Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Corona ""
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Mýty a povery
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Ne január 17, 2021 12:58:40    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://relife.sk/vakcina-na-covid-19/
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Po január 18, 2021 21:05:29    Predmet: Odpovedať s citátom

Osm potvrzených faktů o koronaviru. Tohle o něm víme po roce

Arrow https://www.seznamzpravy.cz/clanek/osm-potvrzenych-faktu-o-koronaviru-tohle-o-nem-vime-po-roce-138148#seq_no=1&dop_ab_variant=0&source=article-detail&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=bCaBLwZbUYi-202101181937
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: St január 27, 2021 14:29:56    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow Bača Červeň z Bielej: Keď som chorý, dám si acylpyrín
Bianka Stuppacherová, Pravda 27.07.2020 06:00

Very Happy

https://zurnal.pravda.sk/portret/clanok/558178-baca-cerven-z-bielej-ked-som-chory-dam-si-acylpyrin/

................

Kyselina acetylsalicylová znižuje riziko komplikácií pri ochorení COVID-19
Bianka Stuppacherová, Pravda 04.12.2020 06:00

https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/570699-kyselina-acetylsalicylova-znizuje-riziko-komplikacii-pri-ochoreni-covid-19/

V liečbe pacientov s ochorením COVID-19 by sa mohla uplatniť kyselina acetylsalicylová, lacný liek, ktorý sa užíva pri nachladnutí, proti bolesti a zápalu známy napríklad pod názvom Acylpyrin. Upozornil na to aj britský denník The Guardian.

Pacienti hospitalizovaní s ochorením COVID-19, ktorí denne užívali nízke dávky kyseliny acetylsalicylovej, mali podľa novej štúdie vedenej vedcami z Lekárskej fakulty Univerzity v Marylande (University of Maryland School of Medicine – UMSOM) významne nižšie riziko komplikácií a úmrtia v porovnaní s tými, čo aspirín neužívali.

Užívateľov aspirínu bolo potrebné menej často umiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti, alebo napojiť na pľúcny ventilátor. Takisto mali vyššiu pravdepodobnosť prežiť infekciu v porovnaní s hospitalizovanými pacientmi, ktorí tento inak voľnopredajný liek neužívali. Štúdiu uverejnil časopis "Anestézia a analgézia“ a je zdrojom tzv. opatrného optimizmu, ktorý sa týka aspirínu – lacného a všeobecne dostupného liečiva so známym bezpečnostným profilom, ktorý by mohol pomôcť predchádzať závažným komplikáciám pri nákaze novým druhom koronavírusu.

„Toto dôležité zistenie je však potrebné potvrdiť randomizovanou klinickou štúdiou,“ uviedol vedúci štúdie Jonathan Chow, odborný asistent anestéziológie UMSOM. „Ak sa naše zistenie potvrdí, stal by sa z aspirínu prvý všeobecne dostupný voľnopredajný liek na zníženie úmrtnosti u pacientov s COVID-19,“ dodal.

V rámci štúdie Dr. Chow a jeho kolegovia analyzovali lekárske záznamy 412 pacientov s COVID-19 v priemernom veku 55 rokov, ktorí boli v priebehu posledných mesiacov hospitalizovaní pre komplikácie koronavírusovej infekcie. Ošetrili ich v Medicínskom centre v meste Baltimore v štáte Maryland a v ďalších troch nemocniciach pozdĺž východného pobrežia. Asi štvrtina pacientov užívala denné nízke dávky acetylsalicylovej kyseliny (zvyčajne 81 miligramov) pred prijatím do nemocnice alebo ihneď po prijatí na zvládnutie kardiovaskulárneho ochorenia. Vedci zistili, že jej užívanie sa spája so 44-percentným znížením potreby napojiť pacienta na pľúcny ventilátor, ďalej sa o 43 percent znížila pravdepodobnosť hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), a čo je najdôležitejšie, riziko úmrtia pacientov v nemocnici užívajúcich aspirín sa v porovnaní s tými, čo ho nebrali, znížilo o 47 percent! U pacientov v "aspirínovej skupine“ nedošlo počas pobytu v nemocnici ani ku významnému zvýšeniu potenciálne nežiaduceho účinku lieku, akým môže byť závažné krvácanie.

Vedci kontrolovali niekoľko faktorov, ktoré mohli hrať úlohu v prognóze pacienta, vrátane veku, pohlavia, indexu telesnej hmotnosti, rasy, vysokého krvného tlaku a cukrovky. Brali do úvahy aj srdcovo-cievne ochorenia, choroby obličiek, pečene a použitie betablokátorov na kontrolu krvného tlaku.

Infekcia COVID-19 zvyšuje riziko tvorby nebezpečných krvných zrazenín, ktoré môžu vznikať v srdci, pľúcach, v krvných cievach aj iných orgánoch. Komplikácie následkom vytvorenia krvnej zrazeniny môžu v zriedkavých prípadoch viesť ku infarktu, mŕtvici, zlyhaniu viacerých orgánov až k smrti.

Lekári v rámci prevencie vzniku krvnej zrazeniny často odporúčajú užívanie nízkych denných dávok aspirínu pacientom, ktorí v minulosti prekonali srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu. Denné užívanie však môže zvýšiť riziko závažného krvácania alebo vytvorenia peptického vredu.

„Veríme, že účinky aspirínu na zriedenie krvi poskytujú pacientom s COVID-19 výhody tým, že zabraňujú tvorbe mikroskopických krvných zrazenín,“ uviedol spoluautor štúdie Michael A. Mazzeffi, docent anestéziológie UMSOM. „Pacienti s diagnostikovaným ochorením COVID-19 môžu zvážiť denné užívanie kyseliny acetylsalicylovej, musia sa však najskôr poradiť so svojím lekárom.“ U tých, ktorí majú zvýšené riziko krvácania, napríklad z dôvodu chronického ochorenia obličiek, alebo preto, že pravidelne užívajú určité lieky (napr. steroidy alebo lieky na riedenie krvi), nemusí byť pravidelné užívanie aspirínu bezpečné.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Ut február 16, 2021 21:58:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=Ae60LitDZqs
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BlackBerry
Hifi inventar


Založený: 14 máj 2012
Príspevky: 3237
Bydlisko: nedaleko od Trenčína

PríspevokZaslal: Ne február 21, 2021 08:17:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Arrow https://www.tvnoviny.sk/zahranicne/2021113_prvy-pripad-na-svete-v-rusku-zaznamenali-prenos-virusu-vtacej-chripky-na-ludi

Popovová zdôraznila, že vírus H5N8 sa môže prenášať z vtákov na človeka, ale zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose medzi ľuďmi navzájom. Takúto schopnosť však vírus môže časom nadobudnúť, keďže neustále mutuje.
"Objav týchto zmien, keď vírus ešte nezískal schopnosť prenosu z človeka na človeka, dáva nám všetkým, celému svetu, čas pripraviť sa na možné zmeny a včas reagovať adekvátne a zodpovedne - vyvinúť testovacie systémy a pripraviť očkovanie skôr, ako sa tento vírus stane pre ľudí patogénnejším a nebezpečnejším a nadobudne schopnosť prenosu z človeka na človeka," konštatovala Popovová. Dodala, že potrebné údaje boli pred niekoľkými dňami zaslané aj Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Crying or Very sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Mýty a povery Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2
Strana 2 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist