Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk


 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Phono stage - rušivý signál, pískání, smyčka

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Analóg
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 20:39:53    Predmet: Phono stage - rušivý signál, pískání, smyčka Odpovedať s citátom

Zdravím,

přišel mi lampový phono předzesilovač EAR yoshino 834p.
Při zapojení chytá jakýsi signál - vypadá to na vysokofrekvenční.

link k poslechu zde https://files.fm/f/b3ea2uu4n

Zbytek sestavy je: Classe CP60, Classe CA200, Tannoy D700
kabely jsem zkoušel různé, Audioquest MacKenzie, Klotz..

- signál vychází, i když odpojím gramofon.
- problém ve phono preampu není, zkoušel jsem u kamaráda a funguje mu bez problému, bez filtru, v obyčejné prodlužovačce.
- zemnění okruhu je ok, byl u mě elektrikář.
- pokud rukou chytnu RCA kabely vycházející z phono preampu do preampu a stisknu je k sobě, signál ustoupí cca o polovinu.
- pokud rozložím komponenty po zemi, signál se utlumí o cca dvě třetiny.
- solid state preamp byl v pohodě.
- zkoušel jsem různé zásuvky i různé napájecí kabely.
- zkoišel jsem i jiný preamp a koncák - bryston b60

největší podezření mám na "electromagnetic interference"
- další nápověda může být, že podobný signál vydává i nabíječka laptopu, ale je to slyšitelné opravdu v úplném tichu. nejsem si jist, jak úzce to souvisí s chováním preampu.

Má někdo podobnou zkušenost nebo návrh na řešení?

Díky
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jardag
Hifista - zaslúžilec


Založený: 05 október 2006
Príspevky: 685
Bydlisko: Čr

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 21:29:46    Predmet: Odpovedať s citátom

..

Naposledy upravil jardag dňa Ut máj 10, 2022 17:26:03, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 22:03:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Laptop a všechno ostatní jsem samozřejmě vypnul. Wifi jsem vypnul atd. Zářivky vypojil, ledky taky.

Když zapojím jeden kanál, zvuk vychází jen z jednoho kanálu.
Kamarád má jiné kabely. Gramofon bez zemnění - rega 3. (Ale zapojení gramofonu nemá efekt)

Četl jsem, že zapojením kabelů do phona se naruší efekt Faradayovy klece. A jelikož jsou lampy citlivé -12ax7-, zesílí něco ze vzduchu, ale možná i ze sítě.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jardag
Hifista - zaslúžilec


Založený: 05 október 2006
Príspevky: 685
Bydlisko: Čr

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 22:35:25    Predmet: Odpovedať s citátom

..

Naposledy upravil jardag dňa Ut máj 10, 2022 17:25:49, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 23:03:21    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, když odpojím gramofon, dělá to totéž.
Jaký vstupní odpor, to netuším. Má nějaký základní integráč Cambridge. Kabely základní od wireworld.
Já používám Audioquest Mackenzie.
Phono preamp je mezi gramofonem a preampem. Poblíž není nic dalšího. Koncák je cca 60cm pod ním.
Ve zdi vedou rozvody k zásuvce, ale vzdálenost od zdi nic neřeší.
Výška položení ano, ale ani položením na zem se toho nezbavím.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jardag
Hifista - zaslúžilec


Založený: 05 október 2006
Príspevky: 685
Bydlisko: Čr

PríspevokZaslal: Po máj 09, 2022 23:16:55    Predmet: Odpovedať s citátom

..

Naposledy upravil jardag dňa Ut máj 10, 2022 17:25:32, celkom upravené 1 krát.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut máj 10, 2022 00:18:49    Predmet: Odpovedať s citátom

Ne, zdvojené phono to není. 🙂
Že to může chytat vstup je dobrý point. Protože od gramofonu mi vede základní kabel, ten obyčejný, snad není ani stíněný. Nicméně, u kamaráda jsem to zkoušel též bez kabelů z gramofonu a bylo to v pohodě.
Vyzkratovat tak, že strčím drátek do levého kanálu jedním koncem, zatímco druhý dám do pravého? - neohrozí to ten přístroj?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut máj 10, 2022 00:23:20    Predmet: Odpovedať s citátom

Podle toho, jak se to chová, to chytá výstupní kabel. Zkoušel jsem ho zakrýt alobalem a něco málo to udělalo. Mám v plánu zkusit ho omotat měděnou páskou, kterou připevním k šasi phono preampu. - Je ale možnost, že to chytá vstup i výstup.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
karfik
Hifista - zaslúžilec


Založený: 21 december 2006
Príspevky: 957
Bydlisko: Ostrožská Nová Ves

PríspevokZaslal: So máj 14, 2022 20:51:42    Predmet: Odpovedať s citátom

Když vyskartuješ vstupní cinche (střed na zem), rušení pokračuje? Skus vypínat jističe, třeba to přestane a najdeš zdroj rušení (krom toho napájejícího audio, to by pak opravdu přestalo Smile. Asi máš v okolí pěkný generátor vf bordelu. Já měl venku na zahradě LED světlo, spínalo se večer na pohyb, asi 20m od domu a když seplo, přestalo mi hrát rádio. Po pokažení vyměněno za stejné světlo z Lidlu a je klid. Stejný problém dělá i LED světlo doma na chodbě, takový ten čtvereček z T-Led. Tam totiž není klasický zdroj napětí, ale jen nějaký omezovač proudu a jeho vedlejší činnost je generátor vf rušení.
_________________
Audio streamer Volumio + gramofon - DAC+Buffer - PowerAmp T class 2x300W - 3p reprosoustavy SS+Audax (vše má vlastní výroba pod označením MINIMALISM), kabeláž USB Belkin Premium, interconnect RG223, reprokabel RG214
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Po máj 16, 2022 17:49:56    Predmet: Odpovedať s citátom

karfik napísal:
Když vyskartuješ vstupní cinche (střed na zem), rušení pokračuje? Skus vypínat jističe, třeba to přestane a najdeš zdroj rušení (krom toho napájejícího audio, to by pak opravdu přestalo Smile. Asi máš v okolí pěkný generátor vf bordelu. Já měl venku na zahradě LED světlo, spínalo se večer na pohyb, asi 20m od domu a když seplo, přestalo mi hrát rádio. Po pokažení vyměněno za stejné světlo z Lidlu a je klid. Stejný problém dělá i LED světlo doma na chodbě, takový ten čtvereček z T-Led. Tam totiž není klasický zdroj napětí, ale jen nějaký omezovač proudu a jeho vedlejší činnost je generátor vf rušení.



Hmm, ve dvore mame tri svetla na cidlo. Jsem ve 4. patre a vzdusnou carou je to tak 30-35m.
Ale tady bude jinej bordel, je to centrum Prahy.

Prosim, popis mi jako pro blba, jak mam ty vstupy vyskratovat. Spojit dratkem levej a pravej kanal mi bylo zakazano Very Happy
Zkousel jsem vsechno mozny, vypojit z kabelu zem, schovat phono do pekace, nechat jen okruh, kde je sestava atd.
nic.
jediny, co funguje je, kdyz chytnu rukou vystupni rca kabely v urcitym miste. (audioquest mackenzie)
Pak funguje, kdyz dam phono na zem, dal do pokoje. (tam bejt samozrejme nemuze Very Happy)
oboji bych rekl, ze znaci, ze je to signal ze vzduchu. Ale jak to, ze se dostava do faradayovy klece? Rolling Eyes

bylo mi doporuceno uzemnit to do zasuvky, coz mam v planu zkusit, jakmile budu mit kabel.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Sendy
Hifi expert


Založený: 29 november 2008
Príspevky: 1540
Bydlisko: Severný Moravistan

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 08:51:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten popis chování je trochu zmatený.

Když do toho phono preampu jsou zapojeny jen výstupní kabely do následujícího preampu, tedy vstupy phono odpojené, problém se vyskytuje? Stejný problém je i při zapojení zkratovacích RCA "špuntů" do vstupu?

Pokud ano, pokud se zapojí jen 1 kanál, problém je pořád?

Pokud ano, a phono preamp se zapojí do izolované napájecí sítě - tedy třeba do nějakého filtru s oddělovacím trafem a PE ve vzduchu - problém přetrvává?

Bohužel je třeba postupovat systematicky a zjistit, jestli to jde smyčkami po zemích, průsakem přes nějaké chybějící stínění atd. a nejlépe zjistit, co je to za rušivý signál, kde se bere a proč proniká do sestavy. Někde udělali asi soudruzi v NDR chybu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
jasnap
Hifista


Založený: 13 jún 2011
Príspevky: 218
Bydlisko: Česká Třebová

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 18:43:49    Predmet: Odpovedať s citátom

Zkratování vstupu: je třeba vodivě propojit střední-živý cinche s jeho stíněním. Protože na samici se to drátkem dělá blbě, vezmi jakýkoli i laciný cinch samec a místo kabelu se jen propojí střed se stíněním a zastrčí se do vstupu u obou kanálů.
_________________
NAD 5120+Sumiko BP2+OpenAmp 1, Marantz CD 65 DX, NTB-USB-CA DacMagic Plus, Hypa 1, Hypa 17, VMA III, Sub.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ondon
Hifista


Založený: 04 január 2011
Príspevky: 245

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 19:10:35    Predmet: Odpovedať s citátom

Moja skusenost.:mam preamp lampovy-starsi Nuova Electronica,tiez mi to blblo,otvoril som preamp a odpojil kostru co viedla z napajania k elektronkam a cuduj sa svete je po probleme.Vysvetlenie-ak je niekde zapojene vela komponentov zem zvykne robit problem.Inak moj preamp je cely dreveny tak neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ondon
Hifista


Založený: 04 január 2011
Príspevky: 245

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 19:11:43    Predmet: ruch Odpovedať s citátom

Moja skusenost.:mam preamp lampovy-starsi Nuova Electronica,tiez mi to blblo,otvoril som preamp a odpojil kostru co viedla z napajania k elektronkam a cuduj sa svete je po probleme.Vysvetlenie-ak je niekde zapojene vela komponentov zem zvykne robit problem.Inak moj preamp je cely dreveny tak neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ondon
Hifista


Založený: 04 január 2011
Príspevky: 245

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 19:12:46    Predmet: Odpovedať s citátom

Moja skusenost.:mam preamp lampovy-starsi Nuova Electronica,tiez mi to blblo,otvoril som preamp a odpojil kostru co viedla z napajania k elektronkam a cuduj sa svete je po probleme.Vysvetlenie-ak je niekde zapojene vela komponentov zem zvykne robit problem.Inak moj preamp je cely dreveny tak neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ondon
Hifista


Založený: 04 január 2011
Príspevky: 245

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 19:15:02    Predmet: : Odpovedať s citátom

Moja skusenost.:mam preamp lampovy-starsi Nuova Electronica,tiez mi to blblo,otvoril som preamp a odpojil kostru co viedla z napajania k elektronkam a cuduj sa svete je po probleme.Vysvetlenie-ak je niekde zapojene vela komponentov zem zvykne robit problem.Inak moj preamp je cely dreveny tak neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ondon
Hifista


Založený: 04 január 2011
Príspevky: 245

PríspevokZaslal: Ut máj 17, 2022 19:15:30    Predmet: : Odpovedať s citátom

Moja skusenost.:mam preamp lampovy-starsi Nuova Electronica,tiez mi to blblo,otvoril som preamp a odpojil kostru co viedla z napajania k elektronkam a cuduj sa svete je po probleme.Vysvetlenie-ak je niekde zapojene vela komponentov zem zvykne robit problem.Inak moj preamp je cely dreveny tak neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
moses
Hifi expert


Založený: 17 november 2012
Príspevky: 1831

PríspevokZaslal: St máj 18, 2022 11:23:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Very Happy
_________________
SET01: PC + CA DacMagic Plus + KRK Rokit 4 G3 SET02: NTB + Echo Indigo IOx + Beyerdynamic DT 831 SET03: HTPC + ASUS Xonar STX + Bryston BP4 + Behringer TRUTH B3030A SET04: MP + AudioQuest Dragonfly Black + Sennheiser HD 25-C II
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: Ut august 02, 2022 13:46:55    Predmet: Odpovedať s citátom

Stale jsem to nevyresil.

Pokud odpojim gramofon a necham hole vstupy, rusivy signal se mirni - vyrazne.
Pokud zapojim pouze RCA kabely, rusivy signal je zpet.

Preamp zkratka funguje jako antena.

Nechal jsem u gramofonu zrusit pevny rca kabel a mam tam rca vystup. Muzu tedy zkouset ruzne kabely. Rozdil zadny. Zapojeny gramofon posiluje schopnost chytat signal stejne jako volne RCA kabely.

Zapojil jsem 5m RCA do vystupu, vstup nechal volny. Chodil jsem s tim po mistnosti a pokud phono polozim na zem, signal se mirni.
Pokud je na zemi a zapojim vstupni kabely, zase zesili.
Zkratka cim vys preamp je, tim je signal silnejsi, ale ani na zemi neni uplne zticha.




Sendy napísal:
Ten popis chování je trochu zmatený.

Když do toho phono preampu jsou zapojeny jen výstupní kabely do následujícího preampu, tedy vstupy phono odpojené, problém se vyskytuje? Stejný problém je i při zapojení zkratovacích RCA "špuntů" do vstupu?

Pokud ano, pokud se zapojí jen 1 kanál, problém je pořád?

Pokud ano, a phono preamp se zapojí do izolované napájecí sítě - tedy třeba do nějakého filtru s oddělovacím trafem a PE ve vzduchu - problém přetrvává?

Bohužel je třeba postupovat systematicky a zjistit, jestli to jde smyčkami po zemích, průsakem přes nějaké chybějící stínění atd. a nejlépe zjistit, co je to za rušivý signál, kde se bere a proč proniká do sestavy. Někde udělali asi soudruzi v NDR chybu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Lechos
Hifi expert


Založený: 03 január 2009
Príspevky: 1156
Bydlisko: Severní Morava okr.Karviná

PríspevokZaslal: Ut august 02, 2022 17:19:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Kdo mně zdůvodní vakuové lampy v gramofonovém preampu?
máme krizi, žrout elektřiny, tranzistor 2-4 mA jedna-dvě tužky
AA na rok, zvykněte si - bude hůř...

_________________
pioneer A-656 MK2***technics SL-PG400A***pioneer PL335***
aiwa AD-F 910E***sony ST-S390***technics SH-GE 70***toshiba SD-24 VL***
2x pioneer CS-901***Tesla B116 A
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
tatko Tom
Hifi expert


Založený: 21 február 2016
Príspevky: 2441
Bydlisko: Prievidza

PríspevokZaslal: Ut august 02, 2022 17:48:51    Predmet: Odpovedať s citátom

Milovníci problémov.
_________________
AKAI AM-69, AKAI CD-62, Thorens TD 115, Philips 70fs363, FiiO E09K QOGIR + FiiO E07K ANDES, Stĺpové dvojpásmo (appolito) s 2x PSB600-1 + DT300 vo WG300 made in "TLU", UMM380 "TLU"
______
Rozdiely vo zvuku, ktoré nepočujem, mám - áno, presne tam...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
roberto
Hifi expert


Založený: 03 marec 2007
Príspevky: 2563
Bydlisko: Brno

PríspevokZaslal: St august 03, 2022 10:00:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Lechos napísal:
Kdo mně zdůvodní vakuové lampy v gramofonovém preampu?


A nejlip za desitky tisic Smile

_________________
LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
FilipM
Hifi obsluha


Založený: 09 november 2021
Príspevky: 20
Bydlisko: Praha

PríspevokZaslal: St august 03, 2022 10:45:34    Predmet: Odpovedať s citátom

Lechos napísal:
Kdo mně zdůvodní vakuové lampy v gramofonovém preampu?
máme krizi, žrout elektřiny, tranzistor 2-4 mA jedna-dvě tužky
AA na rok, zvykněte si - bude hůř...


To je jednoduchý - ukaž mi ss preamp, kterej koupíš z druhý ruky do třiceti tisíc a bude hrát líp než tenhle EAR. 🙂
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
MaG
Hifi expert


Založený: 11 január 2014
Príspevky: 1470

PríspevokZaslal: St august 03, 2022 11:37:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Podľa toho, čo píšeš, tak skoro každý Very Happy

Aj bez spomínaného rušenia, ako by obstál v porovnaní s kvalitne zostaveným Actidampom?
Cena nie je všetko.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Analóg Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
Môžete pripojiť súbory do tohto fóra.
Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk
TOPlist