|
hifi.slovanet.sk
Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!
|
 |
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Měli byste zájem o nabídku hotových STH zvukovodů? |
| Měl bych zájem o menší verzi (k basáku 8" - 10") |
|
20% |
[ 6 ] |
| Měl bych zájem o větší verzi (k basáku 12" - 15") |
|
36% |
[ 11 ] |
| Měl bych zájem o nějakou formu stavebnice (menší rozměr) |
|
13% |
[ 4 ] |
| Měl bych zájem o nějakou formu stavebnice (větší rozměr) |
|
10% |
[ 3 ] |
| Nemám zájem. |
|
13% |
[ 4 ] |
| Nemám zájem a věřím, že horny zkreslují jako pr... a samozřejmě velmi slyšitleně. |
|
6% |
[ 2 ] |
|
| Celkom hlasov : 30 |
|
| Autor |
Správa |
MaBat Hifi inventar

Založený: 21 november 2007 Príspevky: 13199
|
|
| Návrat hore |
|
 |
misog Hifista - zaslúžilec
Založený: 08 apríl 2013 Príspevky: 659 Bydlisko: Vajkovce
|
Zaslal: Ut december 30, 2025 11:47:10 Predmet: |
|
|
nejake to predbezne meranie v byte berte s rezervou
pre zaujimavost
A400 vs TWIN RAY
| Description: |
|
| Filesize: |
200.4 KB |
| Viewed: |
21 Time(s) |

|
|
200.76 KB |
24 Time(s) |

|
|
|
| Návrat hore |
|
 |
MaBat Hifi inventar

|
Zaslal: Ut január 06, 2026 08:36:31 Predmet: |
|
|
Dík. Jakou verzi vstupního úhlu jsou nakonec použil?
_________________ www.at-horns.eu | "ATH - the best waveguide designs possible" - Earl Geddes
Naposledy upravil MaBat dňa Ut január 06, 2026 08:45:22, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
MaBat Hifi inventar

|
Zaslal: Ut január 06, 2026 08:41:12 Predmet: |
|
|
Pár nějakých fotek.
|
244.52 KB |
88 Time(s) |

|
|
106.89 KB |
39 Time(s) |

|
|
140.65 KB |
45 Time(s) |

|
_________________ www.at-horns.eu | "ATH - the best waveguide designs possible" - Earl Geddes |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut január 06, 2026 10:10:55 Predmet: |
|
|
servus, nechal som default nepouzil som tych 31stupnov. Z predoslych merani a inych menicov mi to neprislo signifikatne a este nemal som nikoho kto by to namodeloval pre 3D tlac (som lenivec)
btw zaujimave bedne jak to hra a meria?
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
Založený: 24 máj 2010 Príspevky: 44 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: So január 10, 2026 12:57:48 Predmet: |
|
|
Môj pokus pasívne spojiť Beymu SM115N a A400 + Peerless 2535 z nákupnej akcie na diyAudio. Horna tlačená z ABS, lepená ABS+toluén.Trochu som posilnil výstuhy.
Driver je namontovaný v pôvodnom stave, zo sieťkou a tesnením a posunutý dozadu o 4 cm oproti prednej stene. Meranie od 320 Hz, dole spojené.
Mikrofón v ose horny, meranie z jedného miesta.
|
137.3 KB |
25 Time(s) |

|
|
241.22 KB |
47 Time(s) |

|
Naposledy upravil Tonovec dňa So január 17, 2026 10:50:08, celkom upravené 2 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
|
Zaslal: So január 10, 2026 13:04:08 Predmet: |
|
|
Ešte horizontálne a vertikálne. Tá istá výhybka v meraní každého reproduktora zvlášť.
Tu je meranie len do 60 stupňov s krokom 20 stupňov.
Virtuálny mikrofón je v ose horny. Vertikálne som nemeral, dopočítal to VituixCAD.
|
77.51 KB |
28 Time(s) |

|
|
76.36 KB |
27 Time(s) |

|
|
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po január 12, 2026 18:28:14 Predmet: |
|
|
| nevyzera to zle a celu bednu uz mas hotovu? Daj fotky pls. Ja stale cakam na mdf material uz mesiac dajak sa necinia.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
|
Zaslal: Ut január 13, 2026 10:55:37 Predmet: |
|
|
Bedňa je len skúšobná z drevotriesky čo dom dal, 160l BR zhruba 40x45x100 cm. Nie je to moc na fotenie.
Peerless je pomerne rovný, tak som skúsil, či sa nedostanem v A400 na nejakých 700Hz ale pasívne sa mi to nedarí.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
MaBat Hifi inventar

|
Zaslal: St január 14, 2026 08:04:30 Predmet: |
|
|
Tam je trochu nešťastné chování toho 15" těsně před výhybkou - patrně chování té konkrétní membrány. Těžko říct, jestli to může dělat ještě něco jiného, jako je tvar ozvučnice. Každopádně až se to celé v klidu doladí na ucho, hrát by to mělo znamenitě.
_________________ www.at-horns.eu | "ATH - the best waveguide designs possible" - Earl Geddes |
|
| Návrat hore |
|
 |
marcin Hifista - pokročilec
Založený: 30 september 2008 Príspevky: 372 Bydlisko: Pezinok
|
Zaslal: Pi január 16, 2026 22:29:50 Predmet: |
|
|
Ako vyzera 6-pack merani metodou V2 (v osi kazdeho menica)? Tam ti DI okolo 1kHz vyskoci kvoli vertikalam a PR klesne, na druhej strane sa zrejme trochu kompenzuje nedostatok v smerovosti basaku o ktorom pisal mabat.
Inak co sa tyka vertikal, dal som prednost miernejsim prepadom do 50st., nech sa dalej zvacsuju, namiesto Linkwitz-Riley. Ten aj tak nie dosiahnutelny v tychto pripadoch. Ci je to dobre neviem, intuitivne sa mi zda lepsie mat vertikaly do 45st. vyrovnane v tolerancii povedzme 6dB a nech sa vo vacsich uhloch aj prepady zvacsuju. Nepotrebujem mat linearne pokrytie priameho zvuku ani nad 20st. vertikalne, lebo nepotrebujem ozvucovat hladisko v kine. Ano, na odrazoch sa to nejako prejavi, otazka je, ci to nad tych 45st. ma vyznam riesit.
_________________ ......Casea Deneb, DRC Preamp, DPA 380, 2way OSSE WG, DSP PA2, NCore NC500, SW 15'' |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
|
Zaslal: So január 17, 2026 10:49:30 Predmet: |
|
|
Provizórna bedňa má ostré hrany, nechcelo sa mi páliť frézy na drevotrieske.
Musím urobiť nové meranie. V tomto bol driver zarovno s dnom membrámy Beymy, t.j.8 cm od čela potom dodatočne posunutý o 4cm ( Z os driveru -40mm),
naviac nerozmýšľam, mal som na vrchu pomocnú dosku 25 cm na posúvanie driveru, krorá mi presahovala čelo o 5 cm a je 30 cm od osy Beymy.
Mohlo toto urobiť ten výkyv v DI, 30 cm je okolo 1,1 kHz a polovica 550 Hz, uvidím v novom meraní.
Tu je SixPack z merania meničov samostatne a aj foto provizória.
|
240.29 KB |
33 Time(s) |

|
|
176.97 KB |
30 Time(s) |

|
|
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po január 19, 2026 22:23:42 Predmet: |
|
|
Precnievajuca doska ma myslim minimalny vplyv, ak som to spravne pochopil. Ten strmsi narast DI v porovnani s predchadzajucim meranim suvisi s vertikalami a pouzitym filtrom - tipujem druhy rad dole aj hore. Meranie do 90st. by to este viac zvyraznilo. Skus to zmerat do 90, pouzit treti rad a ked zmerias kazdy menic v osi, tak nepotrebujes hybat s hornou a odsimulujes to vo VituixCad zmenou v osi Z.
Neviem ako si meral a napojil spodok, ale urcite nie je spravny, ak pred tym nemas nejaku aktivnu ekvalizaciu. Takto to nebude zniet dobre nielen na basoch, ale ani na nizsich stredoch a voci zvysku to bude nevyvazane (nie je tam ziadna kompenzacia baffle step).
_________________ ......Casea Deneb, DRC Preamp, DPA 380, 2way OSSE WG, DSP PA2, NCore NC500, SW 15'' |
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
|
Zaslal: St január 21, 2026 13:25:54 Predmet: |
|
|
Ďakujem za ochotu ma korigovať, dozor nad mojím snažením oceňujem. Áno výhybky sú druhého rádu. Trochu nerozumiem poznámke o posúvaní driveru.
Základné a zatiaľ jediné meranie ktoré mám je s o 8cm driverom posunutým dozadu. Pri simulovaní ho bolo potrebné posunúť vpred o 4 cm,čo som urobil vo VituixCade a fyzicky na bedni.
Teraz s výhybkami 3.rádu mi vychádza posun dozadu o 5cm oproti pôvodným 8 cm.
Dole pri spájaní bol predpoklad, že mikrofón mi odmeria vplyv baffle stepu, tak BR a Near Field som spočítal a spojil na úroveň merania mikrofónu s voľbou No baffle loss v nástroji Merger.
A áno používam aktívnu ekvalizáciu ale tá je nechcená a ide o katastrofálny audiogram mojich uší. Mne sa zdá, že basov je dosť a nižšie stredy ešte upravím.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St január 21, 2026 21:43:32 Predmet: |
|
|
Myslel som, ze posuvas hornu dopredu/dozadu a az potom zmeras a ladis. Iba sme si nerozumeli.
Tie posuny vsak nebudu mat vplyv na vertikalne spravanie, to je dane vzajomnou fyzickou vzdialenostou samotnych menicov a pouzitych filtrov. Treba sa zmierit s tym, ze v tejto konfiguracii tam vertikalne prepady budu, daju sa ciastocne manazovat, ale nedaju sa uplne odstranit, iba na ukor inych podstatnejsich veci (listening window, power response, potreba nizsieho delenia…).
To spojenie v merger tool je nespravne, napisem neskor.
_________________ ......Casea Deneb, DRC Preamp, DPA 380, 2way OSSE WG, DSP PA2, NCore NC500, SW 15''
Naposledy upravil marcin dňa Pi január 23, 2026 17:20:43, celkom upravené 1 krát. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Pi január 23, 2026 00:06:52 Predmet: |
|
|
Pre nahrate NF krivky (menic a BR) treba zadat aj plochu basaku a BR, v tvojom pripade oznacit na oboch check BS. No baffle loss znamena, ze vysledna krivka je do polopriestoru (2pi).
Ak chceme cely priestor (4pi) je potrebne oznacit difraction response a nahrat difrakcnu krivku, ktoru vytvoris v difraction tool vo VituixCad.
Ked to spojis s farfield meraniami (tam uz nemusis zadavat difrakcnu krivku) ziskas vyslednu krivku do 4pi priestoru. Ta uz nebude zdaleka taka pekna a preto to musis kompenzovat vo vyhybke.
Jasne, ze miestnost nie je 4pi priestor, ale tiez je vhodne, aby vykonova charakteristika smerom dole dalej stupala, lebo take su nase sluchove preferencie. Ak je pod cca 300Hz chakteristika rovna do 2pi ako u teba, tak basovy zaklad je slabsi. Preto sa robi kompenzacia baffle step o 4-6dB, co samozrejme uberie na celkovej citlivosti systemu.
|
| Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Pi január 23, 2026 06:47:53 Predmet: |
|
|
| Super citanie vyzivne dakujem marcin
|
|
| Návrat hore |
|
 |
Tonovec Hifi obsluha
|
Zaslal: So január 24, 2026 14:59:40 Predmet: |
|
|
Tiež vďaka za popis. Najvyšší čas sa podrobnejšie pozrieť do návodu. Vzťahu medzi 4Pi, 2Pi a bedni viac menej rozumiem.
V minulosti v LspCAD alebo Xover som to takto spájal akože do 2Pi a upravil na ucho.
Miestnosť mám len 4x5m, bedne veľké, korekcia o 4-6 dB už by bola pre mňa moc, naviac ten starecký sluch.
To moje chybné spájanie dole, mám korigované zatiaľ miene okolo 2 dB a zdá sa mi to tak akurát. Samozrejme už to nesedí s grafmi hore.
|
|
| Návrat hore |
|
 |
MaBat Hifi inventar

|
Zaslal: So január 24, 2026 16:24:24 Predmet: |
|
|
Vždy je dobré to pak přeměřit i z místa poslechu (včetně místnosti), tj. pustit spektrák (RTA), zapnout průměrování a s mikrofonem v ruce to trochu prokroužit cca 0,5 m okolo, nahodile všemi směry. Neměl by tam být patrný žádný velký problém. V těch simulacích udělá člověk snadno chybu (tím neříkám, že to je špatně, to já nevím).
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre. Môžete pripojiť súbory do tohto fóra. Môžete sťahovať súbory z tohto fóra.
|
|