Obsah fóra hifi.slovanet.sk hifi.slovanet.sk

Bolo zavedene manualne potvrdzovanie registracii !!!

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
https://www.tnt-audio.com/gif/smallstereo_white.gif

Předzesilovač pro MM přenosku - open project
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Ďalšia

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
roberto
Hifi expert

Založený: 03 marec 2007

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 17:32:17    Predmet: Odpovedať s citátom

Je rozměr DPS přizpůsoben nějaké krabičce, např. Hammond, kam by šel nasunout do drážek?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
PMA
Pavel Macura

Založený: 18 január 2007

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 17:42:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, původní pcb byl navržen na zasunutí. Nový se zkrátil, šířka zůstala.
opa
Hifi inventar

Založený: 24 február 2007

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 19:04:14    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Ještě jednu věc bychom neměli našim čtenářům zatajit, ono až klesne hrot přenosky do drážky, tak šum půjde, proti měření s přenoskou "ve vzduchu" zveřejněném výše, tak o 10 až 20 dB nahoru. Takže nakonec i ten OPA134 by byl ospravedlnitelný. Podle Vogela je nejlepší dodažitelná hodnota S/N na vinylové desce cca 70dBA. Pokud bys chtěl, Bohouši, ten údaj korigovat, tak bez problémů a plnými doušky, budeš to vědět přesněji.

Šum podle tvého měření je -90 dB, takže nejlepší dosažitelná deska -70 db šumí 10x více (rozdíl 20 dB).
Jak to bude u reálně dostupných LP ? Odhaduji tak 50-60 dB.
Rezerva odstupu šumu je tedy opravdu víc než dostačující.

velky bobo
Big Audio Druid

Založený: 04 február 2007

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 19:12:41    Predmet: Odpovedať s citátom

PMA napísal:
Ještě jednu věc bychom neměli našim čtenářům zatajit, ono až klesne hrot přenosky do drážky, tak šum půjde, proti měření s přenoskou "ve vzduchu" zveřejněném výše, tak o 10 až 20 dB nahoru. Takže nakonec i ten OPA134 by byl ospravedlnitelný. Podle Vogela je nejlepší dodažitelná hodnota S/N na vinylové desce cca 70dBA. Pokud bys chtěl, Bohouši, ten údaj korigovat, tak bez problémů a plnými doušky, budeš to vědět přesněji.

Není co řešit - záleží na kvalitě desky. Ovšem pokud někdo chce posuzovat šum, tak to skoro určitě bude dělat se zvednutou přenoskou. A jsou i gramofony, které při zastavení talíře nebo zvednutí raménka zkratují přenosku ...

Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 21:05:05    Predmet: Odpovedať s citátom

velky bobo napísal:
Ovšem pokud někdo chce posuzovat šum, tak to skoro určitě bude dělat se zvednutou přenoskou. A jsou i gramofony, které při zastavení talíře nebo zvednutí raménka zkratují přenosku ...

Jo, klidně si se zvednutou přenoskou může posloužit, je to subjektivně velmi tiché i při vytočení hlasitosti naplno, pokud je v pořádku aparát. Pokud to zkratuje přenosku, tak to je vůbec nejlepší situace. Ono pak spíš záleží na tom, jak je odstíněná ta která přenoska nebo jak je provedená kabeláž toho kterého gramofonu. To měření šumu, které jsem publikoval dnes, bych před 10 lety neuměl, i kdybych použil stejný preamp. S SG60, i kdyby měl stejnou přenosku, bych to nikdy nenaměřil, bylo by to plné síťových násobků. Stejně tak mohou být síťové násobky, když uživatel má někde "mezeru" v celé sestavě. Takže, není to samo s sebou a nejen šum rozhoduje o subjektivním hlukovém pozadí.

PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 21:07:20    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:

Jak to bude u reálně dostupných LP ? Odhaduji tak 50-60 dB.

Pod to bych se podepsal, pokud bude deska v dobrém stavu.

opa
Hifi inventar

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 21:55:11    Predmet: Odpovedať s citátom

Velké procento gramofonů jsou "gumičkofony". Jejich majitelům bych doporučil velmi jednoduchý, ale poučný test.
Sundat řemínek, pustit motor a položit přenosku na stojící talíř. Už jenom vibrace od nedokonale upevněného motoru a rozptylová pole udělají svoje. Dále se ukáže, že tato sestava působí jako mikrofon a jak moc se na gramofon přenáší chvění podložky.

durii
Nádejný hifista

Založený: 28 máj 2009

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 22:35:35    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:
Velké procento gramofonů jsou "gumičkofony". Jejich majitelům bych doporučil velmi jednoduchý, ale poučný test.
Sundat řemínek, pustit motor a položit přenosku na stojící talíř. Už jenom vibrace od nedokonale upevněného motoru a rozptylová pole udělají svoje. Dále se ukáže, že tato sestava působí jako mikrofon a jak moc se na gramofon přenáší chvění podložky.

Odhliadnuc od tychto skutocností, sa zda, ze coskoro tu bude špičkový predzosilovac pre nas "postihnutych" gramofonmi.

to PMA: Predpokladam, ze DPS nebude jednostranna. Este by ma zaujimalo prevedenie DPS a jej cena.
Inak "smekam pomyslny klobouk" pred Vami.
Návrat hore
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 23:11:17    Predmet: Odpovedať s citátom

DPS je jako vždy u mě dvoustranný, s prokovenými otvory, s nepájivou maskou a popisem. Cenu zatím nevím.

Jelikož je to otevřený projekt, nemám nic proti tomu, pokud by si někdo udělal svůj pl. spoj. Nějaké podklady pro DPS dám zřejmě k dispozici, zatím ale nejsem rozhodnutý, jak detailní. Data přímo pro výrobu to asi ale nebudou.

Provedení bude podobné jako v příspěvku
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=175408#175408
deska ale bude kratší a s potiskem (čísla součástek).

Kondenzátory budou jiné, než na foto. Všechny kondenzátory v korekci budou polypropylénové.

durii
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Št december 06, 2012 23:23:41    Predmet: Odpovedať s citátom

Dakujem za info. Podla zatial uvedenych podkladov, by som si tu DPS mal byt schopny navrhnut a vyrobit.
Este raz vdaka.
Návrat hore
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 13:12:39    Predmet: Odpovedať s citátom

Pro srovnání s měřením v
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?p=175625#175625
kde je provedeno měření šumu s preampem připojeným ke gramofonu s přenoskou nad deskou, uvedu v tomto příspěvku pro srovnání měření s přenoskou v drážce "bez signálu", dále na čistém povrchu vinylu (tj. bez rytí rycí hlavou) a na signálu 315Hz. Ve všech případech je použita měřicí deska Supraphon č. 3. Jak vidíte, tak preamp připojený k přenosce která je mimo desku má cca o 35 - 40 dB lepší odstup, než v jakémkoliv případě, kdy je přenoska na desce. A nejde tady ani o padesátku ani o hluk motoru, kterých se po připojení k řadě NC nevyvarujete.

PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 13:23:47    Predmet: Odpovedať s citátom

Toto je nejlepší poctivá hodnota S/N, kterou naměřím. Je to na 80Hz, vztaženo k reálnému signálu, bez "A" váhování, a dělá to 41,3dB.

V tom předchozím příspěvku se podívejte na "hladký povrch desky". Soubor "drážka bez signálu" už obsahuje i vliv rytí, mimo jiné násobky padesátky.

PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 13:33:31    Predmet: Odpovedať s citátom

A toto je bonbónek na závěr. Zaváděcí drážka úplně nového výlisku Rolling Stones. Omlouvám se, že tam není průměrování, drážka je krátká. Noise Level je -55,61dB/2Vrms. Preamp s přenoskou má -89,93dB/2Vrms, takže v šumu máme rezervu 34,3dB.

Jen aby Bobovi tu novou testovací desku v Loděnicích vyřezali aspoň tak dobře, jako jsou Stones .....

PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 15:27:07    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokud srovnáme šum na výstupu preampu, zjištěný měřením, se šumem, zjištěným simulací, tak vychází překvapivě dobrá shoda. Měřeno s přenoskou na vstupu a simulováno s náhradním obvodem přenosky. dB jsou vůči 2Vrms, v obou případech.
velky bobo
Big Audio Druid

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 15:37:05    Predmet: Odpovedať s citátom

Zaváděcí ani výběhová dražka není směroplatná - podle mých zkušeností vždycky chrchlá - nevím proč. Když začne muzika, chrchlání zmizí.
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 15:43:22    Predmet: Odpovedať s citátom

Supraphonská určitě není směroplatná. Ony se ty drážky dost znamenitě liší. Bohužel některé zaváděcí drážky jiných desek jsou čistší, než měřicí drážky na Supraphonovic desce.
durii
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 16:23:36    Predmet: Odpovedať s citátom

opa napísal:

Len by ma zaujimalo meranie ako nacrtol OPA.
Návrat hore
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 19:30:09    Predmet: Odpovedať s citátom

Nemám možnost, bohužel. Mám jen starší měřemí s SG60 (to je gumičkofon), ale nejsou kompatibilní - nejsou "kalibrovaná". Výsledek byl horší - indukce od motoru (jak píše OPA) a hlavně mizerná kabeláž způsobovaly špatný odstup síťových složek. Pak mám ještě na jiném místě jedno gramo z řady NC, a to má ještě horší odstup, než SG60. Pokud někdo začne měřit "z voleje", tak výsledky asi nebudou nejlepší, není úplně triviální ošetřit měření (nebo-li celou konfiguraci) díky velmi malému vstupnímu signálu řádu milivoltů.
opa
Hifi inventar

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 22:23:23    Predmet: Odpovedať s citátom

Omlouvám se za stupidní otázku, ale má smysl dávat na vstup předzesilovače vazební kondenzátor ?
Z přenosky žádné DC nehrozí, takže bych řekl, že ne.

PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Pi december 07, 2012 22:39:59    Predmet: Odpovedať s citátom

Phono předzesilovač vazební kondenzátor na vstupu nemá.
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: So december 08, 2012 09:46:13    Predmet: Odpovedať s citátom

Deska - rozměry:
godz
Hifi expert

Založený: 05 máj 2007

PríspevokZaslal: So december 08, 2012 10:21:45    Predmet: Odpovedať s citátom

Musím pochváliť tie merania. Prvýkrát niekto ukázal aké sú reálne šumové pomery na LP. A ešte jedna poznámka k tej meracej doske. Samozrejme mám ju aj ja a tiež v minulosti som robil nejaké pokusy z meraniami. Čo sa týka hluku a šumu v drážke, tá suprafoňácka platňa až taká dobrá nie je. Subjektívne (a meraním si skúsim overiť) je z mojej zbierky najlepšia nahrávka od Telarcu, lisovaná v USA. Podľa mojej skúsenosti výlisky severoamerickej produkcie sú minimálne o triedu lepšie ako výlisky z Európy (nehodnotím technickú a umeleckú stránku nahrávky). Thumb up
Návrat hore
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: So december 08, 2012 19:09:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Díky.

Mně přijde dosažitelná reálná hodnota odstupů v přiložené tabulce, spíš než teoretická odvození údajů jako 70dB.

godz
Hifi expert

PríspevokZaslal: Ne december 09, 2012 12:17:31    Predmet: Odpovedať s citátom

Dosahované odstupy sa dajú zlepšiť tzv. mokrým prehrávaním. Prítomnosť vody alebo nejakej vhodnej tekutiny výrazne zmenšovala trenie a tiež statický náboj vznikajúci trením hrotu o stenu drážky. Dokonca sa vyrábalo na to zariadenie na kontinuálne "zmáčanie" drážky - starší si určite pamätajú Lencoclean. Malo to len jednu nevýhodu. Ten kdo začal takto platne prehrávať bol nútený tak robiť už navždy. A samozrejme výrazne sa skomplikovala manipulácia s platňami. Neskôr prišlo Lenco s vylepšenou kvapalinou, ktorá umožňovala prehrávanie pod "obojím". Sám vlastním Lencoclean, no používam ho už len zriedkavo. Pokiaľ sa mi dostane do rúk nejaká znečistená LP, ktorú si chcem zaznamenať tak použijem Lencoclean. Je tiež jednoduchým nástrojom na čistenie gramofónových nahrávok.
Návrat hore
velky bobo
Big Audio Druid

PríspevokZaslal: Ne december 09, 2012 17:00:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Mokré přehrávání má jednu zásadní chybu - při přehrávání se materiál desky v místě kontaktu s deskou natavuje a pak zase tuhne. Pro představu - měrný tlak v místě kontaktu hrotu s drážkou je řádově až tisíce atmosfér. Pokud tuhnutí probíhá na vzduchu, povrchovým napětím roztaveného materiálu se povrch v místě ztuhnutí jakž takž srovná. Pokud se to ovšem děje v kontaktu s kapalinou, je proces restituce povrchu narušen a narušení povrchu může být dokonce ještě větší než při přehrávání nasucho. Kdyby povrch drážky byl až na zvlnění záznamem dokonale hladký, žádný šum by nevznikal. Tak tomu ovšem není - už při řezání matrice se objevují nějaké nerovnosti a při DMM technice se dokonce musí hlídat stáří polotovaru, poněvadž v kovu dochází k samovolné rekrystalizaci, čímž se kvalita povrchu zhoršuje. Kdysi se prodávaly lubrikanty, které měly zmenšovat tření a snad i šum a opotřebení drážky, ale netuším, zdali to fungovalo. Fungovat by to mohlo, kdyby vrstva lubrikantu byla menší než mikron, což se ovšem dá zajistit poměrně obtížně, i když teoreticky to možné samozřejmě je. Takže s tím mokrým přehráváním bych byl veeelice opatrný, v podstatě je to na jedno použití - třebas pro digitalizaci, když pak původní LP bude použito už jen jako suvenýr.
velky bobo
Big Audio Druid

PríspevokZaslal: Ne december 09, 2012 17:01:55    Predmet: Odpovedať s citátom

P.S. LencoClean jsem taky kdysi vlastnil, ale shledal jsem, že to je v podstatě shit.
godz
Hifi expert

PríspevokZaslal: Ne december 09, 2012 19:04:38    Predmet: Odpovedať s citátom

Áno, nesprávne použitie Lencocleanu vedelo spôsobiť viac škody ako osohu. Dosť bolo ale dôležité, koľko sa použilo tekutiny pri prehrávaní a ako sa odstránili jej zbytky. Podľa mojich skúseností, tie vedeli narobiť omnoho väčšiu paseku ako samotné prehratie na "mokro". No, už je to minulosť ... Crying or Very sad
Návrat hore
PMA
Pavel Macura

PríspevokZaslal: Po december 10, 2012 13:25:35    Predmet: Odpovedať s citátom

http://web.telecom.cz/macura/predzesil.htm

Doplněná rozpiska, pro představu o materiálu. Schéma + návod doplním po ověření nově vyráběného pl. spoje.

kazzatel
Hifi inventar

Založený: 19 január 2007

PríspevokZaslal: Po december 10, 2012 13:33:53    Predmet: Odpovedať s citátom

Dej na ty jednomikrovky oba rastry, protože 7,5 v podstatě nemá smysl, jsa přednostně na vyšší napětí, který tady není...
Návrat hore
durii
Nádejný hifista

PríspevokZaslal: Po december 10, 2012 22:39:08    Predmet: Odpovedať s citátom

Este ma zaujima, preco sa nepouzili aj SMD suciastky ?
Ja sa SMD nebranim, pytam sa len zo zvedavosti.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra hifi.slovanet.sk -> Predzosilňovače Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúca  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Ďalšia
Strana 4 z 15

Prejdi na: