Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

PC Zvuková karta E-MU 1212M
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 19:18:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak ako píšeš -10dBV nesymetrické prepojenie - spotrebiteľská a symetrická - prof. +4dBu...

Líšime sa v napätiach čo nameriame. Podľa manuálu mi to ale sedí, pri nastavení profi +4... mám pri plnom vybudení výstupnú úroveň 7,5Vrms merané medzi + a -
PatchMix mi zobrazuje skoro clip +20dB, rovnako AA 0dB, a aj SpL 0dB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 20:04:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Mezi + a - není žádné "použitelné" napětí. Takto vlastně měříš signál ve fázi a protifázi mezi sebou.
Proti zemi je tam máš 3,75Vrms a to je správně.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 20:14:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Zvolil som nesymetrický spotrebiteľský režim -10dBV.

Keď do tohto režimu vložím signál z AA v úrovni 0dB je všetko (PatchMix a SpL) prepálené v limitácii závoj vyšších harmonických, multimeter vraví 3,734Vrms medzi +/- (1,867Vrms živý/zem).

SpL sa dostane z limitácie niekde na úrovni signálu -6dB vyrobeného v AA, vtedy multimeter ukáže 1,884Vrms medzi +/- (0,942Vrms živý/zem).
PatchMix vyjde z limitácie niekde na úrovni signálu -10dB vyrobeného v AA, vtedy multimeter ukáže 1,196Vrms medzi +/- (0,598Vrms živý/zem).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 21:03:42    Predmet: Odpovedať s citátom

dBV a dBu nesouvisí s pojmy symetrický a nesymetrický (bal. unbal.) Cool , ale pouze s velikostí napětí ! Písmenko u ve zkratce dBu sice znamená unloaded, ovšem 0dBu je napětí, které na odporu 600R způsobí "výkon" 1mW.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 21:41:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
Mezi + a - není žádné "použitelné" napětí. Takto vlastně měříš signál ve fázi a protifázi mezi sebou.
Proti zemi je tam máš 3,75Vrms a to je správně.


Mezi plus a mínus je velmi použitelné napětí, když připojíš zátěž, i proud poteče. Tedy sluchátko bude hrát, v případě výkonového symetrického zesilovače (říká se mu můstkový) můžeš odebírat stovky "užitečných" watů a zem k tomu vůbec nepotřebuješ.

Jak se udává napětí, jestli proti zemi, nebo dvojnásobek mezi plus a mínus je jenom věc dohody, zvyklostí či norem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 22:44:21    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
Mezi + a - není žádné "použitelné" napětí. Takto vlastně měříš signál ve fázi a protifázi mezi sebou.
Proti zemi je tam máš 3,75Vrms a to je správně.


Mezi plus a mínus je velmi použitelné napětí, když připojíš zátěž, i proud poteče. Tedy sluchátko bude hrát, v případě výkonového symetrického zesilovače (říká se mu můstkový) můžeš odebírat stovky "užitečných" watů a zem k tomu vůbec nepotřebuješ.

Jak se udává napětí, jestli proti zemi, nebo dvojnásobek mezi plus a mínus je jenom věc dohody, zvyklostí či norem.


Ale jistě, ovšem 0dBV je stále 1Vrms, jak u nesym. tak sym. signálu. Nemohu při této úrovni SL kalibrovat na 2Vrms, jenom proto, že jsem to naměřil na + a -.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne február 22, 2009 22:53:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Vďaka, ok... prekalibrujem a zmeriam to celé znovu. V podstate to bude celé posunuté nižšie o cca 8dBVrms.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 11:24:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Přátelé, neměl by někdo z vás na prodej jeden z těch vykuchaných NJM2068 ?
Docela rád bych si ho proměřil, než bych se pouštěl do výměny obvodů.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 11:34:12    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Přátelé, neměl by někdo z vás na prodej jeden z těch vykuchaných NJM2068 ?
Docela rád bych si ho proměřil, než bych se pouštěl do výměny obvodů.


Klidně ti nějakej pošlu. Chceš měnit vstupní nebo výstupní op ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 11:34:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Môžem ti poslať, napíš adresu.

Mám teraz problém, že mi zakapalo meranie. Ide len vnútorný dig. okruh. Dúfam že mi neodišla do kremíkového neba analógová karta. Také sa mi ešte na PCI slote nestalo.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 11:38:41    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Môžem ti poslať, napíš adresu.

Mám teraz problém, že mi zakapalo meranie. Ide len vnútorný dig. okruh. Dúfam že mi neodišla do kremíkového neba analógová karta. Také sa mi ešte na PCI slote nestalo.


Na té analogové kartě nejedou vstupy ani výstupy ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 11:45:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Vložil som kábel, spustil aplikáciu SL a ticho.

Skúšal som iné SW a nastavenia, je to celé krkolomné ale nič mi nepomohlo. Otvoril som case, zmeral napäťové úrovne na šváboch, ok 5V aj 12V... Viac času už nebolo. Stiahol som datasheet k AD aj DA, predpokladám to však ako poslednú možnosť chyby.

Predtým som meral bez problémov február/marec, medzitým som nič nerobil, len som sa neúspešne pokúšal oživiť jeden adaptér v PCI slote o dva rady vyššie pre PCMCIA karty. Deti neupodozrievam hoci mi tam každodenne pozerajú na rozprávky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 12:25:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
opa napísal:
Přátelé, neměl by někdo z vás na prodej jeden z těch vykuchaných NJM2068 ?
Docela rád bych si ho proměřil, než bych se pouštěl do výměny obvodů.


Klidně ti nějakej pošlu. Chceš měnit vstupní nebo výstupní op ?


Jé, to by bylo super. Měnil bych případně vstupy. Výstupy chci řešit externím D/A převodníkem. Mimo jiné se tak zbavím zemních smyček.
Díky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 14:30:36    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Vložil som kábel, spustil aplikáciu SL a ticho.

Skúšal som iné SW a nastavenia, je to celé krkolomné ale nič mi nepomohlo. Otvoril som case, zmeral napäťové úrovne na šváboch, ok 5V aj 12V... Viac času už nebolo. Stiahol som datasheet k AD aj DA, predpokladám to však ako poslednú možnosť chyby.

Predtým som meral bez problémov február/marec, medzitým som nič nerobil, len som sa neúspešne pokúšal oživiť jeden adaptér v PCI slote o dva rady vyššie pre PCMCIA karty. Deti neupodozrievam hoci mi tam každodenne pozerajú na rozprávky.


Několikrát se mi stalo, že karta (1616m) byla z ničeho nic hluchá, tj. "nejely" analogové vstupy a výstupy. Pomohlo jediné: Start - Všechny programy - Creative Professional - E-muPatchMix DSP - Restore Defaults.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 14:38:37    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďakujem, vyskúšam.

OPA
Vstupy sa vyberajú ťažšie, možno budeš musieť vybrať aj relé.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 17:20:48    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Ďakujem, vyskúšam.

OPA
Vstupy sa vyberajú ťažšie, možno budeš musieť vybrať aj relé.


Ajaj, to bych nerad. Možná je to drsný, ale nešlo by prostě ty brouky opatrně vyštípat a pak jenom odsát zbytky nožiček?

Ještě mě napadla jedna možnost, nechat brouky být, najít vhodné místo a přerušit cestu signálu (nejlépe vypájením odporu) a celý vstupní obvod udělat na extra destičku nový podle vlastních potřeb. Tím, že celá deska visí jenom na té kšandě je to docela usnadněné. A šlo by jí celou vytáhnout ven, jak už bylo zmíněno. A já mám nápad jak. Dát digitální desku jako poslední na dno skříně, ve dně proříznout otvor, protáhnout kabel a samostatná stínící skříňka by vlastně tvořila jakýsi podstavec pod PC...

Jenom se ještě jednou zeptám, jak je to s napájením operáků, je tam +/-5V nebo +/-12V ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 17:30:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud jsou nožičkové, tak ano:

1) odštípat
2) pinzetou vytáhnout jednu nohu po druhé (zbytky)
3) odsát díry, ev. použít tenkou injekční jehlu na pročištění (po zahřátí)

_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 19:53:53    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Pokud jsou nožičkové, tak ano:

1) odštípat
2) pinzetou vytáhnout jednu nohu po druhé (zbytky)
3) odsát díry, ev. použít tenkou injekční jehlu na pročištění (po zahřátí)


S nožičkami bych si poradil, tohle jsou bohužel SMD a ještě špatně přístupné (vedle relé). Crying or Very sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 20:03:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Ty opa v 1212m jsou imho SMD: http://www.ixbt.com/proaudio/emu/1212m/6.jpg
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
TomasT
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1437

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 20:10:37    Predmet: Odpovedať s citátom

OPA: kdyz budes chtit, mam na to odpajeci stanici a dokazu vyndat pokud to neni lepene temer vse. Kdybys chtel, neni problem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 20:11:23    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
PMA napísal:
Pokud jsou nožičkové, tak ano:

1) odštípat
2) pinzetou vytáhnout jednu nohu po druhé (zbytky)
3) odsát díry, ev. použít tenkou injekční jehlu na pročištění (po zahřátí)


S nožičkami bych si poradil, tohle jsou bohužel SMD a ještě špatně přístupné (vedle relé). Crying or Very sad


Vyměnit to jde. Tenkými štípacími kleštěmi odcvakáš opa, dlouhým tenkým ohnutým hrotem (Weller LT-HX) a pinzetou odstraníš zbytky nožiček a připájíš nový opa Very Happy .
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 20:52:13    Predmet: Odpovedať s citátom

TomasT napísal:
OPA: kdyz budes chtit, mam na to odpajeci stanici a dokazu vyndat pokud to neni lepene temer vse. Kdybys chtel, neni problem.


To je skvělé, dík. Akorát je to k Tobě trochu daleko...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
xb
Hifista


Založený: 19 december 2007
Príspevky: 106
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut júl 28, 2009 22:15:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Nabízím odpájení a připájení bez poškození smd součástek v Praze 4
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St júl 29, 2009 19:48:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St
Ďakujem, tvoja rad mi pomohla, už meriam.

OPA
pozri sa na prvú stranu sú tam obr. ale aj to že OZ sú napájané +/-12V.

Používal som profesionálnu letovaciu stanicu ERSA s letovacími pinzetami. Nie je tam dosť miesta. Na koniec sa nám to s Tomtomom podarilo, ale trochu sme osmažili relé. Nechcelo sa mi ho predtým vyletovávať.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St júl 29, 2009 20:40:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Prosím, čo môže spôsobiť sub harmonickú zložku 1/5, 130dB až 140dB pod úrovňou generovaného signálu 1V až 3,7V, o frekvencii 10kHz a vyššie? Stane sa tak aj bez záťaže (loopback ale aj otvorené svorky). Niečo sa prenáša do AD prevodu.

Vŕta mi tá číslica 1/5 hlavou, hoci to je len malá úroveň signálu.
20dB sú 4Vrms plné vybudenie výstupu karty.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10559
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St júl 29, 2009 23:25:54    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkus totéž měření se vzorkováním 176 kHz a nebo 96 kHz.
Jediné, co mě napadlo je, že 2kHz je 50 - 48.
A nebo se vzorkováním 192 kmitočet odlišný, třeba 11 kHz.
Většinou vystačím se vzorkováním 96 kHz. Těch 192kHz může být zbytečně moc.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3668
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št júl 30, 2009 09:06:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to vždy deleno 5 základný kmitočet signálu. Napr. som skúšal 30kHz vystrčila sa 1/5 t.j. na frekvencii 6kHz.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Št júl 30, 2009 09:15:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Co jiný algoritmus generování (jiný SW), je to stejné? Je možnost přepnout mód vstupu SE/diferenční?
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Št júl 30, 2009 09:28:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Jmd, pro jaké úrovně signálu (na vstupu karty) se tento problém vyskytuje ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19532

PríspevokZaslal: Št júl 30, 2009 09:31:49    Predmet: Odpovedať s citátom

No jo pánové, karty jsou na kočku. Většinou to funguje slušně na jedné amplitudě, a člověk moc neví, co to změřilo. Chtělo by to AP2722 nebo starý HP3562A. Budeme měřit kartou do aleluja, ale žádné vysvětlení evidentních zvukových rozdílů (které neslyší jen ti se zhoršeným vnímáním, jsou to šťastlivci) to stejně nedává. Absurdní. Snažíme se měřit lepší obvody horším, komerčně-shi..... měřicím vybavením.
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
Strana 4 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist