Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Virtuální symetrické vstupy/výstupy zvukovky PC (linux)
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St august 29, 2018 20:47:20    Predmet: Odpovedať s citátom

No, nie je to take idealne & jednoduche. Na inom notebooku sa to cele komplikuje:
- jeden kanal ma DC offset ktory po scitani je horsi nez ten druhy kanal -- toto asi v asoundrc skorigovat nejde :-/
- musi sa najprv spustit nahravanie a az potom prehravanie, inak nahravanie skonci chybou
- a naviac mi este obcas i sox pada -- traps: play[31282] trap divide error ip:7f5a9d969cb6 sp:7ffc17b6b9f0 error:0 in libsox_fmt_ao.so[7f5a9d969000+1000]

Ble... :-)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St august 29, 2018 21:27:10    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:

- jeden kanal ma DC offset ktory po scitani je horsi nez ten druhy kanal -- toto asi v asoundrc skorigovat nejde :-/


Věci nebývají jednoduché Smile

Zeptal jsem se, uvidíme http://mailman.alsa-project.org/pipermail/alsa-devel/2018-August/139733.html . Nakonec by to šlo do pluginu route doprogramovat, už jsem dřív něco dodělával do pluginu file.

citácia:
- musi sa najprv spustit nahravanie a az potom prehravanie, inak nahravanie skonci chybou


Tomu nerozumím. Je to propojené analogově, přehrávání a nahrávání jsou zcela nezávislé, ne? Mně to funguje nezávisle i v rámci jedné "asym" zvukovky (přehrávací sox běžel pořád, nahrával jsem chvílemi přes arecord ). Natož mezi dvěma noťasy. Nemáš tam nějakou blešku?


citácia:
- a naviac mi este obcas i sox pada -- traps: play[31282] trap divide error ip:7f5a9d969cb6 sp:7ffc17b6b9f0 error:0 in libsox_fmt_ao.so[7f5a9d969000+1000]


S tímhle jsem se nikdy nesetkal, ale může souviset s předchozím bodem. Je to hláška dělení nulou přímo kernelu od aritmetické jednotky CPU. Co máš za distribuci?


Naposledy upravil dustin dňa St august 29, 2018 22:01:29, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St august 29, 2018 21:50:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Přinejhorším by se to dalo pořešit ladspa pluginem dcremove

https://www.reddit.com/r/linuxaudio/comments/26ef6e/help_with_alsa_to_remove_input_dc_offset/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St august 29, 2018 22:17:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Pořád mi ten DC offset vrtá hlavou. Přece je to konstanta, po odečtení v ttable je to pořád jen konstanta, akorát trochu jiná. Takže výsledek má pořád nějaký konstantní DC offset.

IMO by mělo stačit DC offset až v posledním kroku před spojením playback a capture přes asym odstranit tím ladspa pluginem a nemusel bys nic měřit. Plugin dcremove je highpass filter s infrazvukovou frekvencí a používá se třeba i v audacity
https://wiki.audacityteam.org/wiki/Proposal_DC_Offset_removal
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St august 29, 2018 23:23:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Kalibracny skript. Automaticky upravi 0.4xxx v .asoundrc na novu hodnotu.

EDIT: aktualna verzia skriptu vzdy na https://github.com/miero/alsa-emusym

kód:
#!/bin/bash -eu
export AUDIODEV=hw:0,0
RATE=96000
LEN=30
FILE=cal.flac
sox -q -r $RATE -b 32 -c 2 -d "$FILE" highpass 10 trim 1 $LEN &
sleep 0.5
play -q -r $RATE -b 32 -n synth $((LEN+2)) pink remix 1 1v-1 vol -3dB
wait
V1=$(sox "$FILE" -n remix 1 stat 2>&1 | sed -n "/RMS.*amp/s/.*: *//p")
V2=$(sox "$FILE" -n remix 2 stat 2>&1 | sed -n "/RMS.*amp/s/.*: *//p")
F=$(bc -l <<< "0.49 * $V1 / $V2")
sed -i "/[01]\.0.*0\.4/s/0\.4.*/0$F/" ~/.asoundrc
grep "0\.4" ~/.asoundrc


U mna (s dost blbym kablom) to vychadza takto.


Naposledy upravil miero dňa Pi september 28, 2018 14:01:13, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 06:08:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Pěkné, díky moc. Koukám, že máš ve skriptu rovnou ten filtr na odstranění DC.

Jak by vycházela ta tvá měřicí USB zvukovka?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19648

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 07:11:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlavně s tím zkuste (oba) změřit nějaký zesilovač, klidně nějaký s běžným nesymetrickým výstupem. Repro výstup do té virtuální symetriky. +IN na živou svorku, -IN na svorku na zemním potenciálu. Zem jenom na vstupu zesilovače kabelem z výstupu karty. Bez děliče, ať jsou vidět šumy a brumy zesilovače ve velkém rozlišení. A porovnat s loop nesymetrickým měřením (které je vždy špatně).
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 07:43:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Inak ten skript to podvodom "kalibruje" i so stereo kablom, no spravne je pouzit mono -> stereo prepojku, lebo sa do toho zanasa este nesymetria audio vystupu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:07:12    Predmet: Odpovedať s citátom

Určitě. Záleží samozřejmě, co měříš. Pokud virtuální symetrickou smyčku, pak je potřeba zkalibrovat oba kanály odděleně celou cestu (to byl můj případ). Pokud použiješ jen vstup, pak to samozřejmě chce shodný signál pro oba.

Zkusil jsem si ten highpass filtr v soxu a opravdu krásně DC offset vyčistí. Stejně bude fungovat i ten LADSPA plugin přímo v alsím konfigu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:14:23    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA: Dojde na to, postupně Smile Nejdřív musí být měřicí přípravek, který je právě v procesu. Krabice s ovládacími prvky a chladiči hotová, zbývá zadrátovat. Je tam i to odpojování země výstupní symetriky, aby v měřicí smyčce byla jenom jednou, na vstupu zesíku. Sice je to dělané pro symetrický vstup Juli, ale pak testnu i na zvukovce s virtuální symetrikou.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19648

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:19:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky za info, já většinou nemívám trpělivost dovádět ty podpůrné přípravky do takového stupně dokonalosti Wink
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19648

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:20:51    Predmet: Odpovedať s citátom

miero napísal:


U mna (s dost blbym kablom) to vychadza takto.


Kabel asi za nic nemůže, ten výsledek krásně ukazuje na odchylku hodnoty vazebních kondenzátorů na vstupech.

_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:29:40    Predmet: Odpovedať s citátom

A nemůže to taky být artefakt toho nevyčištěného DC offsetu? Zajímavé by bylo změřit s tím LADSPA highpass filtrem v cestě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19648

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:34:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Záleží, kde ten offset vzniká, může být klidně až na výstupu OZ (vlastní offset OZ x zisk ). Zatím jsem neviděl kartu s DC vázaným vstupem, všechny měly na vstupech vazební elyty. Stačí miniaturní rozdíl v kapacitě, nakonec ta NF změna CMR u miera není dramatická.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 08:44:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, jsou to maličká čísla. A vždycky je dobré znát příčinu, to rozhodně Smile

Stejně by mě zajímalo to měření s DC filtrem, zda se něco změní. Miero, zkusíš to do .asoundrc přidat?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 09:52:48    Predmet: Odpovedať s citátom

upravil som este teraz skript aby fungoval i s formatom .asoundrc co dal dustin, ja som si do neho dal ttable.0.0=... a ttable.1.0=... mal by na konci vypisat 4 koeficienty ... z ktorych upravuje len ten kladny

len highpass myslim bude stacit takto do kalibracneho skriptu, resp. aspon v arte je moznost orezania nizkych frekvencii v nastaveni grafu

to CMR so symetrickym vstupom USB zvukovky skusim zmerat po obede

na notebooku s DC offsetom niekedy behom tyzdna

a pridavam este CMR meranie na inom PC
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 09:56:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Jakým signálem to CMR měříš, že to nemáš vůbec chlupaté? Mně pro pink noise ani averaging nepomohl...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 09:59:18    Predmet: Odpovedať s citátom

V ARTA s jednokanalovym FR1, pink PN, averaging a stereo kabel, t.j. virtualne CMR.

Alebo ty si to meral v SPA mode?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 10:08:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Taky FR. A měříš to v max. bitovém rozlišení, co ty karty umí?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 11:32:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Jj, v 32 bit.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št august 30, 2018 13:43:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak zistil som, ze ta zvukovka Audio Probe Spartan A nema symetricky vstup, aspon teda na nastrojovom vstupe. Este ma citlivejsi mikrofonny XLR, ale na ten tu nemam kabel.

A tiez som este zistil, ze single channel FR1 nefunguje medzi dvoma zvukovkami. Spriemerovany FR1 graf s periodickym sumom vytvara zhustujuci sa comb filtering efekt.

Rucne zmerane CMR zo Spartana do skalibrovaneho virtualneho symetrickeho vstupu v PC vyslo cca na 32.5dB na 1kHz i 10kHz.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 20:38:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslim, ze to funguje velmi dobre. Meranie class-D NAD D3020 snimaneho s repro priamo do zvukovky PC s ATX zdrojom so zemnou sluckou po audio i USB.

Musel som stiahnut uroven na vstupe cca o 8dB inak tam strasili asi v merani odcitane rusenia. Na svorkach repro som nameral 1Vrms.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 20:59:01    Predmet: Odpovedať s citátom

A este moje DPA v podobnych podmienkach, t.j. 1Vrms do VMA-I EVO.

Akurat zvukovka generujuca signal je integrovana v PC, co sa mozno odrazilo na sume.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 21:11:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak este raz DPA a so signalom z Juli@ (tiez digitalny utlm).

Tych 11025Hz tam je zrejme z Juli@, zeby tie MIDI hodiny co spominal dustin?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 21:32:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Zajímavé. To měření je Juli - zesík - virtuální symetrika interní stejného PC? Ta interní se IMO docela drží, vzhledem k drsnému prostředí a pořádným smyčkám.

Těch 11.025Hz MIDI nebude, to by bylo 31.250Hz. Je to přesně čtvrtka 44100, na jaké fs signál generuješ?

Měl bys šanci změřit ten TPA, třeba rovnou symetrický vstup/výstup? Pravda pokud to jedeš přes Juli, není virtuální symetrika potřeba...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 21:43:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Jj, sam som prekvapeny ako dobre to zvlada ten line in vstup. Je v tom Realtek ALC892 pre ktoreho ADC uvadzaju 90dB SNR (A-weighting).

Ten TPA uz par dni pouzivam na tichy vecerny podmaz z notebooku do prastarych KEF Chorale. Zatial bez vyhrad, ale zda sa, ze nie som prilis narocny :-))
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 22:18:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Až dodělám ten adaptér na repráky (zrovna se dotiskl zadní panel s popisky), chci vyzkoušet virtuální symetriku na Juli. Její nativní symetrika má dost velký vstupní rozsah a pro line-level měření se nedosáhne plného rozlišení. Na předzesíky apod. by byly lepší citlivější SE vstupy. Možná ten softwarový diferák bude mít CMRR srovnatelné s analogovým na symetrických vstupech.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miero
Hifi inventar


Založený: 08 september 2010
Príspevky: 9409
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 22:33:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasne, s Julu@ by to mohlo byt este lepsie. Ale na ukazku, ze staci i integrovana je to super :-)

A este som si vsimol, ze to nase meranie CMR z nejakeho dovodu zavisi od samplovacej frekvencie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19648

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 22:38:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Soucasnost vzorkovani v obou kanalech.
_________________
Sympre2 preamp, Bridged power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4608
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi august 31, 2018 22:42:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Ty FR pro 48kHz a 192kHz, co jsem měřil včera, jsou ve společném pásmu do 20kHz poměrně konzistentní. Bude asi hodně záležet na konkrétní zvukovce (jako všechno).

Zkusím tu Juli a pak to případně nakonfiguruju do měřicí stanice. Dobré je, že jenom stačí přehodit zařízení v Artě, takže se to snadno volí. Jenom bude potřeba udělat extra kabel, Juli má oddělené cinche pro každý kanál. Ale to je trivka...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5  Ďalšia
Strana 2 z 5

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist