Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Náhrada repro - úprava výhybky

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Ne november 13, 2011 19:07:10    Predmet: Náhrada repro - úprava výhybky Odpovedať s citátom

Nikdy som sa nezaoberal stavbou reprosústav, preto poprosím niekoho, skúseného v tejto oblasti, o radu. Momentálne doma počúvam DPA 222 cez reproskrine ARS641. Teraz sa určite začnú sypať poznámky typu "vykopávky", ale môj názor je ten, že sú stokrát lepšie tieto sústavy v reále doma ako dnešné špičkové skrine v cene niekoľko tisíc eur v predstavách "chytrých"...o dvojpásmových "prdítkach" ani nehovorím. Hlavne je to poctivá klasika v oblasti mechanického prevedenia. Takže poprosím o reakcie iba ľudí čo mi vedia naozaj poradiť. Hlavným ich nedostatkom je totiž trochu chudobnejší prednes v oblasti vysokých tónov. Toto by som chcel napraviť výmenou výškového repra. Pôvodne je tam ARV 160

http://www.repromania.net/tesla/tesla-vyskove-arv-160/tesla-vyskove-arv-160.php,

Chcel by som ho nahradiť Focalom TNK.

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=focal%20tnk&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.focal.com%2Ffiles%2Fft-tnk.pdf&ei=MPu_TqX2MOn04QTo8tyNBA&usg=AFQjCNHvhYX1zT63dMgBEXuOL-mgPYk3Cg&cad=rja

Jedná sa mi o úpravu výhybky. Či stačí iba zmena sériového odporu pred ním, alebo bude vhodné (potrebné) zasiahnuť aj do výhybky. Prikladám technické parametre ARS641. Vďaka za každú serióznu radu!

Doplnené
Mňa napadlo jedno možné riešenie. Pomocou bežného elektret. mikrofónu urobiť relatívne meranie terajšieho stavu v rozsahu napr. 1,5 - 20 kHz. Po výmene repra opakovať meranie, pričom zmenou odporu sa snažiť dostať do tolerančného poľa, na deliacom kmitočte 0 až +1 dB a na 16kHz +3 až +6 dB. Na tom hornom kmitočte by som sa rozhodol podľa vzájomného porovnania terajšieho stavu Ľ a P skrine. Možno neuvažujem úplne správne, budem rád ak ma skúsení opravia.



Mikrofón.jpg
 Description:
 Filesize:  64.9 KB
 Viewed:  711 Time(s)

Mikrofón.jpg



ARS641.rar
 Description:

Download
 Filename:  ARS641.rar
 Filesize:  438.13 KB
 Downloaded:  641 Time(s)



Naposledy upravil JC dňa Po november 14, 2011 09:13:10, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3896
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne november 13, 2011 20:07:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja len k tomu TNK...

Hoci ich mám nakúpené ako sety KR2 pripravené na montáž do auta, tak ich prednes sa mi páčil menej ako ich lacnejšie tioxidové verzie.

Tak trochu pochybujem o uvádzanej citlivosti 93dB..., pravdepodobne to bude meranie na doskovej ozvučnici ak nie priamo v malom priestore podobnom kabíne automodilu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: St november 16, 2011 10:57:10    Predmet: Odpovedať s citátom

Nikto neporadí?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: St november 16, 2011 11:41:25    Predmet: Odpovedať s citátom

ARS 641 boli celkom dobré bedne, avšak ich konštrukcia a zvukový prejav bol poplatný dobe keď vznikli. Dnes sa aj v domácich podmienkach dajú zkonštruovať sústavy s veľmi dobrými parametrami. Ak ťa zvukový prejav ARS 641 otravuje, vhodnejší spôsob ako ho zmeniť, je prekopať pôvodnú výhybku na základe merania. Zostane Ti tak fyzicky zachovaná pôvodná sústava s lepším zvukovým prejavom. K pôvodnej výhybke sa dá vrátiť vždy. Ak však zasiahneš do mechanickej konštrukcie, bude to hybrid (pravdepodobne nepredajný) a zvukovo to určite tiež bude len kompromis. Preto Ti nedoporučujem tlačiť do ARS 641 nejaký Focal. Ak máš guráž (a aj peniaze) tak si postav sústavy úplne nové, na internete je hromada dobrých návodov v rozličných cenových kategóriách. Ak chceš revitalizovať svoje ARS 641, som Ti k dispozícii, avšak bedne (stačí jedna) mi musíš dopraviť do Trenčína na zmeranie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: St november 16, 2011 12:46:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Godz:
Ďakujem za reakciu a ochotu pomôcť! Pokúsim sa odpovedať tak, aby Ťa to neiritovalo (moja tvrdohlavosť v tom čo chcem urobiť) Laughing .
Takže:

1. Vôbec ma neotravuje ich zvukový prejav, skôr naopak, okrem sobjektívneho nedostatku vysokých tónov so s ním nadmieru spokojný. K tomu "subjektívnemu" doplním, že ma k tomu vyprovokoval syn, i keď pri "prepísknutí" generátorom tam on v pohode počuje aj 16kHz. Ja, aj keď sluch mám už podstatne horší, som si zvykol, záleží na tom akú nahrávku človek počúva.

2. Nemyslím si, že by tá výhybka bola zle navrhnutá pre tie konkrétne meniče, skorej je problém v tom konkrétnom reproduktore (ARV160). A čo sa zásahu do konštrukcie týka, vôbec by sa žiaden nezvratný nekonal, iba by som vyrobil nový držiak na ten Focal, v prípade potreby by sa jednoducho namontovali späť pôvodné reprá. Prikladám odkaz na fotky z konštrukcie tejto skrine: http://www.repromania.net/tesla/tesla-reprosoustavy-ars-641/tesla-reprosoustavy-ars-641.php
Ale, nakoniec, jeden nezvratný zásah sa už aj tak konal, z pôvodnej skrine som upílil zospodu bočné steny do výšky asi 2 cm pod bočnými vetracími mriežkami. Pasuje mi to presne do výšky nábytkovej zostavy a vyzerá to oveľa lepšie ako s tými dvierkami.

3. Stavať nové skrine vôbec nemienim, na to peniaze nemám. A keď tu občas sledujem s akými problémami konštruktéri zápasia (absolútny nedostatok stolárskych majstrov, ktorí vedia odviesť poctivú prácu), tak na to nemám ani chuť. A aj tak si myslím, že len veľmi málo konštrukcií, ktoré som počul, sa im vyrovná. Som presvedčený o tom, že mnohí, ktorí majú skrine za tisíc €, by mi ich, po vypočutí, závideli. Mne proste stačí vylepšiť ich v tomto smere a som spokojný, budem ich mať už "na dožitie".
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: St november 16, 2011 14:20:01    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono sa môže subjektívne zdať že to voľajako hrá, avšak až meranie ukáže ako v skutočnosti. A pokiaľ sú vo výhybke pôvodné súčiastky, tak tá výhybka naozaj potrebuje rekonštrukciu. Hovňáky (kondenzátory) vedia popraskať a dostáva sa do nich vzdušná vlhkosť, menia kapacitu a výrazne sa zvyšuje ich stratový činiteľ. Takže prvá úprava ktorú by som zrealizoval, by bola kontrola všetkých kapacít a ich nahradenie modernými kondenzátormi najlepšie MKP. Cievky síce starnutím indukčnosť nemenia, ale pokiaľ máš k dispozícii pôvodnú schému zapojenia, skontroluj ich či súhlasí ich hodnota z hodnotami v schéme. Tie kondíky najmä vo výškovej sekcii vedia zmeniť zvukový prejav. Na škodu by nebolo ani zrepasovať gumové závesy na basákoch. Skús to urobiť a daj mi vedieť či je to lepšie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 14:26:46    Predmet: Odpovedať s citátom

godz napísal:
Ono sa môže subjektívne zdať že to voľajako hrá, avšak až meranie ukáže ako v skutočnosti.

Všetko známe veci, meranie, samozrejme, neodmietam, ale toľko skúseností mám, že viem posúdiť čo tomu asi chýba.
godz napísal:
A pokiaľ sú vo výhybke pôvodné súčiastky, tak tá výhybka naozaj potrebuje rekonštrukciu. Hovňáky (kondenzátory) vedia popraskať a dostáva sa do nich vzdušná vlhkosť, menia kapacitu a výrazne sa zvyšuje ich stratový činiteľ. Takže prvá úprava ktorú by som zrealizoval, by bola kontrola všetkých kapacít a ich nahradenie modernými kondenzátormi najlepšie MKP.

Áno, sú tam pôvodné súčiastky, ale ako môžeš vidieť na priloženom obrázku, "hovňáky" výhybka neobsahuje. Skúsenosti s týmto typom kondenzátorov mám už niekoľko desiatok rokov, takže to by som sám od seba urobil ako prvé!
godz napísal:
Cievky síce starnutím indukčnosť nemenia, ale pokiaľ máš k dispozícii pôvodnú schému zapojenia, skontroluj ich či súhlasí ich hodnota z hodnotami v schéme.

Hodnoty sú aj v prílohe môjho prvého príspevku, avšak na meranie cievok zatiaľ nevidím dôvod.
godz napísal:
Na škodu by nebolo ani zrepasovať gumové závesy na basákoch.

Reproduktory ARN932 niečo také ako gumové závesy nepoznajú (môj osobný názor je, že to je ich plus). V tomto smere hrajú sústavy vynikajúco (prenos nízkych kmitočtov). Taktiež celé akustické pásmo prenášajú úplne prirodzene, až na mierny pokles na najvyšších kmitočtoch. Iba kvôli tomu chcem tú úpravu robiť.

Inak, až by som úpravu urobil, tak ponuku na zmeranie rád prijmem. Jednak v pôvodnom, a taktiež aj v upravenom stave. Zmena bude otázkou 10 min.



Výhybka.jpg
 Description:
 Filesize:  67.65 KB
 Viewed:  904 Time(s)

Výhybka.jpg


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
godz
Hifi expert


Založený: 05 máj 2007
Príspevky: 1077
Bydlisko: Trenčín

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 15:10:14    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak zrovna na 30 rokov staré papierové kondíky z produkcie Tesly by som nestavil ani deravý groš. Starnutím tiež vedia poriadne zmeniť kapacitu /osobná skúsenosť/ a samozrejme nehovorím degradácii iných parametrov. A ak sa spoliehaš na cievky, ktoré Tesla vyrábala v tolerancii +-20%, potom netreba robiť už vôbec nič. Ináč nevedel som že je tam ARN 932, bedňa mi silne pripomína ARS 850, kde je osadený ARN 930 (a ten gumový záves má). Rolling Eyes
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 20452

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 15:23:00    Predmet: Re: Náhrada repro - úprava výhybky Odpovedať s citátom

JC napísal:
Nikdy som sa nezaoberal stavbou reprosústav, preto poprosím niekoho, skúseného v tejto oblasti, o radu. Momentálne doma počúvam DPA 222 cez reproskrine ARS641. Teraz sa určite začnú sypať poznámky typu "vykopávky", ale môj názor je ten, že sú stokrát lepšie tieto sústavy v reále doma ako dnešné špičkové skrine v cene niekoľko tisíc eur v predstavách "chytrých"...o dvojpásmových "prdítkach" ani nehovorím. Hlavne je to poctivá klasika v oblasti mechanického prevedenia. Takže poprosím o reakcie iba ľudí čo mi vedia naozaj poradiť. Hlavným ich nedostatkom je totiž trochu chudobnejší prednes v oblasti vysokých tónov. Toto by som chcel napraviť výmenou výškového repra. Pôvodne je tam ARV 160


Tu ARV160 určitě vyměnit jako první
http://audioweb.cz/down/ARV_160.pdf

Budu se snažit mluvit "decentně" - ta bedna bude mít opravdu "vintage" zvuk. Když to někomu vyhovuje ...

Tu 160 za cokoliv z novějších repro se stejnou citlivostí a impedancí, např. SEAS. Mělo by to mít značný přínos. Nicméně té Tesla kolorace (všechny měniče slušně zkreslují) se tím nezbavíte.

_________________
mám rád hifi, ale víte, jak je to dál .....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
JHradec
Hifista - zaslúžilec


Založený: 29 január 2007
Príspevky: 998

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 16:37:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Doporučuju vyměnit kondíky ve výškové sekci za moderní fóliové( alespoň MKP) je to skoro zadarmo a zlepšení je slyšet.Třeba to tak bude vyhovovat.

Tahle bedna byl profi poslechový monitor a nehrálo to zase tak špatně.
(K výměně těch příšerných zesilovačů už došlo Smile) .
Uživatelé ( rozhlas) prováděli počátkem 90-desátých let tuning. Nejúspěšnější je výměna všech repro za Tannoy HPD 385 s originální výhybkou. ( dvoupásmové repro) ale tento směr asi není žádaný Smile.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 20:40:42    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA:
Ďakujem za príspevok aj za grafy. Práve na tých grafoch je vidieť prečo chcem vymeniť aspoň ten výškač. Horšie to bude s impedanciou náhrady, zatiaľ som nenašiel nič vhodné s impedanciou akú má ARV160 (16 ohm). Nechcem dávať dva meniče do série, to by bola už komplikácia s neadekvátnym výsledkom. Skorej by som šiel cestou použiť ten 8 ohm. Focal a mierne upraviť výškovú vetvu výhybky. Preto som sa vlastne obrátil o pomoc na odborníkov, ktorí majú v tomto smere skúsenosti.

A ešte malé vysvetlenie k "Tesla koloraci" a "vintage " zvuku". Všetko sú to známe veci a ja ich tiež uznávam, ale už sa tu veľa tém končilo konštatovaním, že po troch dňoch posluchu majiteľ novej "hračky" skonštatuje: "už to má ten správny zvuk, je to "zahorené"". Iní si to vysvetlia ako "zvykol si" Smile.

Už dávnejšie na Lopuchu mi jeden člen fóra (nebudem ho menovať, píše aj sem) napísal toto:

"Já ty bedny provozuju s TANNOY HPD385 a hodlám je po úpravách tlumení a vzhledu
využívat "nafurt" i když jsou pro tyhle repro docela malý. Původní repra jsou o řád horší, ale to už ostatní lopušáci neopoměli zdůraznit. Jinak tahle repra mají proti všem snovým výhodu v tom, že je máme - takže vychytat drnčení a vystaráno."...takto to vidím aj ja.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 20:45:06    Predmet: Odpovedať s citátom

JHradec napísal:
Doporučuju vyměnit kondíky ve výškové sekci za moderní fóliové( alespoň MKP) je to skoro zadarmo a zlepšení je slyšet.Třeba to tak bude vyhovovat.

Ďakujem za názor, keď ste už dvaja (godz) čo tvrdíte, že rozdiel vo výmene kondenzátora bude počuť, urobím to ako prvé. Testovať budem s "rotačným" prepínačom, ovládajúcim prepínacie relé (ako tu raz navrhol BV) a dám vedieť ako test dopadol.
JHradec napísal:

Nejúspěšnější je výměna všech repro za Tannoy HPD 385 s originální výhybkou. ( dvoupásmové repro) ale tento směr asi není žádaný Smile.

Správny postreh... Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
rip1
Hifista - zaslúžilec


Založený: 28 marec 2007
Príspevky: 510

PríspevokZaslal: Po november 21, 2011 22:27:46    Predmet: Odpovedať s citátom

JC:
Zkusil bych něco jako toto

http://www.monacor.de/en/products/speaker-technology/product-listing/product-detail-page/?artikelid=2103

Nic lepšího opravdu asi nemá smysl a 16R se tady v tomto případě docílí snadno, předřazením 8R2/5W (Stačí jen tím odporem doladit úrovně a i obyč zvukovkou a tím mikrofonem na fotce si pohrát na co nejrovnější průběh), ten PP bude rozhodně hrát o moc příjemněji než levný konus papír a hlavně bude časově stálej. Rozhodně bych tam dal konus (lépe se i přes nedobrý návrh vyhýbky zaintegruje do celku) bez nutnosti dělat zcela nově vyhýbku = tj ne jakoukoliv kalotu .... Více asi nemá smysl dělat... Uvedené drahé Focaly do auta a podobné by se tam 100% témbrově i cenově nehodily.Pokud vintage zvuk tak si myslím musí být zachovány i konstrukčně vintage repro.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Ut november 22, 2011 17:27:17    Predmet: Odpovedať s citátom

godz napísal:
A ak sa spoliehaš na cievky, ktoré Tesla vyrábala v tolerancii +-20%, potom netreba robiť už vôbec nič.

Výrobca prikladal ku každej skrini aj merací protokol (pozri obrázok, aj keď tento konkrétny nie je od tej skrine o ktorej sa bavíme), takže takto by som neuvažoval.



Protokol.jpg
 Description:
 Filesize:  41.94 KB
 Viewed:  868 Time(s)

Protokol.jpg


Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JC
Hifi expert


Založený: 02 február 2007
Príspevky: 1174
Bydlisko: Úpätie Malých Karpát

PríspevokZaslal: Ut november 22, 2011 17:29:49    Predmet: Odpovedať s citátom

dawsoo:
Ďakujem za tip, s tým zdôvodnením sa dá iba súhlasiť. Možno i výsledná citlivosť by nakoniec vyšla, keďže teraz je tam v sérii s reprom 15 ohm. Dokonca je oproti tomu "vajíčku" kratší do hĺbky, (30mm namiesto 38mm) a tiež magnet má menší priemer (45mm namiesto 55mm). Jedine vo vodorovnom smere by viacej "tienil" ten streďák oproti pôvodnému. Dokonca aj uchytenie by bolo jednoduchšie ako pri tom Focale. Cena je "ľudová", asi ich objednám.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Reprosústavy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist