Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Nostalgie versus realita

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Staré stroje
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Narcissus
Nádejný hifista


Založený: 26 január 2007
Príspevky: 63

PríspevokZaslal: Št január 07, 2021 14:05:08    Predmet: Nostalgie versus realita Odpovedať s citátom

Čaute, mám takový problém. Hifi mě baví prakticky od dětství. Nikdy jsem nebyl takový ten extrémní audiofilní purista, ač jsem k němu měl posledních 15 let blízko. Život bez korekcí výšek a hloubek, žádná dálka, žádné tlačítka, vepředu jen regulace hlasitosti, znáte to.

Jenže stárnu a začíná se projevovat nostalgie. Chybí mi to tehdejší hraní si s přístroji, chybí mi točítka a tlačítka na předních panelech, chybí mi manipulace s médii, vadí mi instantní hudba ze Spotify a Tidalu, kde kliknu a mám. Gramofon jsem měl vždycky, ale už několik let opět používám minidisc a dokonce mám v plánu si koupit tuner. Ne že by VKV stanice něco kvalitního vysílaly - stejně se za pár let VKV zruší, ale to není problém - postavím si vícekanálový krátkovlnný vysílač se streamováním hudby z netu. Proč? No abych mohl sem tam zapnout tuner!

No, nepíšu to proto, abyste se mé počínající stařecké demenci (či co to je) vysmívali Very Happy píšu to proto, že mám ke své iracionalitě praktický dotaz: jak to vy zkušenější vidíte s životností dnes 20ti letých komponentů? Chápu, že displeje té doby se nakonec všechny vysvítí (komponent bez VFD apod. aby člověk pohledal), chápu že gumičky posuvů se vytahají a ozubené kolečka rozlámou a lasery oslepnou.

Jak je to ale se samotnými součástkami na DPS, co třeba čipy, dá se odhadnout jejich životnost? Přece jen se mi zdá, že 20 let je pro "moderní" komponent adekvátní výdrž, ale vydrží tyto krabice třeba 40 let? Dají se tyto přístroje používat na denní bázi, nebo bude lepší zlomit nad starým hifi hůl, prodat svých 350 ks minidisků a fičet gramec, občas CD a hlavně streaming?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1901

PríspevokZaslal: Št január 07, 2021 14:31:25    Predmet: Odpovedať s citátom

Co sa tyka svabov na doskach, tak s tymi som ja nemal nikdy problem. Mne vacsinou prva vec, co casom odisla boli elektrolyty a potom vacsinou mechanicke problemy, co sa tyka pruzin, pripadne zvetrane gumy alebo oslabene motorceky.

Ak by sa Ti podarilo zohnat zachovaly kusok, ktory nebezal nonstop, tak mas sancu, ze to este dlhu dobu vydrzi (hlavne ak su to masiny zo "zlatej ery" hifi). Kazdopadne denne by som to pouzivat uz nechcel, jednak kvoli zivotnosti a jednak kvoli komfortu. Raz za cas to ale potesi.

_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Stefan31
Hifista


Založený: 10 marec 2007
Príspevky: 179

PríspevokZaslal: Št január 07, 2021 16:53:47    Predmet: Odpovedať s citátom

No čo, starče čakateľ, vitaj v klube Very Happy Very Happy , .... o.i. mám asi 14 vídeí a predvčerom mi ponúkli ďalšie ..... ale áno, sú problémy aj s procesormi do niektorých tých strojov, ale tie odišli hlavne pre zle fungujúci zdroj a ten zase pre vyschnuté elyty. studené spoje a tak ..... ale ak sa nedá zohnať samotný IO, tak sa kúpi druhý, ideálne pokazený stroj s inou chybou .... a to väčšina takých strojov má už cca 40 rokov .... a no problém ....

Stefan31
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
blesk666
Hifi expert


Založený: 18 jún 2012
Príspevky: 1500

PríspevokZaslal: Št január 07, 2021 22:48:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi ako co. Resp dost zalezi co pouzil vyrobca. Aj 30 rokov dozadu boli pouzivane menej kvalitne aj kvalitnejsie suciastky, resp vhodnejsie a menej vhodne pouzite. Co sa tyka napr. FM tunerov, tak som prestriedal alebo stale mam par “legiend” z 90-tych a zaciatku milenia. (Onkyo T9990 - mavaju viac problemov jednym z nich je “odladivanie” ci. prestane fungovat automaticke ladenie, Sony ST SA 3 ES a 5ES- vysvecovanie displaya, strata funkcie pamati, Accuphase T109 - vysvecovanie displaya, postupna strata funkcie niektorych tlacidiel...) vacsina tych veci sa da opravit ale mam aj tuner Pioneer TX 9500 mkII - ma 38 rokov a okrem vycistenia tam neni co riesit a funguje perfektne. Neznamena to ale ze starsie veci su lepsie. Je dost starin kde boli pouzite napr kondenzatory ROE alebo Frako ktore su vsetky uz davno na vymenu. Su ich olne napr slavne pristroje od Revox...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
blesk666
Hifi expert


Založený: 18 jún 2012
Príspevky: 1500

PríspevokZaslal: Pi január 08, 2021 00:48:19    Predmet: Odpovedať s citátom

pardoon, ten Pioneer ma 42 rokov:-)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
vlado.ba
Hifi expert


Založený: 16 január 2007
Príspevky: 2095
Bydlisko: Poprad

PríspevokZaslal: Po január 11, 2021 17:09:28    Predmet: Odpovedať s citátom

Nebal by som sa starsich strojov.
Od 1996 cize uz 25.rok pouzivam AKAI CD 79 skoro denne a bez problemov. Pred 2 mesiacmi som odlozil do krabice zosilnovac AKAI AM 69 a ten som kupoval spolu s CD 79 v 1996 a iba ku koncu mi zacalo stukat relatko v pravom kanali a AM 69 som naozaj pouzival denne pre vsetky zdroje zvuku. Faktom ale je, ze CD 79 aj AM 69 som kupoval uplne nove. Ale AM 69 som dokonca nahradil starsim 31 rocnym delenym zosilnovacom AKAI DA A + P 9500 z 2.ruky a zatial slape tip top.
Kazetovy deck mam asi 25 rocny AKAI GX 67 a bez problemov. Minidisky mam tiez asi 25 rocne PIONEER MJ D 508 a SONY MDS JB 730 a uplne bez problemov. Rovnako bez problemov gramofon DENON DP 23 F ako aj receiver SONY STR DB 830 s DVD playeron DVP NS 900 V alebo videorekerdery AKAI VS 2200 a VS 1000. Tunery AKAI AT 57 a AT 52 tiez slapu bez problemov.
Navyse to vsetko este aj celkom dobre vyzera v kombinacii s novsimi strojmi ako napr. so streamerom PIONEER N 30 AE. Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Staré stroje Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist