Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Dá se otočit oddělovací trafo ?
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ...
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 08:55:01    Predmet: Dá se otočit oddělovací trafo ? Odpovedať s citátom

K signálnímu generátoru jsem pořídil 100 W oddělovací trafo. Kapacita primár - sekundár měřená multimetrem vychází 128 pF, takže paráda.
Transformátor je navržený tak, aby při plném zatížení dával na výstupu 230V. Naprázdno je ale napětí až 250 V. Připojený generátor má sice uvedeno vstupní napětí 100-250V, ale nechci to provozovat na hraně parametrů. Navíc osciloskop má povoleno pouze 240V.
Tak mě napadlo transformátor otočit, sekundár s větším počtem závitů použít jako primár a výstupní napětí bude tedy zmenšené, například okolo 200V. Což by pro napájení generátoru nebo osciloskopu bylo ideální.
Teoreticky by to mělo fungovat dobře, obě vinutí jsou dimenzována na plný výkon 100 W, využití bude max. 50%. Navíc by se větším počtem závitů snížilo sycení jádra, což je taky dobré.
Nicméně pro jistotu se ptám, jestli v tom není nějaké čertovo kopýtko... ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19543

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 09:16:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Po zatížení napětí sekundáru klesne. 250V je pořád v toleranci pro 230V síť, přístroj to musí vydržet.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2337
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 09:35:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Melo by vyznam pouzit dve oddelovaci trafa za sebou? Vali se mi tady dve trafa 400V/230V
_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:00:28    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Po zatížení napětí sekundáru klesne. 250V je pořád v toleranci pro 230V síť, přístroj to musí vydržet.

Ale jo, vydrží, ale proč to zbytečně trápit? Navíc ty přístroje mají na štítku max. 50W, ale tipnul bych si, že skutečný odběr bude o dost menší, takže napětí o moc nepoklesne.
Mám jenom samotné trafo, které teprve budu dávat do krabice s nějakou filtrací, takže v jaké poloze ho tam strčím je jedno, není to žádná práce navíc.
Šlo mi jen o to, jestli tam není nějaké skryté riziko, které jsem nedomyslel ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1523
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:10:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Všechny oddělovací trafa jsem měl naštěstí vždy 1:1, nebo s reg. odbočkami.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:13:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Sendy napísal:
Všechny oddělovací trafa jsem měl naštěstí vždy 1:1, nebo s reg. odbočkami.

To je skvělé, jsi šťastný člověk. A na ten můj nápad s otočením trafa nějaký názor máš ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1523
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:21:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Jestli máš trvale 230V a víc, tak bych asi otočil... čirou náhodou nedá se tam napojit nebo dovinout reg. odbočka?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:31:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Sendy napísal:
Jestli máš trvale 230V a víc, tak bych asi otočil... čirou náhodou nedá se tam napojit nebo dovinout reg. odbočka?

Dík.
Hrabat do toho nejde. Je to celý zakrytovaný a vlastní trafo bude nejspíš zalitý.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1523
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 10:37:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Však uvidíš, jak moc ti napětí při zátěži poklesne.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 12:05:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasně, všechno se dá vyzkoušet, změřit atd...
Ale snad z předchozího vyplynulo, že bych velmi rád to trafo provozoval v obráceném směru. Z mého pohledu to má minimálně dvě výhody, menší sycení jádra a snížené napájení přístrojů, které jsou na to dělané (stačilo by jim 100 Voltů) bez toho, abych řešil jestli se blížím k mezní hranici, nebo nikoliv. Opakuji, osciloskop má povolené napájení jenom do 240 V (ale také začíná na stovce) a tam už by mohla být specifikace porušená.
Protože ale nejsem elektronisticky vzdělán, vyzvídám u zkušenějších profíků, jestli tím náhodou přeci jen nemůžu něco posrat či odpálit. Sám jsem na žádný problém nepřišel, ale nechci být neopatrný.
Konkrétně jde o tohle tráfko:
https://www.tme.eu/cz/details/df-680100029/bezpecnostni-transformatory/df-electric/680100029/

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1523
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 12:08:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Jestli řešíš napájení "uni" přístrojů, které chodí od 100V, tak bych jediný možný problém viděl v tom, že pokud je na primáru interní tepelná pojistka, ocitne se nyní na sekundáru a jištění vlastního trafa před požárem následkem mezizáviťáku nebude v provozu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 12:12:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Jištění je tavnou pojistkou na primáru i sekundáru. O nějakém dalším jištění uvnitř trafa jsem nic nenašel.
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1675

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 12:25:55    Predmet: Odpovedať s citátom

opa: Tak snad každé trafo, má nějaký regulační poměr. Když si koupíš ke generátoru, co žere 10W trafo, co má 100VA, není se co divit, že na výstupu je napětí 250V. Těch 230V na výstupu výrobce garantuje pro těch 100VA, EI trafo má regulační poměr o dost horší než třeba toroid, tak proto. Rožni si z toho trafa ještě žárovku v lampičce a máš pokoj.

(u 100VA EI trafa je regulační poměr cca 14% tj pro 230V je naprázdno na výstupu cca 260V)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 13:39:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak příčina je jasná, to jsem psal v první příspěvku, že je to dimenzované pro plný výkon. Jinak měření říká něco jiného, než píšeš, konkrétně pro 233 V na vstupu je výstup naprázdno 251 V.
S tou lampičkou mě to taky napadlo, použít nějakou předzátěž, aby ani před zapnutím přístroje napětí nepřekročilo rozumnou mez.
Ale to otočení mi přijde jako ze všech úhlů pohledu nejlepší řešení.
O tepelné pojistce jsem žádnou zmínku nenašel, koneckonců provozuju více věcí s trafem, kde žádná tepelná pojistka není.
A tavná pojistka na vstupu i výstupu by to snad měla ochránit dostatečně.
Takže pokud se neobjeví nějaký jiný závažný důvod proti, zkusím to trafo pozpátku a uvidíme, co to udělá.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1675

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 13:44:20    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
měření říká něco jiného, než píšeš, konkrétně pro 233 V na vstupu je výstup naprázdno 251 V.


Ano, to co uvádím platí pro slušného výrobce a dimenzování 1:1 , u tebe to bude naprázdno méně a při jmenovitém příkonu bude napětí na výstupu menší než 230V. Zjevně to má výrobce dimemzováno tak, aby při 230V na vstupu bylo ještě stále napětí výstupu v rozsahu povoleného napětí pro toleranci +-10% z 230V.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 13:49:59    Predmet: Odpovedať s citátom

To je všechno O.K. ale jediná věc, která mě teď zajímá, jestli to trafo můžu otočit ?
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1675

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 14:07:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Podle mě bez problémů. Myslím si ale, že zas to napětí bude po otočení moc malé, i když pokud ti bude stačit asi 215V bude to OK.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 355

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 14:12:01    Predmet: Odpovedať s citátom

To trafo co odkazuješ, je 1:1, mělo by mít stejný počet závitů na primáru i na sekundáru. Pokud ho otočíš, tak si nepomůžeš.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 14:26:51    Predmet: Odpovedať s citátom

djrix napísal:
Podle mě bez problémů. Myslím si ale, že zas to napětí bude po otočení moc malé, i když pokud ti bude stačit asi 215V bude to OK.


Stačí cokoliv mezi 100 - 240 Volt, ale logicky je lepší držet se při zemi. Jestli to bude 200 nebo třeba 180 je šumák.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 14:29:15    Predmet: Odpovedať s citátom

gnat napísal:
To trafo co odkazuješ, je 1:1, mělo by mít stejný počet závitů na primáru i na sekundáru. Pokud ho otočíš, tak si nepomůžeš.

To trafo mám doma na stole, naměřil jsem 233 primár - 251 sekundár. To teda nebude 1:1 Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 15:10:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Však to zkus a uvidíš Wink
_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 15:28:51    Predmet: Odpovedať s citátom

hcrevize napísal:
Však to zkus a uvidíš Wink

Jako že to mám zkusit, jestli jsem to nezměřil blbě ?
Člověk je tvor omylný, já zejména, ale tohle bych snad zkazit neměl ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
hcrevize
Hifi expert


Založený: 09 júl 2009
Príspevky: 1619
Bydlisko: www.revize-hc.cz

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 15:34:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkus přehodit ten P/S a zjistíš hned (maximálně to odpálíš zase taková škoda to není Razz )
_________________
BW801, SPaudio P1, SPaudio A400, HTPC; SPaudio D1, LC1 repro kabel.
www.revize-hc.cz
www.customworks.cz
www.spaudio.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 16:06:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Hele, nedělej si srandu. Proto tady otravuju, abych něco nezvojtil. Jestli něco víš, tak to řekni a jestli né, tak zbytečně nestraš. Zrovna u Tebe bych předpokládal, že víš naprosto přesně, jak to je ... Confused
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
gnat
Hifista - pokročilec


Založený: 06 jún 2012
Príspevky: 355

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 16:35:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Ještě bych na tvém místě založil vlákno na to, jestli se nepoškodí, když bude pod napětím ležet patkama na stole štítkem nahoru nebo jestli musí být vždy namontované na správně uzemněnou DIN lištu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2337
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 16:54:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Obvykle byva primar vespod, bliz k jadru. Kdyz ho zapojis naopak (coz nicemu nevadi) trafo tak bude o neco mekci..
_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi marec 08, 2019 19:02:53    Predmet: Odpovedať s citátom

roberto napísal:
Obvykle byva primar vespod, bliz k jadru. Kdyz ho zapojis naopak (coz nicemu nevadi) trafo tak bude o neco mekci..

Zdá se, že je to tak. Ostatní musím zklamat, žádný výbuch se nekonal. Pro jistotu jsem to ještě proměřil malým napětím z generátoru a všechno do sebe zapadá.
Poměr napětí Sekundár /primár je přibližně 1,08. Když se to otočí, je to cca 0,93. Nakonec se mi alespoň povedlo vycvaknout kryty svorkovnic, takže je vidět, že se jedná o docela obyčejné trafo, vinutí jsou normálně na sobě, vespod primár navrchu sekundár, celé zalité nějakým černým sajrajtem. Nasvědčuje tomu i větší DC odpor sekundáru, což je logické, pro daný počet závitů je potřeba víc drátu. Takže teoreticky by se to mohlo malinko víc hřát, ale navrchu se to zase líp chladí a stejně pojede trafo na půl plynu. Ve finále jsem to zapojil obráceně na 230V výstup je naprázdno asi 212, zatížením to ještě poklesne a je to naprosto v pohodě. Co mě trochu mrzí, že vinutí nejsou v oddělených komorách, ale určitě to mají dobře odizolované, když se to prodává jako oddělovací trafo a zkouší se na 4,5 kV.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 09, 2019 15:48:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Otočené trafo funguje, při zatížení je na síti 233 V a na výstupu trafa 214 V. Pokles při zapnutí generátoru minimální, asi je ten odběr opravdu malý.
Kdybych vzal nejmenší trafo z nabídky 40W ušetřil bych asi 150 Kč, to nehraje roli a takhle mám univerzální trafo použitelné i na jiné účely.
Akorát ho opravdu asi vysápu z té velké krabice na DIN lištu, zabírá to spoustu místa, přestěhuju ho do jiné krabičky s pojistkami, vypínačem a kontrolkou zapnutí. Vstup a výstup asi rovnou kabelem s příslušnou koncovkou.
Takhle jak to je by to stejně nemohlo ležet na stole, přístup ke svorkovnicím je příliš snadný, dá se tam strčit šroubovák nebo by se mohl kabel vytrhnout ze svorkovnice, to nejde...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Kozousch
Hifi inventar


Založený: 09 máj 2009
Príspevky: 3714

PríspevokZaslal: So marec 09, 2019 16:35:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Nějaká nástěnná krabice určená pro jističe by na to trafo použít nešla? Stačily by dvě průchodky a hotovo. Jen by to bylo ještě větší než teď. Sad
https://www.elima.cz/obchod/rozvodnice-kryty-jisticu-c-284_316.html

A kdybys to chtěl mít ještě hezčí, ještě větší a ještě dražší, můžeš výstup vyřešit pomocí zásuvky na DIN lištu:
https://www.gme.cz/zasuvka-na-din-listu-ves-f-zasuvka-na-din-listu

_________________
Jsem diskutující, ale léčím se.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10590
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So marec 09, 2019 17:00:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Ty krabice na jističe jsou ale nízké, tady má celý modul výšku 11cm a to už by byla krabice jako kráva. Ta zásuvka na lištu je hezká, ale byla by v jiné rovině...

Samotné trafo má rozměry 85 x 70 x asi 60 mm. Na to stačí krabička z GESu za stovku...
A jak už jsem psal, vývody kvalitní průchodkou přímo kabel, tím se ušetří spousty místa i starostí.

_________________
Cui bono ?


Naposledy upravil opa dňa So marec 09, 2019 17:59:13, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Dokumentácia - How to ... Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalšia
Strana 1 z 3

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist