|
hifi.slovanet.sk
Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
|
 |
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20551
|
Zaslal: Po január 20, 2025 09:42:47 Predmet: Můstkové zapojení zesilovače A250W - měření |
|
|
Testování a měření můstkového dual-mono zesilovače
Zapojení do můstku dual-mono zesilovače, který nebyl původně navržen pro tento úkol, je trochu náročné, zvláště pokud má pouze nesymetrické RCA vstupy. To je případ mého koncového zesilovače A250W, nicméně jsem byl zvědavý, jak bude fungovat v můstkovém režimu.
https://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html
A250W je dual-mono zesilovač 2x250W/4ohm, dva zcela oddělené výkonové zesilovače se samostatnými napájecími zdroji, vše v jedné skříni 4U x 19”. Vstupy jsou pouze nesymetrické RCA. Pro vytvoření můstkového zesilovače je nutné propojit výstupní „Lo“ reproduktorové svorky obou kanálů k sobě a zátěž je zde zapojena mezi „Hi“ reproduktorové svorky levého a pravého kanálu. Tím se propojí země signálu obou kanálů. Nyní nesmíme spojit signálové země levého a pravého kanálu u RCA vstupních konektorů, protože by to vytvořilo zemní smyčku včetně silových zemních návratů od reproduktoru a degenerovalo by tak S/N zesilovače, což by mělo za následek brumové složky vevýstupu. Současně musíme invertovat signál pro jeden ze vstupů, abychom získali dvojnásobný rozkmit napětí mezi výstupními svorkami „Hi“ levého a pravého kanálu. Toto je trik můstkového zesilovače, dostaneme dvojnásobné výstupní napětí než z jednoho kanálu zesilovače, tedy čtyřnásobný výkon (teoreticky). Nyní však kterýkoli ze dvou kanálů vidí polovinu impedance zátěže a musí dodávat dvakrát větší proud. Výstupní tranzistory jsou tedy mnohem více namáhány.
Moje testovací zapojení vypadá následovně:
Pozn.: XLR-XLR děličů používám více, v měřeních níže je s odpory 12k.
L a R kanály duálního mono zesilovače jsou zcela odděleny. Poté jsou propojeny vodičem „COM connect“ mezi svorkami OUT Lo obou kanálů. Zátěž je připojena mezi svorky OUT Hi.
RCA vstup levého kanálu je buzen přímo, vstup pravého kanálu je buzen přes linkový transformátor 1:1 v opačné polaritě, což zajišťuje obrácenou polaritu na OUT Hi pravého kanálu. Zátěž tak není vázána na zem signálu a měření musí být rozdílové, jak je znázorněno ve schématech.
Měření
Změřil jsem THD vs. výstupní úroveň pro 4ohm, 6,8ohm a 8ohm odporovou zátěž. Pak jsem také změřil nárazový (burst) výkon do 4 ohmů.
THD vs. výkon na 1kHz do 4ohm a 8ohm pro normální (single) mód a můstkový mód
THD+N vs. výkon na 1kHz do 4ohm a 8ohm pro normální (single) mód a můstkový mód
Zesilovač si zachovává nízké zkreslení i v můstkovém režimu. V můstkovém režimu je “koleno” zkreslení (nástup limitace) kolem 400W pro 4ohm i pro 8ohm. Výkon pro zkreslení 1% je cca 700W/4ohm a 500W/8ohm.
Nárazový výkon (burst)
Výkon burstu byl měřen v 7 periodách 100Hz sinus, celková doba trvání 70 ms, obdélníkové okno (žádné vyhlazování nárůstu a poklesu signálu). Naměřený nárazový výkon je cca 770W/4ohm. _________________ mám rád hifi, ale víte, jak je to dál ..... |
|
Návrat hore |
|
 |
roberto Hifi expert
Založený: 03 marec 2007 Príspevky: 2655 Bydlisko: Brno
|
Zaslal: Ut január 21, 2025 10:41:21 Predmet: |
|
|
Krásné výsledky  _________________ LutaDAC, SPX2010, DPA330 modif.Danhard, Shan E520 |
|
Návrat hore |
|
 |
PMA Pavel Macura

Založený: 18 január 2007 Príspevky: 20551
|
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre. Nemôžete pripojiť súbory do tohto fóra. Nemôžete sťahovať súbory z tohto fóra.
|
|