Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

PC misto NAS
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 11:30:37    Predmet: PC misto NAS Odpovedať s citátom

Ahoj,

prisel jsem o cast dat na svem PC, uz nechci dal odkladat reseni zalohy. Navic pouzivam Squeezebox.

NAS mi byl rozmluven pro jeho omezeni dana vyrobcem.

Poradite prosim s moznym alternativnim resenim?
Zadani:
zaloha na dva disky
nizka spotreba (nepretrzity provoz?)
rozumne penize
vysledny vzhled neni dulezity, bude nekde v komore

Diky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
noaid
Hifista


Založený: 04 január 2010
Príspevky: 211

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 11:55:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Není moc jasné, co chceš vlastně zálohovat. PC na jiné PC? A kolik toho má být? Jaký operační systém?
Já pod pojmem záloha chápu kopii veškerého obsahu počítače na externí médium, které není trvale připojené k původnímu počítači a rozvodům. Záloha musí být zcela kompletní včetně MBR, aktuální, rychle obnovitelná do zcela původního stavu, snadná na obsluhu, veškeré změny zálohovány co nejrychleji a nejúsporněji vzhledem k vysokým kapacitám dnešních disků.
Různé mirorringy, NASy apod. neberu vážně, pro mé potřeby jsou naprosto nevyhovující.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 12:03:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Jestli se Ti ta data často nemění (typicky u rozsáhlých audio/video knihoven) a jsi-li počítačový laik, pak je nejlepší si koupit externí disk s co nejrychlejším připojením (eSATA, případně USB 3.0) a na ten to manuálně jednou za čas zazálohovat. Cokoliv jiného je jednak dražší, jednak vyžadující určitou míru znalostí, aby to fungovalo, jak má.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 12:09:44    Predmet: Odpovedať s citátom

jak jsem uvedl, mam Squeezebox, proto by toto uloziste melo umet obsluhovat aplikace ktere jsou k jeho provozu nutne.

Zalohou myslim, aby data byly na dvou discich, pro pripad poruchy jednoho z nich.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
noaid
Hifista


Založený: 04 január 2010
Príspevky: 211

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 13:02:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Když ti v tom PC odejde zdroj, tak klidně může odpálit oba disky najednou a jsi v háji. Mirroring není záloha, jen její napodobenina.

Takže opravdu jedině PC plus externí disky třeba přes esata dokovací stanici, na které se bude zálohovat přírůstkově speciálním sw. Nevím o jiném lepším a levnějším řešení. Já to tak mám a když mi odejde komplet celý počítač včetně všech komponent s několika OS a 4TB disků, jsem schopen vše obnovit na jiném PC během velmi krátké doby, samozřejmě vč. veškerého sw, nastavení apod.. Prostě do toho stavu, v jakém to bylo při poslední záloze. A navíc to bude vše pěkně defragmentované. Přírůstková záloha 1.5TB disku trvá od několika desítek sekund do několika minut. Klidně ji můžu dělat několikrát denně. Samozřejmě i během práce.
Je to i záloha oproti náhodnému vymazání nějakého souboru, napadení virem apod. Navíc mám k dispozici i historii oprav a verzí konkrétního postupně měněného souboru.
Dále si mohu PC nastavit do modu, kdy si tam mohu dělat co chci, třeba vyzkoušet nějaký program, a pak vše vrátit do původního stavu aniž by bylo znát, že jsem tam něco zkoušel.
Atd.atd.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 13:29:53    Predmet: Odpovedať s citátom

prima, diky. To neni co hledam. Zminil jsem uz vicekrat potrebu podpory Squuezeboxu.
To co navrhujes je jen zaloha, ja hledam neco trochu jineho. Zaloha dat, nebo jejich lepsi ochrana pred ztratou je jedna z dodatecnych podminek, ne vsak jen jedina. Proto jsem naznacoval NAS, nebo neco jineho? Ale co?
Treba nejaky nenarocny pocitac s Atomem, dva disky v raidu atd... (treba v krabici od rajcat, pripojeny na sit). Uz je srozumitelnejsi co hledam? Diky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 13:40:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud máš zálohu v tomtéž stroji, jako data, není to reálně záloha. Shoří-li počítač, s vysokou pravděpodobností shoří data i jejich záloha. Skutečná záloha je pouze na jiném stroji. To, co popisuje noaid, je skutečná záloha.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 13:52:13    Predmet: Odpovedať s citátom

prima, ted jste me chytli za slovo, popojedeme dal...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 14:01:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Tady nejde o žádné chytání, jde o to, co chceš. Jestli chceš zcela nové zařízení, které bude sloužit jako zdroj dat pro Squeezebox. A nebo jestli chceš zálohu dat. A nebo jestli chceš obojí (což nebude jedno zařízení, ale dvě). Pokud zdroj dat pro Squeezebox už máš a nechceš ho měnit, tak potřebuješ dokoupit něco k zálohování, tedy například přesně to, co popsal noaid.

Naposledy upravil Merk dňa Št jún 10, 2010 14:11:03, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 14:09:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Psal jsem o NASu, a potrebe necim krmit Squeezebox. Takze opravuju zadani, potrebuju zdroj dat pro squeezebox, ale tak, aby tam byly disky dva, ne jen jeden, protoze se budu citit bezpecneji nez s jednim diskem (a to povazuju za zalohovani). Na tomto pristroji bych ukladal i fotky, protoze bych to povazoval za bezpecnejsi nez na beznem PC.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 14:55:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Tedy klasický RAID 1 - dva disky s totožným zrcadleným obsahem. To můžeš mít i ve svém současném PC a je to jednoznačně nejlevnější varianta (ne úplně nejlevnější RAID řadič za řekněme 1500 Kč + cena disků). NAS nechceš, nezbývá tedy než postavit si vlastní datový server s RAIDem. A nebo k tomu využít nějaký starší počítač, ale tam je zase vyšší riziko selhání a ve výsledku i poškození dat. Požadavek je jediný - aby to splňovalo HW nároky pro software Squeezebox Server. Tady bude nejlepší načerpat na webu zkušenosti, na čem nejslabším (energeticky nejúspornějším) to ještě bez problémů jede. Je přitom jasné, že čistý streaming je hardwarově podstatně méně náročný, než transkódování přímo nepodporovaných formátů v reálném čase. Taktéž je třeba zohlednit, jestli bude vždy připojen současně pouze jeden klient nebo jich bude víc. Operační systém by byl asi nejlepší Linux, ale i s Windowsama to půjde.

Ještě jednou bych si rozmyslel ten NAS, "omezení daná výrobcem" jsou u nejlevnějších základních typů, výkonnější mají plnou funkcionalitu. Víc by Ti určitě řekl omicron (viz třeba vlákno http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=3389&highlight=duet ).

Jen opravdu pozor na to, že považovat RAID 1 za zálohu je značně optimistické, reálně chrání pouze před kusovou vadou/opotřebením disku. Nechrání před selháním ostatního hw, nechtěným smazáním, fyzickým poškozením, krádeží atd. To řeší daleko lépe externí USB/eSATA disk za dva tisíce.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 15:20:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Merku, pekne jsi to shrnul, asi tak nejak... Ted jeste nejak vyladit z ceho to dat dohromady.
Levne desky s Atomem nemaji Raid. Radic to zase prodrazi, ze se skoro uz vyplati koupit dobrou desku s Raidem.
Mohli bychom dat dohromady nejaky HW, ze ktereho by to slo postavit? Treba nejsem jedinny kdo nad tim bada.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kecinot
Hifista


Založený: 14 apríl 2007
Príspevky: 114
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 15:35:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud bych měl odpovědět přesně na Tvé zadání, tak bych Ti doporučil složit si počítač postavený na nějaké miniITX desce s Atomem, např. toto:
http://www.alza.cz/intel-d510mo-mount-olive-d154450.htm
k tomu dva disky 1TB a nainstalovat nějaký linux, který bez problémů umí RAID1 (mirroring). Můžeš zkusit třeba Ubuntu. Pod linuxem zároveň běží sw pro obsluhu squeezeboxu (mám osobně vyzkoušené).

Musím Tě ale upozornit, že RAID1 je rozhodně dobrá věc ale řeší pouze HW poruchu jednoho z diků. Jakoukoliv jinou katastrofu (náhodné smazání, přepětí způsobené bleskem atd...) toto neřeší.... stejně je nutné dělat pravidelné zálohy například jednou týdně na externí disk a ten mít uložený odděleně od PC.

P.S. linux umí sw raid, takže ho nepotřebuješ mít na desce a můžeš použít právě tu levnou s atomem...


Naposledy upravil kecinot dňa Št jún 10, 2010 15:45:16, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 15:43:55    Predmet: Odpovedať s citátom

to strasite umyslne, nebo je pravdepodobnost ze odejdou oba tak velka?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kecinot
Hifista


Založený: 14 apríl 2007
Príspevky: 114
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 15:54:59    Predmet: Odpovedať s citátom

My nestrašíme, jsou to Tvoje data Smile To současné poškození obou disků přepětím moc pravděpodobné není, ale už se mi to také jednou stalo... Ale to náhodné smazání neopatrnou manipulací uživatele je překvapivě poměrně časté...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 15:55:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo, to je dobrá volba. Tady si někdo toto řešení pochvaluje. Zvlášť pokud tam budou dva disky, zaměřil bych se na pořádné chlazení. Bude-li to v komoře, není třeba brát ohledy na hluk a design skříně, čímž odpadá jeden z častých problémů.

Pravděpodobnost, že odejdou oba současně je určitě menší, než že odejde jeden. Ale stále je a je reálná. Občasná manuální záloha na externí HDD za to určitě stojí.

EDIT: Teď jen koukám, že bude možná docela problém sehnat mini ITX skříň se 2 pozicemi pro HDD. Leda ten druhý fouknout do místa pro DVD mechaniku, kterou (asi) nechceš.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
kecinot
Hifista


Založený: 14 apríl 2007
Príspevky: 114
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 16:34:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím že pokud to bude někde v komoře, není ani nutné použít miniITX skříň... Ta miniITX deska je tam hlavně kvůli nízké spotřebě. Já osobně to mám v bedně z vyřazeného PC velikosti midiTower, samozřejmě s novým zdrojem. Desku mám tu na kterou jsem dával link, disk mám jen jeden a zálohy dělám přes síť na PC, které mám v pracovně. Používám Logitech Squeezebox přes SPDIF propojený s DACem v E212. A chodí to pěkně Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Slimak
Hifi expert


Založený: 16 február 2007
Príspevky: 2241

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 19:22:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Merk napísal:

Pravděpodobnost, že odejdou oba současně je určitě menší, než že odejde jeden. Ale stále je a je reálná. Občasná manuální záloha na externí HDD za to určitě stojí.



Z vlastnej praxe môžem potvrdiť, že "odísť" môže aj komplet diskové pole
so 14 diskami tak, že sa zničia komplet dáta. Reálne sa mi to za 15 ročnú prax stalo len raz, ale stalo. Na vine bola fyzická chyba jedného disku v kombinácií so "zblbnutím" firmware a ani "rýchla rota" priamo z IBM sa nezmohla na nič iné, len na pokrčenie plecami.
V domácich podmienkach to nebude také horúce, ale občasná záloha na externom médiu nikdy nezaškodí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Merk
Hifista - zaslúžilec


Založený: 07 november 2006
Príspevky: 754
Bydlisko: Praha (ne od narození! ;-))

PríspevokZaslal: Št jún 10, 2010 20:16:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Nezapomeň ale, že profi pole s 15 disky je nepochybně chráněno podstatně lépe, než domácí fileserver v komoře (UPS, přepěťová ochrana, větrání...). O kvalitě komponentů nemluvě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 09:43:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Merku, ten odkaz je prima. Deska je bezne k dostani, case s otaznikem, ale to je resitelne. Mozna jen misto 2,5 disku bych dal 3,5.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3077

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 10:11:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Mna dnes zaujala tato doska
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/17800-asus-at5iont-i-mini-itx-deska-s-procesorem-atom-d525
Akurat tebe je tam asi ten Ion chipset na nic, nakolko to nechces na prehravanie HD filmov.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
suK
Hifista - pokročilec


Založený: 16 október 2006
Príspevky: 259
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 10:50:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Jen pro upřesnění: jaká "omezení daná výrobcem" Ti byla prezentována jako nevýhoda NASu?

Mně přijde, že NAS by byl pro Tvé potřeby přesně to, co potřebuješ. Pokud si tedy nechceš ten NAS z výše uváděných komponent nakonec postavit sám...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
richard_majer
Hifista - pokročilec


Založený: 28 február 2007
Príspevky: 365

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 10:59:43    Predmet: Odpovedať s citátom

rychlost, omezena pamet, moznosti nastaveni dana vyrobcem NAS... ale vlastni zkusenost nemam
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3077

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 11:12:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Vacsina testovanych NASov urcenych na domace pouzitie, alebo do malej firmy (pctuning, extrahardware) ma obrovsky problem. Nevyuzije potencial 1Gbit siete, rychlost realneho prenosu koncil na 30, maximalne na 35MB/s. Toto je podla mna skutocne najvacsi problem.
http://extrahardware.cnews.cz/icybox-ib-nas3221-domaci-nas-s-priznivou-cenou
http://extrahardware.cnews.cz/qnap-ts-219-nas-s-vykonem-pocitace

Ked kopirujem data z notebooku na 1Gbit sieti z WinXP do Win7, prenosova rychlost je cca 40-45MB/s s tym, ze to uz blokuje pomaly HDD v notebooku (Lenovo T61).

Preto vidim aj ja ako rozumnejsiu moznost postavit si NAS sam.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
noaid
Hifista


Založený: 04 január 2010
Príspevky: 211

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 11:24:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Nesmazal tady náhodou někdo jeden můj příspěvek ze včerejšího odpoledne?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Yradak
Hifista


Založený: 17 január 2007
Príspevky: 134
Bydlisko: Olomouc

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 11:38:17    Predmet: Odpovedať s citátom

NAS má význam len kvôli nižšej spotrebe, relatívnej bezúdržbovosti a vyššej softwarovej bezpečnosti dát spôsobenej nižšou interakciou s operačným systémom (nejaký linux tam je), vírusmi, bežným užívateľom. Ináč nemá žiadnu výhodu nad normálnym PC s ATX bedňou v ktorej môže byť nastrkaných x diskov. Moje obyčajné PC beží +- nonstop už tretí rok na obyčajných XP absolútne bez padania a zastúpi NAS bezproblémov. +cena ich značne znevýhodňuje
_________________
ALC883 toslink out - Sony TA-F650ESD - Mission 771E
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4433
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 11:50:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Odar napísal:
Vacsina testovanych NASov urcenych na domace pouzitie, alebo do malej firmy (pctuning, extrahardware) ma obrovsky problem. Nevyuzije potencial 1Gbit siete, rychlost realneho prenosu koncil na 30, maximalne na 35MB/s.

Ked kopirujem data z notebooku na 1Gbit sieti z WinXP do Win7, prenosova rychlost je cca 40-45MB/s s tym, ze to uz blokuje pomaly HDD v notebooku (Lenovo T61).


Hodně záleží na přenosovém protokolu. SMB, hlavně starší verze (myslím do winXP) má velikou režii a je hodně náročný na CPU. Většina těch krabiček nemá výkonné CPU, ani HW šifrovací procesor (nebo jej linuxový firmware nepoužívá). Tipnul bych si, že holý přenos přes netcat (síťová roura, bez jakéhokoliv zpracování přenášených dat) by i na těch krabičkách ten gigabit zaplnil. Možná protokol nfs by byl úspornější, ale není defaultně nainstalovaný klient ve windows.

Uznávám, že sama znalost příčiny problém neřeší Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4433
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 13:03:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Jestli jsi už jednou přišel o data, víš, že to mirror (raid1) nezachrání. Ten slouží ke zvýšení dostupnosti služeb serveru, když jeden z disků vypadne, ideálně v kombinaci s hotplug. S ochranou dat to fakt téměř nesouvisí, stačí jedna nepozornost a adresář je fuč. Z obou disků současně Smile Pravda, raid1 mirror zásadním způsobem zkracuje obnovu serveru, ale pořád jsou data kdykoliv ohrožena.

Offline záloha je v tvém případě jediné rozumné řešení zálohování. Když to uděláš šikovně, ani by nebylo potřeba mít v NASu raid kvůli rychlému obnovení provozu.

V linuxu bych takové sdílené úložiště řešil následovně (win bohužel neumím):

Vzal bych dva podobné disky. Jeden bych vrazil do casu a nainstaloval na něj např. ubuntu (v mém případě debian, ale instalace ubuntu je fakt jednoduchá). Protože ten disk nebude sloužit k ničemu jinému, nechal bych na instalátoru, jak si disk rozdělí na partišny, ale lepší by bylo vytvořit samostatnou bootovací partišnu (detaily případně dovysvětlím). Na něm bych pak zapnul síťové sdílení nějakého adresáře, což je defakto NAS. Celé je to o pár kliknutích.

Pak teprve bych řešil offline zálohu. Osvědčila se mi eSATA kolébka typu http://www.alza.cz/akasa-ak-ic008-bkeu-duodock-d154055.htm . V krabici stačí vyvést SATA konektory na bracket pro eSATA za pár korun. Bohužel spoustu čipsetů na deskách není hot plug, ale restart např. jednou týdně se dá přežít.

Pak bych připojil druhý disk přes tu esata kolébku a znovu nabootoval z instalačního liveCD. Objeví se nové diskové zařízení /dev/sdb.

První kopii bych udělal zcela identickou, aby se přenesl MBR, bootovací partišna, a celá hlavní kořenová partišna. V terminálu se zadá triviální příkaz (lze zkopírovat odsud):

kód:
sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1M


Význam příkazu: sudo - obdoba UAC ve win, za ním uvedený příkaz provede v režimu superuživatele

to za tím říká, aby input file /dev/sda - první disk celý zkopíroval do output filu /dev/sdb - druhý disk, velikost bloku 1MB - bude rychlejší. Jde v tomto případě o sekvenční čtení/zápis a pěkně se otestuje rychlost HW. S novými disky by to mělo jet přes 80MB/s.

Tím je úvodní kopie hotová. Kdybys vzal druhý disk a vyměnil jej ve skříni za první, systém naběhne, disky jsou zcela identické.

A pak to bude chtít pravidelně záložní disk. Protože může při průběžných aktualizacích systému (nabízí se automaticky) dojít ke změnám i v MBR a na bootovací partišně, lze napsat jednoduchý skriptík, který po připojení záložního disku:

1. zkopíruje MBR :

kód:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512 count=1


zkopíruje prvních 512 bytů z hlavního na záložní - to je přesně mbr

2. zkopíruje bootovací partišnu. Obvykle má pár set mega, takže to je chvilička:

kód:
sync

uloží diskové cache na disky

kód:
dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 bs=1M

za předpokladu, že bootovací partišna je na disku první, což je rozumné.

Tím máme zajištěné, že z druhého disku se vždycky nabootuje, i po aktualizaci jádra.

3. A pak už jenom zaktualizovat hlavní partišnu záložního disku, řekněme, že je druhá:

kód:
mount /dev/sdb2 /mnt/zaloha


Připojí tu partišnu do adresáře /mnt/zaloha

A programem rsync to celé zesynchronizujeme. Bude chvilku trvat, ale překvapivě krátce:

kód:
rsync -avx / /mnt/zaloha/


Provede synchronizaci kořenového adresáře (/) v režimu archiv (parametr a, zachová všechny atributy souborů), zůstat na aktuálním filesystému (parametr x, takže opravdu jenom data na té hlavní partišně /dev/sda2) a bude vypisovat, co dělá (parametr v).

4. Až to dokončí (tipuji si, že po týdnu běžného používání to bude i na stovkách gigabytů dat trvat jenom pár desítek sekund - synchronizace mail serveru s několika milióny mailových souborů na našem serveru trvala cca 20 minut), buď vypnout, vytáhnout disk z kolébky a znovu pustit, nebo v případě funkčního hotplugu jenom odmontovat ten disk:

kód:
umount /mnt/zaloha


a přepnout jej do standby, aby se zbytečně netočil:

kód:
hdparm -Y /dev/sdb


Kolébku vypnout vypínačem a disk z ní dát do skříně do plastového obalu, ve kterém se prodávají např. HDD Samsung.

Výše uvedené příkazy by mělo stačit napsat do souboru /root/bin/zalohovani.sh jako skript a ten spouštět po připojení záložního disku:

kód:
sudo /root/bin/zalohovani.sh


Toť celé. Možná je dobré mít záložní disky dva a točit je po týdnu, aby vždy jeden byl pěkně bezpečně ve skříni s max. jeden týden starou zálohou.

Záložní disk pak stačí dát víceméně do jakéhokoliv PC (linux má vynikající automatické rozpoznávání běžného HW při bootu) a po nabootování z něj (měl by být nastaven v biosu jako první) budeš mít úplně stejný systém, jako ten záložní server, s aktuálními daty.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Odar
Hifi inventar


Založený: 14 december 2009
Príspevky: 3077

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 13:12:51    Predmet: Odpovedať s citátom

dustin napísal:
Hodně záleží na přenosovém protokolu. SMB, hlavně starší verze (myslím do winXP) má velikou režii a je hodně náročný na CPU.
Nemoze byt toto problem u mna? Ked kopirujem data z toho isteho notebooku z Ubuntu Linux, nad 20MB/s sa nedostanem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4433
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Pi jún 11, 2010 13:21:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Odar napísal:
dustin napísal:
Hodně záleží na přenosovém protokolu. SMB, hlavně starší verze (myslím do winXP) má velikou režii a je hodně náročný na CPU.
Nemoze byt toto problem u mna? Ked kopirujem data z toho isteho notebooku z Ubuntu Linux, nad 20MB/s sa nedostanem.


Může, nové win používají výrazně rychlejší protokol, který myslím ještě není ve stabilní sambě v ubuntu (ale v nějaké devel už by snad měl být).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> HTPC, media streaming Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalšia
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist