Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Atomový dudy
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Ďalšia
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zaujímavé súčiastky a zapojenia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne jún 25, 2017 10:50:32    Predmet: Odpovedať s citátom

Danhard ďakujem veľmi pekne za cennú detailnú kuchárku. Žiaľ to dnes už v takom rozsahu skúmania nedám. Aj tak som s NTB na kolenách pri vode za sociopata.

Ešte som to aspoň zrovnal na rovnaké súčiastky, modely a dc pomery. + upravil kompenzácie aby to bolo stabilné.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Ne jún 25, 2017 11:12:15    Predmet: Odpovedať s citátom

C9, R30 při zesílení 4 má už v podstatě malý vliv na derivační složku.
Můžeš jí umístit mezi ty emitory, ale s omezením třeba těch 100R a kond asi 220p.
Velikostí kondu to pak posouváš po frekvenční ose.

Nejlepší si to dát do krokování, pár hodnot v rozshu dekády, třeba rovnou hodnoty z E6 řady 10 15 22 33 47 68 100 a zobrazit si to v jednom grafu Smile

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne jún 25, 2017 23:53:49    Predmet: Odpovedať s citátom

Skúmal som len stabilitu pri krokovaní hodnôt kompenzácii. V priloženom obrázku je krokovanie C v RC člene umiestnenom v emitoroch VAS. Musím však skonštatovať, že sa mi ťažko hľadá správna kombinácia kompenzácii. Samotné zapojenie bez kompenzácii je nestabilné a zosiluje až po 15MHz s BCčkami, resp. 10MHz s BDčkami. Mám pocit, že toto zapojenie bude veľmi citlivé na nastavenie s reálnymi súčiastkami a háklivé na parazitné kapacity. Je to všetko na hrane.

Naposledy upravil jmd dňa Ne jún 25, 2017 23:59:56, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ne jún 25, 2017 23:56:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Tu je schéma kde je vidieť ktorá kompenzácia akými hodnotami bola krokovaná a ktoré ďalšie v akých hodnotách sú zapojené.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
LukasX
Hifista


Založený: 03 marec 2011
Príspevky: 242
Bydlisko: Beluša

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 09:45:51    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Svého času jsem v jiném vlákně dal nástřel, jak by mohl vypadat jeden předzesilovač.
Dal by se z toho udělat Tvojí metodou jakýsi Ohypánek ?

+MIC...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10729
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 10:48:21    Predmet: Odpovedať s citátom

LukasX napísal:
opa napísal:
Svého času jsem v jiném vlákně dal nástřel, jak by mohl vypadat jeden předzesilovač.
Dal by se z toho udělat Tvojí metodou jakýsi Ohypánek ?

+MIC...

Můžeš tu myšlenku nějak blíže popsat ? Mikrofon jsi patrně neměl na mysli ...

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
LukasX
Hifista


Založený: 03 marec 2011
Príspevky: 242
Bydlisko: Beluša

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 12:52:16    Predmet: Odpovedať s citátom

Tu schemu nemas korektne, chyba ti tam oproti originalu kompenzacna kapacita tzv. MIC.
MIC => Miller input compensation, vid. kniha pre debilov od Boba Cordella
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10729
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 12:58:27    Predmet: Odpovedať s citátom

Aha, to by mělo jít dohledat, díky.
Znamená to, že všechno ostatní mám tedy správně ? Wink

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
LukasX
Hifista


Založený: 03 marec 2011
Príspevky: 242
Bydlisko: Beluša

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 13:03:12    Predmet: Odpovedať s citátom

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=20012&postdays=0&postorder=asc&start=0
prispevok c. 26
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 14:32:47    Predmet: Odpovedať s citátom

ess000.free.fr/compensation.pdf
_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5185
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 16:22:53    Predmet: Odpovedať s citátom

2 danhard
Keď si už trochu vychladol, tak skús namiesto tej jednoduchej Cdom kompenzácie (ktorú chceš nasilu porovnávať s dvojpólovou kompenzáciou) v tom "oselfánkovi" použiť TMC (s vhodnými hodnotami..). A ten RC v prúdovom zrkadle vyhodiť. Počet súčiastok na kompenzáciu presne rovnaký, 2C,1R. A porovnaj si aj prekmit na hrane pri paralelnej kompenzácii a pri TMC podľa knihy pre debilov.. LG, skreslenia, fázová rezerva +- rovnaké, TMC má RC odozvu, paralelná kompenzácia prekmit "jaksviňa".
Skúsil som obidva typy na jednom konci. Skreslenia rovnaké, (merané asi 10x horšie ako simulácia..) pri paralelnej kompenzácii je prekmit pri obdĺžniku presne podľa simulácie.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 18:34:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Prerobil som kompenzáciu na TMC, ale nedosahujem stabilitu. Robím niekde chybu alebo je potrebné niekde to dokompenzovať?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 695
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 18:55:26    Predmet: Odpovedať s citátom

pomer R31/R21 je maly, musis dat vacsie komp kapacity, potom ale pojde SR dolu. treba dat vacsi CLG
_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 19:18:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Pomer R31/R21 je daný požiadavkami zosilnenia predzosilňovača. Nemáš nejaký iný nápad čo upraviť?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 695
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 19:24:24    Predmet: Odpovedať s citátom

musis dat vacsi CLG a potom delic na vstup
_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 19:37:50    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslíš zvýšiť celkové zosilnenie, ktoré je momentálne 10dB a potom pasívne znížiť úroveň signálu na vstupe do ďalšieho zariadenia?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10729
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 19:49:52    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemá jít ta kompenzace v simulaci rovnou na výstup a né přes zdroj signálu AC11 ?
Jinak čím menší zisk s uzavřenou smyčkou ZV, tím hůř se to kompenzuje a dosahuje stabilita, to se nedá nic dělat. Ale dávat kvůli tomu dělič na vstup je dle mého ptákovina. To už můžeš prostě snížit zisk zesilovače s otevřenou smyčkou.
A možná bych zkusil opřít kaskodu ve vstupu o zem, nikoliv o společný bod JFET. Třeba to dělá nějakou paseku ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura


Založený: 18 január 2007
Príspevky: 19703

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 20:14:39    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:

Jinak čím menší zisk s uzavřenou smyčkou ZV, tím hůř se to kompenzuje a dosahuje stabilita, to se nedá nic dělat.


Vím, co myslíš, ale nedá se to takto zobecnit.

_________________
Sympre2 preamp, CFA power amp, CNO-T25 repro
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10729
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po jún 26, 2017 20:26:24    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
opa napísal:

Jinak čím menší zisk s uzavřenou smyčkou ZV, tím hůř se to kompenzuje a dosahuje stabilita, to se nedá nic dělat.


Vím, co myslíš, ale nedá se to takto zobecnit.


Není to zobecnění, spíš velmi zjednodušená formulace.
Ale myslím, že v daném kontextu to celkem odpovídá popisovanému problému.
Tipnul bych si, že při nezměněných kompenzacích, ale zisku třeba 40 dB by to bylo stabilní. Takhle jsem to myslel.

Chápu, že bys to dokázal popsat přesněji a vymezit podmínky, za kterých to platí a kdy už nikoliv.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 695
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 06:00:01    Predmet: Odpovedať s citátom

je tam chyba, C11 a C12 musis opriet o Q5 a nie Q4. a aj tak, s takym malym CLG to nema zmysel. treba nieco medzi 20-27dB
_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 06:55:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Q5 som skusal ale s velmi podobnym vysledkom
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 695
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 07:45:14    Predmet: Odpovedať s citátom

takto by to mohlo byt .. napajanie je znizene na +-15V

EDIT: c11=820p, C12=330p => ulgf 1Mhz, je to stabilnejsie

_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9


Naposledy upravil laco dňa Ut jún 27, 2017 08:46:02, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 08:45:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Ďakujem pekne. Priznám sa, že moje zapojenie je modifikáciou už existujúceho preampu so starou topológiou čo mám doma. Sú tam hotové zdroje a pozície jednotlivých tranzistorov majú svoju dimenziu zväčša v TO92. Dosku sú odolné a priestranné, takže ich môžem mierne modifikovať. Nejaký prúdový zdroj, zrkadlo alebo kompenzácia sa ešte dá umiestniť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
laco
Hifista - zaslúžilec


Založený: 06 február 2008
Príspevky: 695
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 08:51:39    Predmet: Odpovedať s citátom

prosim neber to ako final, je tam este co tunovat Smile
_________________
K200Mv3 https://goo.gl/photos/u8XUTqYwusRXoBoD9
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5185
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 10:37:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Vyskúšaj prílohu.. Pri tak malom CL zisku a značnom LG to len s kompenzáciou v NFB stabilné nebude (aj pri 100% NFB je zisk 1..), takže je nutné (rozumné..)použiť aj paralelnú kompenzáciu vo VAS, tak aby zisk išiel bezpečne pod 0dB.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10729
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 12:06:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Mě by možná také zajímalo, jakým způsobem kompenzovat rozdílnou délku signálové cesty, když jedna větev jde do VAS přímo a druhá přes proudové zrcadlo.
Prý na to stačí jeden kondenzátor, ale kam ho dát ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 16:16:14    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Prý na to stačí jeden kondenzátor, ale kam ho dát ?

V autoservise mi řekli, že to byl jen povolenej šroubek. Oprava stála 501,- Kč.
1Kč dotažení šroubku, 500Kč najít kterej to byl Very Happy
Najdi si to v Selfovi Laughing

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
jmd
Hifi inventar


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 3814
Bydlisko: Bratislava

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 19:57:12    Predmet: Odpovedať s citátom

BV ďakujem pekne. Len sa ešte opýtam. Čo je správne TMC zavedené do Q4, alebo do Q5, ako písal Laco?

Zároveň pre Danharda zobrazujem schému aj priebeh OLG, ktorý tuším nepracuje s LTspice a Cordell modelmi.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
danhard
Hifi inventar


Založený: 17 február 2007
Príspevky: 4968
Bydlisko: Praha, Jesenice

PríspevokZaslal: Ut jún 27, 2017 20:28:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Jen tak pro informaci, ukazuje Ti to nesmysly, zdroj chybového napětí V3 musí být jen pro celkovou zpětnou vazbu, R10 musí být zapojen tam, kam fyzicky je, tj. na výstup.
Q4, nebo Q5 ? k tomu nic, snad víš co děláš, když jsi četl bibli, já ty zaklínadla neznám Very Happy

_________________
Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande !
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5185
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: St jún 28, 2017 06:05:04    Predmet: Odpovedať s citátom

2 JMD
Paralelná kompenzácia je na kolektore Q5, takže tam by TMC nemalo zmysel.
V podstate je TMC v tomto zapojení "redundantné", pri zapojení s malým celkovým ziskom by som TMC nepoužíval, nedáva to zmysel.
R10 je súčasťou NFB, rovnako ako R31, C9, preto je spojený s nimi , rovnako ako pri tranzientnej simulácii. Preto je pri AC zapojený v sérii so zdrojom V3. Priebeh LG sa dá odsimulovať aj inak, bez V3 v séri s NFB. Potom sa dá R10 do luftu?
Nakoniec, však si to v simulácii odskúšaj, potom zapoj a porovnaj s realitou,.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zaujímavé súčiastky a zapojenia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 13, 14, 15  Ďalšia
Strana 7 z 15

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist