Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

HELP, notebook, spdif, foobar
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 18:53:23    Predmet: Odpovedať s citátom

FFFfff___ napísal:
Já bych se vrátil na začátek, kde jsem doporučoval Win. 7, jsou dostatečně inteligentní a měly by si nainstalovat vše téměř samy, a mělo by to fungovat, LIN. není špatný, ale pro tento účel ani vhodný.


Je to přesně naopak. Pro tento účel (víceméně dvouúčelový stroj) je linux velice vhodný, protože durgovi umožní čistou transparentní cestu, o které je přesně známo, jak funguje. Jak zajistíš, aby nezdokumentované reverzním engineeringem zatím neprozkoumané win7 neprováděly nějaká DSP s tou zvukovkou bez ASIO ovladačů?

citácia:
Vlastní zkušenost po týdnu jsem to rozchodil, věděl co kde mám pře-nastavit a fungovalo to! Restart PC vše zmizelo a znovu vše přednastavit a opět to fungovalo.


Stačilo se zeptat na jakémkoliv fóru, nebo si koupit knížku. Správné nastavení nemizí, musel jsi postupovat dost prapodivně.

citácia:
Na dokázání, že to jde je to perfektní, ale na běžnou práci ne.


Ano, pro tebe ne, ale to nemusí platit (a neplatí) pro jiné.

citácia:
Já potřebuji PC zapnout a na něm pracovat!


Přesně z toho důvodu používám linux Smile


Naposledy upravil dustin dňa Pi máj 22, 2009 19:13:35, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 18:59:14    Predmet: Odpovedať s citátom

FFFfff___ napísal:
Frantrax napísal:
Jojo, Win 7 jsem z PC vyhodil, po problémech s ovladačema, díky Laughing

Neznám ovladač, který by nejel, znám jen něco neurčitého mezi klávesnicí a židlí co to neumí nainstalovat.


To by mě zajímalo, zda ovladač na Prodigy192 ve win7 již neshazuje systém při přehrávání DTS. Pravda, naposledy jsem to zkoušel na XP, oficiální vistí ovladače snad ani nebyly vydané, minimálně je výrobce neuvádí http://download.audiotrak.net/?w=at&p=15&g=1&l=en
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 21:58:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, hrá to, ale stále to vydáva nepríjemný pištiaci zvuk. Ako keby to niečo rušilo.
Z reprákov na noťase počujem zvuk normálny.

durgo@durgo-laptop:~$ sudo killall pulseaudio
[sudo] password for durgo:
durgo@durgo-laptop:~$ sudo killall pulseaudio
pulseaudio: no process killed
durgo@durgo-laptop:~$ sudo lsof /dev/snd/*
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/durgo/.gvfs
Output information may be incomplete.
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
mixer_app 3633 durgo 21u CHR 116,10 4798 /dev/snd/controlC0
durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,0 ten.wav
aplay: main:590: chyba počas otvárania zvuku: Device or resource busy
durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,0 ten.wav
aplay: main:590: chyba počas otvárania zvuku: Device or resource busy
durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,4 ten.wav
ten.wav: No such file or directory
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 22, 2009 22:34:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte ma napadlo, či nebude vadný ten replikátor, resp. spdif v ňom. V pondelok si požičiam druhý a vyskúšam to znova.
Neviem či z tejto zvukovky v notebooku, ak by aj išlo v poriadku 16/48, pôjde aj 24/96???
24/96 by som riešil až na jeseň (asi budem musieť predsa len potom kúpiť zvukovku), no zatiaľ by stačilo aj 16/48 Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: So máj 23, 2009 00:58:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Durgo,

dle toho výpisu stále nemáš správně cestu k souboru ten.wav. Opravdu je v adresáři, ze kterého spouštíš aplay? Používej tabulátor, napíšeš první písmeno a tabulátor doplní zbytek nebo nabídne alternativy. Nebo pípne a nenabídne nic, když v adresáři není vhodná varianta.

Dej znovu ten lsof, vypadá to, že ti pulseaudio znovu obsadilo zvukovku. Příkaz prostě nesmí psát, že je zařízení již obsazené (Device or resource busy). Myslím, že by se nechalo shodit přes

sudo /etc/init.d/pulseaudio stop

Je možné, že ve skriptu je nekonečná smyčk a když jsi to shodil ručně, zase ho to po chvíli nahodilo, než jsi spustil aplay.

Vypnutí po restartu pak snadno vyřešíme, teď je potřeba otestovat přehrávání na 0,0 a 0,4. Zatím na základě těch výpisů usuzuji, že k tomu ještě vůbec nedošlo (na 0,0 máš stále obsazené zařízení a 0,4 hlásí, že máš špatně název/cestu k souboru wav).

Až dojde k přehrávání, dostaneš díky parametru -v detailní výpis nastavení zvukové karty - to poznáš.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: So máj 23, 2009 05:57:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Cesta k wav: asi nerozumiem, tu mám ten wav. Embarassed
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: So máj 23, 2009 06:22:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin, stiahni si toto http://www.teamviewer.com/index.aspx
Keď to spustíš a budeme obaja online, pošlem ti v SS kódy na môj comp a budeš vidieť presne to čo ja. Môžeš aj písať na mojom compe ako keby si sedel miesto mňa Very Happy A ja budem presne vidieť čo robíš.
Heslá sa vždy po reštarte menia, takže v pohode Wink
Ale toto asi až ako posledná možnosť. Dá sa aj tak, že sa budem pozerať čo robič niečo naučiť, ale neni to ono.
Ešte chvíľu trpezlivosti so mnou ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: So máj 23, 2009 10:41:08    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Dustin, stiahni si toto http://www.teamviewer.com/index.aspx


ty si to rozbehol v linuxe? Normálne by som povedal, že to fungovať nebude.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: So máj 23, 2009 20:46:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Coques, nejako som si neuvedomil, že to čo funguje vo windowse nemusí fungovať v linuxe. V linuxe som to neskúšal, tak neviem.

Uááááááá Dustin, hrá to Thumb up Wink Laughing nič nepiští.

Už viem kde som robil chybu.

durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,4 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav
Prehrávanie WAVE '/home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
Plug PCM: Rate conversion PCM (48000, sformat=S16_LE)
Its setup is:
stream : PLAYBACK
access : RW_INTERLEAVED
format : S16_LE
subformat : STD
channels : 2
rate : 44100
exact rate : 44100 (44100/1)
msbits : 16
buffer_size : 15052
period_size : 3763
period_time : 85333
tstamp_mode : NONE
period_step : 1
avail_min : 3763
period_event : 0
start_threshold : 15052
stop_threshold : 15052
silence_threshold: 0
silence_size : 0
boundary : 986447872
Slave: Hardware PCM card 0 'Intel 82801DB-ICH4' device 4 subdevice 0
Its setup is:
stream : PLAYBACK
access : MMAP_INTERLEAVED
format : S16_LE
subformat : STD
channels : 2
rate : 48000
exact rate : 48000 (48000/1)
msbits : 16
buffer_size : 16384
period_size : 4096
period_time : 85333
tstamp_mode : NONE
period_step : 1
avail_min : 4096
period_event : 0
start_threshold : 16384
stop_threshold : 16384
silence_threshold: 0
silence_size : 0
boundary : 1073741824
durgo@durgo-laptop:~$


Ale zase hrá len ten wav, čo som ho spustil cez terminál.
Ešte bude treba niečo nastaviť aby sa tá cesta nejako nastavovala automaticky, alebo také niečo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 24, 2009 21:08:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Super, zase o kousek dál. Nyní již máš otestovaný kanál pro digitální výstup. Bohužel si všimni ve výpisu aplay, že plugin "plug" provádí konverzi tvého wavu 44.1kHz na 48kHz:

kód:
Plug PCM: Rate conversion PCM (48000, sformat=S16_LE)


Děje se to proto, že ovladač mu řekl, že zvukovka momentálně umí jen 48kHz. Tedy plugin plug automaticky zkonvertoval na správnou frekvenci.

Důvody mohou být dva. Buď je již zabraný analogový kanál hw:0,0 nějakou aplikací, která zvukovku přepnula na 48kHz, nebo opravdu ta zvukovka umí jen 48kHz. Obávám se, že B je správně. Mohl bych to dohledat ve zdrojácích, ale vyzkoušíme to rovnou prakticky.

Zkus přehrávat stejný wav na zařízení plughw:0,0, tedy příkaz:

aplay -v -D plughw:0,0 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav

Pokud se ve výpisu opět objeví, že plug konvertuje a že slave (tedy vlastní zvukovka) jede na 48000, máme smůlu. V takovém případě ti nezbyde buď akceptovat kvalitní konverzi 44.1/48, nebo opravdu použít jinou zvukovku (např. nějakou dražší USB typu E-MU 0404), které 44.1 zvládne nativně.

Pokud se objeví, že je zařízení busy, zopakuj to kolečko s lsof (zjistíš, co kartu používá) a velice pravděpodobně následované příkazem killall pulseaudio, případně sudo /etc/init.d/pulseaudio stop. Mou snahou je popsat to tak, abys věděl, co proč děláš, než aby šlo o detailní kroky typu "klikni sem, napiš tady".

Až toto vyřešíme, pustíme se do vyšších vrstev, aby to přehrávalo dle tvých potřeb z rythmboxu (to už bude jednoduché).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ne máj 24, 2009 23:39:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Netvrdím, že úplne všetkému čo píšeš rozumiem, som len bežný/priemerný užívateľ PC, ale snaha je. Motivácia je aj to, že pokrok je znateľný, vo windowse nešiel signál žiadny.
A som rád, že má kto poradiť, sám by som toto určite nezvládol, takže priebežne díky.

Vypadá to nádejne, nezdá sa, že by zvukovka signál konvertovala na 48khz:

durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,0 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav
Prehrávanie WAVE '/home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
Plug PCM: Hardware PCM card 0 'Intel 82801DB-ICH4' device 0 subdevice 0
Its setup is:
stream : PLAYBACK
access : RW_INTERLEAVED
format : S16_LE
subformat : STD
channels : 2
rate : 44100
exact rate : 44100 (44100/1)
msbits : 16
buffer_size : 16384
period_size : 4096
period_time : 92879
tstamp_mode : NONE
period_step : 1
avail_min : 4096
period_event : 0
start_threshold : 16384
stop_threshold : 16384
silence_threshold: 0
silence_size : 0
boundary : 1073741824


Počas hrania "isof":

durgo@durgo-laptop:~$ sudo lsof /dev/snd/*
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/durgo/.gvfs
Output information may be incomplete.
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
mixer_app 3423 durgo 21u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
pulseaudi 8720 durgo 20u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
pulseaudi 8720 durgo 26u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
aplay 9274 durgo mem CHR 116,8 4918 /dev/snd/pcmC0D0p
aplay 9274 durgo 4u CHR 116,8 4918 /dev/snd/pcmC0D0p
durgo@durgo-laptop:~$

Vypnuté pulseaudio:

durgo@durgo-laptop:~$ killall pulseaudio
durgo@durgo-laptop:~$ sudo /etc/init.d/pulseaudio stop
[sudo] password for durgo:
* PulseAudio configured for per-user sessions


Znova aplay 0,0: tu už neharalo nič, čo neviem či je dobre.

durgo@durgo-laptop:~$ aplay -v -D plughw:0,0 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav
I: caps.c: Limited capabilities successfully to CAP_SYS_NICE.
I: caps.c: Dropping root privileges.
I: caps.c: Limited capabilities successfully to CAP_SYS_NICE.
aplay: main:590: chyba počas otvárania zvuku: Device or resource busy
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Po máj 25, 2009 00:00:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Výborně.

Podruhé už zase naskočilo pulseaudio a zabralo ti tu zvukovku. Neboj, toho se zbavíme.

Teď ještě vyzkoušíme, jestli SPDIF výstup také umí 44.1 - to pískání byl alespoň v mém případě integrovaný nekvalitní resampler na 48kHz ve zvukovce.

1. Shoď pulseaudio přes killall pulseaudio
2. Hned začni přehrávat přes plughw:0,0
3. Tím táhlem SPCA zkus "naladit" signál na SPDIF

Pokud by jej nešlo naladit, opakuj body 1. a 2. Jakmile pojede 2., spusť ten wav na plughw:0,4.

Cílem je zabránit pulseaudiu, aby ti obsadilo zvukovku a přeplo ji na 48kHz. Ale myslím, že i na mé zvukovce uměl ten SPDIF kanál (0,4) jen 48kHz, zatímco analog (0,0) umí obojí a táhlem SPCA jej lze pustit i do SPDIF. Dokonce mám pocit, že mám také intel 8x0 (teď u toho kompu nesedím).

Až to otestuješ a budeš mít funkční 44.1 SPDIF bez převzorkování, pustíme se do odstranění pulseaudia.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Po máj 25, 2009 19:41:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak bohužiaľ, stále to na spdif signál pretransformuje na 48 khz.
Cez 0,0 som nenašiel polohu tiahla takú, aby signál na spdif išiel čistý, stále to pískalo. Skúšal som to viac krát.
Čistý signál (bez pískania) išiel iba keď som zapol 0,4 aj to na inej polohe tiahla. (zapnuté hneď za 0,0)
No možno zase robím niekde chybu... Ale skúšal som to do aleluja tak hádam nie.
Nerozumiem, keď je pulseaudio vypnuté, prečo nejde cez 0,0 signál na spdif v poriadku. Na zvukovke by pulseaudio vysieť nemalo a predsa to prepne na 0,4 na 48khz.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 19:17:13    Predmet: Odpovedať s citátom

neexistuje niečo čo by zvukovke povedalo, že nemá signál konvertovať na 48?
no asi bude riešením len externá zvukovka ...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 19:39:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Momentík, jen vypravím juniora na kutě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 19:50:56    Predmet: Odpovedať s citátom

OK dustin.
Neviem, ale mám takú (možno naivnú) predstavu, že zvukovka robí len to čo jej nejaký soft povie a preto so myslím, že by to nejako (nemám šajnu ako) mohlo ísť.
Teda signál nijako neupravovať a prehrať ho taký ako je do nej pustený. Teda 44,1 a ideálne aj 96 Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:11:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Koukal jsem do zdrojáku intel8x0.c i do ac97_codec.c a neřekl bych, že pro tento konkrétní model (ICH4 + STAC9750) je SPDIF omezeno na 48kHz. I SPDIF vysílač ve STAC9750 dle datasheetu umí 32 až 48kHz.

Stále bych si tipnul, že při testování 0,4 máš na 0,0 něco puštěného, co to přepíná na 48kHz. Pošli prosím výpis

sudo lsof /dev/snd/*

když přehráváš 44.1kHz na 0,4, abych opravdu viděl, že je 0,0 (tj. /dev/snd/pcmC0D0p = card 0 device 0 playback) volné.

Pak ještě zkus před přehráváním na 0,4 přepnout SPDIF na 44.1 kHz příkazem

iecset rate 44100

To standardně jen ovlivňuje hlavičky SPDIF rámců, ale v datasheetu k STAC9750 je to tak divně vysvětlené, skoro jako kdyby to přehazovalo i nějaký vnitřní resampler v SPDIF vysílači (str. 46 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/199364/IDT/STAC9750.html )

Pokud výše uvedené nepomůže, nahrajeme modul zvukovky s parametrem spdif_aclink, což by mělo umožnit právě přepínání zdroje dat pro SPDIF vysílač mezi jednotlivými kanály zařízení 0,0 (myslím že to je šestikanál).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:20:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono je práve problém, že keď prehrávam na 0,4 tak to vždy pretransformuje z 44,1 na 48.
Aj keď vypnem pulseaudio.
Idem to ale ešte znovu vyskúšať.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:22:30    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
OK dustin.
Neviem, ale mám takú (možno naivnú) predstavu, že zvukovka robí len to čo jej nejaký soft povie a preto so myslím, že by to nejako (nemám šajnu ako) mohlo ísť.
Teda signál nijako neupravovať a prehrať ho taký ako je do nej pustený. Teda 44,1 a ideálne aj 96 Smile


Zvukovka má vlastní generátor hodin. Některé starší uměly jen 48kHz. U komunikačního standardu AC97 to funguje tak, že výstup z AC97 kontroléru (ICH4 ve tvém případě) komunikuje s kodekem vždy na 48kHz. V případě signálu např. 44.1kHz nevyužívá všechny "bitové sloty" v protokolu, ale některé ponechá volné. Je na kodeku, aby si vyrobil vlastní hodiny odpovídající frekvenci aktuálního signálu uváděné v hlavičce rámců AC97 (vždy přes PLL z původních hodin, takže je to synchronní) a ze streamu si vybíral jen platné bity. Bohužel některé kodeky umí jen 48kHz (tedy neimplementují generování hodin a "vyzobávání" platných dat ze streamu), což by ale neměl být případ STAC9750.

Mimochodem velice podobně funguje i novelizace AC97, protokol Intel HDA.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:23:17    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Ono je práve problém, že keď prehrávam na 0,4 tak to vždy pretransformuje z 44,1 na 48.
Aj keď vypnem pulseaudio.
Idem to ale ešte znovu vyskúšať.


Pošli ten lsof a zkus přepnout iecset rate 44100
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:31:15    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo@durgo-laptop:~$ sudo lsof /dev/snd/*
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/durgo/.gvfs
Output information may be incomplete.
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
mixer_app 3399 durgo 21u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
gnome-vol 3937 durgo 17u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
aplay 4061 durgo mem CHR 116,4 4878 /dev/snd/pcmC0D4p
aplay 4061 durgo 4u CHR 116,4 4878 /dev/snd/pcmC0D4p
pulseaudi 4065 durgo 20u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
pulseaudi 4065 durgo 26u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:39:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobře, pulseaudio nemá obsazené to zařízení. Teď ho ještě killni tím killall pulseaudio, aby ve výpisu lsof při běžícím aplay vůbec nebylo, ani na ty control zařízení (pro práci s ovládacími prvky).

Předpokládám, že ten iecset rate 44100 s tím nic neudělal, 0,4 stále akceptuje jen 48000. Je to tak?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:42:17    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Předpokládám, že ten iecset rate 44100 s tím nic neudělal, 0,4 stále akceptuje jen 48000. Je to tak?

Presne tak.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:46:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Podarilo sa, killall dva krát po sebe a isof:

durgo@durgo-laptop:~$ sudo lsof /dev/snd/*
lsof: WARNING: can't stat() fuse.gvfs-fuse-daemon file system /home/durgo/.gvfs
Output information may be incomplete.
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
mixer_app 3399 durgo 21u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
gnome-vol 3937 durgo 17u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
aplay 4912 durgo mem CHR 116,4 4878 /dev/snd/pcmC0D4p
aplay 4912 durgo 4u CHR 116,4 4878 /dev/snd/pcmC0D4p
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 21:55:00    Predmet: Odpovedať s citátom

OK, zkusme druhou variantu.

Podívej se, které moduly alsy (vždy začínají "snd") jsou momentálně nahrané:

lsmod | grep snd

Bude jich spoustu, mezi nimi i snd-intel8x0

Vypneme alsu příkazem

/etc/init.d/alsasound stop

Tím by se měly odnahrát (unloadnout) moduly alsy, což zase zjistíš výše uvedeným příkazem lsmod prohnaným filtrem na řetězec snd (mrkni na příkaz man grep, do začátku docela užitečné)

lsmod | grep snd
Možná se vypíše jeden, který tam obvykle zůstává.

Teď ručně nahrajeme modul intel8x0, ale dáme mu parametr spdif_aclink. Z koukání do zdrojáku a datasheetu STAC9750 usuzuji, že by měl způsobit, že se nevyrobí zařízení 0,4, ale pouze 0,0 a spdif se bude přepínat tím táhlem AC97-SPSA.

sudo modprobe snd-intel8x0 spdif_aclink=1

Hoď sem prosím pak výstup příkazu aplay -l, zda to opravdu tak zafungovalo. Rovnou můžeš vyzkoušet přehrávat na 0,0 a hrát si s tím táhlem, zda to pomůže.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:06:51    Predmet: Odpovedať s citátom

vypadá to, že sa nič nestalo:


durgo@durgo-laptop:~$ lsmod | grep snd
snd_intel8x0 37532 4
snd_ac97_codec 112292 1 snd_intel8x0
ac97_bus 9856 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 46336 0
snd_mixer_oss 22656 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 82948 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 10756 0
snd_seq_oss 37760 0
snd_seq_midi 14336 0
snd_rawmidi 29696 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 15104 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 56880 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29704 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14988 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 62628 18 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 15200 1 snd
snd_page_alloc 16904 2 snd_intel8x0,snd_pcm

durgo@durgo-laptop:~$ /etc/init.d/alsasound stop
bash: /etc/init.d/alsasound: No such file or directory

durgo@durgo-laptop:~$ lsmod | grep snd
snd_intel8x0 37532 4
snd_ac97_codec 112292 1 snd_intel8x0
ac97_bus 9856 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 46336 0
snd_mixer_oss 22656 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 82948 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 10756 0
snd_seq_oss 37760 0
snd_seq_midi 14336 0
snd_rawmidi 29696 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 15104 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 56880 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29704 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14988 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 62628 18 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 15200 1 snd
snd_page_alloc 16904 2 snd_intel8x0,snd_pcm
durgo@durgo-laptop:~$
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:14:32    Predmet: Odpovedať s citátom

OK, nové ubuntu již startovací skript /etc/init.d/alsasound nemá. Nevadí. Stačí nám odstranit jen modul snd-intel8x0, na kterém již další modul nezávisí (v tom výpisu nemá žádné uvedené vpravo). Ale je u něj, že jej používají 4 procesy. Zavolej killall na všechny procesy, které se vyskytují v tom výpisu lsof. Cílem je, aby lsof nevypsalo žádný proces, který by používal některá zařízení z /dev/snd. Tato zařízení jsou vytvářena právě ovladačem v modulu snd-intel8x0 a bez jejich uvolnění se unload modulu nepodaří.

Až budeš mít lsof /dev/snd/* volné, bude u intel8x0 v lsmod | grep snd číslo 0 a podaří se ten modul odstranit přes

sudo rmmod snd-intel8x0

Pak jej zase můžeš nahrát přes výše uvedený příkaz modprobe, ale s potřebným parametrem.

Šlo by dát ten parametr do startovacích skriptů modulů, ale raději bych nahrání otestoval za chodu, navíc se tím naučíš pár věcí Smile.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:15:39    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Teď ručně nahrajeme modul intel8x0, ale dáme mu parametr spdif_aclink. Z koukání do zdrojáku a datasheetu STAC9750 usuzuji, že by měl způsobit, že se nevyrobí zařízení 0,4, ale pouze 0,0 a spdif se bude přepínat tím táhlem AC97-SPSA.

sudo modprobe snd-intel8x0 spdif_aclink=1

Hoď sem prosím pak výstup příkazu aplay -l, zda to opravdu tak zafungovalo. Rovnou můžeš vyzkoušet přehrávat na 0,0 a hrát si s tím táhlem, zda to pomůže.

Toto vyskúšam keď sa unloadnú snd, čo vypadá, že sa nestalo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:33:25    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Zavolej killall na všechny procesy, které se vyskytují v tom výpisu lsof. Cílem je, aby lsof nevypsalo žádný proces, který by používal některá zařízení z /dev/snd.

Ale vypisuje to na isof stále, že niečo používa, dokonca všetko čo som dal kill.

Výpis killall:

durgo@durgo-laptop:~$ killall mixer_app 3399 durgo 21u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
mixer_app: no process killed
3399: no process killed
durgo: no process killed
21u: no process killed
CHR: no process killed
116,10: no process killed
4951: no process killed
/dev/snd/controlC0: no process killed
durgo@durgo-laptop:~$ killall gnome-vol 3937 durgo 17u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
gnome-vol: no process killed
3937: no process killed
durgo: no process killed
17u: no process killed
CHR: no process killed
116,10: no process killed
4951: no process killed
/dev/snd/controlC0: no process killed
durgo@durgo-laptop:~$ killall pulseaudi 5513 durgo 20u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
pulseaudi: no process killed
5513: no process killed
durgo: no process killed
20u: no process killed
CHR: no process killed
116,10: no process killed
4951: no process killed
/dev/snd/controlC0: no process killed
durgo@durgo-laptop:~$ killall pulseaudi 5513 durgo 26u CHR 116,10 4951 /dev/snd/controlC0
pulseaudi: no process killed
5513: no process killed
durgo: no process killed
26u: no process killed
CHR: no process killed
116,10: no process killed
4951: no process killed
/dev/snd/controlC0: no process killed
durgo@durgo-laptop:~$

Kua toto je maturita Very Happy
Som si to predstavoval jednoduchšie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4626
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:42:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Spouštěl jsi skript (/etc/init.d/alsasound), který na disku vůbec nemáš (píše bash: /etc/init.d/alsasound: No such file or directory ). Tudíž se ani nic stát nemohlo.

killall zkoušíš správně, leč fígl je v tom, že lsof nevypisuje celý název procesu, ale jen pár písmen. Musel bys jít přes příkaz kill PID, kde PID je to číslo vedle názvu procesu v lsof (process ID).

Ale nejsnazší bude si tam ten skript nahrát, přiložil jsem ho. Musel jsem ho přejmenovat, aby phpbb akceptovalo jeho koncovku Smile

Ulož si to do /home/durgo

sudo mv /home/durgo/alsasound.doc /etc/init.d/alsasound

Ještě nastavit spustitelnost

sudo chmod 755 /etc/init.d/alsasound

A můžeš zavolat

sudo /etc/init.d/alsasound stop
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 2 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist