|
hifi.slovanet.sk
Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
|
 |
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
godz Hifi expert
Založený: 05 máj 2007 Príspevky: 1054 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ne marec 03, 2019 20:16:30 Predmet: |
|
|
Vďaka. Kedysi som laboroval aj z Linkwitzovou úpravou, ale prakticky sa mi to moc neosvedčilo. Keď budem mať čas, tak to vyskúšam, vyzerá to sľubne. Je to asi desať rokov čo som laboroval s rozličnými kapslami. Mám s nimi podobné skúsenosti ako ty. |
|
Návrat hore |
|
 |
opa Hifi inventar
Založený: 24 február 2007 Príspevky: 11143 Bydlisko: Praha
|
Zaslal: Ne marec 03, 2019 20:18:37 Predmet: |
|
|
Abych se nechlubil cizím peřím, ten nápad s tlakovou komůrkou jsem našel v materiálech k Artě a v této diplomce:
https://dspace.cvut.cz/handle/10467/65252
Akorát přesně ten odpor mají úplně blbě, takže jim vyšlo zkreslení jako kráva.
Tenhle dokument je zase o měření mikrofonů na nízkých kmitočtech (funguje to skvěle) a na konci je zmínka, že v malém prostoru lze snadno dosáhnout vysokých SPL.
http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP5_MikroMeasChamber-Rev03Eng.pdf _________________ Cui bono ? |
|
Návrat hore |
|
 |
godz Hifi expert
Založený: 05 máj 2007 Príspevky: 1054 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ne marec 03, 2019 22:38:35 Predmet: |
|
|
Ja viem že je to tam, mám to preštudované. Dám sem ešte nejaké porovnávacie merania kapslí z minulých rokov. |
|
Návrat hore |
|
 |
opa Hifi inventar
|
Zaslal: Ne marec 03, 2019 23:32:09 Predmet: |
|
|
Jinak ta komůrka není nic složitého, kdyby to někdo chtěl zkusit, tady je návod:
Dřevěná destička asi centimetr tlustá, uprostřed otvor průměr 6 mm.
Do otvoru vlepená hliníková trubička průměr 6 mm, na jedné straně lícuje s povrchem dřeva, na druhé straně kus vyčuhuje.
Z té ploché strany gumová podložka a k ní přimontovaný reproduktor, v mém případě dokonce jenom přitlačený dřevěnou lištou - určitě se to dá udělat lépe.
Na vyčuhující konec trubičky navlečená silikonová hadička a do ní zastrčen mikrofon s malou mezerou, aby se přímo nedotýkal trubičky.
Co ovšem jinde nenajdete a ukázalo se velmi důležité: reproduktor (8 Ohm) je k zesilovači připojen přes dva odpory (celkem 94 Ohm), takže není napájen tvrdým napětím, ale blíží se to spíš proudovému napájení.
Inspiroval jsem se nějakými pokusy, které prezentoval PMA.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=20267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Ještě bych měl ale dodat, že jsem vyzkoušel pár reproduktorů, než jsem našel ten pravý. _________________ Cui bono ? |
|
Návrat hore |
|
 |
opa Hifi inventar
|
Zaslal: Ne marec 03, 2019 23:48:12 Predmet: |
|
|
A když už jsem se pustil do toho prasáckého focení mobilem přímo pod lampou, tohle je ta větší komůrka pro ověření průběhu na spodním konci pásma.
Ještě jsem ani neudělal nové měření s korekcí poklesu na vazebních kapacitách.
http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP5_MikroMeasChamber-Rev03Eng.pdf
(podruhé ten samý odkaz, ale ať je to pohromadě) _________________ Cui bono ? |
|
Návrat hore |
|
 |
opa Hifi inventar
|
Zaslal: St september 02, 2020 10:08:49 Predmet: |
|
|
Podařilo se mi vypůjčit si hlukoměr, takže jsem mohl ověřit skutečnou citlivost mikrofonů. Plus mínus 1,5 dB, na moje pokusy to stačí. Ale byl jsem překvapen, jaký je 94 dB na 1 kHz kravál.
Takže se chci zeptat, jestli se v praxi vyskytuje potřeba měřit větší úrovně, než 114 dB? Myšlenka je taková, nastavit zesílení předzesilovače, aby při 94 dB bylo výstupní napětí 100 mV a tedy při 114 dB 1 Volt, co ještě zvukovka zvládne. _________________ Cui bono ? |
|
Návrat hore |
|
 |
miero Hifi inventar

Založený: 08 september 2010 Príspevky: 10994 Bydlisko: Praha
|
|
Návrat hore |
|
 |
miero Hifi inventar

Založený: 08 september 2010 Príspevky: 10994 Bydlisko: Praha
|
Zaslal: Ne august 20, 2023 18:36:25 Predmet: |
|
|
Lacne meracie mikrofony s elektretovou kapslou starnutim stracaju citlivost, hlavne na vyskach.
Neviem ci to je aj tento pripad, ale Wili nameral rozdiel medzi umikom a sonarworksom:
- http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=405465#p405465
citácia: | Lifetime of electret microphones by thermal degradation analysis via electroacoustic measurements
…
The resulting life times are better than the findings reported in the earlier works available in the literature. This is ascribed to the improved and modern technology, over time, of the electret materials. |
Viac: http://oa.upm.es/54859/1/INVE_MEM_2018_286295.pdf |
|
Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20212
|
Zaslal: Ne august 20, 2023 20:14:52 Predmet: |
|
|
opa napísal: | Podařilo se mi vypůjčit si hlukoměr, takže jsem mohl ověřit skutečnou citlivost mikrofonů. Plus mínus 1,5 dB, na moje pokusy to stačí. Ale byl jsem překvapen, jaký je 94 dB na 1 kHz kravál.
Takže se chci zeptat, jestli se v praxi vyskytuje potřeba měřit větší úrovně, než 114 dB? Myšlenka je taková, nastavit zesílení předzesilovače, aby při 94 dB bylo výstupní napětí 100 mV a tedy při 114 dB 1 Volt, co ještě zvukovka zvládne. |
Sinusovku neposloucháš. Zkus růžový šum 94dB SPL a dojem kraválu výrazně klesne. Poslouchat 1 tón nahlas je nesmysl. _________________ Topping D10s, ULTIM2 pre, PMA-NC252MP amp, Troels CNO-T25, Quadral Ascent 90 |
|
Návrat hore |
|
 |
opa Hifi inventar
|
Zaslal: Ut august 22, 2023 12:55:10 Predmet: |
|
|
K tomu hlukoměru už nemám přístup, dnes bych to řešil jinak, při menší hlasitosti. _________________ Cui bono ? |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre. Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra. Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.
|
|