A dále lze promazat složku WinSxS příkazem:
DISM.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10244
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 21:52:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Kozousch napísal:

A dále lze promazat složku WinSxS příkazem:
DISM.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Nekecej ! Shocked
Není něco podobného pro Windows 7 ?
V práci tam mám už asi 15 GB a myslel jsem, že se toho nikdy nezbavím. Navíc furt přibejvá. To by byla paráda !

_________________
Qui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3262

PríspevokZaslal: So jún 02, 2018 22:55:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Ve Windows 7 se cleanmgr používá stejně, druhý příkaz má formát:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /SpSuperseded

Mezi cleanmgr a dism se většinou musí Windows restartovat, protože dism láteří, že se v disku vrtá něco jiného. A zázraky od toho nečekej ...

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 903

PríspevokZaslal: Ne jún 03, 2018 13:17:14    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém.

To nie je pravda. Jediné, čo nesmie byť na obnovovanom disku, je samotná záloha - obraz disku (bitová kópia).
Každý vyspelejší program vie spustiť obnovovací proces priamo z obnovovaného disku (C: ), po spustení procesu sa počítač reštartuje, program beží ďalej v RAM a obnovu dokončí.

Tá zálohovacia aplikácia od MS je nanič. V podstate ako všetko od nich. Keby nemali na svojej strane legislatívu, ktorý chráni ich monopolné praktiky, tak v konkurenčnom prostredí neuspejú. Sám som sa raz s tou ich "bitovou kópiu" sklamal, keď som ju skúšal po nástupe W7. Záloha vytvorená po čistej inštalácii bola po čase pri nefunkčnom systéme úplne nanič.

Z free riešení môžem odporúčať AOMEI Backupper:
https://www.aomeitech.com/ab/standard.html
Spoľahlivý a užívateľsky prívetivý program, dá sa robiť prírastková záloha, zálohu vie pripojiť ako virtuálnu mechaniku na prezeranie... Spustenie obnovy sa dá samozrejme urobiť priamo z Windows, teda disku, ktorý sa obnovuje. Alebo sa dá v programe vytvoriť bootovacie CD.

Dobrý je aj ich program pre prácu s partíciami:
https://www.aomeitech.com/pa/standard.html
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
orhore
Nádejný hifista


Založený: 21 február 2010
Príspevky: 78
Bydlisko: Moravskoslezský kraj

PríspevokZaslal: Ne jún 03, 2018 14:57:38    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Komu není rady, tomu není pomoci. Embarassed
Celý odpoledne chroustaly aktualizace, teď už se zase hodinu mažou nepotřebné instalační soubory, protože jinak už mělo C-éčko 44 GB.
Nemám se na to vyprdnout a raděj tam opravdu nainstalovat tu poslední verzi ?
I po těch aktualizacích mi beztak winver pořád hlásí 1511...

To je normální stav po aktualizaci staré verze na novou. V podstatě tam máš 2x windows. Ten jeden není aktivní a nachází se ve složce Windows.old. Standardně se pak dá (když vše funguje v nové verzi windows) smazat přes funkci vyčištění disku:
https://wintip.cz/520-jak-smazat-slozku-windows-old
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4214
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne jún 03, 2018 16:07:47    Predmet: Odpovedať s citátom

MaG napísal:
dustin napísal:
Žádnou bitovou kopii nelze obnovit na oddíl, ze kterého je zrovna spuštěný obnovující systém.

To nie je pravda. Jediné, čo nesmie byť na obnovovanom disku, je samotná záloha - obraz disku (bitová kópia).
Každý vyspelejší program vie spustiť obnovovací proces priamo z obnovovaného disku (C: ), po spustení procesu sa počítač reštartuje, program beží ďalej v RAM a obnovu dokončí.


Takže z windows ten soft jen nějakým způsobem zařídí, aby se po rebootu spustil místo windows (což si upřímně nedovedu představit, jak to dnes v době secure bootu apod. dělá, ale třeba si to může objednat u windows, nevím), a pak obnovuje obraz na oddíl, ze kterého žádný systém neběží. Rozhodně přitom z toho samého oddílu nemůže být spuštěný právě běžící operační systém, což je to, co jsem říkal.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifista - zaslúžilec


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 903

PríspevokZaslal: Po jún 04, 2018 19:02:06    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Takže z windows ten soft jen nějakým způsobem zařídí, aby se po rebootu spustil místo windows, a pak obnovuje obraz na oddíl, ze kterého žádný systém neběží.

Áno, takto to bežne funguje.
A ako spomínaš, predinštalované nové Windows vyžadujú secure boot a GPT partície, čo prináša množstvo problémov. O niečom sme diskutovali už tu:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=19203&postdays=0&postorder=asc&start=660
Spomínaný AOMEI Backupper mám odskúšaný s notebookom s predinštalovaným W8 a obnova funguje spoľahlivo aj pri spustení z Windows.

Pri zálohovacích programoch je však dôležitejšie, aby sa obnova dala spustiť pri nefunkčnom Windows. To je hlavný účel systémovej zálohy. Backupper umožňuje pri vytváraní bootovacieho CD vybrať, či vytvorené CD má bootovať v UEFI, alebo "legacy". To s UEFI spoľahlivo nabootuje aj pri predinštalovaných Windows so secure boot.

Ešte dôležitejšia je záchrana dát z nefunkčného systému, lebo obnovou z bitovej kópie sa všetky dáta vymažú. A to je práve problém, ktorý sme riešili v diskusii z odkazu vyššie.
Tu je riešením Winpese (Windows 10 Recovery Tools - Bootable PE Rescue Disk), ktorý som spomínal tu:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=19203&postdays=0&postorder=asc&start=720
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Bojisko / offtopisko Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 2 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist