Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

HELP, notebook, spdif, foobar
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:44:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Maturita to je, toto již nejsou triviální věci. Leč neznám jinou cestu.

Až najdeme správné řešení, nastaví se do startovacích skriptů a bude pokoj.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: St máj 27, 2009 22:59:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Zatiaľ díky, budem to skúšať zase zajtra. Podám hlásenie ako to ide Wink
Neviem či ťa PC a veci okolo toho živia, ale evidentne máš o týcho veciach prehľad.
Do 1. júna by sa to mohlo podariť spojazniť, potom začína rybárska sezóna, tak bude čas len na počúvanie Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Slimak
Hifi expert


Založený: 16 február 2007
Príspevky: 2241

PríspevokZaslal: Št máj 28, 2009 06:37:48    Predmet: Odpovedať s citátom

Dustin má tuná z fóra pravdepodobne najlepší prehľad čo sa týka linuxu a digitálu vôbec.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Št máj 28, 2009 06:56:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Slimák, tiež mám taký dojem.


Kým sa dostanem k druhému kompu dám si sem poznámky (príkazy), ktoré sme doteraz použili.

aplay -l výpis aká je zvuková karta

amixer contents výpis ovládacích prvkov zvukovej karty

sudo lsof /dev/snd/* výpis procesorov, ktoré používajú zvukovú kartu

aplay -v -D plughw:0,4 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav prehrá wav cez digital

aplay -v -D plughw:0,0 /home/durgo/Hudba/003kttunstallsomedaysoon.wav prehrá wav cez analog

killall pulseaudio vypne pulseaudio …

iecset rate 44100 prepne zvukovku na 44,1 khz

lsmod | grep snd vypíše moduly alsy, ktoré sú práve nahraté

/etc/init.d/alsasound stop vypne alsu

sudo modprobe snd-intel8x0 spdif_aclink=1 nahrá modul intel8x0

sudo rmmod snd-intel8x0 ostráni modul snd-intel8x0

sudo mv /home/durgo/alsasound.doc /etc/init.d/alsasound nahrá skript alsasound

sudo chmod 755 /etc/init.d/alsasound nastaví spustiteľnosť alsasound

sudo /etc/init.d/alsasound stop zastaví alsasound
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Št máj 28, 2009 15:07:58    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo, dovolím si upřesnit:

iecset rate 44100 prepne flag v hlavičce spdif rámce na 44,1 khz, vlastní hodiny zvukovky nepřenastavuje. Ty mění přímo ovladač dle parametrů aktuálního přehrávaného streamu. Pokud danou frekvenci karta neumí, ovladač stream odmítne. Některé ovladače definují přímo ovládací prvek na přepnutí hodin i bez vstupních dat, je to ale spíše výjimka (např. Envy24). Vlastně u AC97 i Intel HDA to ani nejde, protože mezi kontrolérem a kodekem to stejně jede vždy na 48kHz a vlastní frekvence dat je až určená těmi daty - tedy bez nich to nemá smysl Smile.

Linux je můj koníček již 10 let. Nevím, prostě mám pocit, že v něm jdou věci jednodušeji, když se mohu přesně dozvědět, co jak funguje a proč. Nemám rád černé skříňky. Bohužel grafická prostřední nejnovějších distribuci linuxu již začínají být interně velice složitá a občas se jako černá skříňka chovají. Ale vždy je tu možnost se zeptat autorů na fórech.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 08:00:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Podařilo se ti přeloadnout ten modul?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 09:16:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Bohužiaľ, včera som sa k tomu vôbec nedostal. Dnes, ak sa do toho nič nepripletie, to skúsim a hodím sem výsledok.
citácia:
Linux je můj koníček již 10 let. Nevím, prostě mám pocit, že v něm jdou věci jednodušeji ...

O linuxe som čítal dosť rozporuplné názory a preto som nemal doteraz odvahu ho nainštalovať, ale ak to bude fungovať tak ako má, teda prehrávať hudbu bez straty desiatky, tak budem spokojný. Zatiaľ si len zvykám na úplne iné prostredie, lebo mám po X rokoch spolužitia s win silné návyky a tak to je ťažšie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 09:25:03    Predmet: Odpovedať s citátom

Samozřejmě to co tam teď děláme v příkazové řádce není běžné používání linuxu.

Pokud to nakonec nerozchodíme (tj. SPDIF stále bude resamplovat na 48kHz), pak bude opravdu důvod na straně HW a žádný ovladač s tím nic neudělá. Lze ale použít velice kvalitní upsampling na 48kHz. Myslím si, že bys jej zvukově nepoznal - nakonec to můžeme snadno vyzkoušet.

Bohužel USB zvukovka nativně podporující 44.1kHz je docela drahá.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 09:45:12    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Lze ale použít velice kvalitní upsampling na 48kHz. Myslím si, že bys jej zvukově nepoznal

Dočasne by mi to asi nevadilo, ale časom by som chcel počúvať aj 24/96 a degradovať signál na 48 by bolo oničom, takže nákup zvukovky by v tom prípade bol nutný. Uvidíme.
citácia:
Bohužel USB zvukovka nativně podporující 44.1kHz je docela drahá.

Hádam by sa našlo nejaké finančne prijateľné riešenie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 10:12:05    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
citácia:
Lze ale použít velice kvalitní upsampling na 48kHz. Myslím si, že bys jej zvukově nepoznal

Dočasne by mi to asi nevadilo, ale časom by som chcel počúvať aj 24/96 a degradovať signál na 48 by bolo oničom, takže nákup zvukovky by v tom prípade bol nutný. Uvidíme..


To určitě, ten integrovaný STAC končí na 48kHz.
citácia:

citácia:
Bohužel USB zvukovka nativně podporující 44.1kHz je docela drahá.

Hádam by sa našlo nejaké finančne prijateľné riešenie.


Něco se najde určitě, pár tisícovek to bude asi stát vždy.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 10:23:59    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
To určitě, ten integrovaný STAC končí na 48kHz.

Takže aj keby sa podarilo spojazniť spdif na 44,1, 96 z toho nepôjde.
Škoda, ale nevadí, zatiaľ (na pár mesiacov) by postačovalo aj 44,1, prípadne 48.

Aj napriek tomu, že toho della d600 mám za ďakujem pekne, som ochotný za zvukovku dať max 300€. Čo by hádam malo stačiť na prijateľný výsledok.
Otázne je či zvukovka za povedzme 300€ bude máť výraznejší pozitívny vplyv na zvuk ako zvukovka za 100€.
Ako zvukovka ovplyvní výsledok?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 10:48:10    Predmet: Odpovedať s citátom

300EUR je spoustu peněz, do toho se vejdeš v pohodě.

Dělám na takovém projektíku, který kdyby se povedl, byla to asi dobrá cesta. Bohužel není moc času a těch věcí mám rozděláno více.

Jde o propojení malého routeru vybaveného miniPCI konektorem a standardní PCI zvukovkou se dvěma hodinami, 192/24 atd. Cílem je síťová zvukovka (přes 100Mbps ethernet) s kvalitními hodinami, lineárním zdrojem pro zvukovku, která by byla v odstíněném boxu od vlastní desky s low-power CPU vyzařujícím minimální rušení. Mám již vyrobený plošňák pro tu redukci, ale ještě jsem se nedostal k jeho propojení plochým kabelem s PCI slotem a vyzkoušení v normálním PC přes standardní miniPCI-PCI adaptér. Pokud by ten adaptér opravdu fungoval, pak by z toho šel udělat velice kvalitní zdroj 192/24. Např. ubiquity routerstation stojí litr a má ty miniPCI porty tři - možnost spousty kanálů Smile Ale to ještě chvilku potrvá.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 11:18:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Výhodu majú takí čo PC rozumejú tak ako ty, ja k nim bohužiaľ nepatrím.

Páčilo by sa mi keby boli finančne prijateľné externé pamäte s kapacitou ako HDD, ale také, ktoré v sebe nemajú nič pohyblivé, myslím, že sa to volá SSD disk.

Add USB zvukovka. Aj tu na fóre som čítal, že to neni to pravé orechové, no asi nebude iná možnosť, len USB. HTPC sa mi stavať nežiada, zatiaľ.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 11:47:59    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Páčilo by sa mi keby boli finančne prijateľné externé pamäte s kapacitou ako HDD, ale také, ktoré v sebe nemajú nič pohyblivé, myslím, že sa to volá SSD disk.


Levněji asi ještě nějakou dobu bude vycházet externí disk přes ethernet, strčený někde na chodbě, aby nerušil. SSD disky větších kapacit jsou hodně drahé a pokud je cílem jen bezhlučnost, je to zbytečný luxus. Jejich hlavní výhodou jsou minimální přístupové doby, což vůbec nevyužiješ.

durgo napísal:
Add USB zvukovka. Aj tu na fóre som čítal, že to neni to pravé orechové, no asi nebude iná možnosť, len USB. HTPC sa mi stavať nežiada, zatiaľ.


Zatím bych to asi ještě neřešil, teď je období nástupu protokolu usb audio 2.0, které by s tím mohlo docela zamávat.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 12:10:02    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
pokud je cílem jen bezhlučnost, je to zbytečný luxus

Aj bezhlučnosť, ale aj poruchovosť. Predsa len keď sa vo vnútri nič nepohybuje tak je menšia šnaca, že sa to pokazí, teda myslím si. Ale pokaziť sa môže všetko.
Uvažoval som kúpiť wifi externý HDD 500GB. SSD v tejto kapacite by stálo ako menšie auto Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
wawrik
Hifista


Založený: 12 november 2006
Príspevky: 196
Bydlisko: Blava

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 12:35:39    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Jde o propojení malého routeru vybaveného miniPCI konektorem a standardní PCI zvukovkou se dvěma hodinami, 192/24 atd. Cílem je síťová zvukovka (přes 100Mbps ethernet)

Takže z jednej strany do toho vlezie ethernetový kábel a z druhej vylezie 192/24 digitálny signál trebárs pre receiver? Zaujmavý projekt, ak by si sa to chystal predávať, určite by som mal záujem...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 14:43:52    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:

Aj bezhlučnosť, ale aj poruchovosť. Predsa len keď sa vo vnútri nič nepohybuje tak je menšia šnaca, že sa to pokazí, teda myslím si. Ale pokaziť sa môže všetko.
Uvažoval som kúpiť wifi externý HDD 500GB. SSD v tejto kapacite by stálo ako menšie auto Laughing


Nevím, životnost SSD obzvláště těch levnějších také nebude skvostná a stejně kdykoliv hrozí SW poškození dat, takže budeš muset zálohovat tak jako tak.

Trochu bych se bál přenosové rychlosti HDD přes wifi, není nad kabel, ideálně gigabit Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 15:12:06    Predmet: Odpovedať s citátom

wawrik napísal:

Takže z jednej strany do toho vlezie ethernetový kábel a z druhej vylezie 192/24 digitálny signál trebárs pre receiver? Zaujmavý projekt, ak by si sa to chystal predávať, určite by som mal záujem...


Můj cíl:

Malá levná krabička s minimální úrovní rušení (tedy i výkonem CPU), z jedné strany ethernet, z druhé strany na plochém kabelu (10 cm?) PCI slot, ve kterém je +5V, +12V a možná i -12V z lineárního zdroje. Zvukovka libovolná do PCI, jen musí být podporovaná v linuxu. Zvukovka zavřena ve stíněné krabičce, odděleně od desky.

Je velice možné, že ta pasivní redukce miniPCI - PCI nebude chodit správně, komerčně ji vyrábí snad jen dvě firmy na světě, z toho jedna do ní dává nějaké FPGA s linkovými drivery, to je pro mě konečná. A ani jedna nereaguje na maily.

Není to určeno pro běžné uživatele, tudíž ani nepředpokládám nějaký prodej. Důvod je jednoduchý - neexistuje standard pro síťové zvukové zařízení a tudíž to určitě není plug and play. Chtěl bych použít jack2, ale uvidím, zda jej na malém routeru s OpenWRT rozchodím. Pokud ano, pak by to bylo v podstatě plug and play na linuxu, ve windows má jack podporu jen pro asio a to ještě nic moc.

Třeba to miniPCI-PCI vůbec nerozchodím, nebo mi hrábne při letování 80žilového PATA kabelu s roztečí 0,6 mm Smile

Jinak tento koncept lze realizovat i daleko jednodušeji (malá deska s jedním PCI slotem, kartu vytáhnout od desky přes nějaký PCI riser, architektura x86 pro snazší život, dokonce může mít i integrovanou grafiku pro snazší ovládání). Tam to nemá cenu testovat, protože to na 100% bude fungovat. Mě láká ta nekompromisní varianta.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 20:19:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Nezmizelo tady něco?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 20:26:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Už ma z toho ... Vôbec nejde spustiť zase 0,4.
Cez 0,0 už signál ide čistý, bez pískania, ale zase nejde spustiť 0,4. A neviem kde sa stratil alsamixer.

Skúšal som toto:
citácia:
1. Shoď pulseaudio přes killall pulseaudio
2. Hned začni přehrávat přes plughw:0,0
3. Tím táhlem SPCA zkus "naladit" signál na SPDIF

Pokud by jej nešlo naladit, opakuj body 1. a 2. Jakmile pojede 2., spusť ten wav na plughw:0,4.


durgo@durgo-laptop:~$ aplay -l
**** Zoznam PLAYBACK Hardwarových Zariadení ****
karta 0: I82801DBICH4 [Intel 82801DB-ICH4], zariadenie 0: Intel ICH [Intel 82801DB-ICH4]
Podzariadenia: 1/1
Subzariadenie #0: subdevice #0

Nemohlo by to zostať tak, že sa bude prehrávať cez 0,0? Signál ide už v poriadku (čistý), 44,1 tiež Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 20:27:36    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Nezmizelo tady něco?

To som zmazal ja. Pardón.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 21:17:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Vida, funguje to přesně podle zdrojáku Smile Tím parametrem se vypnulo vytváření zařízení speciálně pro SPDIF, tedy 0,4.

Myslím, že 0,4 nepotřebuješ. Když budeš chtít přehrávat přes SPDIF, zapneš externí DAC a mutneš repráky přes mixer. To by mělo vypnout až analogové výstupy STACu, tedy SPDIF by měl fungovat dál. Raději vyzkoušej přes příkaz alsamixer (má "své" ovládání, mutneš písmenem m). Současný provoz analogu (sluchátka na skype) a digitálu (muzika přes spdif do beden) asi nepotřebuješ.

Ad mixer - nyní můžeš testovat přes příkaz alsamixer. Graficky mixer zmizel myslím proto, že máš grafické prostředí (gnome) nastavené přes pulseaudio a to jsi ukončil.

Nyní je třeba se rozhodnout. Buď budeš používat pulseaudio a budeš mít tak možnost pouštět zvuky z více aplikací současně (mixování), ladit hlasitost jednotlivých aplikací odděleně, ale nebudeš mít zaručenou bitovou přesnost na SPDIF. Nebo pulseaudio vypneš dle http://idyllictux.wordpress.com/2009/04/21/ubuntu-904-jaunty-keeping-the-beast-pulseaudio-at-bay/ a celé gnome tím přepneš na alsu. To bych doporučoval.

Nastavení parametru modulu při startu:

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

a na konec přidej řádek

options snd-intel8x0 spdif_aclink=1

Ulož, zavři.

Soubory v /etc/modprobe.d se čtou při úvodním načítání modulů a definují mimo jiné, jaké parametry se při načítání modulů mají použít. Všimni si podobného názvu jako v příkazu modprobe snd-intel8x0, který jsi již používal.

Další věc je zajištění přepnutí toho táhla při startu systému na první polohu (index 0), kdy do SPDIF jde první dvojice kanálů.

Nastav si mixer přes alsamixer tak, jak bys ho chtěl mít po startu. Pak zavolej

sudo alsactl store

Do /var/lib/alsa/asound.state by se měl uložit stav aktuálního nastavení mixeru - klidně se do toho souboru podívej. Právě startovací skript /etc/init.d/alsa-utils (nebo tak nějak) by ten soubor měl při startu načítat příkazem alsactl restore.

Rebootni a zkontroluj, zda je vše dle tvých požadavků (aplay -l vypíše jen 0,0, alsamixer zobrazuje ovládací prvky v požadovaném nastavení).

Ten grafický mixer se buď obnoví sám, nebo klikni pravým tlačítkem v pravém horním rohu, dej Upravit panel (nebo tak nějak) a přidej si tam applet Sound mixer nebo tak nějak. To je on. Ale tipnul bych si, že to nebude potřeba.

Až budeš mít toto hotové, nastavíme zvukové zařízení v konfiguraci přehrávače a je to hotové. To je přesně ten postup po vrstvách odspodu nahoru, o kterém jsem mluvil na začátku.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 21:45:49    Predmet: Odpovedať s citátom

Zmazal som to predtým, lebo som skúsil trošku neskôr 0,4 a nič nešlo.
Si fakt šikovný, díky moc!!!
Volanie na skype mi nešlo v ubuntu od začiatku, ale to neni na toto fórum, tak to vyriešim nejako ináč. Idem skúsiť hádam poslednú fázu Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Pi máj 29, 2009 22:07:29    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
http://idyllictux.wordpress.com/2009/04/21/ubuntu-904-jaunty-keeping-the-beast-pulseaudio-at-bay/

No tak toto bude na dlhšie, spíkovať neznáju, idem translatorovať Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: So máj 30, 2009 06:08:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Čo keby som jednoducho odstránil pulseaudio, namiesto toho zložitého postupu, ktorý mi zatiaľ nerobí dobrotu?
Aplikácie - pridať/odstrániť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Coques
Hifista - zaslúžilec


Založený: 24 október 2006
Príspevky: 759
Bydlisko: CZ

PríspevokZaslal: So máj 30, 2009 12:09:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Nechcem sa vám do toho moc pliesť, ale (ak to PC má slúžiť len ako prehrávač) pulseaudio ste mali vyhodiť už dávno.
Durgovi to zbytočne motá hlavu.

durgo, ak ťa to zaujíma, tak niečo o PA po česku
http://wiki.ubuntu.cz/PulseAudio
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ne máj 31, 2009 15:17:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Pri inštalácii linuxu som zvolil možnosť nainštalovať ho vedľa windowsu a tým aj možnosť pri zapnutí kompu zvoliť, ktorý OS budem používať. A to preto, že sa dalo predpokladať dopredu, že nebudem v ubuntu hneď úplne doma Smile Či budem niekdy vôbec aspoň trošku doma je otázne, zatiaľ sa mi to zdá celkom zložité, myslím tým hlavne takéto nastavovanie. Nebyť šikovného dustina, nenastavil by som sám ani ň.
Takže by mi vôbec nevadilo, ak zatiaľ kým sa nenaučím aspoň na akej takej úrovni používať linux, používať na ostatné moje požiadavky windows. Zatiaľ by mi stačilo, keby v linuxe fungovalo bez problémov prehrávanie hudby z HDD. Zvuk na youtube, skype ... nemusí fungovať vôbec, na to by slúžil zatiaľ windows. Ale tá záverečná fáza nastavenia sa mi zatiaľ nedarí Embarassed
S prihliadnutím na tieto požiadavky, nenašiel by sa jednoduchší spôsob toho záverečného nastavenia?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 31, 2009 17:06:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Celý postup se skládá ze dvou věcí

1. Nastavení námi ručně prováděných úprav do startovacích skriptů (2 příkazy - parametr modulu a uložení nastavení čudlíků mixeru). To máš česky a mělo by to pro tebe být již jednoduché, dělal jsi složitější věci.

2. Vypnutí pulseaudia. Dal bych přednost jeho vypnutí před odstraněním balíku, protože v ubuntu má balík pulseaudia další návaznosti a jeho odstraněním se odstraní další věci, které by mohly třeba po upgradu dělat neplechu.

Ale uznávám, že jeho přímé odstranění bude jednodušší.

Uděláme si zálohu konfiguráku:

sudo mv /etc/asound.conf /etc/asound.conf.orig

Otevři System - Nastavení (preferences?) - zvuk

A vše přehod na alsu, včetně mixeru - alsa mixer.

Pak odstraň pulseaudio:

sudo apt-get remove pulseaudio

Když se zeptá, zda chceš pokračovat, dej Y

Odstraní to i další balíky, ale pro tvůj účel by to vadit nemělo.

Pak by to ještě chtělo vypnout modul pulseaudia v alse:

sudo gedit /usr/share/alsa/alsa.conf

Zakomentuj křížkem (#) řádek s /usr/share/alsa/pulse.conf:

@hooks [
{
func load
files [
# "/usr/share/alsa/pulse.conf"
"/usr/share/alsa/bluetooth.conf"
"/etc/asound.conf"
"~/.asoundrc"
]
errors false
}
]

To by mělo být vše, po rebootu by to mělo chodit na alsu. Pak ještě nastavíme přehrávač, aby hrál přímo na plughw:0

Budeš mít vypnuté veškeré mixování zvuku, tudíž nebude možné přehrávat z více aplikací najednou. Ono to obecně moc dobře nejde, protože pro mixování je potřeba resamplovat na jednotnou frekvenci a to je přesně to, co určitě nechceš, Navíc potřebuješ čistou cestu pro 44.1 i 48kHz, ale u mixeru by ses musel rozhodnout, kterou frekvenci bude resamplovat na tu druhou.

Ty šachy s konfigurací modulů atd. běžný uživatel nikdy nedělá, potřebovali jsme prozkoumat a využít plně možnosti tvého hardwaru, což se nakonec povedlo Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
durgo
Hifista - pokročilec


Založený: 23 január 2007
Príspevky: 250
Bydlisko: Zvolen

PríspevokZaslal: Ne máj 31, 2009 19:22:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Vypadá to, že toto som zvládol bez problémov.
No mám podozrenie, že experimentovaním predtým podľa toho odkazu v angličtine som niečo asi potento. Ak by to nefungovalo (keď nastavíme prehrávač) tak ako má, tak by som po zálohovaní dát preinštaloval linux ešte raz a nastavil všetko znova, teraz už s miernou zručnosťou Smile
K tomu zložitejšiemu postupu sa možno odhodlám časom, keď budem viac zorientovaný v tomto pre mňa novom softe.
Ale uznávam, že má linux niečo do seba, jedna z vecí je asi to, že je legálne zadarmo Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4495
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 31, 2009 21:16:09    Predmet: Odpovedať s citátom

durgo napísal:
Vypadá to, že toto som zvládol bez problémov.

Super, šikula

durgo napísal:

No mám podozrenie, že experimentovaním predtým podľa toho odkazu v angličtine som niečo asi potento


Proč myslíš? V souboru /home/durgo/.bash_history máš historii všech příkazů (pokud jsi nejel ve více terminálech současně, pak se to může přepisovat), klidně to sem připoj, můžeme na to mrknout.

citácia:
Ak by to nefungovalo (keď nastavíme prehrávač) tak ako má, tak by som po zálohovaní dát preinštaloval linux ešte raz a nastavil všetko znova, teraz už s miernou zručnosťou Smile


V linuxu se obvykle problémy neřeší přeinstalací. Samozřejmě pokud nebyl smazán kus systému, ale i to lze celkem snadno obnovit.

citácia:
K tomu zložitejšiemu postupu sa možno odhodlám časom, keď budem viac zorientovaný v tomto pre mňa novom softe.


Pokud bude dobře fungovat stávající řešení (a to asi jo), pak už na ten složitější postup asi nedojde Smile


citácia:
Ale uznávam, že má linux niečo do seba, jedna z vecí je asi to, že je legálne zadarmo Smile


Ano, legálně máš k dispozici obrovskou šíři softwaru/řešení, které můžeš kdykoliv (tedy okamžitě) použít a o kterém se můžeš zcela detailně dozvědět, jak vlastně funguje. Bohužel argument legálnosti a otevřenosti je většině lidí ukradený, tak raději pracně hledají a stahují zavirované cracky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4  Ďalšia
Strana 3 z 4

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist