Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Výkonové zesilovače PA2 a PA4 (Big Brother)
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... , 38, 39, 40  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: St júl 02, 2014 11:02:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Ešte ten integrátor s elektrolytmi by ma tam z dlhodobého hľadiska trochu znekľudňoval. S tým súvisí aj voľba konštanty - aby sa nestalo, že keď tam niekto niekedy náhodou pustí 5Hz z generátora alebo testovacieho tracku, triak mu pošle koncáky kakať. A posledná vec je oneskorené pripojenie záťaže - pri tomto čisto paralelnom riešení ho musíš oželieť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: St júl 02, 2014 11:22:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Antisériové elyty se používají celkem běžně, kdo se jich bojí tak si tam dá bipolár nebo by se to dalo upravit na menší kapacitu MKTčka. Jak říkám, pár tranzistorů by to vylepšilo, ale pro daný účel to patrně nebylo nutné. No a 5Hz by se do zesilovače nemělo dostat v takové amplitudě která by spustila ochranu. Pokud jo, tak je špatně zvolený vstupní filtr.
_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1818

PríspevokZaslal: Št júl 03, 2014 08:53:31    Predmet: Odpovedať s citátom

No, taková DPA222 s jfety na vstupu má spodní frekvenci 1Hz ,takže tam by to problém byl.
Osobně když dávám jfety, vyhazuju 2 ty 1u kundíky ven.
A vzhledem k tomu jaký špalky cpou hifisti na vstup, bude realita podobná Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št júl 03, 2014 16:29:00    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobře, tak jsme si vyjmenovali důvody proč "to nejde". No a teď bychom mohli začít přemýšlet co udělat aby to šlo Smile
Já osobně si radši zaříznu zesilovač zespoda na 20-30Hz než abych řešil sériově vloženou nelinearitu na výstupu zesilovače. V běžné hudbě stejně pod těmi 30Hz reálně nic není a málokterý subwoofer tuhle frekvenci rozumně zahraje. A i kdyby, relativně malé místnosti běžných bytů tak nízko defakto nefungují, je to dáno vztahem jejich rozměrů k vlnové délce. Takže pokud bychom měli brát hifi racionálně, pod nějakých těch 30Hz nic nemá smysl, je tedy lépe to odstranit.

_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
djrix
Hifi expert


Založený: 15 marec 2010
Príspevky: 1818

PríspevokZaslal: Št júl 03, 2014 16:42:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Nechci to tady už dál zasírat, vlákno je o něčem jiném, ale jak se to v praxi prvním řádem realizuje ? Pokud nechci zasahovat nijak do užitečného pásma, je to i tak realizovatelný jen vyšším řádem filtru, volbou vstupního kundíku to nevyřeším...
Pro -0,5dB na 30Hz je to pořád "jen" -3dB na 10Hz, navíc to začne šibovat dole s fází....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FILIPAUDIO
Hifista - pokročilec


Založený: 10 február 2007
Príspevky: 395

PríspevokZaslal: Št august 14, 2014 17:34:20    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA zdravím Vás.
Bohužel musím potvrdit Vaší nedávnou zkušenost s relé 65.61...
Cca před měsícem jsem si postavil zesilovač pro sebe s těmito relé na výstupu, již po asi 14-ti dnech byly při velmi malé hlasitosti jasně slyšitelné
artefakty, nyní po cca měsíci to dělají obě relé v obou kanálech tak, že i při výstupním výkonu 1W nesepnou...
Relé jsem nijak nezatěžoval DC obloukem, a pod...
Nyní pracuji na náhradě s MOS, jelikož je to "časovaná bomba" a pár zesilovačů, které jsem stavěl má na výstupu tato relé, nicméně i u nejstaršího cca 3 roky se to paradoxně ještě neprojevilo.

Včera jsem dělal praktické zkoušky s tranzistory IRFP90N20, "přežili" asi
50 cyklů RL zátěže 5,1 Ohm, 3,9mH při proudu 10,2A, bez rekuperačních diod, a dále žijou Smile Vybíjení náboje GATE odporem 1MOhm...

O další zkušenosti se zas podělím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Št august 14, 2014 23:18:44    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky!
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10768
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So august 16, 2014 12:37:20    Predmet: Odpovedať s citátom

FILIPAUDIO napísal:
... již po asi 14-ti dnech byly při velmi malé hlasitosti jasně slyšitelné artefakty,
nyní po cca měsíci to dělají obě relé v obou kanálech tak, že i při výstupním výkonu 1W nesepnou...

To je ale vážně pech, to relé vypadá velmi solidně, tuším že je na 30 Ampér.
Přitom jsou tisíce zesilovačů provozovány s podstatně slabšími relátky dlouhé roky a nic se něděje. Čím to může být, má tohle relé nějaké zvláštnosti, které ho diskvalifikují pro úlohu výstupného relé v zesilovači ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FILIPAUDIO
Hifista - pokročilec


Založený: 10 február 2007
Príspevky: 395

PríspevokZaslal: So august 16, 2014 20:19:29    Predmet: Odpovedať s citátom

OPA
Jak již zde bylo zmíněno, to relé bude jistě výborné pro "silové" aplikace...
Jeho použití do NF zesilovače je limitováno malými spnanými napětími a proudy při tiché hlasitosti, v datasheetu uvádějí v kolonce "min. spínaný výkon" 1000mW (10V / 10mA), možná že tam mají i překlep ???
Těch relé jsem použil dohromady 18, až nyní se tato dvě takto projevila, je i zvláštní, že po tak krátké době a ještě téměř současně...
Jen pro info. při proudu 10A DC je na něm ůbytek napětí 40mV...
Dále ho měřit nebudu, je to pro mně skončená záležitost, nyní se budu soustředit na MOS-FET spínač...

S menšími relé 40.61 jsem tyto problémy nezaznamenal, použil jsem jich na výstup koncového zesilovače cca 200 kusů...

V nejmenších zesilovačích používám relé OMRON G6D, taktéž jsem u nich problém nezaznamenal, použil jsem jich cca 50 kusů.

http://gfinder.findernet.com//assets/Series/367/S65CS.pdf

http://gfinder.findernet.com//assets/Series/353/S40CS.pdf

http://industrial.omron.com.br/uploads/arquivos/G6D.pdf
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: So august 16, 2014 20:38:55    Predmet: Odpovedať s citátom

U těch mých relé se problém projevil po cca 2 - 3 letech běžného provozu. K nějakému "divokému" vypínání nedošlo, jen párkrát při testování na stole to mohlo vypnout řádově pár ampér, ne později než před rokem. Po této zkušenosti a hlubším promyšlení problému považuji jakékoliv výstupní relé za nespolehlivou součástku.
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5217
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ne august 17, 2014 12:54:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Používam 16A relé (OMRON, FINDER, Fujitsu), 15rokov, stovky kusov (s prepínacím kontaktom,odpojenie a skrat výstupu na zem pri poruche).. Nemal som ani jednu podobnú závadu (neurčitý prechodový odpor kontaktov)v normálnej prevádzke. Ale kontatky sú AgSnO2 , alebo AgNi, nikdy nie AgCdO. Nie je to ich materiálom?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 09:33:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Vedlejší produkt měření vypínání DC ochran -> měření přenosu obdélníkového signálu s opakovacím kmitočtem 20Hz přes PA4.
_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jeremysk
Hifista - pokročilec


Založený: 28 november 2010
Príspevky: 386

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 09:59:55    Predmet: Odpovedať s citátom

No neviem 10A DC ak ma nejaké relé rozpínať tak neviem. Musí to byť riadna velká krava.

Prax v energetike s povelovacimi relé my vraví. Ano rele zvláda 10A DC resp viac podľa katalogu avšak je to údaj pre prud ktrorý cez kontakty môže tiecť, nie však zvládnuť vypínanie. To musí zabezpečiť nadradený vypínací prvok napr. paketa. Bezpečne kontakty zvládnu tak ccca do 1A DC. AC prúd to jasné zvláda aj tých 10A a to len z dôvodu že AC prúd je sínus a preto prechádza nulov čo umožní zhasiť oblúk medzi kontaktami.

Takže zabudnite na to že budete vypínať veľké DC prúdy bezpečne týmito relátkami.

_________________
Vo výstavbe: KT88 SE, Jensen Troels, SPX A40
Meditujem pri:pasiv HTPC, Primare CD31, Denon DCD735, DAC1794 NOS 8xPCM1794, SPX2010, 2xDPA380MK2, Hypa17, Ekta Grande
Sluchadlá: Hifiman HE6, Grado SR325, SPX DHA1
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:09:32    Predmet: Odpovedať s citátom

@jeremysk: pokiaľ je kontekt relé zapojený ako prepínací a pri poruche prepne reprovývod z výstupu zosilňovača na zem, tak prípadný nezhasnutý oblúk nanajvýš zničí relé, reprovýstup zostane spínacou stranou skratovaný. Takže funkciu, kvôli ktorej tam je, si splní a vymeniť ho je po poruche rozumné tak či tak.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:11:17    Predmet: Odpovedať s citátom

A co triak proti zemi s optimálníma pojistkama v napáječce? Smile
_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:13:35    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Používam 16A relé (OMRON, FINDER, Fujitsu), 15rokov, stovky kusov (s prepínacím kontaktom,odpojenie a skrat výstupu na zem pri poruche).. Nemal som ani jednu podobnú závadu (neurčitý prechodový odpor kontaktov)v normálnej prevádzke.

Merali ste ale cvične na nejakej vzorke linearitu tých kontaktov po dlhšej dobe prevádzky (THD na záťaži za relé pri rôznych úrovniach)? Oxidácia a opaly sa nemusia nutne prejaviť pri prostom "multimetrovom" meraní prechodového odporu resp. meraní úbytku na kontakte pri nejakom konštantnom DC prúde.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:23:00    Predmet: Odpovedať s citátom

JeF111 napísal:
A co triak proti zemi s optimálníma pojistkama v napáječce? Smile

To má viacero nevýhod:
- ak to má mať trochu rozumné vlastnosti a chrániť aj HiFi sústavy, nie len PA, treba to aj tak vybavovať inak než cez obligátne výkonové RC a diak z výstupu
- rieši to len čisto ochranu, nie už oneskorené pripojenie pri zapnutí (a okamžité odpojenie pri vypnutí)

Takže v konečnom dôsledku, keď už solid state, tak skôr ten MOSFET.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:37:44    Predmet: Odpovedať s citátom

cestmir napísal:

- ak to má mať trochu rozumné vlastnosti a chrániť aj HiFi sústavy, nie len PA, treba to aj tak vybavovať inak než cez obligátne výkonové RC a diak z výstupu

Nikdo netvrdí že to má být udělané ze 3 součástek. Logika věci říká, že pokud ta ochrana nemá nijak zasahovat do signálu při běžné činnosti zesilovače, nesmí být zapojená sériově s výstupem. Zkoušeli jsme SSR i MOSFETy a všechno možné, vždycky se projevila nějaká nelinearita nebo zvýšení vnitřního odporu. Nerozumím tomu jaký rozdíl by měl být v orchraně hifi soustav a PA? Snad kromě toho že PA repráky jsou obvykle několikanásobně dražší.
cestmir napísal:

- rieši to len čisto ochranu, nie už oneskorené pripojenie pri zapnutí (a okamžité odpojenie pri vypnutí)

K tomu slouží mutovací obvod na vstupu zesilovače. Pokud zesilovač dává rány při zapnutí tak je to chyba návrhu.

Nebo si tam dejte výstupák a žádné ochrany nemusíte řešit Wink

_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5217
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:54:18    Predmet: Odpovedať s citátom

2 cestmír
Vždy po kontrole (prípadne oprave)staršieho výrobku urobím všetky obvyklé merania (THD vs. f pre rôzne výkony, meranie S/N, skúška všetkých ochrán..), tak ako pri novom výrobku. Ani raz som nezistil zhoršenie vlastností proti stavu nového výrobku spôsobené kontaktom relé (ak nevypínalo havarijný stav, vtedy sa relé musí -obvykle- vymeniť..). Zásadou pre dlhú životnosť relé je ale vypínať/zapínať koniec v stave bez budenia. V tomto je mosfetový spínač "bombenundidiotensicher".
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 10:58:46    Predmet: Odpovedať s citátom

U PA4 není zpožděné zapínání kontaktu potřeba. Při zapínání nedává "rány" ani lupnutí do repro, zejména díky symetrické topologii vstupních obvodů (komplementárně-diferenciální).
DC výstupní ochrana zafunguje např. při chybě předzesilovače - měl jsem tu jeden výrobek ze sériové produkce, který raději nebudu jmenovat, jehož výstup občas vykázal latch-up a výstup zůstal "viset" na jedné napájecí šíně, takže skoro 15V na výstupu. To jsou momenty, kde byste měli mít obavy.

P. Šimko mi před lety ukazoval měnič, jehož membrána v důsledku DC neochrany vystřelila z repro. Bylo to tuším u jedné z nejvyšších řad B+W, nepěkný zážitek.

_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5217
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 11:09:04    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale však to napíšte Wink , bola to P1, jedna z prvých, vyrobená asi pred 15 rokmi, kde sa NE5532 z produkcie TI správala"nekatalógovo", vykazovala latchup, ale len pri budení až do limitácie , čo je stav ktorý v bežnej prevádzke nemôže nastať, preto mi ani nenapadli toto testovať. NE5532 od iných výrobcov tento jav nevykazovali, 5532 od TI som vyhodil.
Ešte otázka k stavu po vypnutí, kedy sa vybíjajú zdrojové elyty (nerovnako). Zapínanie nie je problém, ale ako zabezpečíte (okrem odpojenia výstupu po vypnutí ), aby v určitom momente nedošlo k nekontrolovanej "DC exkurzii" výstupu a pripojeného reproduktora ??


Naposledy upravil BV dňa Št január 14, 2016 11:12:56, celkom upravené 2 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 11:09:16    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
U PA4 není zpožděné zapínání kontaktu potřeba. Při zapínání nedává "rány" ani lupnutí do repro, zejména díky symetrické topologii vstupních obvodů (komplementárně-diferenciální)...

Přesně to jsem měl na mysli Smile
PMA napísal:

P. Šimko mi před lety ukazoval měnič, jehož membrána v důsledku DC neochrany vystřelila z repro. Bylo to tuším u jedné z nejvyšších řad B+W, nepěkný zážitek.

Nechci být urýpaný, ale to asi nebyl optimálně výkonově dimenzovaný zesilovač pro dané bedny. Protože membrána vylítne při tom prvním napěťovém skoku, který stejně žádná běžná ochrana nechytne, pokud nemá zabírat při běžné činnosti zesilovače.

_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
cestmir
Hifista - zaslúžilec


Založený: 04 august 2011
Príspevky: 650
Bydlisko: BA

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 11:12:00    Predmet: Odpovedať s citátom

@JeF111: pravda, pokiaľ samotný koniec nevyžaduje oneskorené pripájanie, je mutovanie na vstupe čistejšie riešenie - okrem iného sa dá riešiť s vhodnou časovou konštatou, takže nebude skokové.

Aj tak ale mám s crowbarom subjektívny problém pre jeho potenciálnu deštruktívnosť... Zos by mal mať potom na vstupe taký high-pass (subsonik), aby bol od 20 Hz vyššie fekvenčne/fázovo rovný a zároveň neumožnil budenie signálom, ktorý by mohol vybaviť ochanu (niekto pustí 5Hz/0dBFS z prevodníka a pod.). Triaková ochrana sa tam nedá jednoducho dobastliť ako modul, ak to má byť skutočne korektné, musí sa to celé už od začiatku navrhovať s domyslením súvislostí.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5217
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 11:15:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Crowbar mi pripomína metódu "sekera so suchým poriskom (topůrko)" pri prerušení poruchového stavu.. Smile Je to aj objektívny problém, niekedy viac zničí ako zachráni.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 12:44:38    Predmet: Odpovedať s citátom

No já ten subsonic považoval za samozřejmost. Ale máte pravdu že v hifi to asi takhle není...

Crowbar je drsná metoda ale nutná. Když vymyslíte něco lepšího a hlavně bezúdržbového tak sem s tím Smile

_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 15:11:59    Predmet: Odpovedať s citátom

JeF111 napísal:

Nechci být urýpaný, ale to asi nebyl optimálně výkonově dimenzovaný zesilovač pro dané bedny. Protože membrána vylítne při tom prvním napěťovém skoku, který stejně žádná běžná ochrana nechytne, pokud nemá zabírat při běžné činnosti zesilovače.


Ne, byla to DC chyba. Skok samozřejmě naráz, ale potom energie, která by při krátkém skoku nebyla. Je to nejen o V a I, ale i o t. Velmi krátký impulsní výkon repro takové konstrukce nezničí.

_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
JeF111
Hifi expert


Založený: 01 jún 2008
Príspevky: 1191
Bydlisko: ČR - Olomoucko/Prostějovsko

PríspevokZaslal: Št január 14, 2016 15:20:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud membrána opravdu vystřelila tak je to velmi rychlý děj proti kterému není obrany. Skok (který vydrží membrána i závěsy) a následný stálý DC proud tepelně přetíží kmitačku což je samozřejmě taky destruktivní ale repro zůstane pohromadě.
_________________
Martin www.sigmaphon.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
TROT
Banned


Založený: 03 september 2013
Príspevky: 174
Bydlisko: Řitka

PríspevokZaslal: Pi január 15, 2016 12:34:28    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
Zapínanie nie je problém, ale ako zabezpečíte (okrem odpojenia výstupu po vypnutí ), aby v určitom momente nedošlo k nekontrolovanej "DC exkurzii" výstupu a pripojeného reproduktora ??


Ten o kterém se zde nesmí mluvit, to řeší již půl století zkratováním napájecího zdroje Idea

_________________
žák učitele národů
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Pi január 15, 2016 12:51:35    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:

Ešte otázka k stavu po vypnutí, kedy sa vybíjajú zdrojové elyty (nerovnako). Zapínanie nie je problém, ale ako zabezpečíte (okrem odpojenia výstupu po vypnutí ), aby v určitom momente nedošlo k nekontrolovanej "DC exkurzii" výstupu a pripojeného reproduktora ??


Pokud dobře rozumím, máte na mysli přechodný děj při vypnutí síťového napájení zesilovače. Můžu dodat jen tolik, že tam je minimální slyšitelný projev. Mám to změřit?

_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19730

PríspevokZaslal: Pi január 15, 2016 13:18:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Změřil jsem přechodný děj při zapnutí i při vypnutí zesilovače, místo dalších spekulací ......

P.S.: při vypnutí to asi definovaně drží ty pomocné násobiče kapacity pro vstupní čtveřici a VAS (ve zjednodušeném schématu nejsou vidět).

_________________
Dispre2-JFET preamp, Z-30_2020 power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... , 38, 39, 40  Ďalšia
Strana 39 z 40

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist