Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
http://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

PC Zvuková karta E-MU 1212M
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut september 01, 2009 21:45:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:

Tak to jsme plus mínus stejně, já tam mám jen 2 a 3h, vyšší už ne.

Ono, jaksi při vzorkování 44,1kHz se jich tam víc nevejde : Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut september 01, 2009 22:02:16    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
[
To jejich měření je při -1dB, ovšem není zde pod jakou hodnotou je ten mínus decibel, možná to není dBV.

Neumím si představit,že by to mohlo být něco jiného, než dig. nula


Sakra, co je to dig. nula u ADC ?

V datasheetu píšou, že The full-scale of each pin (AIN) is nominally 2,4Vpp.
Tak a teď z toho odečti 1dB a vynásob to zesílením vstupního zesilovače a jsme doma.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Ut september 01, 2009 22:03:55    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:

Tak to jsme plus mínus stejně, já tam mám jen 2 a 3h, vyšší už ne.

Ono, jaksi při vzorkování 44,1kHz se jich tam víc nevejde : Wink


Ale ne, já je tam nemám ani při vyšších samplovačkách.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut september 01, 2009 22:18:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:

Sakra, co je to dig. nula u ADC ?

V datasheetu píšou, že The full-scale of each pin (AIN) is nominally 2,4Vpp.
Tak a teď z toho odečti 1dB a vynásob to zesílením vstupního zesilovače a jsme doma.


Já se spokojím s tím, když v digitální části není signál ani zeslabován ani zesilován a spektrální analýza ukazuje -1dB. Není to zcela přesné, záleží na tvaru okna atd, ale pro mé potřeby to stačí...

A u měření AP bych už vůbec o ničem nepochyboval...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 06:21:04    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:


Já se spokojím s tím, když v digitální části není signál ani zeslabován ani zesilován a spektrální analýza ukazuje -1dB. Není to zcela přesné, záleží na tvaru okna atd, ale pro mé potřeby to stačí...

A u měření AP bych už vůbec o ničem nepochyboval...


Kristova noho "spektrální analýza ukazuje -1dB ", ale pod jakou hodnotou ? SL ti bude ukazovat -1dB kdykoliv si jej takhle nastavíš, pro jakýkoliv signál. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 08:17:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
opa napísal:


Já se spokojím s tím, když v digitální části není signál ani zeslabován ani zesilován a spektrální analýza ukazuje -1dB. Není to zcela přesné, záleží na tvaru okna atd, ale pro mé potřeby to stačí...

A u měření AP bych už vůbec o ničem nepochyboval...


Kristova noho "spektrální analýza ukazuje -1dB ", ale pod jakou hodnotou ? SL ti bude ukazovat -1dB kdykoliv si jej takhle nastavíš, pro jakýkoliv signál. Wink


Nechtělo se mi to rozepisovat na půl stránky, myslel jsem, že stačí to zvýrazněné. Defaultní nastavení programů je takové, že 0dB odpovídá maximální možné hodnotě daného dig. formátu. Že si tam můžu zanést nějaké další korekce, to je druhá věc. Ale pokud je publikováno měření A/D převodníku a napíše se -1dB, všichni tomu většinou porozumí.
Možná tam mělo být něco jako "full scale"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 08:40:23    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
opa napísal:


Já se spokojím s tím, když v digitální části není signál ani zeslabován ani zesilován a spektrální analýza ukazuje -1dB. Není to zcela přesné, záleží na tvaru okna atd, ale pro mé potřeby to stačí...

A u měření AP bych už vůbec o ničem nepochyboval...


Kristova noho "spektrální analýza ukazuje -1dB ", ale pod jakou hodnotou ? SL ti bude ukazovat -1dB kdykoliv si jej takhle nastavíš, pro jakýkoliv signál. Wink


Nechtělo se mi to rozepisovat na půl stránky, myslel jsem, že stačí to zvýrazněné. Defaultní nastavení programů je takové, že 0dB odpovídá maximální možné hodnotě daného dig. formátu. Že si tam můžu zanést nějaké další korekce, to je druhá věc. Ale pokud je publikováno měření A/D převodníku a napíše se -1dB, všichni tomu většinou porozumí.
Možná tam mělo být něco jako "full scale"


Defaultní nastavení programů není takové, že 0dB odpovídá maximální možné hodnotě daného dig. formátu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 08:58:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
Defaultní nastavení programů není takové, že 0dB odpovídá maximální možné hodnotě daného dig. formátu.

Aha, no dobrá, jak myslíš. Ale co znamené ten graf už je doufám jasné ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 09:13:24    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
Defaultní nastavení programů není takové, že 0dB odpovídá maximální možné hodnotě daného dig. formátu.

Aha, no dobrá, jak myslíš. Ale co znamené ten graf už je doufám jasné ?


Co ten graf znamená je jasné od začátku, ale bál jsem se že špatně interpretuješ vlastní měření.

Zkusil jsem otestovat SL. F9 (kalibrace), tlačítko Defaults, OK. Na vstup karty jsem přivedl 1,5Vrms a hle jsme 3dB over digitální FS !

http://www.lightaudio.unas.cz/Test.png

Ale vím já kde je doopravdy "digitální 0dB" ? Nevím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19445

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 09:19:04    Predmet: Odpovedať s citátom

dBV x relative amplitude ?
_________________
Dispre-JFET mod. preamp, ExtremA power buffer, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 09:29:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Volty bych do toho vůbec netahal.
Pokud při zvyšování signálu narazí špička v grafu na 0dB a zároveň nastane ostrá limitace, tak je všechno v pořádku. Pokud ne, je třeba najít příčinu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 09:30:43    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
dBV x relative amplitude ?

Jo, to bude asi ono.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 12:16:53    Predmet: Odpovedať s citátom

OPA
všetky kondenzátory v smd keramickom prevedení som len typoval tak aby som mohol použiť simulačný model, prípadne som si pomohol s brožúrou pre typické zapojenia AKM5394 - Tam je tento blokovací kondenzátor 2,2nF.

Nie je mi známe že by sa na smd keramike dala rozlíšiť hodnota alebo dovolené napätie. Hmota niekedy podľa farby popri vedomosti o akú hodnotu sa jedná a zhliadnutím na jej objem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 13:09:22    Predmet: Odpovedať s citátom

A ešte keď sa pozrieš poblíž AKM taj hneď pri vstupe 24. a 25. pin je keramika C11 paralélne, na spodnej strane 4. a 5. pin je to asi C38.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 14:08:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Dík za rady. Když o tom tak přemýšlím, asi to nebudu hnát do krajnosti.
Pro "běžná měření" by THD 0,0001% mělo stačit (harmonické pod -120 dB).
A pro nejlepší obvody stejně musím vytáhnout rejekční filtr, tam se žádný A/D nechytá (-140dB)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 15:54:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak tomu dobre rozumiem,

OPA
donedávna napr. do začiatku augusta si ukazoval obrázky limitu merania THD pomocou karty E-MU 1212M, pričom si použil rejekčný filter na 6kHz, následne zoslabený základný signál 6kHz si posielal priamo do vstupu tej istej karty a analyzoval harmonické zložky vyprodukované prevažne výstupom samotnej karty.

Dnes generuješ signál 6kHz z karty, nasadíš dolno priepustný filter alebo notch filtre pre potlačenie harmonických?

Roman St
predpokladám že generuje signál z AP a analyzuje na E-MU 1616M. Maximálne použije delič, aby zladil úrovne výstup/vstup pre najčistejší výsledok.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 16:07:10    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Ak tomu dobre rozumiem,

Roman St
predpokladám že generuje signál z AP a analyzuje na E-MU 1616M. Maximálne použije delič, aby zladil úrovne výstup/vstup pre najčistejší výsledok.


Ano, přesně tak. Mimochodem AP generuje "nejčistší" signál v rozsahu cca 2 - 3kHz a jen v určitém rozsahu výstupní úrovně signálu. V ostatních případech generuje "běžné" plus mínus 0,0001% THD.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St september 02, 2009 16:52:13    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd: Ne, všechno je jinak. Zmotaly se nám asi tři věci dohromady. Večer vysvětlím. Very Happy

Takže tedy: Zdroj signálu je analogový generátor. Výstup z karty (zatím) nepoužívám.
Když šlo o měření zvukové karty, šel signál z generátoru rovnou do vstupu, případné harmonické padají na vrub karty.
Když jsem měřil konkrétní obvod, tak mezi výstupem zařízení a vstupem karty je rejekční filtr, který odřízne (omezí) 1. harmonickou.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut október 13, 2009 22:47:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Takhle to vypadá při správném nastavení úrovní.
Vstup s výstupem projen symetrikou.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St október 14, 2009 05:56:26    Predmet: Odpovedať s citátom

0dBVrms = 1Vrms?

http://www.jimprice.com/prosound/db.htm

Výmena OZ aj na pozícii výstupných obvodov?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St október 14, 2009 19:20:24    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
0dBVrms = 1Vrms?
http://www.jimprice.com/prosound/db.htm
Výmena OZ aj na pozícii výstupných obvodov?


Kdepak, je to asi -10 až -15 dB. S těmi decibely je to pěkný hokej. Míchá se dohromady:
Nastavení zvukovky +4 nebo -10 dB (cvaká relátko)

Několik stupnic v dB na Patchmix. Ten příšerný ovladač bych rozkopal na kusy! Ono to nějak funguje, ale je naprosto nemožné zjistit jak, co jednotlivé klikyháky znamenají a jak by to měl člověk nastavit, aby dosáhl toho, co potřebuje. Naprosto chybí jakákoliv logika a srozumitelnost.

Výstupní úroveň jde ještě přes "hlasitost" Windows bez jakékoliv rozumné stupnice (nastavení není opakovatelné).

Další chaos do toho vnáší možnost kalibrace v programech pro spektrální analýzu a nakonec ještě nastavení konkrétní funkce.

Poslední rána z milosti jsou ty různé dB, dBV, dBu, dBm a jiná zvěrstva.

Takže decibely jsou pro mě výhradně relativní jednotkou udávající poměr dvou úrovní, nic jiného. Tam, kde je to potřebné, udávám konkrétní napětí ve voltech. Jinak bych se z toho musel zbláznit.
-------------

Ano, operáky jsou vyměněny všechny.
Ještě jednou dík za perfektní práci Tomášovi. Thumb up
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: St október 14, 2009 23:12:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Musím ti dať za pravdu, taktiež sa s tým PatchMix-om natrápim... v tom si z nás vystrelili Confused
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 19:20:35    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Výstupní úroveň jde ještě přes "hlasitost" Windows bez jakékoliv rozumné stupnice (nastavení není opakovatelné).


To je legrace, počítač se asi zalekl mého láteření. Bez zjevné příčiny v ovládacím panelu hlasitosti Windows zmizel jeden "tahový potenciometr" a ten který tam zůstal stačí dát na doraz. Alespoň jeden stupeň volnosti odpadl. Hurá!
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 19:50:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Pánové, já se z vás pos..u. PatchMIX DSP je hnus, souhlasím, ale proč jej používáte k regulaci (nastavení) hlasitosti ?? Proč používáte ještě navíc "hlasitost" z Windows ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 20:12:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
Pánové, já se z vás pos..u. PatchMIX DSP je hnus, souhlasím, ale proč jej používáte k regulaci (nastavení) hlasitosti ?? Proč používáte ještě navíc "hlasitost" z Windows ?


Možná si nerozumíme, nejde o hlasitost. Jde o správné nastavení odkud kam ten který signál jde.

Hlasitost z Windows jsem musel použít, ale už nemusímSmile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Roman St
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 1411

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 20:36:06    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Roman St napísal:
Pánové, já se z vás pos..u. PatchMIX DSP je hnus, souhlasím, ale proč jej používáte k regulaci (nastavení) hlasitosti ?? Proč používáte ještě navíc "hlasitost" z Windows ?


Možná si nerozumíme, nejde o hlasitost. Jde o správné nastavení odkud kam ten který signál jde.

Hlasitost z Windows jsem musel použít, ale už nemusímSmile


Nerozumíme si Very Happy . Hlasitost z Windows ani PatchMIXu se nesmí použít, je to poškození signálu.

Při přehrávání je nutné použít kernel streaming, nebo ASIO a signál z PatchMIXu směrovat přímo na požadovaný výstup (DAC).
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 21:21:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Priznám sa, že teraz netuším či môžem pri meraní signál ovládať šabľami v PatchMix. Tých meraní je jak šafranu. Každopádne keď chcem niečo seriózne odmerať, tak použijem vygenerovanie patričného signálu požadovanej úrovne v Audition (32/192kHz), ten preženiem pravdepodobne cez ASIO cestu priamo cez DA a následne cez AD analyzujem pomocou SL.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 21:27:08    Predmet: Odpovedať s citátom

jmd napísal:
Priznám sa, že teraz netuším či môžem pri meraní signál ovládať šabľami v PatchMix. Tých meraní je jak šafranu. Každopádne keď chcem niečo seriózne odmerať, tak použijem vygenerovanie patričného signálu požadovanej úrovne v Audition (32/192kHz), ten preženiem pravdepodobne cez ASIO cestu priamo cez DA a následne cez AD analyzujem pomocou SL.


To je určitě dobrá cesta, mohl bys popsat přesně nastavení, ev. někam hodit konfigurační soubor ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10239
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 21:32:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Roman St napísal:
Hlasitost z Windows ani PatchMIXu se nesmí použít, je to poškození signálu.


Teoreticky máš naprostou pravdu. V praxi je ovšem díky 24 bitové hloubce vliv zanedbatelný oproti "analogovým nectnostem" celého systému, pokud se změna úrovní nepřehání.

Roman St napísal:
Při přehrávání je nutné použít kernel streaming, nebo ASIO a signál z PatchMIXu směrovat přímo na požadovaný výstup (DAC).

Rád bych to vyzkoušel, to se dělá jak ?

A hlavně, jak tyto kouzla kombinovat se Spectralabem, který ASIO ignoruje a komunikuje pouze s mixérem Windows ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3666
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Št október 15, 2009 22:00:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Neviem ako to teraz presne je, mám to na druhom PC. Nastavenie som robil pred x rokmi, no môžem ho poslať ak to bude jednoduché a dostanem sa časom k tomu.

Možno Roman St bude rýchlejší Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Tuning Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Ďalšia
Strana 6 z 8

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist