Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Softwarová kompenzace harmonického zkreslení měřicí smyčky
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 29, 30, 31
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5470
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 11:30:47    Predmet: Odpovedať s citátom

opa
Sleduj to okienko vedľa tlačidla na spustenie merania počas krokovania. Zobrazuje sa tam úroveň a je tam jasne napísané " peak sample".. Ak si otvoríš kartu generátora počas krokovania úrovne, tak tam uvidíš rovnakú hodnotu, ako je pri meraní uvedená pri "peak sample"..
Kde je voľba "Full scale sine rms is 0 dBFS" ? V akom nastavení?
Edit.. Tak som to našiel..
opa
Zruš v preferenciách na karte "View" voľbu "Full scale sine rms is 0 dBFS" a skús si krokovanie Wink .. Záhada vyriešná.
Je tam napísané
citácia:
Full scale sine rms is 0 dBFS determines whether the rms level of a full scale sine wave is show as 0 dBFS or -3 dBFS. If this option is selected the rms level may be greater than 0 dBFS for some signal types, for example,a full scale square wave would have an rms level of +3 dBFS.

Ale funguje to presne naopak, ak to má byť RMS, tak to nesmie byť zaškrtnuté Rolling Eyes
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 15:57:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Není tomu tak.
Zrušení volby vyřeší problém v tom smyslu, že ve všech jednotkách platí vstup=výstup.

Ale volba "Full scale sine rms is 0 dBFS" funguje správně.
Pokud je zaškrtnuta, při normálním měření (RTA) bez krokování, sinusový signál může dosahovat 0 dBFS bez zkreslení = bez limitace. Teprve při překročení 0dBFS začne limitovat.
Naopak pokud volbu zruším - čtvereček je prázdný - poklesne indikovaná úroveň o 3 dB a limitace začne při -3 dBFS.
Právě jsem to ověřil s externím generátorem, abych zamezil jakýmkoliv pochybnostem o interakci s výstupem zvukovky, zapojen byl pouze vstup.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
matulo_g
Hifista


Založený: 02 august 2010
Príspevky: 169

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 16:16:36    Predmet: Odpovedať s citátom

Len pre uplnost - tu sa bavime o beta verzii?

Moja instalacia v. 5.19 z oficialnej distribucie ukazuje ina okna...

Martin

_________________
PC/iPad/BR/TV > DENON AVR (multi-amp) > LinkwitzLab ORION (ASP)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 16:30:18    Predmet: Odpovedať s citátom

Verze 5.20 RC8b (32 bit)

Jenom že nekecám - obrázky.

"Full scale sine rms is 0 dBFS" zaškrtnuto - 0dBFS - bez limitace.
(zkreslení 0,029% jde na vrub externího DDS generátoru)

"Full scale sine rms is 0 dBFS" nezvoleno (prázdný čtvereček) pro signál 1,1 Vrms už limituje (zkreslení 4%), přestože úroveň indikuje - jak ve grafu, tak i číselně) -2,46dBFS. Prostě je to o 3 dB šoupnuté dolu.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5470
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 16:31:18    Predmet: Odpovedať s citátom

opa
Keď to zrušíš, musíš urobiť nové meranie, aby sa to korektne prejavilo.. A sleduj pri tom úroveň generátora, porovnaj si indikovaný údaj s tým nenápadným " peak sample ..." Indikovaná úroveň pri krokovanì poklesne , ale ten údaj " peak sample... " ide až po 0dBFS.. A logicky ti to nepovolí ( pri " inverznom" rms nastavení) ísť vyššie ako po -3dBFS.,resp. po peak sample 0,00dBFS.
Pri RTA bez krokovania si aktivuj okno scope a sleduj tam úroveň
Edit: však to v tom meraní máš, údaj - 2,46dBFS, ale peak sample 0,00dBFS.....Uź neviem, ako to inak povedať..
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 17:27:20    Predmet: Odpovedať s citátom

BV napísal:
....Uź neviem, ako to inak povedať..

Jsme na tom stejně, asi by to chtělo malinko nadhled (platí i pro mě).
Je to jen technický problém, navíc né až tak podstatný. Když nejde o život, jde o ho...

Já to chápu tak, že pro limitaci nemůže být Peak sample +3dB, to by byl fakt nesmysl.
Ale to je vedlejší údaj. Přece se bavíme o hlavních indikacích jako je špička první harmonické v grafu a velký nápis v okně, kde je jasně napsáno, kolik dB má signál.
A tam všechno sedí. Pokud bych chtěl analyzovat jednotlivé samply, tak přece nebudu zapínat, že chci 0 dBFS pro rms sinus ?

Řekněme, že z hlediska teorie A/D převodu by systémovější nastavení bylo default.
Ale pro THD a jiné kejkle je aktivace "Full scale sine rms is 0 dBFS" natolik praktická a šikovná, že od okamžiku, kdy jsem jí objevil, jsem to už nikdy nevypnul.
A aby to fungovalo korektně i při krokování, je potřeba malá opravička, která jak se zdá, bude brzo provedena, tak proč s tím ztrácet nervy ?

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
BV
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 5470
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 19:06:06    Predmet: Odpovedať s citátom

Ale zaškrtnutie toho okna " full scale...." funguje presne naopak,to je celý problém. Zobraz si pri RTA meraní ( nie krokovamí..) hlavnú kartu generátora ( nielen to, čo je vedľa tlačidla štartu RTA) a sleduj tam údaje o úrovni...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Pi apríl 23, 2021 21:05:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak nevím, mě to všude ukazuje to samé...
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: So apríl 24, 2021 00:11:02    Predmet: Odpovedať s citátom

Nechci to zakřiknout, zkoušel jsem to pár minut, ale v tuto chvíli se mi zdá, že chyba je opravena. Dancing happy
_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
opa
Hifi inventar


Založený: 24 február 2007
Príspevky: 10990
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ne apríl 25, 2021 13:57:58    Predmet: Odpovedať s citátom

Malé shrnutí:
V programu skutečně byla chyba. Autor to okamžitě potvrdil, doslova během pár hodin chybu opravil, druhý den ještě doladil drobný detail a v tuto chvíli to opravdu vypadá, že program dělá přesně to co má, včetně správného fungování volby "Full scale sine rms is 0 dBFS", krokování a následného vyhodnocení.
Předpokládám, že oprava bude začleněna do následující revize programu.
Samozřejmě jsem nemohl provést testování všech parametrů a všech možných kombinací nastavení a vyhodnocení.
Děkuji všem za spolupráci, i těm, kdo mé zjištění zpochybňovali, protože mě to přimělo chybu důkladně zdokumentovat a tím usnadnit její opravu.

Dodatečně se omlouvám za průnik do jiného vlákna, přestože to s problematikou měření programem REW úzce souvisí. Kdyby toto fórum mělo nějakého administrátora nebo moderátora, požádal bych o oddělení do samostatného vlákna, ale situace je dlouhodobě taková, jaká je. S tím nic nenaděláme.

_________________
Cui bono ?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4803
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne apríl 25, 2021 14:03:18    Predmet: Odpovedať s citátom

opa: tvoje aktivita vedla k opravě dvou bugů. Díky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
dustin
Hifi inventar


Založený: 06 október 2006
Príspevky: 4803
Bydlisko: Plzeň

PríspevokZaslal: Ne máj 09, 2021 09:57:15    Predmet: Odpovedať s citátom

Máš to tam https://www.avnirvana.com/resources/rew-windows-64-bit-installer.26/updates
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Zdroje signálu Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3 ... 29, 30, 31
Strana 31 z 31

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist