Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Automatizace měření směrových diagramů
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 19:08:54    Predmet: Automatizace měření směrových diagramů Odpovedať s citátom

Pokračování z http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=307954#307954

... Zelený napísal:
Na to automatizované měření by to asi chtělo samostatné vlákno. Jestli vás to zajímá, tak nějaké založte a můžeme to tam probrat podrobněji. Jak jsem o tom přemýšlel, ono by to ani nemuselo komunikovat po RS232, nebo po USB. Ono by se to mohlo provázat jen zvukem. Třeba jen samotným měřicím signálem (ovladač motoru vybavit mikrofonem).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 19:47:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Nápad je to neotřelý, jen si neumím moc představit, jak bys to chtěl tím signálem z mikrofonu ovládat bez nějakého dalšího a asi poměrně náročného zpracování. Jak by byl definovaný ten trigger, spouštějící pootočení?

Když už dělat svoje ovládání, to mi daleko jednodušší přijde mít k tomu prostě dotažený drát. Navíc to musí být polohovatelné i libovolně, jinak, než jen sekvenčně. Nějaký drát tam být asi stejně musí. Jedině, že bys vytleskával naučené povely Smile Ale je fakt, že k tomu už by tam mohlo být jen pár dalších mechanických tlačítek ("vrať se zpátky do nuly", "o 5° doleva", apod.). Při aktivovaném režimu měření by to asi klidně mohlo fungovat jen na ten zvuk.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
bubuxin
Hifi expert


Založený: 01 marec 2007
Príspevky: 2827
Bydlisko: Žiar nad Hronom

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:00:46    Predmet: Odpovedať s citátom

..

Naposledy upravil bubuxin dňa Po jún 25, 2018 22:01:42, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:24:05    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Třeba jenom naprogramovat ovládání motoru tak, aby to po přijetí signálu od zvukového spínače pootočilo tou rotační osou. Takže na začátku měření nastavíš výchozí polohu a velikost kroku. Pošleš měřicí signál, ten změní výstup zvukového spínače a driver motoru pootočí osou o další krok. Samozřejmě, ideální by byl měřicí SW, který by dokázal poslat jednoduchý příkaz pro driver. Pak by si mohl otáčet rotační osou sám podle nastavených parametrů.

Mechanika asi s krokovým motorem, ať se nemusí řešit snímání polohy a zpětná vazba. Takže krokáč a na něj převodovku. Mám na to docela pěkné precizní převodovky s převodem 70:1. Přesnost polohování by měla vycházet kolem 0,1°. Navíc je to robustní provedení, takže 100kg bedna není žádný problém.
Číňan dodá levný driver a k němu arduino. Nebo použít některý ze starších driverů od Microconu, to je docela inteligentní driver, který se dá programovat/ovládat prostřednictvím RS232.



IMG_8391.JPG
 Description:
 Filesize:  108.83 KB
 Viewed:  37 Time(s)

IMG_8391.JPG


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:28:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže "driver" je něco, co umí přijímat uživatelské povely např. přes RS232 a přímo točit tím krokovým motorem? Napsat obslužný program, který komunikuje po RS232 by nebyl žádný problém. Ten pak může být přes AutoIt ovládán i třeba ze skriptu. Kdo by napsal SW pro ten driver? Nebo to se dá použít něco hotového?

Naposledy upravil MaBat dňa Po jún 25, 2018 21:38:13, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:38:11    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: V případě krokových motorů je driver spíš jenom zařízení, které se ovládá dvojicí signálů STEP/DIR (nebo méně často CW/CCW). Každému pulzu pak odpovídá pootočení o jeden krok. Jeden krok může být celokrok 1,8° (méně često 0,9° nebo něco jiného), nebo mikrokrok o velikosti 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 (dál už to nemá moc velký smysl, ale asi tak do 1/256). Těch pulzů by tam tedy muselo přijít hodně. Proto se to musí ještě řídit něčím dalším. Třeba tím arduinem, které přijme krátký textový příkaz a na jeho základě pak pošle do driveru třeba 1285 pulzů a ještě k tomu tam udělá akcelerační a decelerační rampu, pošle to nastavenou rychlostí. zajistí to referování na nulovou poloho (nějaký koncový spínač). atd. Nebo to samé má v sobě ten driver od microconu v jedné jediné krabičce.

Arduino i Microconní driver můžu naprogramovat, to není problém. Oboje mám doma v několika kusech.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:41:13    Predmet: Odpovedať s citátom

No zní to dobře. Tak teď ještě nadhoď finanční náročnost - něčeho, co se dá vzít a namontovat na ten zvedák.

Lze do Arduina připojit nějaký LAN modul a posílat tam třeba UDP data? Přecijen RS-232 je sice hezký, ale už trochu nemoderní Smile


Naposledy upravil MaBat dňa Po jún 25, 2018 21:41:42, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:44:32    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Jen pro jednu osu? Komplet otočnou platformu jako hotové řešení?
Pokusím se to nějak spočítat. Je fakt, že kdybych to dělal, tak můžu rovnou udělat víc kusů.

Edit. Tak arduino může komunikovat po LAN, BT, wifi ....... no, ale zase tak moc s ním nekamarádím, takže bych se na to musel mrknout. Ovládání krokáčů po RS232 mám už rozchozené a vyzkoušené. Chodí to i na převodníku USB/RS232. To by snad mohlo stačit. Bezdrátově to nemá smysl, když se tam stejně dráty budou tahat.


Naposledy upravil Zelený dňa Po jún 25, 2018 21:47:26, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:47:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, pro jednu osu. Nemám představu, jak to může jako sestava vypadat, takže návrh nechám na tobě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:51:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Zelený napísal:
Tak arduino může komunikovat po LAN, BT, wifi ....... no, ale zase tak moc s ním nekamarádím, takže bych se na to musel mrknout. Ovládání krokáčů po RS232 mám už rozchozené a vyzkoušené. Chodí to i na převodníku USB/RS232. To by snad mohlo stačit. Bezdrátově to nemá smysl, když se tam stejně dráty budou tahat.

OK, s RS-232 není žádný problém. Akorát se to nedá tahat na moc velké vzdálenosti. Od stolku s PC k točně to může pak být i okolo 5 - 7 m, ale to by snad mohlo být ještě v pohodě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:53:30    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Dobře, pokusím se něco vykoumat z těch komponet na fotce. Ten krokáč by stačil i menší, ale takové zrovna nemám. S přírubou Nema34 mám jen ten jeden velký. Takže asi nějaké rameno s držákem motoru/převodovky a na převodovku upínací desku s rastrem závitů. Asi do toho ramene schovat rovnou i tu elektroniku.

Edit: RS232 tu vzdálenost dá v pohodě. Dokonce i to nečistokrevný s nízkejma úrovněma. Pokud by to bylo nad 15m, tak bych teprve řešil jinou komunikaci.


Naposledy upravil Zelený dňa Po jún 25, 2018 21:57:04, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:54:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Každopádně čím fyzicky menší - méně robustní, tím lepší. Zvuk by se od toho pokud možno neměl moc odrážet. Kdyžtak se to dá překrýt nějakým pohltivým panelem. Ostatně ten zvedák taky nebude úplně průhledný.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:58:53    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Tak jestli to má unést 100kg, tak to zase úplně titěrné být nemůže. Ale je fakt, že ta elektronika by mohla být někde v základně konstrukce, ať se nezvětšuje rameno.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Po jún 25, 2018 21:59:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Jj, i tak jsem to myslel, zbytečně z toho nedělat jeden blok dohromady. Spíš to rozložit nějak pod sebe, pokud to půjde. Ale je fakt, že to celé bude nejspíš schované pod bednou, resp. nějakou deskou, na které bude stát, a tam by to zas nemělo tak vadit.

Jinak ještě k tomu Ethernetu, resp. UDP/IP - programovat to na aplikační úrovni je velice jednoduché, snad i jednodušší, než RS-232. Otevřeš socket nad zvoleným UDP portem a jen přijímáš/dostáváš datagramy, prostě bloky bajtů (můžou to být klidně ASCII zprávy), které ti tam chodí - které na ten port někdo poslal. Předpokládám, že takhle jednoduše to musí v principu fungovat všude, je to volání pár funkcí/příkazů. A když potřebuješ, tak tam libovolný blok dat zase pošleš a vůbec o nic dalšího se nestaráš. (Taky nevíš, jestli to druhé straně došlo, ale to zrovna tady není nutné řešit - dojde to. Dá se místo UDP použít TCP, což už je spolehlivý-interně potvrzovaný přenos, ale to je tady asi zbytečné, byť to není zas tak o moc složitější.)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 05:55:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Zelený napísal:
Mechanika asi s krokovým motorem, ať se nemusí řešit snímání polohy a zpětná vazba. Takže krokáč a na něj převodovku. Mám na to docela pěkné precizní převodovky s převodem 70:1.

To modré na fotce je převodovka? Jestli jo, jsou nějaké obavy o velikost úplně bezpředmětné.
Na mě musíš v tomhle fakt pomalu...

Zelený napísal:
... Ovládání krokáčů po RS232 mám už rozchozené a vyzkoušené. Chodí to i na převodníku USB/RS232. To by snad mohlo stačit. Bezdrátově to nemá smysl, když se tam stejně dráty budou tahat.

Tak, dráty by se tam nemusely vůbec tahat. Jestli to má být ovládané přes drát, a kdyby ještě navíc po Ethernetu, pak už to může být klidně celé přes wifi. To záleží spíš na tobě, představit si to umím, ale to už by bylo celé složitější. Klidně nechme dráty, než se potom při měření ještě otravovat s wifinou, už takhle pak bývá jiných komplikací dost. Ale jsem pro Ethernet a UDP, to je fakt nejsnazší.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 18:37:54    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: To modré je převodovka. Motor je hranol 85x85mm. Celková délka (podle použitého motoru) bude 25-30cm. Rameno asi jekl 40*60mm. Jak dlouhé má být to rameno od stožáru k ose motoru?
Komunikaci bych zatím neřešil. Na konci je stejně RS232 (tedy nečistokrevné s TTL úrovní, nebo co to tam běhá), takže se to může vyzkoušet s tím. Jesti se tam pak přidá Ethernet, nebo wifi, to už je celkem detail. Možné by to bylo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 19:27:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Zelený napísal:
Rameno asi jekl 40*60mm. Jak dlouhé má být to rameno od stožáru k ose motoru?

Dal bych 300 mm.

Motor je teda pěknej kousek.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 20:53:01    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Při tom otáčení by se to nemělo točit kolem středu ozvučnice, ale kolem nějakého akustického středu, ne? 300mm, to není moc prostoru. Obzvlášť u hlubších ozvučnic. Motor by mohl být i menší. Ta NEMA34 je velikostně odpovídající přírubě na převodovce, ale ne úplně. Převodovka je původně určená pro AC serva s jinou přírubou, takže bych to stejně musel předělat. No a když se to bude předělávat, mohla by se tam dát i menší velikost NEMA24. To by pak byl hranol jen 60x60mm.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 21:13:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Osa otáčení není tak podstatná, a kdyby na tom mělo někdy záležet, dá se to částečně korigovat v těch úhlech natočení. Krom toho ani nic jako akustický střed nemusí vůbec existovat. Mám takovou představu, že v horní pozici na zvedáku to vyjede tou deskou výš, než horní hrana stožáru a bude se to moct otáčet volně. A základna cca 60x60 cm (nebo o něco méně) už pojme téměř cokoliv. Pro menší bedny by se pak samozřejmě použila menší - to bude jistě snadno výměnné. Ale klidně to může být třeba 400 mm, to už je asi úplně jedno. O to delší bude muset jen být na zemi nějaké základna. Klidně dejme třeba 350 Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: Ut jún 26, 2018 22:44:13    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Ale když bude osa otáčení posunutá k zadní stěně, tak se to čelo bude vedle otáčení o nastavený úhel i posouvat stranou. To by muselo vadit ne? Otáčením nad vrcholem stožáru by se tomu dalo předejít. Tam se může zvedat bedna otočená a čelně se natočí až nad vrcholem. Takže těch 30cm asi nakonec stačí. To by mohlo být i docela malé a transportovatelné zařízení.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 05:31:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Poloha osy otáčení opravdu není kritická, může to být klidně středem (těžištěm) bedny, je to celkem jedno, vhledem k tomu, jak se s těmi daty dál pracuje. Nejsou nutná absolutní čísla. Podstatné je, že je to u vícepásmové bedny pro všechny repráky stejně. Případně se to dá celkem snadno kompenzovat dodatečně. Nebo i tak, jak píšeš.

Taky se to dá udělat tak, že váhu bedny neponese motor, ale nějaké ložisko nad ním. Pak by mohl být nejspíš podstatně menší, jelikož jen otáčet do stran s tím půjde opravdu snadno. Demontovatelnost a dobrá převozitelnost v osobáku je podmínka, jinak to nemá význam, pak by se s tím dalo měřit jen venku, a to má svoje úskalí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 07:41:32    Predmet: Odpovedať s citátom

MaBat: Tak s tou mojí převodovkou je to dost předimenzované. Samostatná ložiska, převod z malého motoru ozubeným řemenem na kotouč základny, to by mohlo být ještě menší a lehčí. Já jsem sáhnul do zásob a tohle tam bylo. Nebo třeba ta ložisková otoč s ozubeným kolem z tvého odkazu, ta je moc pěkná. https://www.drehteller.com/lazy-susan-swivel/alu-casting/824/drehkranz-alu-druckguss-330-mm-verzinkt?c=133 S tím by to mohlo být tak malé, že by to pod bednou skoro nebylo vidět.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 07:52:55    Predmet: Odpovedať s citátom

A byl bys tedy ochoten něco takového navrhout a poskládat? Ne, že by mě to nebavilo, naopak, ale nejsem na to nijak vybavený - ani nástroji, ani know-how. Co můžu udělat hned, je poslat ti na to peníze (a pak napsat ten uživatelský obslužný SW, to by byla další fáze)...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1750

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 07:58:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Docela zajímavbé téma, dám Vám tu jen tip, možná znáte, na levné drivery a motory:
http://cncshop.cz/

Jedna poznámka bokem, zátěž je skoro irelevantní, tím spíš už u motoru s planetovkou, navíc to ještě můžete zpřevodovat na jením výstupu ozubeným řemenem, pokud se nechce aby to lítalo jak ďas a nevadí posuv o 10° třeba 1-2s bude stačit i úplně malý motor velikosti 23.
Pouze pozor na to, že motor bez enkodéru když vynechá krok nikdo to nepozná, zamyslel bych se i nad absolutním snímačem na ose otáčení a naprogramovat to jako servo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 08:10:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Jinak mít tam jen samotnou hřídel nebo menší ložisko, je výhodné v tom, že když se měří malá bedýnka, nemusí pak stát na velké desce (což je pak svého druhu akustická překážka) - podstavec se potom nechá snadno připravit tak, aby nebyl větší než půdorys té bedničky. S 30 cm talířem už to půjde hůř, ale dokážu si představit, že malá deska s bednou se nad to ještě nějak zvedne třeba jen na nějakých tyčích, to by pak mohlo být jako příslušenství.

Snad pro shrnutí, co by to mělo ve výsledku umět: Natočit se na zadaný azimut, předaný jako příkaz zvenčí. A to opakovaně pokud možno co nejpřesněji (+- 1° je OK). Případná procedura nějaké kalibrace na začátku sezení ničemu nevadí (a očekávám, že bude nutná).

Může to fungovat i jen přírůstkově, tj. reagovat na povely "o 10° doprava", ale potom to musí umět vrátit se zpátky do jedné polohy (do nuly) pokud možno nějak absolutně, aby se nekumulovala chyba.


Naposledy upravil MaBat dňa St jún 27, 2018 08:44:40, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 08:44:40    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix: U dobře navržené konstrukce krokáč žádný krok nevynechá. To se stane, když to poddimenzuješ (použiješ slabý motor, ženeš ho do velkých otáček).

MaBat: Udělat to můžu. Stejně jsem teď chtěl stavět něco podobného, protože žena potřebuje postavit optický scanner na snímání 3D tvarů modelů soch. Tam musím taky udělat otoč s krokáčem. Vlastně skoro to stejné. Takže bych možná šel spíš tou cestou velké ložiskové otoče a velice placatého provedení. Cenu za komplet rameno bych odhadoval tak na 10 000Kč (ložisková otoč, převody, motor, driver motoru, zdroj, komunikační rozhraní a mechanická konstrukce ramene/otočné desky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 08:49:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak super, financování už vyřídíme soukromě.

Kdyby ses ale chtěl zbavit toho velkého motoru s převodovkou, rád si to nechám postavit s tím (s tou výhodou malého půdorysu, viz výše). Aspoň doufám, že tam to bylo myšlené tak, že by podstavec s bednou držela jen ta hřídel.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1750

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 09:05:37    Predmet: Odpovedať s citátom

zelený: ano, to já moc dobře vím, ale taky když selže komunikace, budeš to pokaždé nulovat ručně na střed ? Nebo když vypadne proud ? Budeš tomu věřit na 100% pokaždé, že to dotočilo správně ? Když už se puštíte do takového zařízení, chce to udělat rovnou pořádně, nešetřit za každou cenu Smile

BTW, to programování Microcon driveru v texťáku je docela peklo Very Happy pokud to člověk nedělá denně, pořád listuješ knížečkou s příkazama Very Happy

MaBat napísal:

Kdyby ses ale chtěl zbavit toho velkého motoru s převodovkou, rád si to nechám postavit s tím (s tou výhodou malého půdorysu, viz výše). Aspoň doufám, že tam to bylo myšlené tak, že by podstavec s bednou držela jen ta hřídel.


Planetovky vyjma speciálů pro axiální zatížení nemají dovolenou téměř žádnou zátěž na hřídel v tomto směru,musí tam být ložisko v otoči co ponese zátěž.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaBat
Hifi inventar


Založený: 21 november 2007
Príspevky: 9921

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 09:26:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Čili ty anténní rotátory jsou řešené v základu jinak? Nebo v čem je pak problém udělat to taky tak?

Nějaká ložisková točna, neozubená, která to bude jen držet, přece nemusí být moc velká. Jediné významné zatížení bude to axiální. Tam pak musí stačit něco takového, ne?
https://www.drehteller.com/drehkraenze/stahl/786/drehelement-stahl?c=131
https://www.drehteller.com/files/downloads/pdf/900-0155.01_D_2D-Zeichnung.pdf

K tomu přímo do osy motor, zpřevodovaný, a je to, ne? (Chápu ale, že tak může být problém s vůlemi.)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zelený
Hifista - pokročilec


Založený: 11 február 2018
Príspevky: 409
Bydlisko: Podkrkonoší

PríspevokZaslal: St jún 27, 2018 17:35:40    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix: Když selže komunikace, nebo vypadne napájení, tak to udělá chybu a budeš to muset změřit znovu. Vzhledem k tomu, že se to stane asi tak jednou za 20 let, tak bych to moc neřešil. Přece jenom se nejedná o podporu života na vesmírné stanici. Když tam dáš DC servo s enkodérem, tak při výpadku napájení, nebo chybě komunikace jsi na tom úplně stejně. Udělá to chybu. A řešit to jako nějaký zálohovaný systém s absolutními enkodéry ........ to snad ani není o ušetření, ale zase to nemusí stát 100k. Zmého pohledu je to velice nenáročná aplikace, která přesně odpovídá oblasti ve které jsou nejvhodnějším řešením levné krokáče.
Programování driverů od Microconu sice dělám s manuálem (protože to programuju asi tak jednou za pět let), ale je to jen pár řádků programu.
Ta planetová převodovka má povolené axiální zatížení několikanásobně větší, než je potřeba pro naše použití.

MaBat: Ano, na hřídel by se dal kotouč s upínacími otvory. Za přírubu převodovky by se to přišroubovalo k ramenu. Můžu to vyzkoušet.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist