Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

HELP, notebook, spdif, foobar
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Po máj 11, 2009 18:41:48    Predmet: HELP, notebook, spdif, foobar Odpovedať s citátom

Zdravím páni.
Chodia sem aj počítačovo znalí prispievatelia, tak sa hádam niekto nájde čo dokáže poradiť Wink
Mám noťas dell d600 http://support.euro.dell.com/support/topics/topic.aspx/emea/shared/support/my_systems_info/sk/details?c=sk&cs=RC1078561&l=sk&s=pad&~tab=2


k nemu replikátor


Mal som v pláne zacvaknúť della na replikátor a cez spdif siglnál púšťať do prevodníka. Nainštaloval som foobar, pokúsil som sa nainštalovať ovládač ASIO a nič. Žiadny signál cez spdif nejde.
Myslel som si, že som niečo zle nainštaloval, čo je aj dosť možné, nie som v týchto veciach doma.
Dozvedel som sa ale, že ak je notebook (nemá spdif) pripojený na replikátor (ten má spdif), len windows to rozpozná a až potom s ním spolupracuje.
Dočítal som sa, že je potrebné pre moje podmienky replikátor notebooku pripomenúť ešte skôr ako sa natiahne windows.
Moje dotazy:
1.) Ako to teda spraviť aby si noťas replikátor všimol skôr ako sa natiahne windows?
2.) Ako zistím či mám správne nainštalovaný foobar a ovládače ASIO? Stačí vôbec mať nainštalované ASIO, netreba doinštalovať ešte niečo?
3.) Je vôbec možné aby noťas + replikátor fungoval tak ako má (teda audio), teda keď neni spdif priamo na notebooku?
4.) Je vôbec z tejto situácie nejaké východisko bez nákupu externej zvukovej karty?
Pardón za laické dotazy, nie som v PC dosť dobre doma.
Ak sa niekto nájde čo by vedel poradiť, prosím zrozumiteľne Laughing
Díky.


Naposledy upravil durgo dňa St máj 27, 2009 20:29:17, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Rado
Hifi obsluha


Založený: 31 marec 2008
Príspevky: 32
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Po máj 11, 2009 18:57:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkus si nainstalovat operační systém Linux, např. UBUNTU. Bych vsadil boty, že by to mohlo jít.... Very Happy (V systému microsoft Ti bohužel neporadim)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Po máj 11, 2009 20:35:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Dell má velmi dobrou technickou podporu, jistě ti poradí zda se dá replikovat SPDIF u tohoto typu.
ASIO je protokol, který musí podporovat jak software, tak zvuková karta. Zde je asi onboard Realtek AC97 a ten ASIO nepodporuje. Zkus nainstalovat kernel streaming.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Rob
Hifi expert


Založený: 13 december 2006
Príspevky: 1094
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: Po máj 11, 2009 22:33:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Tento notas s touhle dokinou mam v praci. Zvukovka v nem neumi ani Kernel Streaming (zkousel jsem jen vystup do sluchatek, ale s tim SPDIF to asi bude stejne). Ten mi sel jen u stareho notasu s Centrinem od Fujitsu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut máj 12, 2009 12:26:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Z https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/307086/comments/5 , http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1017334.html je zřejmé, že do doku jde digitální výstup z kodeku STAC9750 napojeného na zvukový kontrolér jižního mostu 82801DB (ICH4). K němu by snad mohlo fungovat Asio4All http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070815180432AAWGgxM

Digitální výstup by mělo být jen o přepnutí nějakého čudlíku v ovladači, minimálně tak je to v linuxu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ut máj 12, 2009 16:36:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak vážne neviem, volal som akurát na technickú podporu dell a dozvedel som sa, že čokoľvek nainštalujem tak cez dokovaciu stanicu na spdif žiadny signál nepôjde.
Je zaujímavé, že predtým ako som nainštaloval ASIO, tak nejaký signál zo spdif išiel, ale hralo to akoby len výšky, stredy a basy nie. Čudný zvuk, ale najký zvuk tam bol ... teraz nič ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ut máj 12, 2009 17:13:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Nedalo mi to a zavolal som na dell ešte raz, bolo mi povedané, že signál cez spdif na "doke" musí normálne ísť, tak som z toho jeleň Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Frantrax
Tetřev hlušec


Založený: 28 január 2007
Príspevky: 3007

PríspevokZaslal: Ut máj 12, 2009 18:09:32    Predmet: Odpovedať s citátom

To je tak když všude seděj šulini.
_________________
Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 13, 2009 06:59:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Nainštaloval som UBUNTU a keď sa trošku rozpozerám čo som to vlastne nainštaloval, pokúsim sa spojaznit foobar a spdif Wink
Treba pre linux nejaké ovládače aby fungoval spdif cez replikátor?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 13, 2009 08:44:27    Predmet: Odpovedať s citátom

No, bereš to hopem Smile

Foobar v ubuntu není nejlepší varianta, protože jde o windowsí aplikaci. Obvykle lidé používají Banshee nebo Exaile.

Dle uvedených linků by ke zprovoznění mělo stačit jen v audio mixeru zapnout IEC958 (oficiální název pro SPDIF), příp. přepnout "IEC958 Playback AC-97-SPSA" (určuje, který stream se bude posílat na spdif výstup).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 16:16:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte stále sa neviem v ubuntu veľmi zorientovať, je to teda úplne iné ako windows, ale podarilo sa mi spojazdniť banshee. Prepínače som nastavil ako písal dustin a žiadny zvuk zo spdif stále nejde.
Skoro všetko čo som mal na disku sa mi pri inštalácii ubuntu "podarilo" zmazať, tak sa to už musí podariť nejako rozbehať, lebo ma ... Smile
Nejaké návrhy čo ešte skúsiť?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
federmann
Persona non grata


Založený: 08 máj 2008
Príspevky: 240
Bydlisko: Valašské Království

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 18:29:33    Predmet: Odpovedať s citátom

Linux není špatný, ale na spoustu věcí by jsi si muslel napsat ovladače, zůstal bych raději u Win. Co jsi tam měl za OS. Doporučil bych Win. 7 http://technet.microsoft.com/cs-cz/evalcenter/dd353205(en-us).aspx?ITPID=wcfeed pak instalovat jako správce a v kompatibilitě.
_________________
Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 20:29:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Nech si každý používa čo chce, ale na jednej strane strašíš písaním si ovládačov u Linuxu (čo je mimochodom HODNE pritiahnuté za vlasy) a na druhú odporúčaš nejakú developerskú verziu Windows určenú maximálne pre odbornú verejnosť.

Tomu hovorím krok vpred.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:22:13    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Ešte stále sa neviem v ubuntu veľmi zorientovať, je to teda úplne iné ako windows, ale podarilo sa mi spojazdniť banshee.


Výborně, další krok dopředu.

citácia:
Prepínače som nastavil ako písal dustin a žiadny zvuk zo spdif stále nejde.
Skoro všetko čo som mal na disku sa mi pri inštalácii ubuntu "podarilo" zmazať, tak sa to už musí podariť nejako rozbehať, lebo ma ... Smile
Nejaké návrhy čo ešte skúsiť?


Dobrá motivace Smile

Chyby je potřeba diagnostikovat odspodu. Pošli sem výstup příkazů v terminálu:

aplay -l
amixer contents

Na prvním uvidím, jaké máš opravdu zvukovky, na druhém bude kompletní výpis aktuálního nastavení všech ovládacích prvků defaultní zvukovky. Výstup textových příkazů je daleko lepší než jakékoliv screenshoty, navíc je s nimi daleko méně práce.


Naposledy upravil dustin dňa Ut máj 19, 2009 21:25:57, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:24:51    Predmet: Odpovedať s citátom

FFFfff___ napísal:
Linux není špatný, ale na spoustu věcí by jsi si muslel napsat ovladače


Když něco neznám, tak o tom raději nepíši a už vůbec o tom neradím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
federmann
Persona non grata


Založený: 08 máj 2008
Príspevky: 240
Bydlisko: Valašské Království

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:32:56    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Když něco neznám, tak o tom raději nepíši a už vůbec o tom neradím.

A proč mu to neběží po zapnutí samo, proč se to samo nedoinstaluje a proč ....

On chtěl poradit, ne s Linuxem ale se zvukem, zatím překopal OS a zvuk stále nikde.

http://gainphile.blogspot.com/2007/12/foobar2000-asio.html

http://forum.lowyat.net/topic/652450

_________________
Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.


Naposledy upravil federmann dňa Ut máj 19, 2009 21:38:44, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:37:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, ešte pred pár dňami keby si mi spomenul nejaký terminál tak neviem o čom hovoríš Laughing
Presne takéto niečo som chcel vyhľadať a dať to sem, len som nevedel príkazy. Trošku som sa hral teraz s prepínačmi, aktuálne je to nastavené takto:

durgo@durgo-laptop:~$ aplay -l
**** Zoznam PLAYBACK Hardwarových Zariadení ****
karta 0: I82801DBICH4 [Intel 82801DB-ICH4], zariadenie 0: Intel ICH [Intel 82801DB-ICH4]
Podzariadenia: 1/1
Subzariadenie #0: subdevice #0
karta 0: I82801DBICH4 [Intel 82801DB-ICH4], zariadenie 4: Intel ICH - IEC958 [Intel 82801DB-ICH4 - IEC958]
Podzariadenia: 1/1
Subzariadenie #0: subdevice #0

durgo@durgo-laptop:~$ amixer contents
numid=5,iface=MIXER,name='Master Mono Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=6,iface=MIXER,name='Master Mono Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=0,max=31,step=0
: values=25
| dBscale-min=-46.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=1,iface=MIXER,name='Master Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=2,iface=MIXER,name='Master Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=6,6
| dBscale-min=-46.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=3,iface=MIXER,name='Headphone Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=4,iface=MIXER,name='Headphone Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=25,25
| dBscale-min=-46.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=31,iface=MIXER,name='3D Control - Center'
; type=INTEGER,access=rw------,values=1,min=0,max=15,step=0
: values=0
numid=32,iface=MIXER,name='3D Control - Depth'
; type=INTEGER,access=rw------,values=1,min=0,max=15,step=0
: values=0
numid=28,iface=MIXER,name='3D Control - Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=off
numid=27,iface=MIXER,name='PCM Out Path & Mute'
; type=ENUMERATED,access=rw------,values=1,items=2
; Item #0 'pre 3D'
; Item #1 'post 3D'
: values=0
numid=22,iface=MIXER,name='PCM Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=23,iface=MIXER,name='PCM Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=25,25
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=14,iface=MIXER,name='Line Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=15,iface=MIXER,name='Line Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=8,8
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=16,iface=MIXER,name='CD Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=17,iface=MIXER,name='CD Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=25,25
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=13,iface=MIXER,name='Mic Boost (+20dB)'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=off
numid=30,iface=MIXER,name='Mic Select'
; type=ENUMERATED,access=rw------,values=1,items=2
; Item #0 'Mic1'
; Item #1 'Mic2'
: values=0
numid=11,iface=MIXER,name='Mic Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=12,iface=MIXER,name='Mic Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=0,max=31,step=0
: values=3
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=9,iface=MIXER,name='Phone Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=off
numid=10,iface=MIXER,name='Phone Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=0,max=31,step=0
: values=0
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=18,iface=MIXER,name='Video Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=off
numid=19,iface=MIXER,name='Video Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=0,0
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=7,iface=MIXER,name='PC Speaker Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=8,iface=MIXER,name='PC Speaker Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=1,min=0,max=15,step=0
: values=11
| dBscale-min=-45.00dB,step=3.00dB,mute=0
numid=20,iface=MIXER,name='Aux Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=off
numid=21,iface=MIXER,name='Aux Playback Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=31,step=0
: values=0,0
| dBscale-min=-34.50dB,step=1.50dB,mute=0
numid=29,iface=MIXER,name='Mono Output Select'
; type=ENUMERATED,access=rw------,values=1,items=2
; Item #0 'Mix'
; Item #1 'Mic'
: values=0
numid=24,iface=MIXER,name='Capture Source'
; type=ENUMERATED,access=rw------,values=2,items=8
; Item #0 'Mic'
; Item #1 'CD'
; Item #2 'Video'
; Item #3 'Aux'
; Item #4 'Line'
; Item #5 'Mix'
; Item #6 'Mix Mono'
; Item #7 'Phone'
: values=0,0
numid=25,iface=MIXER,name='Capture Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=26,iface=MIXER,name='Capture Volume'
; type=INTEGER,access=rw---R--,values=2,min=0,max=15,step=0
: values=0,0
| dBscale-min=0.00dB,step=1.50dB,mute=0
numid=33,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Con Mask'
; type=IEC958,access=r-------,values=1
: values=[AES0=0x0f AES1=0xff AES2=0x00 AES3=0x0f]
numid=34,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Pro Mask'
; type=IEC958,access=r-------,values=1
: values=[AES0=0xcf AES1=0x00 AES2=0x00 AES3=0x00]
numid=37,iface=MIXER,name='IEC958 Playback AC97-SPSA'
; type=INTEGER,access=rw------,values=1,min=0,max=3,step=0
: values=3
numid=35,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Default'
; type=IEC958,access=rw------,values=1
: values=[AES0=0x00 AES1=0x82 AES2=0x00 AES3=0x02]
numid=36,iface=MIXER,name='IEC958 Playback Switch'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
numid=38,iface=MIXER,name='External Amplifier'
; type=BOOLEAN,access=rw------,values=1
: values=on
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:42:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Je mi jedno aký budem mať OS, tento notebook by som rád používal len na prehrávanie hudby (ak to bude vôbec možné) a na internet, na nič iné.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
federmann
Persona non grata


Založený: 08 máj 2008
Príspevky: 240
Bydlisko: Valašské Království

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 21:52:30    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Je mi jedno aký budem mať OS, tento notebook by som rád používal len na prehrávanie hudby (ak to bude vôbec možné) a na internet, na nič iné.


Rozdělte si disk a vyzkoušejte obě varianty … Mne vyléčila z Linuxu satelitní a grafická karta o SW nemluvě.

_________________
Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 22:02:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Super, šikula.

SPDIF výstup máš zdá se zapnutý (IEC958 Playback Switch On), to ke OK.

1. Přepni si hlavičky SPDIF na consumer a audio:
iecset audio on
iecset professional off

Některé SPDIF receivery s tím mívají problémy. Mohl bych to vyčíst z hodnot těch AESx, ale nechce se mi hledat tabulku s parametry Smile

2. Stáhni/vyrob si nějaký delší wav 48/16, budeme jej pouštět, štelovat alsamixer a poslouchat SPDIF výstup - tam připoj DAC.

Spusť v jednom terminálu

aplay -v -D plughw:0,0 ten.wav

Příkaz vypíše aktuální nastavení wavu, případně konverze, které se streamem musí provádět plugin plug, aby stream zvukovka zkousla. Spustí se přehrávání na analogovém výstupu, měl bys slyšet v repráku/sluchátkách.

Nyní v druhém terminálu hýbej v alsamixeru s nastavením táhla IEC958 Playback AC97-SPSA. Má tři polohy a mělo by se tím určovat, který stream se pouští na SPDIF výstup. Teoreticky bys v jedné poloze měl slyšet zvuk z DACu.

Nyní budeme přehrávat přímo na SPDIF zařízení:

aplay -v -D plughw:0,4 ten.wav

Všimni si, že v aplay -l bylo výstupní SPDIF zařízení pod číslem 4 - proto ta změna v řetězci zvukovky hw:.... Teď by zvuk měl hrát při přepnutí táhla AC97-SPSA na jinou polohu, v případě mé via82xx je to až ta horní, třetí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ut máj 19, 2009 22:09:55    Predmet: Odpovedať s citátom

FFFfff___ napísal:

Rozdělte si disk a vyzkoušejte obě varianty … Mne vyléčila z Linuxu satelitní a grafická karta o SW nemluvě.


Chtělo to trochu více trpělivosti. Satelitní karty obvykle fungují, ale novější potřebují poladit ovladače. V kernelu není nejnovější verze, tam se dostávají s několikaměsíčním zpožděním.

Mám údajně nepodporovanou kartu TechniSat HD2 a šlape jako hodinky, vdr + dálkáč a jakpak žena nahrává ordinaci Smile

Grafiky jsou klasika, to nemá cenu řešit. Pro běžné použití včetně filmů (tj. bez 3D) fungují obvykle OSS ovladače, i když dnes již není s binárními zásadnější problém, např. ubuntu si to kompiluje přes DKMS samo.

SW - záleží na konkrétní potřebě, pro mě je v linuxu více kvalitního a legálního SW než ve win. Ale pravda neživím se profesionální grafikou (photoshop) ani nedělám ve specializovaném CADu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 20, 2009 17:41:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, niečo nebude asi OK:

Emdurgo@durgo-laptop:~$ iecset audio on
Mode: consumer
Data: audio
Rate: 48000 Hz
Copyright: protected
Emphasis: none
Category: PCM coder
Original: original
Clock: 1000 ppm
durgo@durgo-laptop:~$ iecset professional off
Mode: consumer
Data: audio
Rate: 48000 Hz
Copyright: protected
Emphasis: none
Category: PCM coder
Original: original
Clock: 1000 ppm


durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,0 ten.wav
aplay: main:590: chyba počas otvárania zvuku: Device or resource busy
durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,4 ten.wav
ten.wav: No such file or directory
durgo@durgo-laptop:~$


Skúšal som aj: aplay -v -D plughw:0,0
aplay -v -D plughw:0,4
s rovnakým výsledkom.

Vytrvoril som z flac wav, spustil cez banshee, napísal som do terminálu aplay -v -D plughw:0,0 ten.wav, výsledok vidíš vyššie, tiahlom som nastavil aby zvuk išiel (neviem, ale ja tam nemám žiadne tri polohy, dá sa ním hýbať ako na volume), potom aplay -v -D plughw:0,4 ten.wav
Nejaký zvuk so spdif lezie, ale nedá sa to počúvať, nepríjemne to piští.
Tu je ten wav http://w16.media-convert.com/convert/index.php?pg=getmyfile&key=-1&xid=ovgopkjn
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 20, 2009 22:46:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Chybové hlášky to říkají jasně. V prvním případě (plughw:0,0) je zařízení již používáno. Spusť to znovu a když to hodí stejnou hlášku, napiš

sudo lsof /dev/snd/*

Tím vyjede seznam procesů, které používají zvuková zařízení v /dev/snd/. Výpis sem hoď. Velice pravděpodobně to bude pulseaudio.

V případě plughw:0,4 je již zařízení volné (obsazené je jen to analogové hw:0,0), aplay tedy přistoupí k přehrávání wavu, ale ten se v aktuálním adresáři nenachází. Dej buď plnou cestu k wavu, nebo spouštěj v adresáři, kde je wav uložen.

To táhlo AC97-SPSA má jen 4 polohy - viz amixer contents:

numid=37,iface=MIXER,name='IEC958 Playback AC97-SPSA'
; type=INTEGER,access=rw------,values=1,min=0,max=3,step=0
: values=3

Pokud něco z SPDIF výstupu již leze, máme asi vyhráno - výstup je aktivní, není připojovaný přes nějaký další nezdokumentovaný přepínač.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Št máj 21, 2009 16:10:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Je možné, že tiahlo má len 3 - 4 aktívne polohy, ale dá sa ním hýbať ako na volume.
Skúšal som to znova aj s druhými flacmi pre prípad, že ten bol chybný a stále to piští.

durgo@durgo-laptop:~$ sudo lsof /dev/snd/*
[sudo] password for durgo:
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/durgo/.gvfs
Output information may be incomplete.
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
pulseaudi 3063 durgo 20u CHR 116,10 4798 /dev/snd/controlC0
pulseaudi 3063 durgo 26u CHR 116,10 4798 /dev/snd/controlC0
mixer_app 3633 durgo 21u CHR 116,10 4798 /dev/snd/controlC0
durgo@durgo-laptop:~$

Neviem čo z toho vyčítaš, ja teda nič Laughing Akurát tam vidím pulseaudio čo si predpokladal Laughing

Ináč, páči sa mi to kopírovanie textu stredným koliečkom Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Yradak
Hifista


Založený: 17 január 2007
Príspevky: 134
Bydlisko: Olomouc

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 11:10:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Nerozumiem Ti. Nie si v počítačoch dosť doma a o pár postov ďalej sa púšťaš do jednej z najfatálnejších hlúpostí - laborovanie z linuxom. Predaj replikátor a kúp si hocakú externú zvukovku zo S/PDIF, napr M-Audio Transit.
_________________
ALC883 toslink out - Sony TA-F650ESD - Mission 771E
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
federmann
Persona non grata


Založený: 08 máj 2008
Príspevky: 240
Bydlisko: Valašské Království

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 12:07:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Já bych se vrátil na začátek, kde jsem doporučoval Win. 7, jsou dostatečně inteligentní a měly by si nainstalovat vše téměř samy, a mělo by to fungovat, LIN. není špatný, ale pro tento účel ani vhodný.

Vlastní zkušenost po týdnu jsem to rozchodil, věděl co kde mám pře-nastavit a fungovalo to! Restart PC vše zmizelo a znovu vše přednastavit a opět to fungovalo. Na dokázání, že to jde je to perfektní, ale na běžnou práci ne. Já potřebuji PC zapnout a na něm pracovat! Win. 7 ať RC verze to dostatečně umožňují, stejně tak by to mělo jít ve Vistách i XP-SP3.

_________________
Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 12:48:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Yradak
hlúposť laborovať s linuxom v tejto dobe? To si robíš prdel.

Ja som začínal s jedným inštalačným CD, 56k modemom, ktorý sa každých 5 minut odpojil (pozdrav telekomu), striedmou dokumentáciou a bez jediného človeka v okolí, ktorý by už niečo mohol poradiť. A prežil som to.

Tak ako sa dá laborovať s linuxom dnes je ale =úplne= iná dimenzia.


citácia:
Win. 7, jsou dostatečně inteligentní

bleh, mi z toho nabehla husia koža
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Frantrax
Tetřev hlušec


Založený: 28 január 2007
Príspevky: 3007

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 13:24:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Jojo, Win 7 jsem z PC vyhodil, po problémech s ovladačema, díky Laughing
_________________
Omluvte mé hloupé otázky, jsem jen zvídavý tetřev hlušec.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
federmann
Persona non grata


Založený: 08 máj 2008
Príspevky: 240
Bydlisko: Valašské Království

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 13:35:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Frantrax napísal:
Jojo, Win 7 jsem z PC vyhodil, po problémech s ovladačema, díky Laughing

Neznám ovladač, který by nejel, znám jen něco neurčitého mezi klávesnicí a židlí co to neumí nainstalovat.

Je zapotřebí instalovat vždy a vše jako administrátor a v patřičné kompatibilitě, ale to jsem již uváděl. Jediné co občas nemusí jít, nějaké verze 32bit programů na 64bit OS.

_________________
Svět nekončí tím co znám, ale začíná tím co neznám a znát bych mohl.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 18:41:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Durgo,

jsme na dobré cestě. V prvním kole vypneme pulseaudio. Může zvukovku přepínat do jiné frekvence, dělat s ní psí kusy, chceš nejdříve čistou cestu na spdif.

sudo killall pulseaudio

Raději dvakrát po sobě. Když pak spustíš ten příkaz lsof (viz nahoře), již by nic nemělo na zvukovce viset. Vyzkoušej první aplay (na analogový výstup), nezapomeň správnou cestu k tomu wavu. Zkus hýbat tím táhlem AC97-SPSA a najít správný zvuk z SPDIF výstupu. Použij 48/16 wav.

Poté to opakuj s plughw:0,4, zase dle výše. Určitě to již půjde.

Pak vyřešíme, jak to udělat bez pulseaudia, které pro tvůj účel vůbec nepotřebuješ.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 1 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist